zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:29/102)

Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) 130

oliwek. Na oleju podsmażamy cebulę, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku i papryczkę peperoncino . Dodajemy buraki oraz starty imbir; doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion.  Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Przygotowaną zupę miksujemy. Serwujemy z kwaśną śmietaną, migdałami i plasterkami peperoncino.  **** PREPARAZIONE Pelate le barbabietole e la cipolla

La grande e la piccola cuoca
Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą 126

kocham buraki. Dlatego, że są niezwykle zdrowe, odkwaszają nasz organizm, są dostępne niemal przez cały rok, a szczególnie teraz, na jesieni. Wykonanie tej kremowej zupy jest proste. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie  Melvit pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru

Z Kuchni Do Kuchni
Barszcz Ukraiński 157

zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: (4 litry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli)  pęczek(...)naci  pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, kostka grzybowa, dowolne zioła (lubczyk, majeranek) 4,5 litra wody Wykonanie: 1. Buraki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. 2. Por myjemy i kroimy w cienkie talarki 3. Wkładamy do garnka warzywa, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie

Mój pomysł na
Zupa krem z pieczonych buraków 306

Lubicie eksperymentować?:) Może w tym roku zamiast zwykłego barszczyku dacie się namówić na zupę krem na Wigilię?  Jest gęsta, słodka od buraków i dosyć pikantnie doprawiona. Całości dopełniają kostki sera feta. Intensywny kolor, głęboki smak i prostota przygotowania. Wspaniałości, mówię Wam (: Czas przygotowania: 60 minut   Składniki: ok. 1kg czerwonych buraków 1,5 litra bulionu sól, pieprz(...)dłużej, jeśli potrzeba- buraki powinny być miękkie. Studzimy. W garnku podgrzewamy bulion z zielem i liściem laurowym. Dodajemy obrane i pokrojone buraki i doprowadzamy do wrzenia. Wyjmujemy liść laurowy i ziele. Miksujemy.  Jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta, możecie dolać wody i ponownie zagotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy, niewielkie porcje, mieszamy, próbujemy

Czerwona Porzeczka
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 200

przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki okrągłe i są też od nich dużo słodsze, bardziej soczyste i mniej ziemiste w smaku. Polecałam je już do przygotowania buraczanego(...)plastrów buraczków do ozdoby (kroimy je w słupki i później dodajemy do zupy). Przed podaniem barszczu wywar stawiamy na mały gaz, mocno go podgrzewamy. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy go do zupy. Wywar łączymy z wywarem z gotowanych grzybów. Dodajemy do niego wcześniej naszykowany zakwas z buraków. Ilości wywaru grzybowego i zakwasu są orientacyjne. Zużyjcie ich tyle

Karo in the Kitchen
Barszcz ukraiński 120

dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar   1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem fasola czarne oczko) (*)   4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   kawałek kapusty   4 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe(...)pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe oraz ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek. Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku (cukrem, solą i pierzem). (Najlepsza jest drugiego dnia - po ugotowaniu.) (*) Fasola czarne oczko jest

Di gotuje
Aromatyczna zupa buraczkowa 127

świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie.  Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna że każdemu poprawi humor! :)  Aromatyczna zupa buraczkowa Składniki:  1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 marchewka obrana i pokrojona w kostkę 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku rozgniecione 2 gwiazdki anyżu(...)smażyć. Jeżeli warzywa mają zbyt sucho podlać niewielką ilością wody. Dodać buraki, zalać bulionem, dodać ocet winny, wódkę lub gin, sól i pieprz, przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć gaz i powoli gotować przez około 20 minut lub do czasu aż marchewka będzie miękka.  Z zupy wyłowić przyprawy i dokładnie ją zmiksować (mikserem ręcznym lub kielichowym). Zupę doprawić

Codzienne Gotowanie
Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami” 128

dużych hipermarketach lub na stronie internetowej Kuchnie Świata , ta śmietanka od nich nigdy mnie nie zawiodła, gęsta i doskonała do kremów, wspaniale podkreśla też smak zupy z dyni lub z buraków.  Polecam! Składniki: Tortownica o wym 23 cm Ciasto: 6 jajek 12 dag mąki tortowej 15 dag cukru 5 dag masła 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku

Wanilia i Kardamon
Królik duszony w wywarze warzywnym i "Białe kości" 138

zakładce - klik! ). Dziś totalna klasyka - królik duszony w wywarze warzywnym, który trzeba przygotować wcześniej. Jeśli nie zużyjecie całego, nic straconego, można na nim przygotować jakąś zupę lub dodać trochę czerwonych buraków i ugotować barszczyk czerwony do popijania . Składniki : tusza królicza zioła prowansalskie gorący wywar warzywny (na bazie marchewki, pietruszki, selera, imbiru, pora z dodatkiem lubczyku i kozieradki) sól pieprz

Weekendy w domu i ogrodzie
Hummus z pieczonymi burakami 105

Lubicie hummus? Ja bardzo. Robię go często, w różnych odmianach. Dzisiaj wersja z pieczonymi burakami. Moim zdaniem bardzo udane połączenie. 3 szkl ( 600 g ) gotowanej

Polska Zupa
sok ,zakwas z buraka 169

korytarzu ,bo przy tych upałach wszędzie ciepło). Aby przerwać proces fermentacji ,ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików .Przechowywać w chłodzie Pozostałe buraki wykorzystać do zrobienia pysznej zupy o niepowtarzalnym smaku. Nadają się na pyszny barszcz czerwony na co dzień i święta

w mojej kuchni
Ryż z botwinką z patelni. Zdrowy obiad w kilka chwil. 166

między innymi piękne buraczki. Bardzo lubię je zamykać w słoiczkach na zimę , by cieszyć się ich korzennym smakiem przez cały rok. Zanim jednak to nastąpi robię zupę z botwinki , z dojrzałych buraków , czy kombinuję z innymi rozwiązaniami, gdyż botwina jest bardzo zdrowa, bogata w witaminy, potas, sód i zwłaszcza teraz jest bardzo smaczna. Tak właśnie powstał ten szybki obiad

Poezja Smaków - blog kulinarny
zdrowy sok ,czyli ukiszone buraki 106

buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego

w mojej kuchni
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 140

roku i wracamy równie często do jednej i drugiej :) Jedna z nich to barszcz ukraiński z batatem i czerwoną soczewicą. Zdecydowanie pyszny, zdecydowanie zdrowy.  Druga to zupa krem z batata i buraka . Obie cudowne w smaku, obie pełne warzyw, obie niezwykle aromatyczne, smaczne...  i obie z buraka i batata :) Coś w tych warzywach musi być. Obiadowe pyszności Jednym

Kolizje Smaków
Staropolska ściągawka wigilijna 167

należy do żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ciekawej, nieco zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może być czysty i zabielany; czysty może być postny, podawany tradycyjnie na wieczerzę wigilijną, przyprawiony wywarem z suszonych grzybów (zwykle borowiki

Tradycyjna Kuchnia