zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:33/102)

ZUPA KREM Z BURAKA 162

Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym

Marcepanowa kuchnia
Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą 196

Jako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą   zupę. Będziesz potrzebować okolo 10 porcji Buraki - 1,5 kg Bulion warzywny/mięsny - 1 litr Czosnek - 3 ząbki Cebula - 1 duża główka Seler naciowy- 2 łodygi Cytryna - połówka Jabłko - 1 sztuka Sól - pół łyżeczki Pieprz - wg uznania Tymianek - poł łyżeczki Majeranek - pół łyżeczki Rozmaryn - pół

Wylizany Rondel
Zupa rybna 186

daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;)  Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka

pyszne zdrowości
Zupa krem z buraczków 144

Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 120

kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki

kruche babeczki
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 182

farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy

zadanie-gotowanie
Co Lila jadła w środę? 15 170

Śniadanie 10:00 Śniadanie było baaardzo syte, ale szczerze mówiąc to ja załapałam się tylko na jednego placka. Na drugie śniadanie zrobiłam sok z buraka, jabłka, cytryny i natki pietruszki.  Zupa 13:00 Zupa pomidorowa z makaronem. II Danie 16:00 Pierwszy raz u nas takie danie! Łódki z cukinii. Cukinia faszerowana. Coś pysznego! Można nadziać czym się chce

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Chłodnik z pieczonych buraków 96

700 g buraków* 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 6 rzodkiewek, 2 ogórki gruntowe, 3 jajka, koperek, 500 ml maślanki, 150 ml jogurtu, sok

królestwo garów
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 181

ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski  200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Botwinka. Zupa wegańska 89

Botwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków+liście buraczka) 5 małych ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora świeży koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3

nietadieta
Najłatwiejsze danie z fasoli 141

doprowadzić do lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :) ----- Podobne: Gęsta zupa z fasoli Jaś Fasolowa na buraku Kapusta z grochem

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz wigilijny na zakwasie 155

Uwielbiam zapach świat. Najpierw pachnie piernikami. Ten aromat korzennych przypraw wypełnia kuchnię, a potem całe mieszkanie. Potem czuć zapach kiszonych buraków. Zakwas nastawiam odpowiednio wcześnie

Przysmaki Karolki
Barszcz czerwony z suszona sliwka i sokiem jablkowym 229

To chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chłodnik litewski 149

Chłodnik litewski, podobnie jak barszcz ukraiński, pierogi ruskie i karp po żydowsku, to podstawowe danie kuchni polskiej - niegdyś wielonarodowościowej i wielokulturowej. Jego podstawowym składnikiem jest botwina

W SMAK
Barszcz kiszony 99

pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoja i zalać gorącą, osoloną

Tradycyjna Kuchnia