 Barszcz czerwony 215
Barszcz czerwony 215właściwy sposób smakuje wspaniale. Używając dużej ilości buraków, dodatkowych warzyw i ziół osiągnąć możemy intensywny smak barszczu. Dodatkowo koncentrat buraczany dość znacznie wyostrza jego smak. Barszcz przygotowałam w tradycyjny sposób i podałam w formie pitnej jajko dodatek do krokietów. Barszcz czerwony możecie także przygotować w trochę wzbogaconej formie i podać jako zupę z dodatkiem warzyw, jajka i smietany. Jest(...)duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli Jak przygotować barszcz z buraków ćwikłowych . Buraczki obrać ze skórki, pokroić w plastry i włożyć do dużego garnka. Marchew, pietruszkę i selera także obrać, pokroić na kawałki i dodać do pokrojonych buraków. Pora umyć
mecooks Zupa z botwinki z cielęciną 235
Zupa z botwinki z cielęciną 235botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji Przygotowanie zupy z botwinki: Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj mięso , obraną pietruszkę i seler . Gotuj, aż mięso będzie miękkie ( około 1 godziny ). Gotowy przecedź(...)wywaru i wymieszaj. Następnie całość przelej do ugotowanej botwinki. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, posiekane mięso, wlej koncentrat z buraków. Doprowadź do wrzenia. W razie konieczności przypraw pozostałym sokiem z cytryny, solą, cukrem i odrobiną pieprzu. Zupę z botwinki podawaj z jajem ugotowanym na twardo. źródło: Na podstawie przepisu z magazynu Moje Gotowanie The post Zupa z botwinki
Moja Delicja Barszcz rosyjski 169
Barszcz rosyjski 169Uwielbiamy buraki, barszcz tym bardziej. Znaleźliśmy przepis na barszcz po rosyjsku, dzisiaj więc Wam taki proponujemy. Składniki 3 obrane surowe buraki z botwinki ( jeśli małe to więcej ) 2 młode marchewki 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2 goździki kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól(...)Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w drobną kostkę. W garnku rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę i czosnek, smażyłem na małym ogniu przez 5 minut. Dodałem do garnka pozostałe składniki zupy, zalałem bulionem i szklanką wody, dodałem przyprawy, gotowałem na małym ogniu około godziny. Doprawiłem do smaku pieprzem i zakwasiłem lekko sokiem z cytryny. W osobnym naczyniu podałem śmietanę
R'n'G Kitchen Chłodnik litewski na maślance 194
Chłodnik litewski na maślance 194kostkę. Jeżeli korzystamy z botwiny, to należy ją najpierw posiekać, a buraczki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Buraki łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem
Food Square Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 395
Gorące dania – dieta dr Dąbrowskiej. Część 4 395jeśli zimą, to przygotować sobie dania na ciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną(...)litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce. Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku, czarna sól
To co kocham Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 379
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 379dużych oczkach, pora kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę a kapustę szatkujemy. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut. 3. Mięso wyciągamy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do zupy. Na koniec dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, utarty czosnek, kwas z buraków, sok z cytryny, koperek i śmietankę wedle uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem
My Culinary Art Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy 190
Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy 190dolewamy sok z buraków, kumin, pieprz i miksujemy na gładko. Gdyby zupa wyszła za gęsta można dodać trochę wody i zamieszać. Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego wina. Artykuł Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatane Zupa krem ze szparagów i bietoli 187
Zupa krem ze szparagów i bietoli 187Blueberry Corner by "jagodzianka" Doskonała zupa krem z białych warzyw. Delikatny smak szparagów i bietoli (boćwiny, buraka liściowego) świetnie komponuje się z odrobiną skwarek … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa krem ze szparagów i bietoli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner Dietetycznie: barszcz ukraiński. 257
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 257okolicy stycznia i lutego miałam straszne zapotrzebowanie na zupy z mięsem więc robiłam je w kółko. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek(...)ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy z kleksem
Brzuszki Łakomczuszki Prawdziwy, domowy krupnik 261
Prawdziwy, domowy krupnik 261Domowy krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru z drobiu, z marchewką i kaszą jęczmienną. Dodatek kaszy sprawia, że jest ona bardzo syta. Krupnik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować! Barszcz czerwony na zakwasie. Rozgrzewający, wegański 191
Barszcz czerwony na zakwasie. Rozgrzewający, wegański 191gryczano - ryżowy jogurt kokosowy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek. Następnie dodałam wodę, obrane i pokrojone buraki, przyprawy, zioła i ocet jablkowy. Wszystkie składniki gotowałam pod przykryciem. Na sam koniec dodałam zakwas i gotowałam jeszcze 2 minuty. Do zupy dodałam jogurt kokosowy
nietadieta Barszcz z pieczonych buraków 147
Barszcz z pieczonych buraków 147Zachcianki należy spełniać. Pyszna zupa, sprawdza się zawsze ;) Składniki 400 g buraków 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sok z cytryny 700 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka smalcu 2 jajka ugotowane na twardo koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Buraki(...)soli, ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy do miękkości, dodajemy buraki, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ziemniaki, obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku, tłuczemy. Cebulę siekamy, szklimy na łyżce smalcu, dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Ziemniaki układamy w głębokim talerzu, zalewamy zupą, posypujemy posiekanym koperkiem, dekorujemy ćwiartkami jajek. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style
R'n'G Kitchen Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 156
Chłodnik z botwiny trochę inaczej. 156Miało być o ciężkiej orce na ugorze jaką jest depilacja, ale depilacja średnio pasuje do jedzenia. Jak ktoś bardziej wrażliwy to może nie zdzierżyć i womitować
ladykitchen Zakwas z czerwonych buraków 211
Zakwas z czerwonych buraków 211naturalny proces fermentacji), którą należy zbierać. Zakwas po 7 dniach jest gotowy do spożycia. Wystarczy zlać do słoika i przechowywać w lodówce, a buraki możemy zjeść lub wykorzystać do zupy, sałatki itp. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę
Dieta Rozdzielna i Zdrowie Kluski grzybowe 153
Kluski grzybowe 153Zbliża się Wigilia i odwieczna „wojna” na zupy ;) Ma być barszcz czerwony czy grzybowa? Owszem inne zupy również się zdarzają, ale do pominięcia ;) Są zagorzali zwolennicy barszczu z buraków lub barszczu z grzybów . Niektórzy dla pogodzenia „zwaśnionych” stron, przygotowują obie zupy do wyboru :) To może do barszczu czerwonego kluski grzybowe? Kto przystaje na taki kompromis? ;) 50 g suszonych grzybów
królestwo garów BURACZKI NA ZUPĘ 147
BURACZKI NA ZUPĘ 147Buraczki na zupę to przepis sprawdzony przeze mnie w zeszłym roku. Nie wierzyłam, że mogą być tak pyszne jak je zachwalała Pani Danusia, moja ulubiona sąsiadka
Pieguskowa Kuchnia Barszcz Czerwony z Uszkami 192
Barszcz Czerwony z Uszkami 192SKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z
Dziś Ja gotuje ZUPA KREM Z BURAKA 216
ZUPA KREM Z BURAKA 216Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym
Marcepanowa kuchnia Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą 264
Krem z pieczonych buraków z gorgonzolą 264Jako fanka zup zwłaszcza kremów, pragnę Wam przedstawić kolejną propozycję na zdrową, sycącą zupę. Będziesz potrzebować okolo 10 porcji Buraki - 1,5 kg Bulion warzywny/mięsny - 1 litr Czosnek - 3 ząbki Cebula - 1 duża główka Seler naciowy- 2 łodygi Cytryna - połówka Jabłko - 1 sztuka Sól - pół łyżeczki Pieprz - wg uznania Tymianek - poł łyżeczki Majeranek - pół łyżeczki Rozmaryn - pół
Wylizany Rondel Zupa rybna 261
Zupa rybna 261daleko, dlatego mało prawdopodobne by mięsne przepisy pojawiły się na tym blogu ;) Jeśli chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka
pyszne zdrowości Zupa krem z buraczków 233
Zupa krem z buraczków 233Opis: Oprócz tradycyjnego barszczu wigilijnego polecam również trochę inną formę, czyli zupę krem z buraczków. Krem z buraków ma piękny intensywny kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne "Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 170
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 170kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki
kruche babeczki Buraki nadziewane mięsem mielonym. 244
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 244farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Wydrążony środek z buraków zamroziłam i wykorzystam go do zupy
zadanie-gotowanie Co Lila jadła w środę? 15 232
Co Lila jadła w środę? 15 232Śniadanie 10:00 Śniadanie było baaardzo syte, ale szczerze mówiąc to ja załapałam się tylko na jednego placka. Na drugie śniadanie zrobiłam sok z buraka, jabłka, cytryny i natki pietruszki. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa z makaronem. II Danie 16:00 Pierwszy raz u nas takie danie! Łódki z cukinii. Cukinia faszerowana. Coś pysznego! Można nadziać czym się chce
lady-och-mistrzyni.blogspot.com Chłodnik z pieczonych buraków 157
Chłodnik z pieczonych buraków 157700 g buraków* 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 6 rzodkiewek, 2 ogórki gruntowe, 3 jajka, koperek, 500 ml maślanki, 150 ml jogurtu, sok
królestwo garów Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 243
Barszcz ukrainski czyli Zupowy Wtorek odc.79 243ukraiński barszcz! w końcu odważyłam się wypróbować tę zaskakującą kombinację smakową. O dziwo dodatek kapusty i papryki wzbogacił smak ale nie był natrętny. Wspaniała, sycąca zupa. Polecam! Barszcz ukrainski 200 g buraków pokrojonych w słupki 200 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 łyżki oleju 1 cebula, posiekana 1 marchew, starta na grubych oczkach 1 czerwona papryka
Dzieje kuchennej Wiewióry Botwinka. Zupa wegańska 139
Botwinka. Zupa wegańska 139Botwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (5 małych buraczków+liście buraczka) 5 małych ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora świeży koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego 3
nietadieta Najłatwiejsze danie z fasoli 190
Najłatwiejsze danie z fasoli 190doprowadzić do lekkiego bulgotania. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Po wyłączeniu palnika można rozgnieść kilka fasolek. I podawać np. z pieczywem :) ----- Podobne: Gęsta zupa z fasoli Jaś Fasolowa na buraku Kapusta z grochem
Weekendy w domu i ogrodzie Barszcz wigilijny na zakwasie 206
Barszcz wigilijny na zakwasie 206Uwielbiam zapach świat. Najpierw pachnie piernikami. Ten aromat korzennych przypraw wypełnia kuchnię, a potem całe mieszkanie. Potem czuć zapach kiszonych buraków. Zakwas nastawiam odpowiednio wcześnie
Przysmaki Karolki Barszcz czerwony z suszona sliwka i sokiem jablkowym 290
Barszcz czerwony z suszona sliwka i sokiem jablkowym 290To chyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie
Bernika - moj kulinarny pamietnik Chłodnik litewski 209
Chłodnik litewski 209Chłodnik litewski, podobnie jak barszcz ukraiński, pierogi ruskie i karp po żydowsku, to podstawowe danie kuchni polskiej - niegdyś wielonarodowościowej i wielokulturowej. Jego podstawowym składnikiem jest botwina
W SMAK Barszcz kiszony 174
Barszcz kiszony 174pasteryzację . Dziś proponuję barszcz kiszony. Przygotowany wg tego przepisu przelewam do mniejszych buteleczek, a kiedy mnie najdzie ochota to wystarczy dolać odrobinę bulionu i tradycyjna, domowa zupa gotowa. Polecam! Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych, 1 pęczek włoszczyzny, 1 główka czosnku, 3 litry wody, 2 łyżeczki soli. Wykonanie: Warzywa obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoja i zalać gorącą, osoloną
Tradycyjna Kuchnia Chłodnik z botwinką 186
Chłodnik z botwinką 186Po kolejnym przygotowanym chłodniku wiem, że w okresie wiosenno-letnim często będę je robić. :-) Ważne jest by nie podawać ich od razu po przygotowaniu a przed
Szefowa kuchni KREM Z BURAKA CZERWONEGO 244
KREM Z BURAKA CZERWONEGO 244Krem z buraka zrobiłam dziś pierwszy raz. Chyba najważniejszą przyprawą z całego przepisu jest tymianek i czosnek. Boże jak to cudnie pachnie podczas smażenia. Całość smakuje
pieprzny smaczek czerwony barszcz 173
czerwony barszcz 173Bagienny barszcz z buraków. przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę
na gazie Barszcz wigilijny 245
Barszcz wigilijny 245A dziś coś do pary do uszek z grzybami :) Składniki:1 marchewkakawałek selera1 pietruszka1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1 garść suszonych grzybów gotujemy do
Kuchnia domowa Ani Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 210
Na upalne dni chłodnik Babci Józi do picia 210Znam wiele odmian chłodnika z zsiadłym mlekiem, kwaśną śmietaną, rzodkiewką, jajkiem.... Jednak najlepszy chłodnik jaki w życiu jadłam, a raczej piłam to chłodnik mojej babci. Trochę
Niezły Młynek