zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:20/102)

Botwinka z jajkiem, czyli wiosenna zupa w 20 minut 179

Zupa botwinkowa to dla mnie taki ekspresowy barszczyk czerwony, z liściem ;) sposobów wykonania jest kilka, podobnie jak podania. Ja botwinkę lubię z jajkiem (czasem jeszcze chlebem

Kolorowy Przepisownik
Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków 474

Smaczny i zdrowy zakwas buraczany, naszykowany ze świeżych buraków i przypraw. Pyszny jako napój probiotyczny, na wzmocnienie, szczególnie jesienią i zimą, kiedy to buraki

Karo in the Kitchen
botwinka - pyszna zupa na lato 209

czegoś więcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z jajkiem na twardo ale równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak  ząbek czosnku  150 ml śmietany kremówki

babka w formie
Co jeść jesienią? 161

najlepszy sposób na rozgrzanie. Zupy warzywne i rosoły dostarczają energii oraz ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko(...)paprykę, buraczki, śliwki, orzechy, żurawinę, pigwę, czy też kukurydzę. Są one skarbnicą cennych składników, które pozytywnie wpływają na odporność, między innymi: witamina A – (znajdziemy ją w: marchwi, dyni, burakach i papryce czerwonej oraz śliwkach) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami, witaminę C – (znajdziemy ją w: paprykach, brukselce, dyni, burakach

365 dni dookoła kuchni
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6438

2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki 8. Pasztet(...)soczewicy 9. Faszerowana bagietka 10. Pomidorowa zupa rybna 11. Zupa krem z pieczarek 12. Tortilla szpinakowa 13. Roladki pomidorowe z ziołowym serkiem 14. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Czerwona Porzeczka
Barszcz czerwony z kiszonych buraków 145

. Przygotowałam z nich kilka dań a barszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze części 1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze części 1/2 pora(...)wraz z sokiem. Dodajemy majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy na bardzo małym ogniu przez około pół godziny, zupa nie może się zagotować. Przecedzamy do czystego garnka, w razie potrzeby dodajemy więcej bulionu i podgrzewamy. Smacznego

Życie ze smakiem
kremowy barszcz warzywny na szybko... 154

szybkowarze 40 minut: buraki czerwone 1,5kg, woda 2 litry, po ugotowaniu buraki wyjąć , wystudzić i połowę ilości pokroić w kawałki, pozostałe buraki utarłam do ćwikły i resztki nie starte do zupy dałam na smalcu podsmażyć włoszczyznę startą w rozdrabniaczu (użyłam zamrożonej, lubię mieć zawsze startą włoszczyznę w zamrażalniku) razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami(...)rosołową i gotować na średnim ogniu z 15 minut wlać wywar z buraków, ocet jabłkowy, wsypać pokrojone buraki, groszek z puszki z zalewą, majeranek, do smaku dodać kucharka i z 10 minut gotować na mniejszym ogniu blenderem zmiksować zupę , podać z jakiem na twardo i śmietaną - takie zupy na szybko i bezmięsne bardzo lubimy

W Mojej Kuchni Lubię
Lekkie obiady - polecam na lato 230

troszkę sobie) zebrałam kilka sprawdzonych letnich propozycji. W sam raz na obiad, czy obiado-kolację. Bez długiego stania w kuchni, nieskomplikowane, ale smaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką(...)Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa marchewkowa z sokiem grejpfrutowym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krupnik na drobiu z kaszą jęczmienną i burakami 273

Witajcie :) Dużo czasu minęło już od naszego ostatniego spotkania z zupą, gdyż nie robimy ich zbyt często, a jeśli już, muszą to być nasze ulubione. I taki właśnie jest krupnik, ale nie ten zwykły - wyłącznie z kaszą - a z dodatkiem buraków(...)nigdy nie dodajemy do niego śmietany, bo ta kojarzy nam się głównie z zalewajką (najlepszą robiła nasza babcia) i kiepskimi krupnikami z restauracji! Zupa ta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :). Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 buraki (średnie) ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania

WeAreCrazy
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 316

cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy

My Culinary Art
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 304

cukrusól, pieprzodrobina soku z cytryny (opcjonalnie)śmietana 18%500 g ziemniaków1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy

My Culinary Art
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 207

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Botwinka 169

Blueberry Corner by "jagodzianka"   Botwina to młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Smaczna, sezonowa zupa z tych młodych buraczków smakuje najlepiej wczesną wiosną. … Przeczytaj cały artykuł Post Botwinka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Prawdziwy barszcz ukraiński. Przekonaj się, czy robisz go właśnie tak [PRZEPIS] 801

mamy. To trochę tak jak z naszym bigosem. W każdym domu robi się go nieco inaczej i to właśnie ten jeden jest najlepszy na świecie. Barszcz to też ukochana zupa Polaków. Najczęściej gotujemy go jesienią i zimą. A przepis mamy z ukraińskiego domu i od lat się go trzymamy, bo wychodzi po prostu najlepiej. Być może niektórych z was zaskoczy(...)razu do gotującej się wody, jest sposób, aby dały z siebie znacznie więcej. A zatem, do dzieła! Barszcz ukraiński – przepis Składniki: 70 dag żeberek wieprzowych, dwie cebule, kilogram buraków, dwie marchewki, 3-4 ziemniaki, 20 dag kapusty kiszonej, dwie garście białej fasoli, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, masło. Zrób tak: Fasolę namocz przez

Kulinarna Polska