zupa z buraków - 1516 przepisów (strona:14/102)

Zupa fasolowa z burakiem 153

wrzucić do zupy, gdy woda będzie wrzała. Dodać por (w całości). Zmniejszyć ogień. Buraka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy, gdy warzywa zmiękną. Zwiększyć ogień. Pokroić drobno rozmaryn i dorzucić do zupy. Dodać fasolę. Od momentu zawrzenia gotować ok. 5 minut (buraki muszą być miękkie). Usunąć marchew, por, seler i pietruszkę. Doprawić zupę do smaku

Weekendy w domu i ogrodzie
Barszcz ukraiński 250

czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy(...)którym będzie gotowana zupa, włożyć namoczoną fasolę, obrane i pokrojone pomidory, startą marchewkę, seler i pietruszkę, pokrojoną cebulę i por oraz poszatkowaną kapustę. Całość zalać 3 litrami zimnej wody, dodać ulubioną przyprawę do zupy, liścia laurowego, ziele angielskie, ząbki czosnku i gotować na małym ogniu przez około 40 minut.Po tym czasie dodać starte buraki i gotować przez kolejne

Gospodyni Miejska
Zamiast barszczu 187

ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla nich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów(...)chyba ten grudzień tak na mnie działa.Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać.Zupa krem z buraków i dyniSkładniki:(na 4 porcje)2 szalotki500 g buraczków1 jabłko750

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chłodnik litewski z botwinki. Przepis krok po kroku. 153

gorące dni. Za chrupkość nowalijek w nim zawartych, za słodki smak młodego buraka i kremowy smak jajka na twardo.   Gwiazda sezonu letniego   Chłodnik litewski to na pewno top 10 moich zup, jednakże jest to tzw. gwiazda sezonu letniego. Jakoś nie wyobrażam sobie jeść chłodnika z listopadzie

kuron.com.pl
Barszcz ukraiński 97

przekonuję. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na zupę, którą jadłam tyle razy, że można policzyć to na palcach jednej ręki, serio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta pracy jaką w nią trzeba włożyć i moi drodzy wiele, wiele więcej :) Buraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga(...)pieprz i sól, jeśli potrzeba i mieszamy. Na koniec dodajemy fasolę i dajemy jej 10 minut, aby się podgrzała w zupie.  Mamy zdrową, krótko gotowaną zupę, która zawiera wiele witamin. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków pokrojonych w mniejsze kawałki, waga po obraniu 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę, waga po obraniu 100 g marchwi

MamaOskarka
Zupa buraczkowa 131

ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku dodając łyżeczkę soli. Bulion podgrzać. Dodać buraki.  W momencie kiedy zupa zacznie wrzeć dodać sok z cytryny. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Tuż przed końcem

Świat Domowej Kuchni
Barszcz czerwony z botwiną i fasolką "Piękny Jaś" 198

Botwinę szatkujemy a buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyławiamy ją. Marchew kroimy w kostkę. Do zupy wrzucamy ziemniaki. Gotujemy przez 10 minut. Gdy zaczną mięknąć dodajemy starte buraki i botwinę. Gotujemy(...)momentu aż ziemniaki będą miękkie. Odławiamy z zupy kurczaka i obieramy kości z mięsa. Wrzucamy z powrotem razem z pokrojoną wcześniej marchewką. Do zupy dodajemy odsączoną fasolkę z puszki wlewamy sok z kiszonych buraków. W osobnej miseczce łączymy jogurt z 2 łyżkami wazowymi zupy. Mieszamy i z powrotem wlewamy do całości. Doprawiamy zupę do smaku solą i cukrem. Przed

Qchnia po prostu
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 108

oryginalnym przepisie  Magdy Gessler , barszczyk nie jest dodatkowo zakwaszany kwasem buraczanym. Ja przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka 1.5 l dobrego bulionu mięsnego garść(...)łyżkę octu, gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie.  Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia.  Dodać 3 ząbki  czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne miejsce

Stare Gary
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 180

nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie w próżni. Dzięki temu otrzymujemy produkt w formie drobnego proszku (właściwie pyłu), który bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, a co najważniejsze, zachowuje wszystkie wartości bioaktywne jak burak świeży.  SKŁADNIKI / 6 porcji 2 buraki 10 g masła(...)wody i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut. Skrapiamy sokiem z cytryny. Opcjonalnie dodajemy 2 łyżki liofilizowanych buraków roztartych z kilkoma łyżkami bulionu lub zupy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Gęstość zupy regulujemy bulionem. Podajemy z podsmażonymi na maśle ziemniaczkami, posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną

cool and minty
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 137

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Krem chłodnik z pieczonych buraków i tymianku 151

Pyszna, gęsta zupa, na ciepło i jako chłodnik. To krem z pieczonych buraków, z sokiem jabłkowym i tymiankiem. Idealna alternatywa dla innego niż tradycyjny barszcz. Z dodatkiem słonego sera np bałkańskiej fety będzie miłą odmianą dla codziennej zupy na ciepłe, letnie dni. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Szybki barszcz czerwony 319

Aromatyczny barszcz czerwony, który rozgrzewa w zimne dni i nie tylko. Dzięki suszonym burakom przygotowanie tej zupy trwa o wiele krócej i jest łatwiejsze od tradycyjnego. Składniki: 2 litry bulionu 100 g suszonych buraków 2 suszone grzyby 2 liście laurowe łyżka suszonego majeranku lub lubczyku 2 ząbki czosnku sok z cytryny lub ocet sól, pieprz Do bulionu wsypać(...)buraczki, dodać suszone grzyby i liście laurowe, zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić zupę do przestudzenia, a następnie przecedzić przez sitko.  Doprawić przyprawami i sokiem z cytryny lub octem

wyzwania kuchenne
Sałatka z buraków. Przepis krok po kroku. 185

buraków. Naszym gościom bardzo się to spodobało. Podczas tego tygodnia podawaliśmy Sałatkę z buraków, na którą macie przepis poniżej, była przepyszna Zupa krem z buraków z musem ziemniaczanym , był Krem z buraków i soczewicy , nie zabrakło carpaccio z buraków i na śniadanie pasty wegańskiej

kuron.com.pl
Krem z pieczonych buraków 157

różnych przepisów na zupy kremy ale po raz pierwszy krem z buraka. Intensywnie czerwony, kremowy, z dodatkiem jabłka. Wspaniale smakuje i wspaniale prezentuje sie na talerzu. składniki: ok 1 kg pieczonych buraczków czerwonych 1 cebula 1 marchewka 2 średnie ziemniaki 1 kwaskowe jabłko ok 1,2 l bulionu 1 łyżka masła sól sok z cytryny Buraki należy wcześniej upiec

Monia miesza i gotuje
Krem z pieczonych buraków i mleczka kokosowego 169

buraki obieramy ze skórki a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim posiekany czosnek i posiekany imbir. Dodajemy buraki (można zostawić parę kawałków do dekoracji zupy), mleczko koksowe i wodę(...)Mieszamy. Zupę gotujemy przez 10-15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Zupa powinna być lekko pikantna. Zupę podajemy z kawałkami buraka i posypaną natką pietruszki

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania