Pyszna letnia zupa, o cudownym kolorze zapraszam :- ) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldzimno. Jej mocno ziołowy charakter zachwyca aromatami pod oliwnym drzewem. I chociaż zwykle burak jako zupa kojarzy się z typowym barszczem z uszkami lub ewentualnie z barszczem ukraińskim (zwanym u nas "barszczem ze śmieciami") to w wersji KREM również może zachwycić.SKŁADNIKI:- buraki, 5-6- ziemniaki 2- marchewka 2-3- pietruszka 1- seler 1 mały- cebula(...)czosnkowy (2-3 łyżki). Wszystko dokładnie mieszamy - w razie konieczności jeszcze doprawiamy. W miseczce posypujemy mieszanką z ziół i dodajemy pokrojone oliwki z kleksem oliwy z oliwek. Zupa krem jak na ten aksamitny rodzaj dania przystało smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. To jest chyba główna różnica bo tradycyjnego barszczu z uszkami w temperaturze "nie parującej" sobie
Wypisz WymalujBarszcz to zupa, bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Wiem, że ma mocną konkurencję w postaci zupy grzybowej czy też rybnej, ale dla mnie zawsze będzie numerem jeden! I to ten prawdziwy, wolno gotowany, a nie z proszku czy z kartonu. Takim mieszankom mówię stanowcze NIE! Zwłaszcza, że według tego przepisu ugotowanie barszczu jest niemalże tak proste(...)cytrynowysproszkowany majeraneksól i pieprzPrzygotowanie:Włoszczyznę i buraki obieramy. Marchewkę i buraki kroimy na pół lub na 4 części. Warzywa, oprócz jednego buraka, oraz grzyby, liście laurowe i ziela angielskie umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy ok. 3 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu pilnując by zupa nie gotowała się za mocno (możemy dolewać po trochu zimnej wody
Zakręcony Widelecposiałam je zbyt gęsto. Wyrwane rośliny zainspirowały mnie do przygotowania smacznej i kolorowej zupy. Składniki : duża garść botwinki lub liści buraków jadalnych (u mnie to buraki kolorowe, więc zupa nie ma różowego koloru) szklanka ryżu marchew mała pietruszka kawałek selera pętko kiełbasy jałowcowej 3 liście laurowe łyżka domowej przyprawy magi śmietana sól pieprz natka pietruszki Ryż wypłukać(...)ryżu. Marchew pokroić na talarki i też wrzucić do ryżu. Kiełbasę jałowcową też pokroić na talarki, a potem przekroić na połówki. Dorzucić do zupy. Całość gotować, aż ryż będzie miękki. W tym czasie liście buraków dobrze umyć z piasku. Pokroić na kawałki. Gdy ryż i marchew będą miękkie, do zupy dodać liście laurowe i pokrojoną botwinkę. Doprowadzić do wrzenia
Weekendy w domu i ogrodziewywaru. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy starte buraki i pokrojone ziemniaki. Gotujemy bardzo powoli (zupa powinna tylko "mrugać" aby buraki nie zbrązowiały). Gdy warzywa są miękkie doprawiamy zupę octem. Barwa pod jego wpływem powinna się wyostrzyć. Barszcz powinien nabrać lekko kwaśno - słodki smak. Do miseczki wsypujemy
Qchnia po prostumigdałowym, chilli i kolendrą autorka: perza | blog: Definicja smaku Barszcz czerwony na sposób azjatycki autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa fasolowa z burakiem autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Grochówka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Na www.zmiksowani.pl Zupa jarzynowa Zupa(...)paprykowa Zupa klopsikowa Zupa rybna Żurek z białą kiełbasą i jajkiem Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki Barszcz czerwony na sposób azjatycki Zupa fasolowa z burakiem Grochówka Niezwykły rosół z pieczonego drobiu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzupę krem z buraków polecam na lekki obiad lub kolację w środku tygodnia. Jeśli jesteście posiadaczami szybkowara, kolację podacie w pół godziny. Jeśli nie - dwadzieścia minut później:) Zupa krem z buraków z czerwoną fasolą 6 buraków 2 marchewki 1 ziemniak 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 szkl. wody 2 łyżki octu jabłkowego, z białego wina lub soku
Posadzone i zjedzonezbierając powstającą szumowinę. Po 30 minutach dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek. Warzywa mają być w całości. Zupę solimy. Do wywaru dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po godzinie możemy wyciągnąć mięso i wykorzystać go np. do pierogów. Buraki obieramy i dwa z nich ścieramy na tarce o dużych oczkach, a dwa pozostawiamy w całości, kapustę szatkujemy(...)minut. Po około 20 minutach dorzucamy przecier pomidorowy. Z gotowego barszczu możemy usunąć warzywa, które wrzuciliśmy w całości (marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i kilka buraków) miały one tylko oddać swój smak zupie. Barszcz ukraiński podajemy z gotowanymi ziemniakami, kleksem śmietany i natką pietruszki. Ja uwielbiam dodawać do barszczu jeszcze jajko na twardo. Smacznego Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu
PatiGotujeKocham buraki. Zauważyłam, że ekologiczne gotują się znacznie szybciej. Moją zupę krem z buraków podałam z tofu smażonym w pięciu smakach 2-3 buraki ekologiczne cebula biała korzeń pietruszki przyprawy pięciu smaków ( kupuję w sklepie orientalnym) łyżka octu ryżowego tofu naturalne kolendra olej Cebulę kroję w kostkę szklę na oleju, dodaję szczyptę przyprawy pięciu smaków. Dodaję buraki pokrojone w kostkę oraz korzeń pietruszki. Uzupełniam wodą. Gotuję do miękkości buraków. W połowie gotowania wlewam ocet. Następnie blęduję zupę i dosmaczam jeśli trzeba sosem sojowym. Tofu naturalne kroję w kostkę ok 2x2 cm, maczam w marynacie z oleju i przyprawy pięciu smaków. Smażę na złoto. Podaję z kolendrą
AZgotuj!Zapraszam na pyszną letnią zupę, o cudownym kolorze :-) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDodatek mleczka koksowego ciekawie wzbogaca smak buraków i sprawia, że zupa nabiera dodatkowej słodyczy. Zupa jeszcze lepiej smakuje na następny dzień, ale u mnie zazwyczaj zostaje zjedzona tego samego dnia. Zupa burakowa z mlekiem kokosowym Składniki: 700 g buraków 200 g marchewki 200 g pietruszki 200 g ziemniaków 1-1,5 litra(...)smaku. Gotuj na dużym ogniu przez 15 minut, później zmniejsz ogień i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do zupy i gotuj jeszcze przez ok. 10 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i wymieszaj. Smacznego
wegujemyjednak, zupa smaczna. Zupa z żółtych warzyw. Do swojej zupy wrzuciłam: Kukurydzę – z dwóch małych, surowych kolb odcięłam ziarna kukurydzy; nie tylko nadały zupie charakterystyczny smak, ale pozostały jędrne i chrupiące. Żółte buraki – które są wyjątkowo słodkie, ale nie tak dominujące w smaku, jak buraki czerwone; dopełniły smak kukurydzy Żółtą paprykę – której smak i zapach(...)przebijał się delikatnie przez słodycz pozostałych składników. Dynię – która po rozgotowaniu delikatnie zagęściła konsystencję. Nie użyłam żadnych dominujących przypraw. Odrobina soli wystarczyła. Cały smak i aromat zupy pochodzi tylko z warzyw, które użyłam. Gdybym miała dorzuciłabym też żółtej fasolki i żółtej marchewki. Nie miałam, więc zostawiam ten pomysł innym, i sobie, na następny raz. Smacznego
Kucharzycazupę długo zalegał gdzieś na moim biurku. Przypomniałam sobie o nim ostatnio, kiedy miałam w domu za dużo dojrzałych gruszek. Gruszki i buraki tworzą wspaniały, słodki krem. Łyżka chrzanu dodaje ostrości i ostatecznie decyduje o smaku zupy. Świetnie rozgrzewa i oryginalnie smakuje, a do tego jest prosta w przygotowaniu i ekstremalnie tania. Jej smakiem na pewno zaskoczycie gości, kiedy(...)krem. Dodajemy łyżeczkę chrzanu. Solimy i pieprzymy do smaku. 5. Podajemy z pokruszoną fetą. Zupa krem z buraka i gruszki to naprawdę efektowne danie. Nie wymaga dużego nakładu pracy, ani pieniędzy, co czyni ją zupą tanią i łatwą, a do tego zdrową. Buraki dostarczają nam żelaza, magnezu oraz potasu. Dodatkowo mają działanie zasadotwórcze, więc odkwaszają organizm i przyspieszają odchudzanie
two broke sistersZdrowa, prosta i dietetyczna zupa z botwinki, buraków z dodatkiem cukinii, ogórka, rzodkiewek, szczypiorku i koperku. Doskonała na wiosenny i letni obiad. Podana z jajkiem smakuje doskonale. Czas przygotowania i ilość porcji 45 minut, 1 garnek. Produkty 1 litr wody, młoda botwinka, 4 buraki, 1 ogórek, 1 cukinia, pęczek rzodkiewek, szczypiorek, koperek, 200 ml jogurtu, 2 ząbki czosnku(...)niej jogurt oraz przypraw solą i pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem i posiekanym koperkiem. Spróbuj także: Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Sałatka buraczana buraki jajko ser bałkański
Fit&Fast KitchenDzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa(...)Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy pokrojone łodygi i liście botwinki. Gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do kubka wlewamy łyżkę wazową zupy i mieszamy z łyżką śmietany. Wlewamy wszystko do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za mało kwaśna, można dodać odrobinę kwasu cytrynowego. Życzę smacznego! :) PS. Swoją botwinkę podawałam
Czerwona Porzeczka