wykorzysałam płyn z suszonych podgrzybków, które gotowałam na pierogi wigilijne. Do zupy można również dodać zamiast masła słodkiej śmietanki, ale mi zalezało na kolorze. Można tez całkiem pominąć oba te składniki, dzięki czemu zupa będzie bardziej postna. Składniki: 1 kg podłużnych niedużych buraków 1,5l bulionu grzybowego ( u mnie z suszonych podgrzybków po gotowaniu(...)nagrzanym 180 C i piec około 30-35 minut. Po upieczeniu wystudzić i obrać. Buraki zetrzeć na tarce lub mandolinie, aby uzyskać długie nitki buraków. Szklankę zostawić do dekoracji zupy na talerzu, resztę przełożyć do garnka, dodać cebulę, czosnek, obrany starty imbir, (ziele, listki laurowe...umieszczam je w w woreczku przyprawowym, aby potem łatwiej je wyjąć
Gosia gotujeMoją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis... Składniki: 1 pęczek botwinki z małymi
Czerwień i błękitłyżka octu spirytusowego; 1 kg ziemniaków; 1 duża cebula; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Olej do podsmażenia cebuli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć ręką lub nożem. Cebulę obrać, drobno posiekać. Podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym(...)tłuczkiem. Barszcz biały dokładnie wymieszać w 200 ml zimnej wody. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, zmiażdżony czosnek, 1/2 łyżki soli i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować. Do wrzącej wody z przyprawami wrzucić starte buraki, dodać 1 łyżkę octu i gotować przez około 20 minut, bez przykrycia, na średnim ogniu
Gospodyni Miejskapochodzi ze stanu Assam (północno-wschodnie Indie), to ze względu na pracę męża miała okazję mieszkać w wielu zakątkach subkontynentu. To właśnie od Panchami dostałam przepis na zupę krem z buraków i.... pomidorów. A tutaj znajdziecie więcej naszych zdjęć, nie tylko kulinarnych :) Składniki - proporcje na dwie - trzy osoby 2 średniej wielkości buraki 3 średniej wielkości pomidory(...)dodać pomidory i podsmażać przez kolejne 5-6 minut, a następnie zalać warzywa bulionem, doprawić do smaku i gotować aż buraki będą miękkie (w tradycyjnym garnku zajmuje to około 40 minut, w szybkowarze około 10 minut) Kiedy zupa przestygnie całość zmiksować na krem. Przed podaniem podgrzać, udekorować gęstym jogurtem lub śmietaną i listkami kolendry lub mięty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSłodka, pachnąca na całą okolicę, pełna witamin zupa buraczkowa. Ja osobiście uwielbiałam buraki zawsze. Od kiedy pamiętam smakowały mi sałatki z buraczków, botwinka, i buraczkowa. To wspaniałe warzywo smakuje również Dziubasowi. Kiedy mój maluch obraża się na warzywa, wiem, że czas wyciągnąć asa z rękawa. W 90 % mam wygraną w kieszeni. Ostatnio tak właśnie zniknęła mi sałatka z buraczków(...)cytryny. Wyłączamy gaz i zaprawiamy zupę śmietaną.( Do miseczki wkładamy śmietanę. Dodajemy stopniowo, najpierw po pół łyżki, następnie po całej łyżce gorącej zupy i mieszamy rózgą. Po około 12 łyżce dodanego wywaru wlewamy całość do zupy i mieszamy rózgą). Zupka jest słodka jak wiosna i ciepła jak lato! Wszystkie warzywa prosto z ogródka. Buraki to bardzo wartościowe warzywo. Warzywa
KrupeczkiBardzo aromatyczny, intensywnie czerwony barszcz na zakwasie z buraków. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj: zakwas z buraków. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera z włoszczyzny
BullioRozgrzewająca zupa z dużą ilością warzyw: pieczonymi buraczkami, marchewką, ziemniakami, fasolą i białą kapustą. Lekko zabielona słodką śmietanką. Podana z ugotowanym na twardo jajkiem oraz świeżymi kiełkami. Ma głęboki kolor. Jest bardzo esencjonalna i pożywna. Możecie ugotować ją na wywarze z jarzyn lub na rosołku kurczaka. W ekspresowej wersji polecam użycie fasoli z puszki (białej lub czerwonej), którą dodajemy(...)godzinnego gotowania. Ze względu na dodatek pieczonych buraczków i suchej fasoli dobrze jest, przygotowanie barszczu rozłożyć w czasie. Jednego dnia pieczemy buraki i gotujemy fasolę, a w kolejnym dniu przygotowujemy zupę. SKŁADNIKI / 6 porcji ok. 2 litry wody 1 puszka fasoli w zalewie lub ok. ¹⁄₂- ²⁄₃ szklanki suchej fasoli piękny Jaś 3-4 buraki 2 suszone prawdziwki namoczone
cool and mintyroku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą. Składniki (na 3 litry zupy) około 1 kg surowych buraków 1 średniej wielkości cebula 1 duże jałbko sok z jednej cytryny sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki) *folia aluminiowa(...)soli). Smaż wszystko razem kolejnie 3 minuty. Upieczone buraki obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do podduszonych jabłek z cebulą Dokładnie wszystko wymieszaj i duś razem mieszając około 5 minut. Dodaj wodę/bulion i zagotuj pod przykryciem. Zblenduj na gładki krem, dopraw sokiem z cytryny i solą. Ps. Zupa jest słodsza od tradycyjnego barszczu ale lekko pikantna
greenscarfBotwinka to świetna wiosenna zupa. Do zrobienia jej używa się świerzych, młodych warzyw. Zupa jest smaczna i kolorowa. Składniki: skrzydło indyka na wywar 1 marchewka 1 pietruszka 3 - 4 ziemniaki pęczek botwinki burak (jeśli przy botwince są bardzo małe buraki) 1 liść laurowy ziele angielskie sól pieprz śmietana 18% koperek do podania zupy Wykonanie: Skrzydło indyka umyć i zalać(...)gotować 30 minut. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i buraka obrać, umyć i pokroić w kostkę. Liście i łodygi botwinki umyć i posiekać. Do wywaru z indyka dodać pokrojone w kostkę warzywa i gotować aż zmiękną. Następnie dodać liście i łodygi botwinki i gotować do miękkości przez około 15 minut. Do zupy dodać śmietanę, zagotować i doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać
Mama Gotujebyć mój Mąż, który rzucił się na talerz z zupą (koniec końców pochłonąć 3 talerze)! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 1/2 litra zsiadłego mleka lub maślanki 3 małe kubeczki jogurtu greckiego 1/2 litra kefiru 300 ml bulionu warzywnego/mięsnego 500 g buraków 1 pęczek koperku 1 pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo ok 200 g ugotowanego mięsa (ja dałam
Szybko Tanio SmacznieMamy dla Was dzisiaj zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem pieczonego czosnku i świeżego tymianku! Jest pyszna, szybka i daje nam świetną alternatywę dla klasycznego świątecznego barszczyku! :) Krok po kroku z przygotowania zupy znajdziecie na Smacznej Stornie Tesco , wraz z naszymi tipami jak dobrze wystylizować danie i informacjami na co dobrze zwrócić uwagę! :) Składniki(...)Upieczone buraki zostawiamy do lekkiego przestudzenia i kroimy na mniejsze kawałki, a czosnek, który piekł się razem z burakami obieramy. Warzywa przekładamy do rondelka i zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym. Całość dokładnie miksujemy i doprowadzamy do wrzenia, następnie zupę doprawiamy do smaku i dodajemy świeży tymianek. Zupę podajemy gorącą z kleksem śmietany na wierzchu i udekorowaną świeżym
Plate of Joysoku z cytryny 1 pęczek koperku dodatkowo do podania – opcjonalnie: jajka ugotowane na twardo, kremowe ziemniaki lub ziemniaczki podsmażone, chleb opcjonalnie 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa botwinka – Wykonanie: Przygotować bulion wg tego przepisu: Bulion warzywny lub przecedzony rosół. Ja z reguły gotuję większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę(...)koniec doprawić botwinkę sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. jajkami ugotowanymi na twardo lub młodymi ziemniaczkami. Opcjonalnie można dodać 2-3 łyżki soku z buraka dla podkreślenia koloru zupy. Dodatkowo można również zabielić zupę śmietaną (należy wtedy do kubeczka ze śmietaną wlać kilka łyżek zupy, wymieszać, a następnie powoli wlewać śmietanę do zupy, cały czas mieszając). Całość oprószyć
Kulinarne Przebojeminut. W międzyczasie obierz warzywa (marchew, pietruszka, seler, buraki) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim starte warzywa. Smażenie powinno trwać ok 10 minut. Jeśli gotujesz bulion na kościach wyjmij je, jeśli używasz żeberek mogą zostać w środku. Do zupy dodaj warzywa oraz poszatkowaną kiszoną kapustę. Dopraw do smaku
nietylkopasta.plmnie naszło dziś na coś z buraka. Nie przepadam za buraczkami, jako dodatkiem do obiadu, natomiast uwielbiam wszelkie zupy buraczane. Najlepszy barszcz jaki jadłem robiła moja babcia. Niestety jej już nie ma, a ja od lat próbuję doścignąć tego wyjątkowego smaku. Dziś jednak pójdę na łatwiznę, bo moje kubki smakowe w czasie grypy mają ograniczone pole działania i zrobię szybki(...)obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych w kostkę -sól, pieprz -szczypta cukru -łyżka octu z wina musującego -łyżka śmietany 12% Buraki wrzucamy do wywaru i gotujemy do miękkości. Dodajemy sól
BaRepasJeżeli nie macie pomysłu co zrobić z liśćmi buraków oprócz zupy czy tarty to mamy dla Was propozycję – gołąbki z kaszą gryczaną z pieczarkami Składniki na farsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki
Kuchenne Wariacje