którego recenzję znajdziecie tutaj . Trochę przepis wzbogaciłam, tak, że to już nie paleo, ale na pewno, pyszna zdrowa i pożywna zupa. Mam to szczęście, że ile razy jestem u rodziców i tylko sobie zażyczę dostaję zapas parowanych buraków, więc oszczędność czasu ogromna, a takie buraczki spokojnie w lodówce leżakują 4-5 dni tak więc nie musiałam czekać aż się(...)gotowania. Mi ten krem posmakował, zjadłam na obiad i śniadanie Mężowi trochę mniej ale to dlatego, że on nie przepada za taką konsystencją zupy. Składniki (porcja dla 2 osób): 2 szklanki bulionu 3 średnie buraki parowane lub pieczone mała cebula 4 ząbki czosnku pół jabłka łyżka oleju lub masła klarowanego łyżeczka majeranku Podsmażamy na tłuszczu cebulę i czosnek
Cynamonowe szczęściepasowało i stwierdziłam wtedy, że to może po prostu nie jest to zupa dla mnie bo przecież nie wszystko trzeba lubić. Jednak minęło trochę czasu i ostatnio postanowiłam powrócić do tego dania tym razem na moich warunkach. Prosty przepis na zupę krem z buraków Jeśli czytasz mojego bloga to pewnie już wiesz, że lubię przepisy efektowne, apetyczne ale przy(...)doglądania przygotowywanego dania co pięć sekund. Staram się tworzyć przepisy na potrawy, które “robią się same” i taki też jest ten krem z pieczonych buraków. Większość składników tej zupy postanowiłam upiec w piekarniku, następnie zmiksować z bulionem oraz mlekiem kokosowym i przyprawić. Tak powstała rustykalna, rozgrzewająca, słodko – pikantna zupa z wyraźnie imbirowym aromatem i kremowym wykończeniem
Book of spellscelów kulinarnych. Doskonały burak powinien mieć ciemny miąższ, cienką skórkę, a w przekroju jednolitą barwę. Młode buraki można jeść w całości - korzeń i liście. Korzenie buraków to bardzo smaczny składnik sałatek, zup, soków oraz przetworów. Liście to znakomity bohater chłodników i botwinek. Buraki można gotować, smażyć, piec i marynować. Buraki to skarbnica pierwiastków. Zawierają żelazo(...)których główną rolę zagrały buraki (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Hummus z burakami Sałatka z burakami, suszonymi morelami, prażonymi orzechami i sosem curry Kremowa zupa z buraków i czerwonej fasoli
My Chcemy JeśćFakes - grecka zupa z soczewicy Fakes to grecka zupa z soczewicy, która zapewni pożywny i syty obiad. Najlepszy w tym przepisie jest fakt, że przyrządzenie jej zajmie Wam dokładnie kilka minut. Lista składników również nie jest za długa, więc zaopatrzcie się w soczewicę i do dzieła! Przepis: Fakes - grecka zupa z soczewicy 3. Najprostsza zupa krem z dyni(...)się zupa z dyni, ale nie wiecie jak się za nią zabrać? Dajemy Wam 30 minut, aby zrobić przepyszną zupę z dyni, przy której nie narobicie się za dużo, a dyniowy krem będzie z Wami przez kilka dni, chyba że zjecie wszystko za pierwszym razem :) Przepis: Najprostsza zupa krem z dyni 4. Indyjska zupa z dyni Zupa dyniowa
Bananowe PoleBuraki! to kolejne warzywo które kojarzy mi się z jesienią. Nie tylko idealne na ćwikłe ale także na różnego rodzaju zupy. Składniki; 2 skrzydełka kurze 1 marchewka mały kawałek selera 3 duże ziemniaki 3 buraki ok. 3litrów wody 2 zabki czosnku przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ostra papryka Kluseczki: 1 jajko 20 dag sera feta(...)mąki Dodatkowo; 2 łyzki posiekanych orzechów włoskich smietana kwasna natka pietruszki Mieso umyc,zalac woda,dodac obrana marchew i seler.Chwile pogotować, ziemniaki i buraki obrac pokroić w kostke i dodac do zupy. Gotowac do miekkosci. Czosnek zetrzeć na tarce i również dodac do zupy. Zupe zdjąc z ognia i wystudzić a następnie dokładnie zmiksować ja blenderem
Radość kipiąca uśmiechem.przygotowania:Buraki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ząbki czosnku obrać i jeśli są duże poprzekrawać na pół.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć starte buraki, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować, aż buraki będą miękkie. Następnie dodać ocet(...)jest podgrzewany przed podaniem, nie należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskaminut na niewielkim ogniu, wyłączyć gaz i pozostawić zupę do naciągnięcia smakiem i kolorem buraków. Po ok. 20 minutach przecedzić zupę przez sito, na którym pozostaną buraki i ziarenka. Czystą zupę zagotować i odlać kilka łyżek do miski. Z odlaną zupą wymieszać zakwas na żurek i śmietanę, a następnie dodać do zupy w garnku. Doprawić zupę solą, cukrem
Codziennik KuchennyWielkimi krokami zbliżają się Święta. Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka
Pyry na Gazburaków 10 dkg cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)Gotowej zupy 5 litrów. Sposób wykonania: Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 4 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier
Przepisy kulinarne babci AntoninyBotwinka 2016-04-06 23:29:38 Ilość porcji: 4 Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie. Napisz opinię(...)wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Na samym końcu dodajemy śmietanę i świeżo posiekany koperek. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i młodymi ziemniaczkami
Wędrówki po kuchnimiesięcy, czyli pysznych, sezonowych produktów. Lubicie botwinkę? Składniki: 1-2 pęczki botwinki 1 nieduża marchewka 1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego) 1 burak (upieczony lub ugotowany na Czytaj dalej... Artykuł Botwinka – wiosenna zupa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuZupa niezapomniana w smaku. Kremowa, syci i rozgrzewa jednocześnie. Wszystko dzięki "Jadłonomii" :) Kokosowy krem z buraka 3 duże upieczone buraki 2 ząbki czosnku kawałek 2 cm imbiru szczypta płatków chili 3/4 dużej puszki mleka kokosowego 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki oliwy sól i pieprz Buraki obieramy i kroimy na plasterki(...)solimy (ok łyżeczki soli). Przykrywamy częściowo i gotujemy ok 15 minut. Blendujemy na gładki krem (u mnie zupa mocno się spieniła co widać na zdjęciach na dokładke robionych prawie po ciemku :/ ). Doprawiamy sola, pieprzem i sokiem z limonki. Podajemy z paseczkami buraka, natką kolendry lub pietruszki
Dzieje kuchennej Wiewióryjakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby nie było nudno to warto dodać kleks śmietany
Jedzeniomanialekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy dorodne buraczane korzenie, dopiero co zostały wykopane z ziemi i w ich składzie znajduje się właśnie teraz, najwięcej cennych(...)łyżki oleju 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 2 łodygi selera naciowego ( lub kawałek korzenia) 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) szczypta lubczyku sól,pieprz zupa 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,5 l wywaru z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka
Miód i pieprzPrzepyszna, kremowa i bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonych buraków z dodatkiem gruszki i imbiru, podana z kwaśną śmietaną i orzechami włoskimi. Doskonała alternatywa dla tradycyjnego barszczu świątecznego. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz(...)cebulę wraz z selerem i smaż, często mieszając, około 10 minut, do lekkiego zarumienienia.Następnie wmieszaj gruszki, imbir i buraki. Smaż, mieszając od czasu do czasu, około 7 minut i dodaj bulion, liść laurowy i gałązkę tymianku. Doprowadź zupę do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości warzyw, przez około 25 minut.Po tym czasie wyjmij i wyrzuć
karmelowy