Składniki: 2 średnie, czerwone buraki (u mnie podłużne, o łącznej wadze 240 g); 1 średni ogórek wężowy; Pęczek rzodkiewek; Pęczek koperku; 1000 g kefiru
Gospodyni MiejskaW sprawie wigilijnego barszczu-tym razem głos zabrał mój Nass. Uparł się,że zrobi domowy zakwas buraczany i....zrobił. Nie tylko zakwas-ale równie pyszny barszcz
Kopystką po garachBez zbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2
WielopokoleniowoPo kilku dniach niespodziewanego ciepła postanowiłam na ochłodę przygotować mój ulubiony chłodnik. Wstawiłam do lodówki żeby był na kolejny dzień a tu… burza i kolejnego
Mama z miastazazwyczaj do jedzenia. Tu jest odwrotnie, wszystko przyciąga, od fantastycznego zapachu, po fajną konsystencje, na wyglądzie kończąc. No, ale najważniejsze… smak? Smak zdecydowanie fantastyczny. Zupa cebulowa z prawdziwą nutą cebuli, barszcz czerwony aż kipi burakami, a ogórkowa niemal jak u mamy. Szesnaście wariantów smakowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy tutaj zarówno borowikową, serową, zieloną cebulkę
Kolizje Smakówstarte kiszone ogórki i, jeśli lubicie kwaśne zupy, nieco soku z ogórków. Wtedy należy uważać z ilością soli, bo z reguły sok jest bardzo słony. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior(...)wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Zupa z kiszonych ogórków (dieta dr. Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1,5 litra wegańskiego wywaru warzywnego 3 duże kiszone ogórki
Kulinarne przygody Gatitysosem tahini, kurczakiem i świeżym ogórkiem Czwartek: Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu Piątek: Zupa z soczewicy (masoor dal) wg Nigeli Lawson Pobierz menu na tydzień Niedziela: Steki z pure ziemniaczanym i sałatką z tartej brukselki z orzechami włoskimi Poniedziałek: Sałatka z pieczonych buraków z chmurkami z koziego sera i kaszą jaglaną (sprawdź przepis) Wtorek: Sałatka z pieczonej cieciorki(...)sałatki na wtorek, kurczaka do makaronu na wynos na środę oraz bataty i dynię do zupy na piątek. Tylko tartę ziemniaczaną upiekliśmy osobno – w środę. W niedzielę zamroziliśmy kurczaka do środowych noodli i bataty z dynią do przewidzianej na piątek zupy masoor dal. Mrożenie w ogóle im nie zaszkodziło. I kurczak i warzywa smakowały doskonale. Nie bójcie się mrożenia
Niedzielny kucharzmiękkości buraków, w ostatnim momencie gotowania dosypuję szczyptę lub dwie majeranku pocierając go w palcach Po ugotowaniu wyjmuję łyżką cedzakową buraki i włoszczyznę ( część plastrów buraka -kto lubi- po przestudzeniu zetrze na tarce i doda do zupy) Dosmaczam jeszcze cukrem, ewentualnie octem i solą, gotowe. Kolor barszczu jest zupełnie inny niż na moich zdjęciach :( Jeśli
Proste Potrawyziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo
Zasmakuj Kuchniziemniakami, dynią, marchewką, pietruszką i ćwiartkami cebuli pieczone i podawane z sosem lub do wszelakich gulaszy i mięs. Dziś same buraki pieczone: do obiadu, np. starte drobno lub w kosteczce, na sałatkę (z fetą i rukolą), na zupę, np. krem, mi zdarza się podjadać same do śniadania pokrojone w kostkę. Są pyszne, zdrowe, o głębokim kolorze. Magiczne i bardzo
Zasmakuj KuchniTegoroczna zupa z botwinki już kilkakrotnie pojawiła się w moim domu, ale nie zdążyłam zrobić zdjęć, bo zniknęła w mgnieniu oka Dzieciaki wprost nie mogły się najeść. Zatem zamiast przepisu na nią, będzie dziś przepis na pastę buraczkową – naszą kolejną ulubioną pastę do chleba. Ale nie tylko my ją lubimy – przepis na nią już wędruje “po rodzinie(...)robi furrorę A pełno w tej paście zdrowych pyszności: buraki czerwone mające lecznicze właściwości w towarzystwie bogatych w białko i kwasy omega-3 orzechów włoskich z dodatkiem uodparniającego czosnku i soku z cytryny. A jak wiadomo, buraki czerwone wzmacniają układ krwionośny, mają właściwości przeciwnowotworowe i pomagają w walce z wirusami. Jednym słowem, jedzmy buraki czerwone! Składniki
Lamarida.plWigilijna wieczerza bez pysznego, czerwonego barszczu ? Na pewno straciła by znaczną część swojego czaru Od kilku lat robię własny zakwas z buraków , specjalnie z myślą o czerwonym barszczu na święta i nie wyobrażam sobie tej zupy na jakimś gotowym koncentracie . Barszcz na takim domowym zakwasie nie ma sobie równych . Jest bardzo aromatyczny , kwaskowy i typowo buraczany
Ogrodnik w podróżyselera tłuszcz cebula 1-2 łyżki mąki 2parówki cienkie 2/3 szklanki śmietany natka pietruszki sól pieprz czosnek cukier przyprawa do zup sok cytrynowy Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Buraki oczyścić, umyć, upiec, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć, skropić
Camilla w kuchnimnie zawsze symbolem, że wiosna zawitała już do Nas na dobre. Jest to świetna zupa dla całej rodziny, lubią ją też dzieci. Zupę robi się bardzo szybko! SKŁADNIKI: - 1 bardzo duży pęczek botwinki i buraków (albo dwa małe) - 2 marchewki - 4 ziemniaki - 1/2 część pora (zielonego) - 2 -3 buraczki - botwinka - 150 ml śmietanki - 1 pietruszka(...)kostkę marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, buraczki i przyprawy. Całość gotuj do miękkości warzyw. Około 30- 45 min. Dodaj pokrojoną botwinkę i gotuj przez 12 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść zupę śmietaną. Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNISkładniki: (ok. 3 litry czystego barszczu) Buraki kg ( obranych, najlepiej podłużnych) Marchew Seler ćwiartka Pietruszka Jabłka 2 Cebula Czosnek 6 ząbków Majeranek 3 łyżki
Kulinarne przygody