już za nami, jednak nadal można spokojnie zdobyć;) Chciałam Wam dzisiaj zaproponować zupę dyniową, ale... nie z imbirem i nie z gałką muszkatałową. Gościć będą w niej za to pomidory, papryka i sporo ziół:) Składniki: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałeczek pora, pierś z kurczaka, 2 kostki rosołowe drobiowe, ok 1kg dyni, 0,6 kg ziemniaków, 1/3 puszki pomidorów(...)rozgrzaną patelnię z olejem. Po kiku minutach dodajemy dynię. 5. Na patelnię dodajemy pomidory oraz paprykę pokrojoną drobno. Podsmażamy je ok. 10-15 min, po czym dodajemy do zupy. 6. Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Dodajemy do naczynia z zupą. 7. Dodajemy 2 duże łyżki śmietany, aby zupa była delikatniejsza. Doprawiamy do smaku. Oczywiście może to być także zupa krem
Kuchnia Pełna Pasjiziele angielskie natka pietruszki makaron rosołowy Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zacząć gotować. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się tzw. szumowiny, należy je zebrać, zanim woda się zagotuje. Po zagotowaniu wody, zmniejszyć gaz i gotować półtorej godziny. Po tym czasie dodać włoszczyznę. Na patelni opiec cebulę i dodać ją do zupy wraz z czosnkiem. Następnie wrzucić: lubczyk
MarciochaKucharzymnie podstawą są pomidory z puszki lub kartonika, jak kto woli, oraz pieczona, zmiksowana papryka. Do tego kilka pływających warzyw i dla wypełnienia komosa ryżowa. Doskonała, pożywna zupa. Zupa pomidorowo-paprykowa z komosą ryżową składniki: 4 czerwone papryki 2 kartoniki pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 3 marchewki 2 pietruszki 4-6 łyżek komosy ryżowej (przed ugotowaniem) bulion warzywny/woda około(...)skórka z papryki lepiej odejdzie. W mojej kuchni nie używam kostek rosołowych itp dlatego dla lepszego smaku proponuję bulion warzywny. W nim będzie się gotować pokrojona w kostkę marchewka i pietruszka. Gdyby zalać je samą wodą wywar będzie jak dla mnie zbyt jałowy. Można jednak w trakcie przygotowanie zupy umieścić w garnku warzywa na bulion, a potem wyciągnąć ich nadmiar
Przysmaki Karolkilepszy czy gorszy. Wypróbujcie sami. :) Pamiętajcie również, że podstawą dobrej zupy jest ... dobra podstawa. :) Tradycyjnie zatem moją ogórkową gotuję na żeberkach wieprzowych - moim zdaniem nie jest ich w stanie zastąpić np. kurczak (znajdziecie przepisy np. na skrzydełkach), nie da się również zrobić jej na wywarze z kostek rosołowych (takowe też znalazłam!!!). Szanuję inne przepisy - ale! Wystarczy poczytać stare(...)ziela angielskiego 3,4 ząbki czosnku 1 (lub więcej) łyżeczka lubczyku Ilość ogórków i ziemniaków podaną w przepisie możecie oczywiście zmienić według Waszych upodobań kulinarnych. Jeśli lubicie bardziej kwaśną zupę - dodajcie więcej ogórków, jeśli bardziej gęstą - więcej ziemniaków. :) Wykonanie: Mięso zagotuj w wodzie, zdejmij z wierzchu powstałe szumy. Obierz włoszczyznę, posiekaj czosnek (z łupinami), dodaj do wywaru wraz z zielem
Garniec MagalieDziś perfekcyjny bulion warzywny na bazie lubczyku. Nie chcę używać kostki rosołowej, która ma w sobie dużo soli i substancji których nie znam. Wolę przygotować bulion, który jest naturalny, pachnie warzywami i jest zdrowy. Ten bulion to baza do zup i innych dań. Ja dodaję cały pęczek lubczyku więc bulion to afrodyzjak. W ludowych wierzeniach lubczyk miał niezwykłą magiczną
Apetyt na Zielonemargaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Nie powinno kleić się
Kolorowy Przepisownikłatwo przyswajalnego białka. Oprócz krewetek uwielbiam mule dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zupę z muli na bazie białego wytrawnego wina. Składniki: 0,5kg muli (mogą być mrożone) 2 cebule 3 ząbki czosnku słodka śmietana białe wytrawne wino sół, pieprz bulion rosołowy/kostka rosołowa masło Na maśle podsmażamy cebulkę na złoto i zalewamy ją szklanką przygotowanego bulionu rosołowego
upichconadobra zupa z duszonym na maśle suszonym koprem z ziemniakami. Zupa nieco zapomniana a bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Nie dodaję śmietany tylko jogurt naturalny 0%. SKŁADNIKI: 2.5 l Wody 1 Udko z Kurczaka 2 Marchewki 6 Ziemniaków 4 Ziarenka Ziela Angielskiego 2 Liście Laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz i Sól 10 łyżek suszonego domowego kopru ( można(...)dodaję do bulionu wraz z ziemniakami. Gotuję ok 20 min. Małym sitkiem wyciągam koper. Pozostawiam małą ilość. Mięso obieram ze skóry a resztę kroję drobno i dodaję do zupy. Marchewkę kroję w plasterki. Zestawiam zupę z palnika. Do zupy dodaję ok 5 łyżek jogurtu naturalnego 0%. SMACZNEGO
Gotowanie Patkipieczarek1 cebula2 duże marchewki4 duże ziemniaki1,5 l - 2 l bulionu200 ml śmietanymajeranek łyżka masłasól, pieprz Obieram warzywa, kroję, gotuję w bulionie, który doprawiam solą, pieprzem lub kostką rosołową. Miałam odlany litrowy słoik bulionu (gotowany na udzie z indyka, z zielem angielskim i liściem laurowym). W tym samym czasie cebulę i pieczarki kroję i smażę na maśle, nie solę(...)zrobiły się szare. Gdy warzywa w bulionie będą półtwarde, dodaję przysmażone pieczarki, gotuję jeszcze chwile do miękkości warzyw, po tym czasie dodaję śmietanę, którą wcześniej rozrabiam z gorącą zupą. Dodaję dużą ilość majeranku, jak ktoś nie lubi można dodać świeżą natkę pietruszki.SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUkostki rosołowe 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, słodka papryka do smaku 6 ziemniaków Sposób wykonania Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Do garnka wlać 3 litry wody i zagotować. Warzywa obrać i drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować
Na słodko lub wytrawnieSkładniki:750 ml wody4-5 ogórków gruntowych1 marchew1/2 cebuli4 średnie ziemniaki1 kostka rosołowapieprz, sólolej do smażeniakoperekgroszek ptysiowy, np Brześć Wykonanie:W garnku rozgrzej 2-3 łyżki
kolorowotorcikowoprzygotowaniu, szybkie i lekkie. Jak ta - zupa z czerwonej papryki. Zawiera dużo błonnika, a przy tym jest niskokaloryczna. Na kolację lub jako pierwsze danie obiadowe. Pycha! Składniki: 7 czerwonych papryk 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1,5 l wywaru warzywnego (użyłam wywaru z ekologicznej kostki rosołowej) sól, pieprz 1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni(...)także ogonków i gniazd nasiennych. 5. Podsmaż na odrobinie oliwy czosnek i cebulę. 6. Papryki wrzuć do wywaru, dodaj czosnek i cebulę. 7. Gotuj 10-15 minut. 8. Zblenduj zupę na gładko, dopraw do smaku. 9. Możesz podać z pestkami słonecznika i świeżymi ziołami. Całość zawiera: 583 kcal; 28,5 g białka; 27,5 g tłuszczów
Powiedz dietom nieproste danie, mnie kojarzy się z dzieciństwem. Tylko , ze w domu jadało się z puree ziemniaczanym a ja podaje z ziemniakami w kawałkach. Kto chętny? Zapraszam! Składniki; porcja rosołowa (skrzydełka czy tez udko kurze) 1 marchew 1 pietruszka 3 duże buraki czerwone sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy 1 cebula 1 łyżka oleju 2 -3 ząbki czosnku ziemniaki łyżeczka(...)wyjąc i użyć do innych celów. Marchew, pietruszkę i buraki obrać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do wywaru mięsnego. Gotować na małym ogniu do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem a jeśli używacie to przyprawą uniwersalną, a także startym czosnkiem lub przeciśniętym przez praskę. Dodajemy także majeranek. Jeśli kolor nas nie zadowala , lub za mocno
Radość kipiąca uśmiechem.małych, czerwonych puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi pomidorami i, mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki(...)wywaru razem z łyżką masła i kostką rosołową, gotujemy 20 minut. 3. Dokładamy koncentrat pomidorowy, cukier, trochę soli i pieprzu, gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie próbujemy, w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę koncentratu (jeśli jest mało czerwone czy kwaśne) i doprawiamy. Do talerzy nakładamy ugotowany, domowy makaron, nalewamy zupę, kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy natką. Możemy jeść! :) Domowy
Kuchnia PrezydentowejZupa grzybowa, to idealna zupa na obiad. Można ją podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami. Można zabielić śmietaną ale niekoniecznie. Składniki: 50 g suszonych grzybów ( ja miałam podgrzybki ) 3 - 4 ziemniaki Na wywar: porcja rosołowa 2 - 3 marchewki 1/2 selera 1/2 por 1/2 pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz w ziarenkach sól, pieprz, wegeta, magi - do smaku
Darcia w kuchni