zupa rosołowa - 814 przepisów (strona:22/55)

Lekka zupa pomidorowa 192

przyrządza. No, ale generalnie trudno jest określić smak okry, gdyż jest niezwykle delikatny, po prostu spróbujcie! Ja polecam arabską zupę krem z okrą : Składniki: 2 puszki pomidorów lub osiem świeżych, bardzo dojrzałych 30 dag okry, 1 kostka rosołowa lub 350 ml bulionu 1 cebula lub 3-4 zielone cebulki, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, trochę mrożonego(...)następnie wrzucić pokrojoną na 2-3 cm kawałki okrę (małe można zostawić w całości), dusić kolejne 10-15 min. Posypać pietruszką i szczypiorkiem. Podawać z ryżem lub samą zupę jako przystawkę.   Ten przepis bierze udział w akcji

Kuchnia Prezydentowej
SŁODKO-KWAŚNA FASOLOWA 194

Fasolowa to kolejna zupa gotowana u mnie niezbyt często. Zostałam poproszona o przepis na nią i próbowałam odwołać się do czasów, kiedy gotowała ją moja babcia. Pamiętam, że była leciuteńko słodko-kwaśna, ale smak jej był zaledwie przełamany odrobiną cukru i octu... no i chyba się udała, bo wyszła smaczna jak babcina :)Składniki:250g białej fasoli- ja gotuję(...)minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach)warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę. Solimy, ew.dodajemy kostkę rosołową (staram się unikać).Gotujemy ok 10-15min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta.Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso

Walijskie Pichcenie
WIOSENNA BOTWINKA NA WĘDZONCE, Z ORKISZOWYM MAKARONEM 232

wędzonce i z dodatkiem makaronu. W ten sam sposób przygotowuję ją u siebie. Od czasu gdy nie używam kostek rosołowych, mrożę sobie w słoikach różne wywary: buliony mięsne, warzywne, wywary od parzenia wędzonej szynki - właśnie na takim przygotowałam swą zupę. Dzięki temu przygotowałam ją błyskawicznie gdyż nie musiałam gotować mięsa (a trwa to ok.30-60 minut). Gdy nie dysponujemy takim wywarem

Smaczne Zdrowe
Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów 158

Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup. Ja podaję ją z makaronem. Składniki: 1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka 2 łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól do smaku mały seler(...)ziele angielskie, liść laurowy, sól i całość gotujemy na małym ogniu. Co jakiś czas zdejmujemy szumowinę. Po 40 minutach dodajemy warzywa i zieleninę. Po kolejnych 40 minutach wyciągamy z zupy warzywa, zieleninę i mięso. Dolewamy przetarte pomidory, całość zagotowujemy. Mięso oddzielamy od kości, i wrzucamy ponownie do zupy. Marchewkę kroimy na krążki i ponownie wrzucamy do zupy. Ponieważ ja lubię

Smak mojego domu
Domowa ogórkowa 161

6 sporych ogórków kiszonych 2 ćwiartki kurczaka 1 porcja rosołowa 2 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 1 pietruszka 2 łyżki masła pieprz, ziele angielskie

Kuchenna Kontrrewolucya
Krem z barszczu ukraińskiego 204

pory robiłam zwykły barszcz czerwony, teraz zrobiłam zupę krem z barszczu ukraińskiego, i powiem że ten krem zachwycił moją rodzinkę.                                                    Krem z barszczu ukraińskiego Składniki : wołowina rosołowa  - 200 g cukier do smaku(...)mięso i buraki są miękkie, wyjąć z wywaru, buraki zetrzeć na tarce, mięso rozdrobnić . Kapustę poszatkować, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę,  dodać razem z  burakami do zupy, gotować. Cebulę przesmażyć na tłuszczu , czosnek przecisnąć  przez praskę, dodać  do zupy. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i koncentratem pomidorowym. Dodać śmietanę, doprawić do smaku. Ugotowaną zupę zmiksować

Kuchnia Danusi
Botwinka 180

wodą i doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zagotują, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i kostkę rosołową.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia.Śmietanę wymieszać

kulinarnyJa
Domowe bulionetki 180

zrezygnowałam w swojej kuchni z kupnych kostek rosołowych. Do tej pory przygotowywałam je odparowując rosół, który potem mroziłam. Ostatnio jednak natrafiłam na rewelacyjny przepis na blogu Lepszy Smak na domowe warzywne bulionetki. Przepis jest prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie

Moja Galeria Smaku
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 410

puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Zupę podajemy z makaronem (jajecznym, ryżowym, sojowym) posypaną świeżą kolendrą. Jeśli Wam za mało kwaśno(...)cienko pokrojone chili. Ta sama zupa, ale przygotowana na mięsie krewetek to Tom yum goon. Oba warianty są pyszne, jeśli tylko jesteście fanami bardzo orientalnych smaków, powinniście spróbować jej od razu. Nie męczy swoją pikantnością w środku lata, a cudownie rozgrzewa zimą. SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 400ml 3 puszki wody (1,2l)+ kostka rosołowa o smaku kurczaka 500g kurczaka

Karo in the Kitchen
Zupa pomidorowa 200

Uwielbiamy ją wszyscy dlatego często gości na naszych stołach. Szybkie danie na gorąco – zupa pomidorowa dobra zarówno z makaronem jak i  z ryżem. Składniki: 4 marchewki, 2 pietruszki seler por 2 listki laurowe 1 kostka rosołowa sól pieprz, 1 udko kurze lub kawałek innego mięsa 200 ml  śmietany 3 łyżki mąki. 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie(...)obrać i zetrzeć na tarce na wiórki., pokroić pora  w talarki.  Nalać wodę do garnka i wrzucić kolejno: mięso, starte i pokrojone warzywa. Dodać listki laurowe, kostkę rosołową oraz pozostałe przyprawy. Gotować ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodać krojone pomidory w zalewie. W oddzielnym naczyniu rozrobić  koncentrat pomidorowy z 3 łyżkami mąki ze śmietaną

Na słodko lub wytrawnie
Szybka zupa-krem z selera. Z selerów dwóch 224

selera ręcznie. Wygląda trochę jak struny od gitary, prawda? Zagotowujemy wodę z kostką rosołową lub domowy bulion. Wrzucamy od razu wszystkie przygotowane wcześniej warzywa. Gotujemy je do miękkości pod przykryciem, około 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, całość blendujemy razem z naturalnym, topionym serkiem. Zmiksowaną zupę jeszcze chwilę podgrzewamy – minimalnie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą (delikatnie, spróbujcie czy zupa

Karo in the Kitchen
pieczarki w śmietanie z koperkiem... 916

Składniki: masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml, koperek 1/2 pęczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku cebulę pokrojoną w kostkę posypaną cukrem podsmażyć na połowie masła, pod koniec dodać resztę masła wsypać pieczarki pokrojone w dość drobną kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Zaczynamy Nowy Rok ! Rosół z kaczki 196

Nowy Rok zaczynamy wspaniałym rosołem z kaczki. Jest zupełnie inny w smaku niż na mięsie z kurczaka. Dodatek marchewki sprawił, że zupa jest tak słodka i pyszna. Do tego lane kluski. Polecam nie tylko na kaca! Składniki : * porcja rosołowa z kaczki * udko z kaczki * duża marchew * seler  * pietruszka * por * ziele angielskie , pieprz czarny ziarnisty , liść laurowy , sól * natka pietruszki

Magiczne Życie Marty
Jesienna zupa na "rosole" 143

udko można zjeść ze smakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być też np. 1 duża pierś) 1-1,5 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 śmietanka 30% (200ml) 1 kostka rosołowa 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela(...)przygotowania: Mięso myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy

Kolorowy Przepisownik
Pomidorowa z makaronem 332

wstążki Międzybrodzki1,5l wody1 porcja rosołowa1 listek laurowy2 ziarenka ziela angielskiego1/2 korzenia pietruszki1 marchewka2 puszki pomidorów krojonych80 ml śmietanki 30%1 łyżka mąki pszennejSól, pieprzPrzepis:W wodzie umieszczamy porcję rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz marchewkę. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory zmiksowane blenderem(...)przepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut), odcedzamy i nakładamy do miseczek. W szklance rozrabiamy mąkę ze śmietanką, tak aby nie było grudek. Do szklanki dolewamy kilka łyżek zupy i ponownie mieszamy. Całość dolewamy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.Podsumowując testowanie makaronów Międzybrodzki - jestem z nich bardzo zadowolona. Szybki czas przygotowania, wspaniały smak i odpowiedni skład sprawiają

Emcia Pichci