Składniki: 3 litry wody 1 kalafior porcje rosołowe 350 g fasolki szparagowej 1 łyżka Kucharka pieprz, natka pietruszki 100 g marchewki 500 g ziemniaków Wodę wlewamy
Moje-pitraszeniepodzielić na różyczki, włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i ugotować. Z masła i otrąb przygotować zasmażkę, rozprowadzić wodą z kalafiora, dodać do zupy i gotować powoli około 10 minut. Doprawić przyprawami (można dodać kostkę rosołową lub warzywną dla podkreślenia smaku) i zaciągnąć rozmąconym jajkiem
Tradycyjna KuchniaPrzygotowanie: Porcję gotujemy ok 45 minut, dorzucamy kostki rosołowe, po czym wyjmujemy mięso. Brokuły myjemy dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Blendujemy. Wrzucamy starty ser i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i papryką, Do śmietany dolewamy dwie łyżki ciepłej zupy, mieszamy po czym całą zawartość przelewamy do garnka. Makaron zalewamy wrzątkiem
Luźna Kuchniadzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa z czerwonej soczewicy Składniki: około 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa drobiowa 1 dość duża marchewka kawałeczek selera 1/2 cebuli 2 średnie ziemniaki 1 szkl. soczewicy natka pietruszki 2 ząbki czosnku ziele angielskie,liście laurowe
kolorowotorcikowotrochę bardziej kaloryczną, rozgrzewającą kuchnię. A dla mnie nie ma nic bardziej rozgrzewającego od gęstej, serowej zupy z chilli. Do tego klopsiki z koperkiem. Po prostu bajka... No i przepis jest banalny.Potrzebne nam:- włoszczyzna- cebula- 2 serki topione (ok.300g)- 2 kostki rosołowe- 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka- pęczek koperku- sól, pieprz, chilliPrzygotowanie:Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany(...)mokrymi rękoma wyrobić klopsiki. Do garnka wlać 1,5 litra wody, wrzucić obraną i umytą włoszczyznę oraz kostki rosołowe i gotować 10 minut. W tym czasie opalić cebulę, dorzucić ją do garnka, wyjąć włoszczyznę. Marchewkę zostawić i pokroić w plasterki. Do zupy delikatnie wrzucać klopsiki, gotować 15 minut. Dodać serki topione, doprawić solą, pieprzem i chilli i delikatnie mieszać
W poszukiwaniu inspiracjiNastępnie z dyni odkrajamy skórkę i wrzucamy do blendera. Miksujemy dodając po trochu wody w której wcześniej rozpuściliśmy kostę rosołową. Dalej przelewamy wszystko do garnka, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, słodką wędzoną paprykę Skworcu i całość gotujemy. Gdy zupa jest już ciepła przelewamy do miseczek, a na wierzchu układamy niteczki chilli Skworcu. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkisposobów jest właśnie krem z dyni, który radośnie chlupocze w garnku podczas gotowania, by móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki i ugotować bulion samodzielnie. W końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już(...)zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko świetnie smakuje, ale i powoduje, że po zjedzeniu ciepło we wspaniały sposób rozchodzi się po naszym ciele. Nie zapomnijcie również o solidnej dawce mleka kokosowego - ono nadaje delikatności
Food Squarepomidorowej , której wykonanie zajmuje 5 minut. Jadłam tę zupę u koleżanki, która odżywia się zdrowo jak przystało na instruktora fitnessu :) Zupa jest gęsta, sycąca. Potrzebujemy tylko: 1 puszkę zielonego groszku 2 plasterki żółtego sera (u mnie Gouda) 1/2 kostki rosołowej drobiowej lub warzywnej Całą zawartość puszki wlać do garnka (groszku nie odcedzamy, wlewamy razem z wodą) Zagotować na małym ogniu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comidealnie. Składniki: 1 duża dynia piżmowa 2 duże lub 3 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego (lub kostka rosołowa i litr wrzątku) ok. 1 cm startego korzenia imbiru (można dodać sproszkowanego, ale świeży zdecydowanie nadaje zupie charakteru) kawałek ostrej papryczki chili (ilość wg. upodobań smakowych, ja dodałam łyżeczkę drobno posiekanej) sól pieprz natka pietruszki masło
Cynamonowe szczęściedodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna kilka ziemniaczków udko na rosół Jak robimy? dzień wcześniej moczymy fasolę w wodzie wrzucamy(...)puści białko (tzw szumowiny) które zbieramy. dorzucamy fasole (wypłukaną) , kostkę rosołowa, kilka ziarnek ziela angielskiego i listków laurowych gotujemy na średnim ogniu aż fasola zmięknie. w razie potrzeby podlewamy wodą gdy fasola będzie już mięka dorzucamy obraną włoszczyznę (1/3 włoszczyzny można zetrzeć na tarce i w ten sposób wrzuci - zupa będzie gęstsza) oraz ziemniaczki pokrojone w kostkę doprawiamy majerankiem (obficie
Snejkusiowe PrzepisySkładniki: mięso na wywar (np. porcja rosołowa, skrzydełka) 30 dag pieczarek 4-5 dużych ziemniaków 30 dag wędzonego boczku 2 duże marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego płaska łyżka tymianku płaska łyżka oregano sól, pieprz, cukier śmietana do zabielenia masło do smażenia Sposób przygotowania: Mięso zalewamy(...)zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Gotujemy do czasu aż mięso stanie się miękkie. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plastry. Dokładamy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez kwadrans. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa smażymy
Pobite gary Barbarypożywnym, ciepłym i zdrowym, żeby miały coś dobrego w brzuszkach. Tak narodził się przepis na ekspresową zupę pomidorową dla dzieci. Moje ją uwielbiają i Wasze mam nadzieję również ją polubią :) Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 4 miseczki Składniki 1 kostka rosołowa BIO z małą zawartością soli (doskonałą znajdziecie w sklepie EKO MAJA ) 3 pomidory Makaron* * Nie podaje(...)zimnej wody. Wyjmujemy i obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Do wrzącej wody wrzucamy kostkę rosołową i dorzucamy pomidory. Po dwóch minutach blenderujemy całość. Kosztujemy i doprawiamy w razie konieczności. Ja zazwyczaj już nic nie dorzucam, a jeśli mam ochotę podjeść trochę zupy dzieciom to doprawiam sobie już na talerzu. Do miseczek wrzucamy makaron, zalewamy zupą i podajemy. Smacznego
Kolizje SmakówPropozycja idealna na upalne dni. Składniki: (na mniej więcej 2,5 litra zupy) - pęczek botwinki - 2 młode buraki - 1 marchewka młoda - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa lub bulion drobiowy - 4-5 surowych średnich ogórków gruntowych - 5 rzodkiewek - pęczek szczypiorku - pęczek koperku - łyżeczka koncentratu pomidorowego - śmietana 18 volt - 2 łyżki cytryny - łyżka octu winnego - jajka na twardo (opcjonalnie) Botwinkę, buraki
upichconagładką masę z dodatkiem bazylii. 3. Do garnka wlać 1-1,5 litra wywaru z warzyw + ugotowaną marchewkę. Dodać zmiksowane pomidory, kostki rosołowe/warzywne i gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając. 4. Do zupy dodać koncentrat i wsypać ryż. Gotować do momentu aż ryż będzie gotowy. 5. Doprawić solą i pieprzem. ( Wywar z warzyw można zastąpić rosołem
A Ty Smakuj MnieZupy czosnkowe gotuję od zawsze, zaczynałam od tzw. czeskich, czyli najprostszych, klarownych i rosołowych, później był czeskich ciąg dalszy, ale zapiekanych w kokilkach pod grzanką z mozzarellą i z ukrytym w środku jajkiem w koszulce, a teraz jest czosnkowa na bazie topionego serka. I ta pod każdym względem odpowiada mi najbardziej.Pierwszy raz spróbowałam podobnej w Czarcim Kopycie.Swoją drogą polecam
bistro mama