Składniki: Zupa: -dużo cebuli (tak na oko: kilo, półtora) -dwie łyżki oliwy -jeden serek topiony -sól, pieprz -trzy kostki rosołowe -2 litry wody Grzanki: -dowolna ilość chleba -trochę oliwy -ząbek-dwa czosnku -sól Przygotowanie: Cebule obieramy i kroimy w dowolne dosyć duże kawałki a następnie podsmażamy chwilę na oliwie. Dolewamy troszkę wody i powoli dusimy aż cebula będzie całkowicie miękka(...)uzupełniamy co jakiś czas ubytek wody). Wodę gotujemy w garnku i rozpuszczamy w niej kostki rosołowe a potem dodajemy gotową cebulę. Dodajemy także serek oraz przyprawy. Następny krok jest najtrudniejszy: należy znaleźć kogoś kto nam użyczy blendera. (Zdaje sobie sprawę że nie jest to idealne danie na studenckie, ubogo wyposażone kuchnie ale czasem udaje się pożyczyć wiele ciekawych gadżetów
Tanie przepisy studenckiemięso wołowe. Do tego dużo warzyw, zioła, wolne gotowanie i powstaje nam pyszny, esencjonalny wywar, który można wykorzystać do przygotowania wielu bezglutenowych zup. Pamiętać należy, że zabronione dodawanie jest wszelakich przypraw typu maggi, vegeta czy kostki rosołowe. Taki wywar na mięsie i warzywach naprawdę już niczego takiego nie potrzebuje. W przypadku rosołu został on podany z makaronem ryżowym gdyż wszystkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikziemniaków, mąka ziemniaczana, sól. Składniki na farsz: Mięsko z rosołu (kurczaka z porcji rosołowej, kawałek udka i wołowinki rosołowej), mąka ziemniaczana, czasami dodaję białe warzywa z rosołu , jeżeli nie wykorzystam ich do zupy lub „duszonka” (zielone łodygi bez natek, może być seler naciowy z porem + oliwa + cebula + woda lub rosół ), 1 ząbek czosnku (niekoniecznie
Tradycyjna kuchnia inaczejrozpieszcza zatem na rozgrzanie proponuję bardzo smaczną i ekspresową zupę-krem z brokułów. Jej piękny zielony kolor na pewno poprawi Wam nastrój :) Inspirację na przepis zaczerpnęłam z książki P. Brodnickiego „Po prostu mi to ugotuj!”. Składniki: pół litra domowego bulionu lub pół litra wody +kostka rosołowa 1/2 kg brokułów 2 ziemniaki obrane i pokrojone(...)kostkę Śmietana 12% (według uznania) Sól Pieprz Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy bulion lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej. Dodajemy brokuły podzielone na różyczki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, a następnie miksujemy za pomocą blendera. Do zupy dodajemy śmietanę wedle uznania (lub ją pomijamy) i gotujemy jeszcze przez minutę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Zupę
MyCookBook.plZimmmmnoooooo zimno, ale o tym chyba nikomu nie trzeba mówić :) az się by chciało cały ten okres spędzić w łóżku oj fajnie by było....ale niestety
NaKońcuJęzykaWitam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam
My Culinary Artrozgrzaną patelnie z dodatkiem masła. Smażymy tak długo aż cebula będzie złocista. Gdy kostki rosołowe nam się rozpuszczą dodajemy ser topiony i mieszamy. Następnie siekamy drobno 4 ząbki czosnku i dodajemy do zupy. Gdy cebula jest gotowa dodajemy ją garnka z zupą. Na pozostałym tłuszczyku smażymy cebulę dymkę z czosnkiem ( drobno posiekane
ClauditteMissCookingpyszna zupa zawiera dużo mięsa, dlatego jest bardzo pożywna. Wystarczy za cały obiad. Składniki: 500 g mięsa rosołowego z indyka 2 skrzydełka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 300 g żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu(...)potrzebne. Pokrojone mięso i żołądki wrzucić do wywaru. Dodać także marchewkę pokrojoną w plasterki. Boczek pokroić na małe kosteczki, podsmażyć z mąką, zalać zimną wodą i zagęścić zupę. Dodać czosnek, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z dodatkiem świeżej natki pietruszki lub koperku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaorientalny, z imbirem i mleczkiem kokosowym. Wyszła bardzo dobra i rozgrzewająca zupa w sam raz na zimne i wilgotne dni. Żeby było jeszcze bardziej orientalnie dodaliśmy smażone krewetki, oczywiście zupa świetnie smakuje bez nich, albo z dodatkiem podsmażonego boczku, lub grzanek. Przygotowanie Składniki: 400 g dyni (u nas najpopularniejsza jest dynia Hokkaido) 300 g marchewki imbir około 3cm 1 cebula(...)minut. Uwaga żeby się za mocno nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy 15-20 minut. My używamy zwykłej kostki rosołowej, ale jeżeli ktoś samodzielnie przygotuje bulion, to tylko poprawi smak tej potrawy. Następnie blendujemy naszą zupę. Wszystko zależy od blendera, ale postarajmy się aby nie było w niej dużych kawałków warzyw. Niestety ze względu na włóknisty imbir pewnie
KasiaiKrzysiu.plSzybka zupa cebulowa to idealna potrawa na zimowe, chłodne wieczory :):) SKŁADNIKI: 1 litr bulionu (może być z kostki rosołowej :)) 1 kg cebuli sól, pieprz, kminek 4 łyżki oleju 4 kromki czerstwego chleba 4 plastry sera żółtego KROK 1: Cebulę siekamy w tzw. "piórka" Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, gdy się nagrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy(...)zalewamy bulionem, gotujemy około 15 minut KROK 3: Przygotowujemy grzanki; kroimy kromki chleba na mniejsze kawałki, kładziemy ser i wstawiamy do piekarnika doki ser się nie rozpuści Gorącą zupę przekładamy na talerz, układamy na wierzch grzanki z roztopionym serem. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematzupa pomidorowa to żaden wyczyn, pewnie każdy bez przepisu i problemu ją zrobi :) Ale ta wyszła (Magdzie, bo ona robiła) tak pyszna, że stwierdziłem, że muszę podzielić się przepisem :) Zrobiła ją zaraz po tym jak ja skończyłem swoją babkę kukurydzianą (z wczorajszego przepisu) więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego dnia :) No po prostu rozpusta! 2 udka kurczaka kostka rosołowa(...)się trochę pogotują (w międzyczasie wyjmujmy z gara "szum", który będzie pewnie powstawał) to wrzucamy go gara włoszczyznę, kostkę rosołową, drobno posiekany czosnek, pieprz, sól i pozostałe przyprawy. Doprawiamy trochę sosem sojowym. Bazylię dodamy na samym końcu gotowania zupy. Gotujemy trochę, tak kilka minut i dodajemy pomidory. Nie kroimy ich, będą miło wyglądały w zupie tak w całości. Gotujemy dłuższy
Marder&Marder Manufacturemiseczek i dodać olej sezamowy po 1/4 łyżeczki do każdej miseczki i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostudzenia. Zupa: 1. W rondelku bądź garnuszku podgrzać oliwę, dodać cebule oraz wyciśnięty czosnek. Zeszklić. 2. Gdy cebula się zeszkli, dodać odcedzony z warzyw bulion rosołowy. 3. Dodać liście jarmużu/kapusty/nać pietruszki posiekaną chilli oraz jagody Goji 4. Gotować przez 5-25 minut
KreatywnePinykawałek selera mały kawałek pora 1 duży ząbek czosnku łyżka masła 2 litry domowego bulionu lub 2 drobiowe kostki rosołowe rozpuszczone w 2 litrach wody liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz suszony lubczyk 0,5 szklanki śmietany 18% do zup porcja zacierek domowych przygotowanych według tego przepisu . Wykonanie: Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera obrałam
Kuchenne zapiski Edytyjednej łyżki oleju ok. 3 min, mieszając. Kiedy będą lekko zarumienione, przekładamy je do garnka.4. GOTOWANIE ZUPY (30 min)Do garnka dolewamy bulionu warzywnego lub drobiowego (jeśli nie macie, możecie dolać samej wody i np. kilka łyżek suszonej włoszczyzny – odradzamy użycie kostki rosołowej czy vegety, ale to też jakieś wyjście). Dodajemy liście laurowe, pieprz (najlepiej w całości, kilka sztuk), ziele
Nerds KitchenChłód jaki w ostatnich dniach panuje za oknem zmotywował mnie do przygotowania zdrowej, rozgrzewającej zupy z dyni (o właściwościach warzywa przeczytacie tutaj) z dodatkiem korzenia imbiru, wskazanego m.in. przy przeziębieniach (lub jako środek zapobiegawczy osłabieniu organizmu). Składniki: 1 kg dyni 4 - 5 ziemniaków papryczka chilli korzeń imbiru ok 2 cm 1 łyżka curry 0,5 litra bulionu warzywnego Wykonanie(...)aromat, dodajemy warzywa i smażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia będzie się rozpadać. Wtedy wyłączamy naszą zupę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu zupę blendujemy na gładką masę. Jemy na ciepło samą, z kawałkami świeżej papryczki
Taste Of My Day