Inspiracja kuchnią meksykańską nadal trwa. Pomimo, iż WC o tej potrawie w swoich odcinkach nie wspominał, ja pogrzebałam trochę w necie i dowiedziałam się, że jest
bastalenaKochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i
SMYKWKUCHNIzostały mi kości po schabie (schab może łącznie miał z 2,5 -3 kg) to postanowiłam na tych kościach zrobić bulion. Całość wyszła super na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza w smaku niż pierwszego dnia. Składniki 1,2-1,5 kg cebuli 3 ząbki czosnku 0,5 litra wina białego (najlepiej wytrawnego ja dałam po szklance wytrawnego i półsłodkiego(...)klarowanego lub zwykłe masła pieprz świeżo mielony ser cheddar lub inny grzanki najlepiej z bagietki Na początku zabrałam się za bulion na kościach, mięso pogotowałam w wodzie z kostką rosołową i zielem angielskim i liściem laurowym(Jeśli nie mamy na czym ugotować bulionu po porstu do 1 lita wody dorzucamy kostkę rosołową). Ja mam dość zbierania szumowin z rosołu więc
Piekielna Kuchnia PatiWŁOSKA ZUPA POMIDOROWA aromatyczna,pyszna,gotowa w 30 min i banalnie prosta do zrobienia, można ją jeść z grzaneczkami,groszkiem ptysiowym,lub drobnym makaronikiem uwielbiam ją i zawsze jeszcze przed obiadem piję ją w szklance-po prostu nie mogę się oprzeć spróbujcie sami... SKŁADNIKI: CEBULA GŁÓWKA CZOSNKU POMIDORY W PUSZCE ŚWIERZA BAZYLIA SUSZONE ZIOŁA KOSTKA ROSOŁOWA (LUB ROSÓŁ POZOSTAŁY
Swojskie jedzonkokostki rosołowe lub warzywne 1 torebka kaszy jęczmiennej 4 ziemniaki 3 łyżki drobno pokrojonego kopru 1 gałązka lubczyku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka lub pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. (Ten etap można pominąć i ugotować zupę na wywarze warzywnym
A Ty Smakuj MnieWspaniały obiad dla wielbicieli strączków Składniki • 50 dag fasoli jasia • 30 dag boczku wędzonego parzonego • 30 dag kiełbasy • 1 słoik musu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy • 2
W królestwie smaków Beatydobra zupa, którą u mnie w domu z chęcią zjadamy. Składniki ( na 4l wody): 3 pałki kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus), 1 duża pietruszka, kawałek selera, por, 5 większych marchwi, 7-8 średnich ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej), świeża pietruszka, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe, ewentualnie kostka rosołowa drobiowa. Przygotowanie
W kuchni u Monikizupy np ogórkowej. Z tej porcji zostaje nam sporo mięsa. Jeżeli lubimy gotowanego kurczaka i indyka, możemy mięso zjeść bez przerabiania. Najlepsze zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z wywaru. Możemy też ugotowane mięso przerobić na pasztet lub farsz do pierogów lub naleśników. A nasze psy na pewno będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek
Stare Garyłodyga selera z liśćmi, 70 g masła, por (ok. 100 g już pokrojonego), szklanka czerwonej soczewicy, 200 g przecieru pomidorowego, przyprawy: sól ( może być przyprawa uniwersalna, warzywko lub kostki rosołowe), pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, maggi ( tą przyprawą na talerzu doprawić). Przygotowanie: Pałki kurczaka i łodygę selera zalać 3L wody i wstawić na palnik(...)soczewica i reszta warzyw już będą dobre wyjąć mięso i łodygę selera. Podsmażyć chwilkę na patelni (można na tej samej co były duszone warzywa) przecier pomidorowy. Dodać do zupy, zamieszać i ściągnąć z ognia po zagotowaniu. Zupa jest gotowa. Osoby lubiące zupy krem mogą sobie na koniec zblenderować. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: 4-5 kości wieprzowych kilka ziemniaków 1-2 marchewki pietruszka duża cebula 3-4 listki laurowe 5-8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz szczypta lubczyku
Gaździnka warzyCzęsto w moich przepisach pojawia się bulion.Zrobienie go jest proste i nie wymaga wiele czasu. Można przygotować go więcej i nadmiar zamrozić. Ja podaje przepis na
Mama GotujeCzas przygotowania: 45 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI:1 cukinia2 pory2 marchewki1 seler1 pietruszka1 ząbek czosnkuŚwieże liście bazyliiWywar drobiowy lub 2 kostki rosołoweŚmietana
kulinarnyJaJest rewelacyjna. Moja szczawiowa jest bardziej kwaśna, bardziej wodnista. Taka, rzekłbym, biedniejsza. Oczywiście bardzo smaczna, bardzo ją lubiłem. Ale w tej się po prostu zakochałem! Jest mięsista, tłusta, taka rosołowa. Mniej kwaśna, trochę cięższa, zaprawiona śmietaną. Zupełnie inny smak od tego, co znałem. Jest niesamowita, od razu dwie miseczki zjadłem (i połowę Madzi). Polecam wam ten przepis do przetestowania(...)wrzucamy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki będą już zupełnie miękkie. Na koniec zaprawiamy śmietaną. 100-200 ml, w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Madzia dała 200 ml i zupa miała kremowy, aksamitny smak. Obgotowane podudzia nie będą już potrzebne więc możemy je na przykład upiec w piekarniku na drugie danie. Zupę podajemy z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać
Marder&Marder ManufactureWiele osób dobrze pamięta smak rosołu gotowanego przez babcię … Ja od czasu do czasu przygotowuje rosół jak mam ochotę lub czujemy się źle Składniki: 2 marchwie
Gotowanie-ukCzas przygotowania: 35 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 13,50 złSKŁADNIKI:100g piersi z kurczaka2 puszki kukurydzy1 marchewka1 pietruszka½ selera1 cebula3 ząbki czosnku2 ziela angielskie2
kulinarnyJa