0,5kg gulaszowego mięsa wołowego (u mnie tym razem łopatka wieprzowa - nie narzekam, świetnie się sprawdziła, a sporo tańsza ;) ) 4 pomidory 2 strąki czerwonej papryki 4
Kuchenna Kontrrewolucyazimowym stole pojawiała się często zupa brazylijska czy zupa gulaszowa . Zakochaliśmy się w niej a na tą zimowo - jesienną pogodę nie ma nic lepszego. Przy okazji ulepszyliśmy nasze zupy dodając do nich ostrego sosu chilli. Dzisiaj wracamy z nowym przepisem i to na drób rzadki na stołach czy to polskich czy to brazylijskich. A mianowicie - kura! Wyrazistsza(...)przepis: Składniki: - cała kura patroszona (2 kg) - 2 duże ząbki czosnku - jedna cebula czerwona - czerwona papryka duża - 1 duża łyżka kuminu - 2 kostki drobiowe rosołowe Knorr - 1 łyżka octu białego - 3 duże cytryny - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Umyć kurę ciepłą wodą, solą i sokiem z cytryn wewnątrz i zewnątrz. W blenderze miksujemy: czosnek, cebulę, paprykę, kumin, kostki
Smaki BrazyliiTakie paszteciki to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu czy innych zup gotowanych na mięsie. Przygotowuję je dość często, bo robi się je szybko i są bardzo smaczne. Dziś miałam kawałek wołowiny, była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego(...)boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk ) - płat gotowego ciasta francuskiego - ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego - 1 jajko - 3-4 plasterki boczku parzonego - 1 łyżeczka masła klarowanego - sól, pieprz Dodatkowo - kilka łyżek mleka Wykonanie Boczek kroję w drobniutką kosteczkę, przesmażam na rumiano na łyżeczce masła. Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce
Kuchnia z widokiem na ogródpierwszeństwa należy się kurczakowi, który gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego(...)lepszej kaczki – on po prostu robi najlepszą. Kaczka jednak jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi
Jacob Tastesszczelnie zakorkować i ustawić w chłodnej piwnicy. Tekst pochodzi z książki. KSIĄŻKA KUCHARSKA - Zofia Zawistowska. Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek(...)litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli
ClauditteMissCookingSkładniki: 180 g fasolki szparagowej 850 g cukinia (żółta, zielona) 290 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta
Gaździnka warzysię stało bo obiecywałam sobie, że umieszczę na blogu całe menu z chrzcin. Czas mija, chrzciny przeszły do historii, a jeśli chodzi o wpisy - opisy, do tej pory na zupach się skończyło. Otóż proszę sobie wyobrazić, że przygotowałam dla gości także drugie danie ;) Były to pieczone polędwiczki wieprzowe z marynaty, na które przepis znajdziesz tu . Aby każdy z gości miał(...)przepis na sos borowikowo - ziołowy, który doskonale nadaje się do różnego rodzaju mięs pieczonych. Składniki (na ok 0,7 litra sosu): 10-15 dag suszonego borowika 1/2 kostki rosołowej drobiowej 1/2 kostki rosołowej wołowej 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku
Kuchnia po mojemułyżki mąki 1 łyżka śmietany Sposób wykonania: Fasolę namoczyć ok. 1 godziny w zimnej wodzie. Po tym czasie wodę wylać i zalać fasolę ponownie. Dodać przyprawy i kostkę rosołową, gotować pod przykryciem ok. 1 godziny. W czasie gdy fasola będzie się gotowała kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Całość dodać do gotującej się fasoli. Fasolę gotować(...)jest już miękka. Czasem wystarcza jej ok. 2 godzin aby się ugotować , innym razem nawet 3 godziny nie wystarczają ) Gdy fasola będzie już miękka przygotować zaprawkę do zupy. W szklance wody wymieszać koncentrat, mąkę i śmietanę, dokładnie rozprowadzić żeby nie było grudek i dodać do gotującej się fasoli. Pogotować całość jeszcze 10 – 15 minut często mieszając, żeby fasola się
Na słodko lub wytrawnieZupa kalafiorowo - ziemniaczana to zupa, którą ze smakiem jadłam w dzieciństwie, ze smakiem jadam ją do dnia dzisiejszego. Zupa, którą również bardzo lubi mój syn. Nie wiem czy przyrządzam ją poprawnie, czy nie. Przyrządzam ją tak jak lubimy. Nie trzymam się tu żadnych proporcji, wszystko wrzucam na oko. Proporcje składników dostosowuję do garnka, w którym gotuję :) Składniki: 3 - 4 skrzydełka(...)pietruszka w korzeniu 0,5 średniego selera ok. 0,5 małego kalafiora 10 cm kawałek pora 1 mała cebula 2 - 3 średniej wielkości ziemniaki mała śmietana 12% pieprz kostka rosołowa warzywna kawałek masła do usmażenia cebuli 2 listki laurowe 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Skrzydełka zalewam zimną wodą i na bardzo małym ogniu gotuję wywar. Podczas gotowania zbieram
Blondynka Gotujelodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub bardzo drobno kroimy. Warzywa podduszamy do miękkości z łyżką oleju lub masła(...)ostatnie kilka minut zgniecione przez praskę ząbki czosnku. Soczewicę płuczemy na sicie, zalewamy ją wodą na 30 minut. Odcedzamy, zalewamy odmierzoną ilością wrzącej wody, w której rozpuszczamy kostkę rosołową. Wsypujemy cząber i majeranek, wrzucamy liścia laurowego. Gotujemy soczewicę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 40 minut, do miękkości. Nie sólcie soczewicy, bo zostanie twarda! Jeśli nie używacie przyprawy
Karo in the KitchenZupa meksykańska nieco inna niż ta klasyczna, ponieważ pozbawiona kukurydzy. W zamian wprowadziłam groszek. Zamiana spowodowana została faktem, iż moi domownicy, kukurydzy nie tkną absolutnie, zresztą musiałabym się nasłuchać długich wywodów czym to można było zastąpić ową kukurydzę. Wolałam uniknąć wybierania na bok ziaren kukurydzy, jak to zazwyczaj ma miejsce w gyrosie kiedy ja jem ze smakiem wszystkie warstwy(...)cała reszta rodziny dłubie w sałatce odrzucając możliwie wszystką kukurydzę. Składniki: 1,5 l. wywaru z 2 kostek rosołowych 1 kg mięsa mielonego 2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka groszku bądź kukurydzy 2 puszki pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika) 2 papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam papryki konserwowej w miodzie) 3 ząbki czosnku 3 cebule przecier
Kuchenne aromatyBarszcz ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów(...)duży koncentrat pomidorowy 1 duży ziemniak 1 łyżka soku z cytryny Ok. 100g białej fasoli (z puszki lub ugotowanej) Sól i pieprz * wywar można zastąpić kostką rosołową Do nastawianego wywaru dodajemy opłukane suszone grzybki i całość gotujemy około 30 – 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kosteczkę buraki i gotujemy około 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę
Smakowy Rajgotowania i utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł z takim cudem.. wystarczy np.zalać potrawę wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Można ugotować warzywa, kaszę, ryż, makaron, zupę..a także zrobić jogurt itd. Ja już wypróbowałam ten cud z kilkoma potrawami...na początek przedstawiam Wam rybkę..pomysł i przepis z książeczki dołączonej do tego Cudu..U mnie okazało(...)dałam]3 łyżki ketchupu [ dałam cały Ketchup McDonald's ]1 kostka rosołowa1 szkl. wody1 cytrynaFilety odmrozić,przyprawić i skropić sokiem z cytryny. Warzywa zetrzeć na tarce,dodaj kostkę rosołową i wodę i dusić w garnku na oleju aż będą miękkie. Następnie dodać , przecier ketchup i przyprawy.Przed włożeniem ryby do Cudu kuchennego wyjąć sito, przelać pojemnik gorącą wodą , żeby
Moje domowe kucharzenieDlaczego rosół po naszemu? To rosół, który lubię ja i mój syn, dlatego po naszemu. Nie ma co doszukiwać się podobieństwa do oryginalnego przepisu. Wszystkie przepisy
Blondynka Gotuje