zupę - krem z pomidorów. Przygotowałam ją na chrzciny Maksa i wszystkim, którzy się skusili smakowała. Jej zrobienie zajmuje niewiele czasu, wymaga niewyszukanych składników, a mimo to efekt "ŁaŁ" jest. Zresztą wypróbujcie i oceńcie sami: Składniki (na 2 dni jedzenia dla 4-osobowej rodziny): 3 puszki pomidorów bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 2 kostki wołowe kostki rosołowe(...)bazylii, soli, pieprzu, łyżeczki papryki słodkiej i około łyżeczki cukru. Aby smak był pełniejszy dorzuciłam zeszklony na maśle starty drobno ząbek czosnku. Wystarczy dokładnie "zblendować" i krem gotowy. Zupę podałam z zapieczoną w piekarniku bagietką posmarowaną domowej roboty masłem czosnkowym. Kleks śmietany obowiązkowy... ... a starty parmezan mile widziany ;) Następnym razem, kiedy krem będę robić na użytek domowy - przygotuję wersję
Kuchnia po mojemugrzyby dodają głębi i zapachu. Eksperyment doskonały na jesienne chłody. Jedynie czasu trochę zajmuje - najlepszy jest taki gotowany pół dnia. Potrzebne nam: - 2 litry wody - 1,2 kg porcji rosołowej z kaczki - 3-4 średnie marchewki - pół selera - por - 3 pietruszki - 3 małe cebule - 2-3 suszone grzyby (ja użyłam koźlarzy) - 3 ziela angielskie - niepełna łyżeczka pieprzu w ziarnach(...)Zostawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie zbieramy szumy i dodajemy obrane, pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Cebulę opalamy na suchej patelni lub na gazie i dodajemy do zupy razem z grzybami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem ziarnistym. Gotujemy około 2-3 godzin. Po tym czasie rosół przecedzamy przez drobne sito i za pomocą chochli zbieramy z wierzchu
W poszukiwaniu inspiracjizupa smakowała jeszcze lepiej :) Składniki (średni garnek) 1 pojedyncza pierś z kurczaka (opcjonalnie) 2 średnie ziemniaki 1 szklanka marchewki z groszkiem 1 szklanka zielonej fasoli szparagowej 1 szklanka żółtej fasoli szparagowej 5 różyczek kalafiora 5 różyczek brokuła 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryczki chili 1 łyżka masła 1 kostka rosołowa 1 łyżeczka(...)zrumienienia czosnku wrzucamy pierś z kurczaka czy na jakie tam mamy ochotę mięsko chwile podsmażamy jeśli chcemy, jeśli nie podsmażamy dolewamy wody tak aby przykryło mięso, dorzucamy kostkę rosołową i gotujemy. Jak pojawią się szumowiny dokładnie je zbieramy jeśli chcemy mieć klarowny rosołek. (Ja popełniłam błąd, najpierw dodałam warzywa zalałam woda podgotowałam i dopiero dodałam pierś i szumowiny były
Piekielna Kuchnia PatiŻUREKSkładniki:- 200g żeberek- 3 średnie ziemniaki- 100g kiełbasy- 3 liście laurowe- 5 kulek czarnego pieprzu- 4 kulki zioła angielskiego- 2 kulki owoców jałowca- 1 kostka rosołowa
Mentor SmakuKREM Z DYNISkładniki:- 1kg dyni- 3 marchewki- 1 pietruszka- 1/4 selera- 3 duże ziemniaki- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- 20g korzenia imbiru- 2 kostki rosołowe
Mentor Smakuproponowała zupę hasło do przygotowania na najbliższy miesiąc. Styczeń to hasło: Barszcz. Tradycyjny barszcz robiłam wiele razy, więc tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego i przyrządzić Barszcz Ukraiński. Robiłam go kilka razy, aż wreszcie znalazłam idealny przepis. Zachęcam do wypróbowania i wzięcia udziału w wyzwaniu :) Czas przygotowania: ok. 3h Ilość porcji: 8 Składniki: Porcja rosołowa 5 łyżek suchej fasoli(...)pieprzem oraz dorzucamy liść laurowy. Dorzucamy również fasolkę wraz z zalewą. Po koło 10 minutach dodajemy buraki i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy cytrynę. Odlewamy nieco zupy do szklanki i dodajemy mąkę. Rozrabiamy widelcem i wlewamy do zupy. Całość mieszamy i ponownie zagotowujemy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Smacznego
Kolizje SmakówRównie kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów(...)nabrało odpowiedniej barwy. Doprawiłam łyżką oregano, papryki i chilli. Dodałam starty czosnek. Paprykę pokroiłam w kostkę i wraz z pomidorami dodałam do mięsa. Smażyłam, aż papryka zmięknie. Kostkę rosołową rozpuściłam w ok. 3 szklankach wrzątku i zalałam nim mięso. Dodałam 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem gotowałam pod przykryciem ok. 30min. Pod koniec gotowania dodałam odcedzoną kukurydzę oraz fasolę
bastalenamamy… wyszła znakomicie. pęczek botwiny 2 malutkie młode buraczki dla koloru pół pęczka koperku 0,5 kg ziemniaków 15 dag wędzonego boczku kostka rosołowa odrobina cukru, kwasku cytrynowego, soli i pieprzu Z porcji wychodzi obiad dla dwóch osób. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, wrzucamy rosołek. Botwinę myjemy i kroimy(...)kostkę, smażymy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu aż zbrązowieje. Gotujemy osobno ziemniaki. Ugotowane ugniatamy z pokrojonym koperkiem. Na jednym talerzu podajemy ziemniaki z boczkiem. Osobno podajemy zupę. Zjadamy! Ps. Paradoksalnie nie cierpię tej botwinowej zieleniny, dlatego odcedzam zupę, co widoczne jest na zdjęciach
Humanistka w kuchniIdealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska! Składniki (4-6 porcji): puszka mleka kokosowego (400 ml) bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry(...)sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym): - Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę w 0,5 l wody - Pokrojony drobniutko i obrany imbir, chili, czosnek i cebule podsmażamy
Pora na pora i pomidoraSkoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr(...)dzisiaj rano za moim oknem) krem przyrządzę z pomidorów z puszki. Składniki: 1/4 serera 1 mała pietruszka 1 marchewki 3 liście laurowe 3 ziela angielskie kostka rosołowa, vegeta 1 średniej wielkości cebula 2 puszki pomidorów 1 kromka chleba pomarańcza śmietana Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w duże kawałki. Do garnka wlewamy 1 litrem wody, wkładamy warzywa, pół drobiowej
Taste Of My DayBardzo smaczna i pożywna zupa. Na wywarze z indyka i z drobną kaszą idealny krupnik dla dzieci. Składniki: kawałek indyka np. skrzydło, podudzie 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej 4-5 ziemniaków kostka rosołowa opcjonalnie Mięso umyć, przełożyć do garnka i zalać wodą. Postawić na ogniu
talerz przyjemnościJeszcze jedna wersja prostej zupy z dyni :), a właściwie zupy-kremu.Składniki : 1 kg obranego miąższu z dyni 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 4 łyżki gęstej śmietany grubo mielony pieprz czerwony gałka muszkatołowa, sok z cytryny carry, sól, ewentualnie grubo mielony pieprz czerwony, chili 1/2 kostki rosołowej, a jeszcze lepszy rosół Przygotowanie: Dynię obieramy
Proste PotrawyPyszny rosołek..na pewno posmakuje każdej mamie i nie tylko mamie.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad
Moje domowe kucharzeniegęsich żołądków szyja gęsi lub indyka 1 duża marchew 1 duża pietruszka 1 szklanka kaszy jęczmiennej sól pieprz tymianek ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarnach opcjonalnie 2 kostki rosołowe Wykonanie: Gęsie żołądki umyć i oczyścić, zalać niewielką ilością wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Żołądki odcedzić i przepłukać zimną wodą. Żołądki ponownie przełożyć do garnka, zalać(...)indyka i kaszę a następnie gotować przez około 1,5 godziny. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do wywaru i gotować jeszcze przez 30 minut. Zupę doprawić i gotować przez kilka minut lub do momentu aż żołądki będą miękkie. Krupnik podawać z całymi lub pokrojonymi w plastry żołądkami
Mama GotujePrzepis na tę pyszną zupę fasolową dostałam od mojej przyjaciółki Florki :-) Syta, bardzo aromatyczna, pożywna - tak najprościej można ją opisać. Po prostu mniam! Składniki: - 30cm wędzonych żeberek - koncentrat pomidorowy - włoszczyzna (może być w słupkach mrożona) - puszka czerwonej fasoli konserwowej - 4 ziemniaki - przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ewentualnie kostka rosołowa dla smaku W 3 litrach wody gotujemy wędzone żeberka, ok. 30 minut
upichcona