można użyć dobry sok pomidorowy = w garnku na maśle klarowanym podsmażyć pokrojoną cebulę posypaną cukrem, gdy zacznie cukier brązowieć dodac czosnek, kostki rosołowe bardzo dojrzałe, miękkie pomidory umyć, pokroić na kawałki i wszystko dobrze blenderem zmiksować wlać do cebuli, wlać wodę, mieszając gotować z 5 minut, dodać bazylię jogurt naturalny dość rzadki wlać do zupy i tylko zagotować, przed podaniem
W Mojej Kuchni Lubięodróżnieniu do innych zup jest to bardzo konkretna i syta potrawą z lekką nutą ostrości. Idealnie sprawdza się przy każdej okazji. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki), 3 czerwone papryki, 3 cebule ( duże), ok. 0,8 kg ziemniaków 4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałek selera, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 koncentrat pomidorowy, 3 łyżki słodkiej(...)dodajemy je do bulionu. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie lekko miękkie. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, jak mięso będzie lekko miękkie dodajemy je do zupy. Gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pokrojoną w większą kostkę paprykę. Cebulę kroimy w pióra i podsmażamy na złoty kolor. Pomidory z puszki, koncentrat oraz podsmażoną cebulę dodajemy również do zupy
Passion of Cookingszklanki bulionu drobiowego lub wołowego sól, pieprz i cukier do smaku 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż wołowinę i podsmaż z każdej strony do zarumienienia, po czym(...)Następnie wlej bulion, wmieszaj przecier pomidorowy i passatę, dopraw solą i pieprzem. Włóż wołowinę, przykryj garnek pokrywą i gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Po tym czasie dodaj paprykę oraz ziemniaki, przykryj i gotuj do miękkości ziemniaków, przez około 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku jeżeli to konieczne. Posyp gotową zupę pietruszką i podawaj najlepiej
karmelowyzimę. Słoiki o pojemności 0,9 litra pasteryzuję około 35 do 40 minut. Tak przygotowany węgierski gulasz wegetariański mięsożercy mogą potraktować jako bazę do takich potraw jak węgierska zupa gulaszowa Wegetariański gulasz węgierski z młodych warzyw przeznaczony do natychmiastowego spożycia przygotowuję zgodnie z oryginalnym przepisem. Z ziemniakami, ale bez cukinii i pieczarek. Wegetariański gulasz węgierski proporcje dla 6 osób(...)pomidory i koncentrat pomidorowy, podlać bulionem i gotować, aż wszystkie będą miękkie. Jak zrobić gulasz warzywny w wolnowarze Wegański gulasz węgierski z wolnowaru nie wymaga podsmażania warzyw z wyjątkiem cebuli i czosnku. Wszystkie składniki umieszczamy w misie wolnowaru, doprawiamy i ustawiamy czas: High - 4 godziny Low - 5 godzin Czym się różni węgierski gulasz od węgierskiej zupy gulaszowej Na całym świecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasosie maślanym lub sosie z dodatkiem białego wina. Często dodaję też do krewetek pomidory, te świeże drobno pokrojone lub takie krojone z puszki, robiąc z nich pyszny sos pomidorowy. Do tego obowiązkowo czosnek, przyprawy, kolendra lub natka pietruszki i właściwie gotowe. KREWETKI W PRZYPRAWACH Tym razem mam dla Was świetną propozycję z użyciem sporej ilości przypraw. Dzięki temu krewetki stają(...)tych przepisów: Tajska zupa z krewetkami Makaron z krewetkami Ryż smażony z krewetkami Zupa curry z krewetkami Przepis na krewetki z czosnkiem i chrupiącym pieczywem Makaron orzo z krewetkami Sałatka cezar z krewetkami Makaron z chorizo i krewetkami Sałatka meksykańska z krewetkami Szybkie curry z krewetkami Risotto z krewetkami Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w sosie pomidorowym z wódką
nietylkopasta.plAromatyczne, cynamonowe, pikantne i mocno pomidorowe chili con carne. Chili con carne inaczej czyli tak samo pysznie tylko chwilę szybciej. To danie o ostrości. Ale i o całej barwnej palecie smaków, nuta cynamonu, kardamonu, kuminu i obłędnej papryki wędzonej. To chili rozgrzewa i rozbudza wszystkie nasze smaki. INNE PYSZNE DANIA GŁÓWNE: SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM(...)INACZEJ CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM PAD THAI Z KURCZAKIEM FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA CHILI CON CARNE INACZEJ
globuskulinarnyZestawienie TOP 10 przepisów na tanie i szybkie obiady! Zupa krem, zdrowy obiad, obiad mięsny, czy wege… każdy znajdzie coś dla siebie. Szukasz przepisu na szybki obiad ? Sprawdź naszą propozycję 10 najlepszych i najpyszniejszych przepisów na obiady tanie, łatwe i szybkie w przygotowaniu! 1. Klopsiki w sosie pomidorowym Prosty przepis na szybki, bo w zaledwie 30 minut(...)tani obiad. Klopsiki w sosie pomidorowym. Szybka i łatwa wersja klopsików, z którą poradzą sobie nawet początkujące osoby. Czytaj przepis na klopsiki w sosie pomidorowym… 2. Kotlety z kalafiora Pyszne, chrupiące kotlety z kalafiora to lekka i zdrowa propozycja obiadowa. Kotlety z kalafiora są chrupiące z zewnątrz, a bardzo soczyste w środku i wbrew temu co może
NiePieprz.plzewnątrz robi się coraz chłodniej a co za tym idzie, mamy coraz większą ochotę aby po przyjściu do domu zjeść coś ciepłego. Jeśli lubicie fasolkę po bretońsku to ta zupa będzie idealna dla Was, ponieważ w smaku nieco ją przypomina. Jest bardzo sycąca i nieco kaloryczna, ale za to doskonale rozgrzewa. Polecam na zimowy obiad :) Składniki: 2 skrzydełka lub żeberko(...)średnia pietruszka 2 średnie marchewki kawałek selera mały kawałek pora 1 puszka białej fasoli 4 ziemniaki kawałek kiełbasy krakowskiej (u mnie od Nove ) lub kiełbasy śląskiej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu sól, pieprz, papryka słodka, vegeta Zasmażka: 2 plastry wędzonego boczku 1 mała cebula 2 łyżeczki mąki Do dużego
My simple kitchenZielona soczewica ma wiele właściwości odżywczych, zawiera przede wszystkim potas, kwas foliowy i dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Proponuję Wam dzisiaj pyszną zupę z zielonej soczewicy autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, przepis pochodzi z książki Z miłości do smaku wyd. Carrefour Polska. Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 15 min. Gotowanie : ok. 40 min. Składniki(...)koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz
Kuchnia MagdaLenyDo przygotowania potrzebujemy: Piersi z kurczaka- 600g Czosnek- 15g Cebula- 80g Masło- 20g Sos pomidorowy- 400g Mleczko kokosowe- 400g Jogurt grecki- 85g Garam masala- 1 łyżka
serzmiesemSkładniki: 4 marchewki 1 pietruszka kawałek selera czerwona papryka obrana ze skórki 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka startego świeżego imbiru pół pora cebula 2-3 ziemniaki
Cytryna&Co.chudej) 3 średnie cebule 2 duże pomidory 15 dag koncentratu pomidorowego 30 % ( 1 1/2 małego słoiczka) cukier do smaku 5 łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan(...)bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku. Zmniejszyć gaz i niech się dalej dusi. Nastawić wodę na makaron. W osolonym wrzątku ugotować
Buniabaje w kuchnimięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka. Najlepsza Zupa gulaszowa z papryką: SKŁADNIKI: 50 dag łopatki wieprzowej 1 cebula 3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta) 250 ml wrzącej wody, 500ml bulionu lub rosołu, 3 ziemniaki, 1 płaska łyżeczka soli(...)całość solą i pieprzem, dodajemy ketchup pomidorowy, chwilkę przesmażamy, wlewamy ok. 250 ml wody i dusimy ok. 30 minut aż woda odparuje (jeśli mięso jest jeszcze twardawe uzupełniamy wrzącą wodę i dusimy dalej). Następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, pokrojoną paprykę, ziemniaki i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15-20 minut. Na koniec zupę gulaszową możemy jeszcze doprawić do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOstatnich parę dni było zdecydowanie mało letnich i stąd też rozgrzewająca zupa o nazwie "parzybroda". Zupa ta pochodzi z południa Polski, o czym dowiedziałam się stosunkowo niedawno i co wielce mnie zdziwiło, bo moja mama robi taką od zawsze tylko nazywamy ją w domu słodkim kapuśniakiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek(...)przecieru pomidorowego - sól - pieprz czarny - kminek - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - łyżka oleju Przygotowanie: Do gorącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy
W poszukiwaniu inspiracjiPolecam, smacznego:) Przepis na zupę ogórkową po rosyjsku (Rassolnik): ok. 2 -2.5 l domowego bulionu mięsnego (u mnie drobiowy), mięso z bulionu, 1-2 marchewki, mały korzeń pietruszki, kawałek pora, 2-3 duże ziemniaki, mały kawałek selera lub 1-2 gałązki selera naciowego, 4-5 ogórków kiszonych plus woda z ogórków, 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku), puszka(...)gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać posiekane mięso, koncentrat, fasolę, ogórki i wodę z ogórków do smaku. Doprawić. Do miseczek nałożyć porcje ryżu, zalać zupą, posypać koperkiem lub natką. Rassolnik Pickle Soup Recipe: 2 - 2.5 l of homemade chicken stock, some shredded chicken from the stock, 1-2 carrots, grated, 1 small parsnip, grated, small
Lekcje w kuchni