zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:895/1190)

Zupa warzywna z kaszą jaglaną 183

warzywne i staram się wykorzystywać warzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka

talerz przyjemności
Strogonow 133

Strogonow.. bardzo popularna zupa w Polsce.  Jednogarnkowe, sycące danie które bardzo polecam ! :) Strogonow Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego 0,5 kg pieczarek 1 papryka czerwona 5 średnich ogórków kiszonych 1 cebula 2 ząbki czosnku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz bulion wołowy(może być w kostce) papryka ostra 1 czubata łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Mięso

Smaki Natalii
Kapuśniak z młodej kapusty 202

Uwielbiam kapuśniak. W ogóle bardzo kocham kwaśne zupy. Zimną często robię  kwąśnicę . Latem jednak bardziej mam ochotę na kapuśniak w wersji bardziej fit. Polecam każdemu, nie tylko tym co muszą dbać o linię. Składniki: główka młodej kapusty 0,5 l. przecieru pomidorowego 2 cebule włoszczyzna 7 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz słodka papryka cukier pęczek koperku

Pobite gary Barbary
Forszmak 194

smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej po kilka liści laurowych i ziarenek ziela ang. olej

Smakołyki Asi
Dietetyczna zupa z kiszoną kapustą 295

Dziś w menu aromatyczna, pożywna a jednocześnie dietetyczna zupa, której smak wzbogaciła mieszanka Ziół Ojca Mateusza ze sklepu internetowego Rafex. Spróbujcie:) Składniki: 250 g kapusty kiszonej  1 duża cebula  1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 5 - 6 ziemniaków  3 łyżki przecieru pomidorowego  przyprawy (u mnie mieszanka ziół - skład : majeranek czosnek cebula papryka słodka bazylia kolendra(...)ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną na mniejsze kawałki k apustę kiszoną oraz  pokrojoną w kostkę paprykę . Gotujemy razem do miękkości, doprawiamy przecierem pomidorowym i przyprawami

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa ze świeżych pomidorów 142

Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale o każdej porze roku doskonale smakuje. Jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu. Polecam! mięso drobiowe na wywar  3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera   biała części pora (lub średnia cebula) 2 listki laurowe 2 ziarna(...)ziela angielskiego bazylia sól, pieprz Dodatkowo: makaron (może być zacierka lub ryż) 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub octu balsamicznego/jabłkowego 1 łyżeczka masła Opcjonalnie: odrobina cukru śmietana świeży koperek i natka pietruszki do posypania   Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a pora/cebulę poddusić

Di gotuje
Fasolka z cukinią i kiełbasą w pomidorach 100

Bardzo szybkie, pożywne danie jednogarnkowe. Składniki: 1 cukinia 1 laska kiełbasy wiejskiej 1 puszka fasolki w sosie pomidorowym 1 puszka pomidorów krojonych sól pieprz natka

MojaQchnia.pl
Galette z pomidorami i kukurydzą 133

W ten świąteczny dzień zapraszam Was na szczególne danie. Galette z pomidorami i kukurydzą. Błyskawiczny przepis, niewiele składników i niesamowity efekt. I co najważniejsze: ten smak

dolcevitainmykitchen
Kapuśniak – czerwony diabeł 142

Połączenie kiszonej kapusty z łagodnymi malinowymi pomidorami. Składniki 200 g wędzonego boczku 1 strąk czerwonej papryki 2 cebule olej 1 łyżka koncentratu pomidorowego ostra mielona papryka

R'n'G Kitchen
Fasolka po bretońsku 199

Wspaniały obiad dla wielbicieli strączków Składniki • 50 dag fasoli jasia • 30 dag boczku wędzonego parzonego • 30 dag kiełbasy • 1 słoik musu pomidorowego lub koncentrat pomidorowy • 2

W królestwie smaków Beaty
Strogonow z papryką i pieczarkami 243

Strogonow z papr yką i pieczarkami SKŁADNIKI: 1 kg polędwica wołowa, sól, 1,5 l woda, 1 łyżka mąka, 1/2 słoiczka koncentrat pomidorowy, 1 słoik mały

Kuchnia Danusi
Zupa bagienna wersja studencka JEDYNA PRAWDZIWA (wpis sentymentalny) 203

3.Po chwili dorzucić obrane warzywa. Mieszać. 4.Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki, soczewicę/cieciorkę(wariant z kurczakiem-należy go podsmażyć osobno na patelni) 5.W połowie szklanki wody rozpuścić vegetę(lub pół kostki rosołowej). Dodać do naszego gara. 6. Wrzuć szpinak. Doprowadź do wrzenia. Dopraw porządnie 7. Przełóż zupę do misek. Posyp serem. Podawaj ze świeżym pieczywem(polecam

U Fiolki
Solanka Soljanka nach DDR Rezept 109

wojska radzieckie stacjonowały w NRD, a zupę można było zamówić we wschodnioniemieckich restauracjach. Wtedy bardzo mi ta zupa smakowała. Dzisiejsza soljanka jest więc według receptury, którą gotowano w DDR. Ale najpierw kilka słów o nazwie tej zupy, gdyż stosuje się takie nazwy: solanka, soljanka i solianka. Ponieważ to rosyjska nazwa zupy po raz pierwszy zapisano cyrylicą ‘’солянка’’ . Dosłowna transkrypcja tego(...)wielu przypadkach – ‘’ja’’ czy ‘’ia’’. Błąd ten utrwalił się na dobre w naszym języku, przez co wiele osób wciąż zapisuje nazwę tej zupy w niepoprawny sposób ‘’soljanka’’ lub ‘’solianka’’. W tym przypadku jedyna poprawna nazwa zupy to ‘’solanka’’. W niemieckiej kuchni używa się nazwy SOLJANKA. Nie jadłam soljanki od ponad 35 lat, a teraz ugotowałam ją dokładnie według przepisu Eriki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa gulaszowa czyli Zupowy Wtorek odc.68 189

innego jak stanąć przy kuchni. Miałam ochotę na treściwą zupę i przypomniałam sobie o gulaszowej. Tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w dodatku do KUCHNI nr 8/2015.   Zupa gulaszowa po 500 g chudej wieprzowiny i wołowiny, pokrojone w kostkę oliwa do smażenia sól 2 cebule, pokrojone w piórka 2 marchewki i pietruszka, obrane i pokrojone w talarki kawałeczek selera(...)pokrojonego w kosteczkę 1 czerwona papryka, pokrojona w paski po 1,5 łyżki papryki słodkiej zwykłej i wędzonej 2 ząbki czosnku listek laurowy szczypta płatków chili 4 łyżki przecieru pomidorowego 5 sporych ziemniaków, obranych i pokrojonych w talarki sól, cukier i majeranek do smaku Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy kawałki mięsa. Przekładamy je do garnka, zalewamy 2 l wody

Dzieje kuchennej Wiewióry