zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:891/1190)

'1 stock,50 soups' Linda Doeser 115

ksiażeczka na pewno się przyda. Na pierwszy rzut idzie oczywiście tytułowy 'stock', czyli wywar warzywny. A następnie 50 przepisów na zupy: hearty, tasty, stylish, cool i world classics. I trzeba przyznać, że wszystkie wygladaja bardzo zachęcajaco i apetycznie. Pomidorowa z biała fasolka na pewno się u nas pojawi, podobnie, jak dyniowa z soczewica, marchewkowo-pietruszkowa, pomidorowo-pietruszkowa, czy brokułowa

Lejdi of the house
Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem 239

obiedzie. Może taki rosół z domowym makaronem zadowoli domowników i gości? Zachęcam do ugotowania bo warto zajadać się tak pyszną zupą. Makaron robi się bardzo szybko więc i ten element obiadu nie sprawi kłopotu. Lubicie rosół czy wolicie pomidorową? Rosół z kaczki i wołowiny z domowym makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Gazpacho 152

chleba.  Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada.   Składniki: 1l soku pomidorowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 3 ogórki małosolne 2 ząbki czosnku kilka zielonych oliwek 1 cebula 1 papryczka chilli sól, pieprz   Przygotowanie: Warzywa drobno kroimy, zalewamy sokiem pomidorowym, przyprawiamy solą

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa fasolowa 59

Pomysł na tą zupę zaczerpnęłam od mojej znajomej angielki. Trochę ją zmieniłam , wyszła pyszna. Będę robiła ją częściej bo jest pyszna. Dzień wcześniej fasolę zalać wodą i najlepiej zostawić na noc. Do garnka wlać wodę, dodać mięsa i zagotować. Zdjąć szumy i wyrzucić. Dodać kostkę rosołową lub wywar, czosnek, sól(...)smaku, fasolę i gotować aż fasolka będzie zaczynała mięknąć. Teraz czas na marchew, seler, pietruszkę, majeranek, przecier pomidorowy. Gotować do momentu aż fasolka i warzywa będą miękkie. Dodać makaron i kiełbasę pokrojoną w pół- plasterki. Dodać delikatnie pieprzu. Jak makaron jest miękki zupa jest gotowa. Ilości wody nie podaję bo trzeba dolewać. Gotowanie trwa dosyć długo. Polecam zupka jest pyszna

Kuchnia Pokoleń
Raw and Happy - jedzenie inspirowane życiem 169

czerwone plastry tych krakersów idealne będą podane do zupy czy sałatki. Skład: k. siemię lniane*, suszone pomidory* (9%), szczypiorek*, rodzynki sułtańskie*, bazylia*, słodka papryka*, k. chia szałwia hiszpańska, k. amarantus*, kolendra*, krystaliczna sól himalajska. k. – kiełkowane/aktywowane ziarno Wszystkie smakują rewelacyjnie, jednak gdybym miała wybrać najlepsze, to stawiałabym na słonecznikowe, potem pomidorowe, a następnie klasyczne. Moim zdaniem najlepsze(...)idealnie komponuje się choćby z porządną porcją awokado z dodatkiem odrobiny soli morskiej. Takimi pełnowartościowymi krakersami można zastępować zwykłe pieczywo, idealne więc będą do przegryzania razem z sałatką czy zupą krem wzbogacając ich smak i sycąc na dłużej.  I to już wszystkie produkty. Mając na uwadze grzeszki dzisiejszego przemysłu spożywczego, niezmiernie cieszy fakt, że istnieją ludzie, który realizując swoje

Roślinna - blog wegański
Kremowa zupa porowo-ziemniaczana 124

zimowe mroźne dni, najlepszą potrawą jest ciepła pożywna zupa. Kremowa porowo-ziemniaczana nie dość, że jest pyszna to jeszcze sycąca. A na większy głód można ją podać np. z pomidorowymi bułeczkami z soczewicą :) 4 pory (białe części) 6 małych ziemniaków mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka lubczyku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki majeranku(...)zalewamy je bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ja przed miksowaniem wyciągam cześć ziemniaków, aby zostały w kawałkach. Smacznego :) Artykuł Kremowa zupa porowo-ziemniaczana pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Zupa gulaszowa 368

Oryginalnie do zupy dodaje się mięso wołowe, ale ze względu na to że nie jadam, użyłam delikatniejszego mięsa z piersi kurczaka. 300 g mięsa z piersi kurczaka 2 duże cebule 2 papryki (najlepiej mieszanych kolorów) 500 g pomidorów z puszki lub świeżych 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub suszona ostra papryka do smaku) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka(...)pokrojoną paprykę i gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Po tym czasie dodać pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie oraz pastę paprykową (lub suszoną, ostrą paprykę). Gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 20 minut. Do łyżki śmietany w kubku dodawać po łyżeczce zupy tak aby śmietana powoli uzyskała temperaturę zupy. Dodać do garnka i zamieszać. Zupę można podawać samą

Bullio
Zupa pomidorowo - bazyliowa 127

warzywami, które ją świetnie zagęszczają, bo wiem, że nikt tych warzyw i tak by nie zjadł. Mój mały trik pozwala na niemarnowanie żywności z bardzo zdrowym skutkiem. Tym razem pomidorowa z dużą ilością bazylii zamkniętej w małym słoiczku. Uwielbiam tę formę bazylii, bo zawsze mogę ją mieć pod ręką, nawet zimową porą. Potrzebujemy: porcję mięsa jak na rosół(...)kulki ziela angielskiego sól naturalna gruboziarnista LaSelva pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Ścięte białko w postaci szumowin pojawi się nam na wierzchu zupy. Możemy je zebrać, ale nie jest to konieczne.  Obrane warzywa kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Dodajemy również liście laurowe oraz kulki ziela angielskiego. Doprawiamy solą i pieprzem

MamaOskarka
Zupa gulaszowa- pyszna i pożywna. 36

takie zupy, które zastępują nam drugie danie. Wystarczy jeden solidny talerz i będziemy najedzeni na długo Zupa gulaszowa- pyszna, pożywna, sycąca! Co nam trzeba? Zrobiłam duży garnek- 5 litrowy 2 duże cebule. 1 kg łopatki wieprzowej 0,3 kg szynki na bulion: 3 litry wody 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i pół średniego selera 1 litr przecieru pomidorowego (może(...)wyrazisty smak. Mięso w bulionie dusimy pół godziny. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy całość kolejne 30 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec sprawdzamy czy zupa jest dość pikantna i czy nie jest za gęsta. W razie potrzeby dolewamy wody

Latosiowydom
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 143

razu większej ilości fasoli - do ribollity oraz do fasoli w sosie pomidorowym na sobotę. Należy namoczyć, a następnie ugotować 500 g suchej białej fasoli i rozdzielić po połowie do obu dań. Zamiast gałązek świeżych ziół (jeśli nie macie) możecie wykorzystać suszony tymianek. ➤ Kliknij - Przepis na zupę ribollitę Piątek - Kaszotto z pieczonymi burakami i pomidorami Ten przepis wypatrzyłam w książce

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupka fasolowa 139

zmienił. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu na pyszną i pożywną zupę ;) Składniki: 1 - 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa duży słoik fasolki po bretońsku 3  większe marchewki 3 większe ziemniaki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszona bazylia i tymianek opcjonalnie : 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Marchewkę kroimy w kostkę, ziemniaki też w kostkę. Wodę zagotowujemy

Wołowina od rekina
Pomidorowa omnomnom 117

cebula majeranek listek laurowy ziele angielskie oregano bazylia 3 łyżki koncentratu pomidorowego 200 ml śmietany natka pietruszki koperek sól pieprz Skrzydełka umyć, zalać woda , dodać marchewkę i cebulę przyprawić majerankiem, oreegano, bazylią. Dodać listek i ziele angielskie i ugotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z koncentratem i dodać do zupy. Posypać natką i koperkiem Makaron ugotować do miękkości . Zupę podawać

Gotowanie jest łatwe
Z MUSZELKAMI, BEZ KOLANEK 158

się makaron kolanka, ja jednak wybrałam drobniejsze muszelki. Do czego? Do pysznej, tradycyjnej włoskiej zupy minestrone. Przepisów na tą zupę jest wiele, ja zrobiłam zupę bazując na przepisie z książki ZUPY, Le Cordon Bleu, wyd. Konemann. SKŁADNIKI 6 PORCJI 2 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekana w kostkę cebula 2 posiekane ząbki czosnku 2 drobno pokrojone marchewki 2-3 drobno pokrojone(...)pokrojone w kostkę warzywa i dusić ok. 3-5 minut nie dopuszczając do przebarwienia warzyw. Dołożyć koncentrat pomidorowy i podgrzewać 3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Po ok. 5 minutach dodać białą i czerwoną fasolę oraz makaron. Sprawdzić czy zupa jest dobrze doprawiona. Gdy makaron jest ugotowany wyłączyć. Podawać z chlebem. Smacznego

KUCHARNIA
Wiosenne gazpacho z czarną quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 141

pasują). Niestety pomidory nie są o tej porze roku najlepsze, ale postanowiłam wykorzystać pomidorową passatę, którą kupiłam ze względu na genialny skład (99% pomidorów, sól), świetnie się sprawdziła. Do tradycyjnego gazpacho dodaje się chleb, którego nie mogę jeść, więc zastąpiłam go czarną quinoą. Zupa nie wymaga gotowania, jest szybka i prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa, odpowiednia(...)się wszystkim, którzy tak jak ja skazani są na specjalną dietę, sama na pewno będę do niego wracała ;)  Składniki:  pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 butelka passaty pomidorowej Łowicz 2 średnie ogórki gruntowe 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka młodego czosnku (przypomina cebulkę dymkę) 5 świeżych liści czosnku niedźwiedziego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka

Quinoa Raz!