Oczywistą oczywistością jest, że Amerykanie zmodyfikowali wiele dań włoskich. Osławione stały się kulki mięsne w sosie pomidorowym, wariacje na temat pizz i deserów. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskała też pochodząca z Kampanii świąteczna zupa Minestra Maritata , błędnie przetłumaczona nie jako zaślubiona zupa, a jako „ wedding soup ” – zupa ślubna. Włoska nazwa podkreślała doskonałe połączenie składników, odpowiadające małżonkom
Bon Ton Italiajadałam... z czymś mi się kojarzy... i jest to skojarzenie bardzo miłe, letnie, z mamą w tle... Szybka zupa jarzynowa 2 łyżeczki oliwy 1 drobno posiekana cebula 2 posiekane ząbki czosnku łyżka listków tymianku 5\po 500 ml passaty pomidorowej i bulionu warzywnego po 1 marchewce i pietruszce, obrane i starte na grubych oczkach 1 cukinia, umyta i starta(...)wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron
Dzieje kuchennej WiewióryKolejna, portugalska zupa, która od razu przypadła nam do gustu. Koniecznie wypróbujcie. Składniki 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 5 cebul 500 ml passaty pomidorowej 1 pełna łyżka cząbru 1,2 l wody 4 jajka oregano sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy(...)pokrojone w piórka, cebule. Kiedy lekko się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę, czosnek. Zalewamy passatą pomidorową. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cząber i oregano (wg uznania). Wlewamy wodę (ok. 1,2 l) i dusimy na średnim ogniu przez 40 min, w razie potrzeby dolewamy wodę. Tuż przed końcem gotowania przygotowujemy jajka w koszulkach. Zagotowujemy wodę, dolewamy ocet
R'n'G Kitchenjedno z tych dań, które robi się prosto a rodzina je uwielbia. Nie potrzeba tutaj dużych umiejętności kulinarnych. Garść przypraw, kawałek kiełbasy, cebula, fasola i koncentrat lub pulpa pomidorowa. Danie robi się w zasadzie samo… Taka fasolka jest bardzo sycąca i możemy zrobić ją jako danie obiadowe na kilka dni. Jeśli nie macie ochoty czekać i bawić się(...)lubicie ostre smaki, możecie dodać paprykę czy chilli. Podobnie z konsystencją, w niektórych domach fasolka po bretońsku przypomina bardziej zupę w innych jest bardziej gęsta. W sezonie ja dodaję do niej świeże pomidory, teraz zwycięża domowy koncentrat lub pulpa pomidorowa. Generalnie, nie bójcie się eksperymentowania w kuchni. Raz dodajcie do dania to innym razem coś innego. Sprawdzajcie i kosztujcie
Mieszam w Garnkurewelacyjną zupę gulaszową. Robiłam ją już jakiś czas temu na parapetówę i nieskromnie przyznam, że zniknęła w mgnieniu oka, a goście byli zachwyceni. Wymaga trochę czasu by ją przygotować jednak smak wynagradza cały trud. Porcja na 10 osób Składniki: 70 dag karkówki 70 dag pieczarek 1 kiełbasa podwawelska (duża) 2 litry bulionu 7 łyżek koncentratu pomidorowego 6-7 ogórków konserwowych(...)Całość gotujemy na małym ogniu jakieś pół godziny (tak aby składniki nawzajem się przeniknęły). Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze chwilkę. Odlewamy z garnka około 1,5 szklanki płynu i rozprowadzamy w nim mąkę. Wlewamy zawiesinę spowrotem do garnka i zagotowujemy. Zupa powinna lekko zgęstnieć. Ogórki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze z 5 minut
My simple kitchenzupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' . W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne(...)minut pod przykryciem. Krok 6. Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość dodaję do bulionu - doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotuję i gotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza. Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką
Moja Książka Kucharskamyjemy, osuszamy i kroimy na części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka(...)już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy do sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut
My Culinary Artseler por kilka ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe sól.pieprz vegeta Na zupę: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 papryka czerwona 1 pomidor 3 ogórki kiszone kilka kawałków papryki marynowanej 1 szklanka przecieru pomidorowego 1,2 szklanki śmietany 30% słodka i ostra papryka Pulpety: karp ugotowany z rosołu 1 jajko kilka łyżek bułki(...)rybę i warzywa,dodajemy ziarnka pieprzu,ziela angielskiego i listek laurowy,doprawiamy solą i vegetą do smaku.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż ryba będzie miękka. Wszystkie warzywa na zupę kroimy w kostkę.Wywar odcedzamy przez sito,dodajemy marchewkę,pietruszkę,selera i paprykę świeżą i pomidora.Gotujemy 20 min.Dodajemy pokrojone ogórki kwaszone i przecier pomidorowy.Zagotowujemy.Gotujemy 15 minut.Dodajemy paprykę marynowaną. Mięso
Bajeczna Kuchniamięso wołowe, ja zastąpiłam je kurczakiem. Dodając płatki chilli jej smak staje się wyraźny. Jest to idealna zupa na chłodny, zimowy dzień. Składniki: 1 filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1 cebula kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego płatki chilli papryka ostra pieprz sól 1 l bulionu warzywnego Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek(...)warzywnego, puszkę kukurydzy, puszkę czerwonej fasoli. To wszystko gotujemy na małym ogniu, następnie zawartość patelni przekładamy do reszty gorącego bulionu w garnku i gotujemy na większym ogniu. Aby zagęścić zupę 1 szklankę (bez kurczaka) miksujemy blenderem. Przelewamy do reszty zupy, dodajemy do smaku przyprawy i jeszcze chwilę gotujemy. Podając możemy posypać koperkiem lub natką pietruszki
Salonik smakówbardziej, że pierwszy raz spotkaliśmy się w wersji z bazylią i papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna. Składniki 250-300 g młodej kapusty 3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki kaszy pęczak(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszankę obieramy z osłonki, kroimy na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy sos, mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy przyprawy. Do zupy wrzucamy poszatkowaną kapustę, kaszę i gotujemy do miękkości tych składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G KitchenPochwała prostoty – fasola w kremowym sosie pomidorowym. Najlepszy dowód na to, że nawet pozornie najmniej interesujacy składnik, jak fasola po lekkim podrasowaniu może zmienić się w nieziemskie danie. Fasola i pomidory to dobre połączenie, a jeżeli dodacie do tego czosnek, chilli, śmietanę i parmezam to powstanie coś obłędnego, kremowego i bardzo satysfakcjonującego. Do tego grzanka z chleba(...)naprawdę przemienić w fascynującą przygodę kulinarną, czego dowodem powyższe danie. A jakbyście mieli za mało podrasowanej fasolki to polecam fasolową zupę z brokułami i pesto lub pastę z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem Print Fasola w kremowym sosie pomidorowym Ingredients 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego
Cooking for EmilyPochwała prostoty – fasola w kremowym sosie pomidorowym. Najlepszy dowód na to, że nawet pozornie najmniej interesujacy składnik, jak fasola po lekkim podrasowaniu może zmienić się w nieziemskie danie. Fasola i pomidory to dobre połączenie, a jeżeli dodacie do tego czosnek, chilli, śmietanę i parmezam to powstanie coś obłędnego, kremowego i bardzo satysfakcjonującego. Do tego grzanka z chleba(...)naprawdę przemienić w fascynującą przygodę kulinarną, czego dowodem powyższe danie. A jakbyście mieli za mało podrasowanej fasolki to polecam fasolową zupę z brokułami i pesto lub pastę z fasoli z suszoną śliwką i rozmarynem Print Fasola w kremowym sosie pomidorowym Ingredients 1 cebula 6 ząbków czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego
Cooking for Emilytamtych wojaży.Powoli będę próbowała je zrobiç i wstawic.Dziś pyszna ,gęsta zupa ,coś w rodzaju zupy gulaszowej , na bazie mięsa wołowego i sosu.Polecam. Makaron falbanki 50 dag. mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1 mały przecier pomidorowy sok pomidorowy typu passata 0.5 litra bulionu wołowego 1 puszka pomidorów krojonych oliwa z oliwek pieprz i sól(...)cukier do smaku1 łyżeczka ************************************************* 1 .Cebulę i czosnek obrać i posiekać ,podsmażyć na oliwie. Dodać miéso mielone i smażyć mieszajac. 2 . Dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy. 3 . Doprawić pieprzem , solą i szczyptą cukru , dusimy przez 50 minut.Jesli płyn odparuje dolewamy jeszcze soku typu passata. 4 . Wlewamy bulion wołowy i dusimy jeszcze 30 minut . 5.Na
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkieksperymentowania z kuchnią ormiańską i koniecznie napiszcie czy Wam smakowało! Przepis zaczerpnęłam ze strony Smak Armenii Jajni - ormiańska zupa wołowa 500 g mięsa wołowego - użyłam udźca 2 cebule 150 g suszonych moreli 4-5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła pietruszka, kolendra sól, pieprz u mnie dodatkowo słodka papryka Mięso kroimy w kostkę zależy jak kto lubi(...)reszty składników. Delikatnie mieszamy. Całość przyprawiamy solą i pieprzem (ja użyłam jeszcze odrobiny słodkiej papryki) i gotujemy jeszcze parę minut. Podajemy posypane pietruszką i kolendrą. Smacznego!!! Artykuł Ormiańska zupa wołowa – jajni pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniZa oknem już chłodna jesień , warto więc zjeść na obiad coś sycącego, rozgrzewającego , ale też z nutką wspomnienia gorącego lata czyli danie z kuchni włoskiej - makaron
Kawa z mlekiem