zupa pomidorowa - 17938 przepisów (strona:888/1196)

Zupa z Andaluzji 132

Zupa z Andaluzji Taka zupa zastąpi nam również drugie danie. Udka z kurczaka, pieczarki, warzywa z dodatkiem aromatycznych przypraw, pożywna, rozgrzewająca, dacie się skusić? Składniki: ·        3 udka z kurczaka ·        ½ kg ziemniaków ·        1 cebula ·        ½ kg pieczarek(...)marchewki ·        1 duża pietruszka ·        200 g przecieru pomidorowego ·        1 łyżka mąki pszennej ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz

Kulinarna Chwila
Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy 148

jeden Z przepisu wychodzi około 5-6 porcji zupy. Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy Składniki: 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą) 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kopru włoskiego 1 łyżeczka(...)włoskiego, następnie utrzemy je w moździerzu, kiełbasę wyciągniemy z jelita, dodamy do niej koper, 2-3 łyżki zimnej wody i dokładnie wyrobimy. Z takiej masy formujemy klopsiki. Wracając do zupy. Najpierw zajmujemy się warzywami. Marchewkę i pietrusze obieramy i kroimy, razem z połową papryki i selerem w małą kostkę. Później siekamy drobno czosnek lub przeciskamy przez praskę. W garnku

PatiGotuje
Cuzzetiello z klopsikami z indyka – neapolitański street food w fit odsłonie 25

przepisy? Postaw mi kawę! ☕ Dzięki Twojemu wsparciu Kulinarny Atlas Świata będzie się rozwijał. ➡ Kup mi kawę !☕ Zainspirowany tym konceptem, postanowiłem stworzyć wersję fit – cuzzetiello z klopsikami z indyka, sosem pomidorowym i zapiekanym bakłażanem z mozzarellą light. Cuzzetiello z klopsikami z indyka To idealne danie dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale nie rezygnować z włoskiej duszy. Historia składników Indyk(...)więc wnętrze wykorzystywano do zupy, a wydrążona skórka stawała się kanapką! Cuzzetiello z klopsikami z indyka Składniki (na 2 porcje) Klopsiki z indyka – 400 g mielonego fileta z indyka – 1 jajko – 2 łyżki bułki tartej – 1 ząbek czosnku (przeciśnięty) – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki – Sól, pieprz, suszone oregano Sos pomidorowy – 500 ml passaty

RafalCook
Barszcz prawie ukraiński 261

witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża(...)zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć.  Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić

Jemy Pijemy
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 156

powodzeniem wykorzystać można również niskokaloryczny jogurt, kefir, śmietanę lub maślankę Chłodniki można przyrządzać w wersjach podstawowych, ściśle trzymając się przepisu lub eksperymentować z niecodziennymi dodatkami czyniąc, z zimnej zupy wykwintne i bardzo wyszukane danie.  Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże(...)orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem jest meggyleves, czyli węgierska zupa wiśniowa. W kuchni polskiej latem niezmiennie króluje chłodnik litewski. Występuje

Moja smaczna kuchnia
Rosyjska zupa Szci 174

Dzisiaj gotujemy rosyjską zupę Szci. Jest to popularna zupa naszych sąsiadów, gotowana na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym. Zawsze w tej zupie jest kapusta słodka lub

Tylko pysznie
Zupa krem z kapusty i pomidorów 127

Aksamitny krem na bazie kapusty i pomidorów. W przepisie użyliśmy przygotowanej latem passaty pomidorowej z pomidorów lima. Składniki 500 g kapusty białej 2-3 ziemniaki

R'n'G Kitchen
Sos paprykowy z mięsem mielonym 297

paprykowy z mięsem mielonym podobnie jak sos pomidorowy często przygotowujemy na obiad. My lubimy tego typu potrawy. A zimą warto przygotowywać rozgrzewajace dania. Ten paprykowy sos jest na bazie pysznej pasty paprykowej , oraz sosu sweet chili które przygotowałam latem do słoików na zimę. Warto robić samemu przetwory do słoików, zimą nie tracimy pienię dzy na drogie warzywa. A papryka jest(...)mięsem został przygotowany do klusek serowo-ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz czy ziemniaków? Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego np. łopatka,karkówka 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku 200 g pasty paprykowej, 200 ml soku pomidorowego, 50 ml domowego sweet chili sauce do smaku sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ZUPA GULASZOWA 142

domowa, najlepsza na obiad, imprezę, na kaca (jak mawiają znajomi;) Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej lub karkówki, u mnie karkówka 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 1 duży pomidor 3 szklanki bulionu (szklanka 250 ml) 6 ziemniaków – 800 g 500 g przecieru pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz, cząber, lubczyk, oregano, papryka słodka i ostra(...)kilka minut. Następnie dodaję liść, ziele, przyprawy oraz posiekane warzywa, tj. paprykę, ziemniaki i pomidora. Mieszam. Wlewam bulion i przecier. Gotuję na średnim ogniu do miękkości mięsa i ziemniaków. Zupę gulaszową podaję gorącą z posiekaną natką i pieczywem. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Zupa gulaszowa 141

Żupę gulaszową można przygotować z różnych rodzajów mięs, najlepiej z dwóch. Proponuję zupę gulaszową z mięsem wołowym i wieprzowym. 300 g mięsa wołowego bez kości (łopatka), 300 g mięsa wieprzowego bez kości (karkówka), 2 – 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 3 strąki papryki (czerwona, zielona), 100 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych, 2 l bulionu (najlepiej wołowy), tłuszcz do smażenia (smalec(...)smaku paprykami, majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody, dodać do zupy gulaszowej

królestwo garów
flaki wołowe z pomidorową nutą 177

pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut. Następnie do warzyw dodajemy pomidorową pastę, całość mieszany trzymamy na patelni  przez dwie minuty i  dodajemy do flaków, razem z pokrojonym mięsem wołowym, na którym gotowaliśmy bulion.   Flaki doprawiamy majerankiem,  oraz maggi, gotując całość jeszcze dziesięć minut. Na koniec zupę doprawiamy solą oraz pieprzem ( wcześniej próbując)   i rozlewamy

Miód i pieprz
Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry czyli Zupowy Wtorek odc.105 186

dobra zupa do podgrzania w pracy. Szybka zupa soczewicowa z dynia, mleczkiem kokosowym i curry 1 szkl. czerwonej soczewicy 750 ml wody 400 ml mleczka kokosowego (ja użyłam 65 ml kremu z kokosa zawierającego 99% ekstraktu kokosa) 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być też inny kolor) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego (u mnie 300 ml przecieru pomidorowego z racji(...)curry, lekko solimy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu aż soczewica zacznie się rozpadać. Dolewamy przecier, wrzucamy warzywa. Gotujemy ok 10-15 minut. Warzywa nie powinny się rozgotować. Zupę podajemy posypana zielskiem jakie lubimy najbardziej. Możemy też posypać prażonymi orzechami lub ziarnami

Dzieje kuchennej Wiewióry
francuskie babeczki z pieczarkami,szpinakiem,porami,mięskiem gotowanym,pietruszką z chilli nadziane... 189

kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym je podsmażyć do pieczarek dodać pokrojoną cebulę i mieszając zeszklić następnie dodać pokrojone drobno pory i dusić z 2 minuty następnie dodać szpinak liściasty /użyłam swój zamrożony/, dodać mięsko obrane z kości schabowych /wcześniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem(...)silikonowych do ciasta nakładać czubatą łyżkę nadzienia i na wierzch wcisnąć kostkę sera żółtego /użyłam królewski/ piec w 200C około 30-35 minut do złotego ciasta SOS: przecier pomidorowy 100 gram wymieszać z oregano, 1/2 łyżeczką miodu, 2 łyżkami wodą filtrowaną lub przegotowaną i jest sos do babeczek można je jeść ciepłe z sosem ale nam smakują też

W Mojej Kuchni Lubię
Prawie do nieba, czyli pomidorowy krem chrzcinowy 148

przepis na niezwykle prostą zupę - krem z pomidorów. Przygotowałam ją na chrzciny Maksa i wszystkim, którzy się skusili smakowała. Jej zrobienie zajmuje niewiele czasu, wymaga niewyszukanych składników, a mimo to efekt "ŁaŁ" jest. Zresztą wypróbujcie i oceńcie sami: Składniki (na 2 dni jedzenia dla 4-osobowej rodziny): 3 puszki pomidorów bez skóry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 2 kostki(...)wrzącej wody rozpuściłam 2 kostki wołowe. Do powstałego bulionu wrzuciłam obraną, pokrojoną na ćwiartki marchewkę. Na patelni zeszkliłam posiekane w kostkę cebule. Zanim zaczęły się rumienić wymieszałam z koncentratem pomidorowym. Smażyłam jeszcze kilka minut. A następnie przerzuciłam do gotującego się bulionu. Dodałam pomidory z puszek i gotowałam przez ok 20 minut. Pozostało doprawienie do smaku. W wykonaniu na chrzciny

Kuchnia po mojemu
Włoska zupa cebulowa 509

się jej smakiem. Idealna propozycja dla zapracowanych osób.  Włoska zupa cebulowa Składniki: 4 białe cebule (nie zamieniajcie na żółtą) 2 ząbki czosnku po łyżeczce: tymianku, oregano, bazylii i majeranku (suszone) sól i pieprz słodka i ostra papryka w proszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku(...)uzupełnić przyprawy w paprykę czy pieprz lub sól.  Chleb pokroić w kostkę i zarumienić na patelni po podsmażaniu cebuli.  Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami.  Zupę podajemy gorącą z grzankami, oraz oprószoną serem a także przybraną pietruszką.  Smacznego

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania