zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:879/1190)

Zupa wiejska na żeberkach 43

Zupa wiejska na żeberkach Rozgrzewająca, treściwa i mega smaczna zupka. Idealna na chłodne dni. Polecam!     Składniki: 1 pasek żeberek o wadze ok 1 kg 2-3 ziemniaki 1 marchew pół pora pół pęczka pietruszki 1 puszka fasolki (białej lub czerwonej) 1 ząbek czosnku 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej ok 1 litr wody 0,5 litra passaty pomidorowej(...)dodajemy do wywaru mięsnego, wsypujemy kaszę i gotujemy całość przez około 15 minut – do miękkości warzyw *** *** Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę z puszki i przeciśnięty czosnek, mieszamy i gotujemy przez ok 5 minut *** *** Następnie zupę zaciągamy, w kubku mieszamy mąkę z niewielką ilością wody (ok 1/3 szklanki), wlewamy do garnka, mieszamy i zagotowujemy *** *** Doprawiamy

Blog z Apetytem
Zupa porowa z klopsikami 177

smak, brązowych pieczarek, które aromatem dorównują grzybom leśnym, jest niesamowity. Polecamy część podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę. Składniki 50 g masła 3 białe części pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku 2 l bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka(...)przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy ( ok. 5 min ). Do całości dodajemy kaszę, zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem do miękkości kaszy. W tym czasie przygotowujemy pulpety: Mięso łączymy z serem, bułką tartą, natką i koncentratem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe pulpeciki, które zapiekamy 15 min w temperaturze 190°C. Do zupy wkładamy pulpeciki

R'n'G Kitchen
zupa pomidorowa z mięsem mielonym i ryżem 301

aromatycznej zupy, dziś proponuję znaną i lubianą wszem i wobec pomidorówkę z ryżem, ale z niecodziennym dodatkiem mięsa mielonego. Pożywna, gęsta, sycąca i smaczna. Bardzo polecam:) składniki: 450 g mięsa mielonego cebula 1,5 szkl ryżu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego 125 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)liść laurowy. Zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kawałki warzywa korzeniowe. Gotować aż ryż i warzywo będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Do miseczek nałożyć po łyżce jogurtu greckiego, zalać gorącą zupą, wymieszać i od razu podawać

6niebo
Zupa meksykańska 100

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa meksykańska idealna na chłodne i pochmurne dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa meksykańska .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina) 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 marchewka 1papryka czerwona 1 cebula 0,5 l passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku(...)dodajemy do mięsa, zalewamy passatą pomidorową, dolewamy pół litra wody i gotujemy jeszcze kolejne 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy paprykę czerwoną pokrojoną w kostkę, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy około 10 minut. W miarę potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem i jeśli jest zbyt gęsta dolewamy wodę. zupa meksykanska to co lubie gotuje i polecam Artykuł

To co lubię - gotuję i polecam
zupa meksykańska 116

Zupa meksykańska to nowe odkrycie w mojej kuchni, choć przyznam szczerze - sama się dziwię, że dopiero teraz wpadłam na ten przepis. Tę zupę przygotowuje się naprawdę szybko, wystarczy podsmażyć mięso, a potem dołożyć warzywa z puszki i pyszna, sycąca, rozgrzewająca zupa jest już gotowa.       składniki: 1 litr wody 1/2 kg mięsa mielonego 1 średnia cebula(...)będzie szklista. Do cebuli dodaję koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Całość podsmażam około 5 minut i przekładam do garnka z mięsem. Bezpośrednio do garnka dodaję fasolę i pomidory wraz z zalewą oraz odsączoną na sitku kukurydzę. Doprawiam solą i pieprzem.Gotuję około 20 - 30 minut. Po tym czasie zupa meksykańska jest gotowa. Smacznego

babka w formie
Zupa solferino [ z groszkiem zielonym] 192

momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać odcedzony groszek [ ja mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ] i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem

Moje domowe kucharzenie
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 229

treściwą zupę pełną soczewicy, ciecierzycy, makaronu oraz korzennych przypraw - prawie łycha w niej stoi! Zupa inspirowana jest egipskim daniem o nazwie koshary (lub kushari). Ta bardzo popularna nad Nilem potrawa składa się z wymieszanych ze sobą ryżu, soczewicy i makaronu polanych sosem pomidorowym, posypanych ciecierzycą i chrupiącą smażoną cebulką. Kombinacja, chyba sami przyznacie, dość dziwna, choć podobno przepyszna. Dużo(...)łatwiej jest mi sobie wyobrazić połączenie tych składników właśnie pod postacią treściwej zupy. Przepis pochodzi ze świetnej książki o kuchni egipskiej "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy i jest już moim kolejnym krokiem do poznania kuchni kraju piramid.  Na pewno zwrócicie uwagę na pierwszy etap przygotowania zupy, czyli smażenie surowego makaronu na oliwie z masłem. Takie traktowanie makaronu jest typowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 192

kilka zmian. Mam nadzieję, że przygotujecie tę zupę, zauroczy Was i wybaczycie mi zdjęcia robione przy fatalnym świetle :) Harira czyli marokańska zupa strączkowa 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu(...)mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Na koniec dodać soczewice,  mieszamy i wlewamy wodę. Dodajemy 2 łyżeczki soli, posiekaną pietruszkę oraz kolendrę (razem z łodyżkami!).  Garnek przykrywamy, gotujemy zupę ok. 20 – 30 minut od momentu zagotowania się wody. Dodajemy ciecierzycę i gotujemy kolejne 2 -3 minuty.  Na koniec doprawiamy do smaku solą. Zupę podajemy bardzo gorącą, skropiona cytryna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i pieczarkami 32

Pyszne. Po prostu. I zdrowe, przede wszystkim. Kasza jaglana to jedna z bardziej zdrowych kasz, przecier pomidorowy – samo zdrowie. Pieczarki, cebula, młoda kapusta – nic tylko pochłaniać. Od dłuższego czasu chodziły już za mną gołąbki. I nadal chodzą. To potrawa, która jest chyba w mojej piątce ulubionych. Na pierwszym miejscu są oczywiście pierogi ruskie, ale dziś(...)małym garnku. Podobne przepisy: Gołąbki bez zawijania Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą Gołąbki z pęczakiem i mięsem mielonym Zupa gołąbkowa Pieczone gołąbki z młodej kapusty Gołąbki z mięsem i czarnym ryżem z sosem pomidorowym Artykuł Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i pieczarkami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Poniedziałek: Minestrone al pesto 136

zupę na zapas, np. żeby zabrać do pracy, makaron lepiej ugotować i przechowywać osobno, żeby nie „wypił” całego bulionu z minestrone. Składniki: 2 łyżki oliwy 1 mała cebula 1 mała cukinia zielona 1 mała cukinia żółta Garść fasolki szparagowej 1 puszka białej fasolki Garść drobnego makaronu 2 dojrzałe pomidory 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżeczka przecieru pomidorowego ½ szklanki(...)mieszając przez 5 minut. Dodaj do niej drobno posiekane 3 ząbki czosnku. Przesmaż chwilę, następnie włóż do rondla łyżeczkę przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach. Dodaj pomidory, liść laurowy i wlej pół szklanki wina. Zagotuj. Zalej warzywa kilkoma szklankami wody (zupa powinna mieć konsystencję bulionu. Dobrze posól. Gotuj 10 minut. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Posiekany ząbek czosnku, pęczek bazylii

Niedzielny kucharz
Zupa ze schabem i fasolą / Pork and White Bean Soup 106

fasoli, 4 cienkie plastry schabu bez kości, mała marchewka, 1/3 cukinii, 1/3 czerwonej papryki, 3 ziemniaki, czubata łyżka koncentratu pomidorowego, cebula, 2 ząbki czosnku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, opcjonalnie świeże zioła do posypania zupy (natka pietruszki, bazylia, koperek) Instagram Facebook Twitter Schab pokroić w cienkie paski, a następnie w kostkę. zrumienić na niewielkiej

Lekcje w kuchni
FORSZMAK LUBELSKI 137

formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo(...)zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
FORSZMAK LUBELSKI 137

formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na pozbycie się zalegających resztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo(...)zalewamy całość bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Gotujemy przez ok. 40-45 minut. Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz kiszone ogórki i gotujemy jeszcze przez 10 min. Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody i wlewamy do zupy. Przyprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, solą, pieprzem oraz majerankiem. Zagotowujemy. Podajemy z pieczywem

Kuchnia MagdaLeny
Pak Choi duszone w pomidorach 77

kapusta  używana  do zup, jak również  jako dodatek do duszonych mięs. Ja zazwyczaj robię j ą  z chili  i czosnkiem, a  dziś zrobiłam w pomidorach.  Jednym słowem  szybko,  zdrowo i smacznie, polecam. Składniki: 3 średnie  kapusty Pak Choi 2 pomidory 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 4 ząbki czosnku oliwa/olej

magiczna kuchnia Kasi
ZUPA Z DORSZA Z NUTĄ PAPRYKI CHILI 64

które robi się z zaledwie kilku składników. Przyznam, że ta zupa to też odkrycie dla mnie. Kiedyś jadłam podobną zupę w restauracji, tak mi smakowała, że sama postanowiłam odtworzyć ten smak. Metodą prób i błędów w końcu mi się udało, teraz już wiem, że tą zupę będę częściej gotowała. Zupa z dorsza z nutą papryki chili - składniki: * 200 g filetu(...)dodać do garnka. Dalej wszystko razem przesmażyć. Wlać do garnka bulion, passatę pomidorową oraz pokrojoną w plasterki paprykę chili. Wszystko razem gotować pod przykryciem około 10 minut. Kolejno wlać mleczko kokosowe, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem kolejne 10 minut. Na końcu do zupy dodać pokrojone na mniejsze kawałki filety z dorsza. Gotować pod przykryciem

Zrób to smacznie
Barszcz ukraiński 186

burakami. Barszcz ukraiński Składniki: 3 podudzia z kurczaka 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś 5-6 średnich buraków 2 marchewki pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka octu winnego/jabłkowego (lub soku z cytryny) 4-5 liście laurowe 6-7 ziarenek ziela angielskiego 6-7 ziarenek czarnego pieprzu 3 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego pieprz sól(...)fasolą. Barszcz doprawiamy octem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Po około 20 minutach dorzucamy przecier pomidorowy. Z gotowego barszczu możemy usunąć warzywa, które wrzuciliśmy w całości (marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek i kilka buraków) miały one tylko oddać swój smak zupie. Barszcz ukraiński podajemy z gotowanymi ziemniakami, kleksem śmietany i natką pietruszki. Ja uwielbiam dodawać do barszczu jeszcze jajko

PatiGotuje