zupa z fasoli - składniki 1 puszka (400 g) fasoli cannellini - odsączona i opłukana (fasolę cannellini bez problemu można kupić w większości sklepów, produkują ją m.in. Pudliszki i Bonduelle) 1 puszka czerwonej fasoli - odsączona i opłukana 2 puszki pomidorów bez skóry lub około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego(...)czym dodajemy pomidory, przecier pomidorowy, bulion i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i ziołami. Gotujemy około 30 minut. Kiedy warzywa będą prawie miękkie dodajemy porwane na małe kawałki lub dość grubo pokrojone liście włoskiej kapusty albo jarmużu i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby możemy podlać bulionem lub wodą, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Toskańską zupę z fasoli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakurkową. Nie jest tak wyrazista w smaku, ale bardzo smaczna. Podałam ją z naleśnikami pokrojonymi w grube paski, dzięki czemu zupa u moich synów zyskała dwa dodatkowe punkty. Naleśnikowy makaron proponuję także do rosołu lub niezabielanej pomidorowej. Składniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki(...)pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, masło i śmietankę oraz posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z naleśnikami pokrojonymi w grube paski
Czerwień i błękitSkoro było ulubione ciasto, dzisiaj czas na podzielenie się z Wami przepisem na moją ulubioną zupę, czyli krem z pomidorów! Pomidory uwielbiam pod każdą postacią, świeże, duszone, suszone, przetworzone... Moi bliscy wiedzą, że ketchup dodaję niemal do wszystkiego. Ale wracając do tematu postu, ze względu na porę roku i pomimo marca temperaturę (o zgrozo) -15 stopni (tyle stopni wskazywał termometr(...)warzywa się ugotują do miękkości, wszystkie składniki łączymy ze sobą, miksujemy, doprawiamy pieprzem, ostrą papryką, ew. solą i kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego, jeśli uznacie to za konieczne. Gotowy krem nakładamy na talerz wraz z łyżką śmietamy. Zupa doskonale smakuje sama, jak też z serem mozzarela (małe kuleczki) oraz z dodatkiem pesto
Taste Of My Daypopularna zupa na terenie Rosji, Ukrainy, Białorusi. Ma bardzo wiele wersji. A to nasza propozycja tej zupy. Składniki 150 g karkówki 150 g wołowiny chudej 100 g kiełbasy, np. wiejskiej 2 cebule 2 duże kiszone ogórki 1 ogórek konserwowy 100 g koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku 50 ml wytrawnego białego wina 1 cytryna pół kostki masła 4 łyżki kwaśnej(...)zimnej wody, gotowałem 20 minut. Po tym czasie dodałem podsmażony na połowie masła koncentrat pomidorowy oraz posiekany czosnek, wino, sól i pieprz. Gotowałem ponownie 15 minut. Ogórki pokroiłem w cienkie paseczki, przesmażyłem na pozostałym maśle. Podlałem kilkoma łyżkami wody, dusiłem do miękkości. Dodałem do zupy, gotowałem jeszcze 5 minut. Obrałem cytrynę, obrałem ją ze skórki oraz wewnętrznych błon , drobno pokroiłem
R'n'G KitchenPrzepyszna zupa, która doskonale rozgrzewa podczas tak zimnych i "mokrych" dni jakie mamy obecnie. Poza tym, że doskonale rozgrzewa, syci! Z zalet, które przeważają na jej korzyść powiem Wam, że jest także rewelacyjna w smaku, po prostu pyszności! :) Potrzebujemy: 2 łyżki masła klarowanego ze sklepu Kuchnie Świata 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 cm imbiru 2 marchewki 300 g czerwonej soczewicy(...)gotujemy do momentu aż soczewica zacznie się rozpadać, wtedy będzie dobrze ugotowana. Kiedy nasza soczewica już się ugotuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystkie składniki na gładki krem. Doprawiamy i podajemy. Tutaj możecie naprawdę zaszaleć. Ja swoją zupę podałam z niepaloną kaszą gryczaną, grzankami z boczku i dużą ilością natki pietruszki. Wyszło bosko! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkakolejna zupka..rosołek..a jak dodamy koncentrat pomidorowy i śmietanę będzie pomidorówka.Pomysł na taki rosołek znalazłam w książce..nigdy wcześniej do rosołu nie dodawałam skórki i soku z cytryny..polecam, wypróbujcie..u mnie rosołek z małymi zmianami ..nie miałam tyle ryżu, więc dodałam dodatkowo do ryżu makaron drobną ciętą nitkę...Nie lubię za bardzo mięty , więc nie dawałam(...)mięso będzie miękkie.Filety i miętę wyjąć z garnka.Gdy mięso ostygnie pokroić w cienkie plasterki.W tym czasie wsypać ryż , gotować na małym ogniu 25-30 minut do miękkości.Do zupy włożyć kawałki kurczaka, dodać sok z cytryny i całość mieszać 1-2 minuty, aż mięso się zagrzeje.Doprawić do smaku, dodać posiekaną miętę i wymieszać
Moje domowe kucharzenieczosnkiem i koperkiem. Smacznego :) Jeśli lubicie klopsiki/pulpeciki to poniżej jeszcze kilka moich propozycji : Delikatne pulpeciki z indyka w pomidorowym sosie. Pulpeciki w młodej kapuście. Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi. Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne. Zupa jarzynowa z klopsikami
Kuchnia z widokiem na ogródczasu, aż spróbowałam sposobu od Eryka z Ervegan na mielone tofu , ale poszalałam tu z własną mieszanką przypraw. Do tego sos pomidorowy i razowy makaron - jakie to jest pyszne - koniecznie spróbujcie! Ps. Do sosów i zup zawsze dodaje marchewkę cebule i seler naciowy, ale akurat nie miałam tego ostatniego i dodałam kalarepki, świetnie się tu sprawdziła. Dodała i słodyczy
Plate of Joyosobiście polecam przetestować wszystkie przepisy i obiecuję, że nie pożałujecie :)) 7 przepisów, które musisz wypróbować w czerwcu 1. Knedle z truskawkami 2. Zupa z młodego bobu 3. Pieczony kalafior na ostro 4. Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 5. Tarta malinowa 6. Orzeźwiająca sałatka z arbuza, fety i mięty 7. Bezglutenowe galette z owocami Artykuł 7 przepisów, które musisz wypróbować
365 dni dookoła kuchniKolejna zupka z kapustą pak choi..tym razem z ziemniakami , z dodatkiem ryżu i koncentratu pomidorowego..też była pyszna. porcja rosołowa kilka łyżek ryżu ziemniaki
Moje domowe kucharzenieZostało kawałek kapusty pekińskiej, no i tak oto powstała pyszna zupka..ilość składników oczywiście wedle własnego gustu. 3 l bulionu drobiowego 2-3 marchewki kawałek kapusty
Moje domowe kucharzeniesosie śmietanowym Ciasto z jabłkami, żurawiną i korzennym karmelem Karp w całości zapiekany z pieczarkami Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony piernik
karmelowyszklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza
kruche babeczkiidealne. Tym razem zupa z kurczakiem, porem, ziemniaczków troszkę, marchewka i groszek. Do tego natka pietruszki, śmietana i powiem Wam, że zupa smaczna bardzo była :-). Nawet młody mlaskał i jadł z chęcią, a on tylko pomidorowa, ogórkowa i ziemniaczana. Teraz ma do kolekcji jeszcze jedną :-). Miłego dnia wszystkim życzę :-) Inspiracja: klik Składniki: 1 por 1 większy filet z kurczaka
kruche babeczkiOpróżniam zapasy, a najlepszym połączeniem dla warzyw, pomidorów i soczewicy jest zupa. Przepis można powiedzieć, że mojego autorstwa. 1/2 dużej szklanki soczewicy 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 pomidory 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki soli 4 szklanki wody Marchewki, pietruszki obrać i pokroić drobno. Cebulę obrać
Czerwony Gupikzapiekankę. :) Składniki: 300g makaronu pełnoziarnistego paczka zupa krem z białych warzyw Proste Historie paczka zupa krem z zielonych warzyw Proste Historie paczka zupa krem z żółtych warzyw Proste Historie 500g jogurtu naturalnego typu greckiego 30g koncentratu pomidorowego 200g mozzarelli przyprawy: kebab-gyros, przyprawa do kuchni włoskiej, czosnek granulowany, pieprz, suszony koperek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją
Truskawkowa Fiestamoje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem chrzanowym i prażonymi migdałami Odwrócony
karmelowywięc ta zupka bardzo mi smakuje. Soczewica podczas gotowania nieco się rozpada i fajnie zagęszcza zupę. Jeśli ktoś nie lubi tak gęstych zupy trzeba dolać nieco więcej bulionu. składniki: 250 g czerwonej soczewicy 200 g przecieru pomidorowego 2,5 l bulionu 400 g cienkiej kiełbasy 600 g obranych ziemniaków 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku Do garnka wlać bulion
Monia miesza i gotuje