jest też częstym gościem u nas w domu. W zasadzie zawsze mamy w lodówce zamrożoną porcję sosu pomidorowego, z którego można na szybko zrobić pomidorową. Pomidorową jadamy w formie zupy-kremu, gęstego, zawiesistego, który robimy z czterech składników: pulpy pomidorowej (im lepszej jakości tym lepiej), cebuli, czosnku, liścia laurowego oraz masła. Sposób przygotowania polega na długim, powolnym, bardzo powolnym gotowaniu(...)masło, zmniejsz ogień do minimum, tak żeby zupa lekko „mrugała”. Gotuj bez przykrycia przez 45 minut, najlepiej godzinę. Wyjmij cebulę, czosnek i liśc laurowy. Rozrzedź wodą , żeby krem miał konsystencję gęstej zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 2 Ugotuj ravioli zgodnie z instrukcją. Podawaj z kremem pomidorowym, posypanym siekaną zieleniną. Smacznego! Artykuł Piątek: Najlepsza pomidorowa z ravioli szpinakowym
Niedzielny kucharzniedzielnego rosołu” oraz warzywa, które z niego pozostały. Zupa jest bezpieczna dla osób z alergią/nietolerancją na gluten, a tym, którzy unikają nabiału, polecam zastąpienie śmietanki mleczkiem kokosowym lub innym mlekiem roślinnym. Pomysły na zupy: ** Kapuśniak z młodej kapusty ** Zupa pomidorowa z warzywami ** Zupa Kartoflanka ** Zupa kalafiorowa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 4-5 porcji(...)groszek, czosnek, natkę pietruszki, koperek. Pamiętaj, że każdy nowy dodatek zmieni kolor zupy Do przygotowania można użyć niedzielnego rosołu oraz warzyw z niego. Do podania polecam… kleks kwaśnej śmietany, chleb, bułeczki, pieczywo czosnkowe, groszek ptysiowy, grzanki, prażone pestki dyni lub słonecznika. Pomysły na zupy kremy: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na śniadanie
Kulinarny S.O.S.Pachnący latem, aromatyczny KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW to świetny pomysł... Artykuł Krem z pieczonych pomidorów pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEAksamitna zupa KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW z dodatkiem białej części... Artykuł KREM Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I PORA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINErazem robiłam je z bardzo dużej ilości mięsa, więc i końcówek kapusty też zostało sporo. Prosta zupa jarzynowa to było zbyt banalnie, więc postanowiłam zrobić krem. Dodając ziemniaki uzyskałam ciekawą, aksamitną konsystencję. Taka zupa jest dość delikatna w smaku. Smażone na maśle pieczarki cudownie ten smak uzupełniły. Składniki: 750 g świeżej białej kapusty 300 g ziemniaków 1 mała cebula(...)posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z chrupiącą grzanką. Lubisz zupy ziemniaczane? Spróbuj także innych 😊 Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem Krem ziemniaczany z boczkiem Kremowa zupa ziemniaczano-porowa Kolorowa zupa krem z fioletowych ziemniaków z dodatkiem wędzonego łososia Kremowa zupa z ciemniaków i cukinii Co zrobić, żeby każda zupa była zawsze smaczna? Jeśli uważasz, że nie potrafisz ugotować dobrej zupy
Codzienna kuchnia niecodziennawcale. Jest po prostu po domowemu, tak jak podałam zupę mojej rodzinie. Najbardziej ucieszył mnie fakt, że zupa smakowała mojemu Maluchowi. Zastanawiałam się jak zareaguje na taką zupę, a zwłaszcza na jej kolor. Powiem Wam, że zjadł i poprosił o dokładkę, co dla mnie jest największą radością. Mnie samej zupa smakowała i chętnie przygotuję ją ponownie. 200-250 g świeżego(...)smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż szpinak nieco „zwiędnie”. Zalewamy całość bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już miękkie, miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Wlewamy słodką śmietankę i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczypta gałki. Na suchej patelni rumienimy pestki dyni. Zupę podajemy z kleksem
Smaki Na TalerzuKrem z dyni i papryki - zupa idealna na jesienny obiad Kremowe zupy z dyni to wręcz nieograniczone pole do kulinarnych eksperymentów. Są pyszne, pożywne, pięknie wyglądają i smakują prawdziwą jesienią. Tym razem przygotowałam krem z dyni i kolorowej papryki. To był super pomysł, bo zupa przypadła do gustu zarówno mężowi jak i synkowi w wieku przedszkolnym. Krem z dyni(...)oczyszczoną z pestek i pokrojoną w kostkę. Wszystko zalewamy resztą bulionu, solimy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listek laurowy i ziele. Zupę miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę lub mleko i chwilkę podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z grzankami i odrobiną ostrej pasty paprykowej
Gotujemy i jemyKrem z dyni należy do tych zup(...)które nie gotuję zbyt często. W sumie jest to zupa sezonowa, którą gotuję 1-2 razy w roku jesienią, gdy jest właśnie sezon na dynię. Pierwsze moje zupy dyniowe typu krem, kilka lat temu, w ogóle mi nie smakowały. Bardzo długo szukałam idealnego smaku...bo w internecie jest mnóstwo przepisów na zupę dyniową, ale żaden nie przypadł mi do gustu
Kuchnia MagdaLenygrona dołączył krem z brokułów. Podobnie jak zupę z młodej kapusty, podałam go z chrupiącymi pestkami słonecznika i chipsami boczku oraz kleksem śmietany. Zupa na medal:) Zupa krem z brokułów Składniki: 1 główka brokułów 1 ziemniak (średniej wielkości) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego natka pietruszki oliwa sól pieprz do podania: 100g plastrów boczku(...)gorącym bulionem i gotować pod przykryciem ok 5 minut, następnie wrzucić brokuły, i gotować jeszcze 5-7 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekana pietruszkę. Zmiksować blenderem na krem. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolać odrobinę bulionu/wrzącej wody. Zupę doprawić do smaku. Blachę wyłożyć papierem. Plastry boczku rozłożyć na papierze do pieczenia, upiec w piekarniku, osączyć z nadmiaru tłuszczu
Obiad gotowyJadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego kremu, nietuzinkowym aromacie i smaku. Chrupiąca posypka na wierzchu dodaje zupie(...)Zalać wodą, posolić, dodać rozmaryn i gotować na wolnym ogniu 10 minut. ? Dodać pokrojoną gruszkę i dalej gotować, aż pietruszka będzie miękka. ? Na koniec dolać mleko i zmiksować zupę na gładki krem. ? Płatki migdałowe podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. ? Podawać zupę posypaną płatkami migdałowymi. Inspiracja przepisem z Kwesti Smaku
To co kochamJadłam kiedyś w restauracji francuskiej zupę krem z pietruszki, której smak bardzo mi zapadł w pamięć. A ostatnio, ni z gruszki ni z pietruszki, natknęłam się w internecie na przepis na podobną zupkę. Bardzo byłam ciekawa jej smaku, bo połączenie składników jest niebanalne. Zupa wyszła rewelacyjna, o konsystencji aksamitnego(...)gotować na wolnym ogniu 10 minut. • Dodać pokrojoną gruszkę i dalej gotować, aż pietruszka będzie miękka. • Na koniec dolać mleko i zmiksować zupę na gładki krem. • Płatki migdałowe podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. • Podawać zupę posypaną płatkami migdałowymi. Inspiracja przepisem z Kwesti Smaku
To co kochamoraz sokiem z cytryny. Odlać odrobinę zupy do małej miseczki, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, dokładnie wymieszać i przelać do zupy. Wszystko starannie wymieszać, w ten sposób zagęścimy naszą zupę do postaci kremu. Zostawione wcześniej główki szparagów dodać do naszej zupy i podgotować zupę ok 5 minut na małym ogniu, uważając by zupa nam się nie zagotowała. Tak przygotowany krem można(...)posmarować oliwą, a następnie posypać przyprawami wg. uznania. Piec w piekarniku w temp. 170 stopni aż do lekkiego zarumienienia. Takie paluchy idealnie komponują się jako dodatek do wszelkiego rodzaju zup- kremów, można również je podawać z sosami. Smacznego
Aromatyczne Podróżeczerwonej soczewicy, nieco orientalnie przyprawiona. Uwielbiam kmin rzymski, kajeński pieprz i kolendrę. Są to typowe przyprawy orientu, które zawsze mam w mojej domowej spiżarni. Zupa z soczewicy to zupa krem. Drobna czerwona soczewica szybko się rozgotowuje przez co zupa jest naturalnie gęsta. Dodatkowo do zupy dodałam kokosowe mleko. Zupa zyskała na sytości. Kokosowe mleko zawiera kokosowy olej , który jest bardzo(...)czosnek. Wsyp opłukaną soczewicę, dodaj przyprawy, lekko posól i gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, około 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj dwie łyżki posiekanej świeżej kolendry. Zmiksuj zupę na krem. Dodaj opłukaną ciecierzycę z puszki i zagotuj zupę. Przed podaniem posyp resztą kolendry. Smacznego! P.S. Proponuję ugotować ciecierzycę samemu. Jest o wiele lepsza niż ta z puszki. Przed użyciem
codojedzeniaDelikatna zupa-krem z kalarepy - Dziś zagościła u mnie na stole :) aromatyczna z nutką imbiru :) SKŁADNIKI: 1 duża kalarepa 1 duża marchewka 1 duży ziemniak (230g) 1 mała cebula 1,2l. bulionu 1łyżeczka natki pietruszki 1 trójkąt serka topionego 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru w proszku sól pieprz łyżka masła WYKONANIE: 1. Na rozgrzanym maśle(...)drobna kostkę albo uszatkowane na grubych oczkach. Chwilę podsmażyć. 3. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.Całość zalać bulionem. Dodać liście laurowe i ziele. Gotować do miękkości. 4. Usunąć z zupy ziele i liście a resztę zblendować. 5. Doprawić solą pieprzem imbirem dodać serek, gdy się rozpuści dodać natkę pietruszki
Dziś Ja gotujeDzisiaj proponuję zupę krem z dyni. Dynia to chyba najbardziej charakterystyczne jesienne warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Jakich? Dynia dostarcza nam wiele potasu, fosforu i wapnia, jest idealnym warzywem dla osób dbających zdrowe odżywianie oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek(...)dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut (do miękkości dyni i ziemniaków), następnie dodajemy imbir, curry oraz szczyptę soli i pieprzu. Zupę blenderujemy na krem, wlewamy mleczko kokosowe i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Krem z dyni podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Smacznego
paapilotkaa