początek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem z białych warzyw. Nudzie mówię zdecydowane nie !, stąd też niniejsza zupa wykończona będzie w niezwykły sposób : Będzie chrupko, pikantnie i pysznie. Zapraszam. Na bulion warzywny: · 500 g włoszczyzny : · 3 średnie marchewki · ćwierć selera(...)minut. 4. Gdy warzywa zmiękną dodajemy 50 g serka topionego i typu Gouda, wlewamy 100 ml kwaśnej 12% śmietany i wszystko miksujemy blenderem na gładki i jednolity krem. Doprawiamy zupę 2 łyżeczkami Vegety lub soli szczyptą cukru oraz świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. 5. Cebulę i chili podsmażamy na patelni z łyżeczką łuszczu i dodajemy miód
wyjątkowa kucniapoczątek chciałabym zaproponować wam coś prostego a zarazem wyrafinowanego. Wszyscy chyba znają zupy typu krem, i tak naprawdę byłoby nudno gdybym zapodała wam zwykły krem z białych warzyw. Nudzie mówię zdecydowane nie !, stąd też niniejsza zupa wykończona będzie w niezwykły sposób : Będzie chrupko, pikantnie i pysznie. Zapraszam. Na bulion warzywny: · 500 g włoszczyzny : · 3 średnie marchewki · ćwierć selera(...)minut. 4. Gdy warzywa zmiękną dodajemy 50 g serka topionego i typu Gouda, wlewamy 100 ml kwaśnej 12% śmietany i wszystko miksujemy blenderem na gładki i jednolity krem. Doprawiamy zupę 2 łyżeczkami Vegety lub soli szczyptą cukru oraz świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. 5. Cebulę i chili podsmażamy na patelni z łyżeczką łuszczu i dodajemy miód
wyjątkowa kucniaDynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad musi robić się w miarę szybko, żeby więcej czasu na życie starczyło ;) Przepis będzie więc łatwy, a przy okazji znowu ze wskazówkami, co po kolei dodawać wg 5 przemian. Zaczynamy od rozgrzania 2 łyżek oleju kokosowego(...)dzięki temu dzieci nie widzą marchewki i cebuli). Kto nie ma, blenduje "żyrafą" w garnku. Już na talerzach posypujemy krem natką pietruszki (Drzewo), kilkoma łyżkami amarantusowego poppingu (Ogień) i na koniec polewamy lekko mleczkiem kokosowym (Ziemia), uzyskując rozgrzewającą i harmonizującą zupę na obiad czy kolację w zimny dzień. Dziś jedliśmy zagryzając gorącymi tostami ale można zrobić też grzanki i dodać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDYNI! ZUPA Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO. ROZGRZEWAJĄCA ZUPA NA JESIEŃ. MASŁO ORZECHOWE Z DYNI! CHLEBEK DYNIOWY Z KREMEM SZAFRANOWO-DYNIOWYM NALEŚNIKI GRYCZANE Z SOSEM DYNIOWYM I GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ. PYCHA! ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI HOKKAIDO I SŁODKIEJ PAPRYKI SAŁATKA Z FIGAMI I SEREM SYROP DO KAWY PUMPKIN SPICE COFFEE ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z DYNI NA ZIMĘ, Z JARMUŻEM I POSYPKĄ(...)ZIAREN. KREM Z PIECZONEJ ZUPY Z DYNI Z KURCZAKIEM GARAM MASALA PLACUSZKI Z DYNI I MARCHEWKI! POLĘDWICZKI Z KURCZAKA NA PUREE Z DYNI I MAKARONEM Z CUKINII W PESTO
SMYKWKUCHNIwrzucamy podzielony na różyczki, opłukany brokuł. Liście jarmużu płuczemy pod bieżącą wodą, wycinamy łodygi i kroimy drobniej. Dorzucamy do gotującej się zupy, po około 5 minutach całość blendujemy na krem. Zupę przyprawiamy do smaku, wlewamy olej, wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i wsypujemy kaszę. Po kilku minutach, gdy kasza napęcznieje, całość ponownie blendujemy
Kolorowy PrzepisownikKrem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup Dziś zapraszam na pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni i soczewicy. Moja zupa dyniowa jest pełna aromatycznych, indyjskich przypraw: curry, kurkumy, kminu rzymskiego i papryki. Będzie idealnym posiłkiem na chłodne, jesienne dni. Do kremu z dyni możecie też dodać mleczka kokosowego(...)albo kokosowej śmietanki, zastępując nimi zwykłą śmietanę. Wtedy zupa dyniowa nabierze nowego, egzotycznego smaku. Smacznego:) Polecam też inne moje zupy dyniowe: zupę z dyni i marchewki, zupę z dyni i papryki, krem z dyni piżmowej Do przygotowania mojego kremu z dyni i soczewicy użyłam fantastycznych produktów BIO, które otrzymałam w paczce niespodziance od firmy Polskie Młyny:) Przepis na krem
Lekcje w kuchniDietetyczny krem z buraków pieczonych. Moja zupa jest dietetyczna, bez tłuszczu, bez mięsa, przygotowana z dodatkiem suszonych warzyw. Jest smaczną alternatywą dla gotowanego barszczu z buraków. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią gorące posiłki w jesienne wieczory, oraz dla tych co liczą kalorie. Udekorowanie zupy świeżą bazylią, oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika sprawia, że zupa będzie wygląda bardzo(...)buraki i czosnek. Jeśli wykorzystujemy gotowy bulion to buraki przekładamy do rondelka i zalewamy bulionem warzywnym. Zawartość rondelka dokładnie miksujemy blenderem i doprowadzamy do wrzenia. Zupę doprawiamy do smaku. Zupę krem podajemy w miseczkach posypaną prażonymi pestkami i udekorowaną świeżą bazylią. Smacznego. The post Dietetyczny krem z buraków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięniewielkiej mocy palnika przez około 10-12 minut. Po tym czasie dodaj kalafior i gotuj do miękkości wszystkich warzyw. Na końcu dopraw zupę przyprawami, sokiem z cytryny i dodaj serek mascarpone. Przy pomocy blendera ręcznego zmiksuj zupę. Krem z białych warzyw podawaj z grzankami, groszkiem ptysiowym lub odrobiną ulubionej oliwy. Takie pierwsze danie na obiad w Poniedziałek Wielkanocny będzie(...)książkach kucharskich czy w internecie. Część z nich zapewne znasz, jednak zebrane w jednym miejscu, będą sporym ułatwieniem podczas planowania świątecznego obiadu. Zupy doskonałe na pierwsze danie podczas wielkanocnego obiadu: zupa chrzanowa z jajkiem, strogonow, krem z awokado, krem ze szparagów, biały barszcz. Dobrym pomysłem na drugie danie w święta wielkanocne jest: rolada z szynki nadziewana grzybami, pieczeń rzymska, pieczony
RozdomowionaKrem z cukinii. Krem z cukinii Bardzo prosta i pyszna zupa krem z cukinii z zielonym groszkiem, czosnkiem i natką pietruszki. Zupa doprawiona sosem Worcesterschire i świeżo zmielonym pieprzem, najsmaczniejsza z czosnkowymi grzankami. Ten prosty przepis wymaga tylko kilku podstawowych składników, które są niedrogie i łatwo dostępne. Jeśli szukacie innych pomysłów na cukinię, to polecam jeszcze(...)cukinią w sosie curry Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym Ciabatta z kozim serem i cukinią Leczo z cukinii Placki z cukinii Krem z cukinii. Krem z cukinii Składniki na krem z cukinii: około 1kg miąższu cukinii pokrojonego w kostkę 1 niewielka i posiekana cebula 2-3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oliwy około
Moja Książka Kucharskajest wyjątkowo delikatna i smaczna. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zawiera niewielką ilość składników. Mimo tej prostoty jest to bardzo wykwintna zupa, często podawana na letnich, eleganckich przyjęciach. Zupę krem z białych szparagów można podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Składniki: pęczek białych szparagów (ok. 40 dkg) 1 biała cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego (ew. bulion warzywny(...)bulion, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez ok. 15 minut. Następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu wyjąć główki szparagów. Zmiksować zupę na krem za pomocą blendera lub miksera ręcznego. Przelać zupę do garnka, dodać śmietanę i jeśli trzeba sól. Przed podaniem dodać do zupy główki szparagów, koperek i skropić oliwą. Smacznego
Codziennik KuchennyKrem porowo-ziemniaczany jest najłatwiejszą i najtańszą zupą jaką kiedykolwiek ugotowałam. Co zaskakujące jest też(...)niesamowicie pyszna, mimo, że doprawiona jedynie solą. Spróbujcie koniecznie i sprawdźcie sami, jak smaczne potrafią być najprostsze potrawy! Przepis z książki Julii Child "Gotuj z Julią" Zupa krem porowo-ziemniaczana Składniki na 6 porcji: 3 szklanki posiekanego pora (2 średnie sztuki) 3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków 6 szklanek wody 1,5 łyżeczki soli Sposób
Obiad za dychęKrem z zielonego groszku, to jedna z ulubionych zup moich dzieciaków. Jest gęsta sycąca, lekko słodka, choć(...)nieco przełamana smakiem słonego sera. Poza tym nie bez znaczenia jest fakt, że jej delikatnie zielony kolor kojarzy mi się z wiosną, na którą tak długo już czekam... Zupa krem z zielonego groszku Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie zielonego groszku (mrożonego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g sera typu feta sól pieprz rozmaryn 1 łyżka oliwy
Obiad za dychęorzeźwiający chłodnik z botwinki i zsiadłego mleka. Teraz zatem pora na coś na ciepło. Lekki krem warzywny z botwinką i kalafiorem o cudownym purpurowym kolorze. Tego typu zupy krem są doskonałą opcją na tak zwane czyszczenie lodówki. Jeśli macie resztki warzyw (marchewki, pietruszki, kalarepy, kalafiora, brokuła czy cukinii), na które nie macie pomysłu, możecie z powodzeniem wykorzystać(...)Pokrojoną marchew i ziemniaki zalać wodą/bulionem, dorzucić zmiażdżony czosnek i zagotować Dorzucić botwinę i kalafiora i gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie Po zdjęciu z ognia zupę zblendować na gładki krem Dodać serek kozi, przyprawy i wymieszać
HealthyCreationszielonego pojęcia. Ale oczywiście są pewne wyjątki. Jeśli przygotowanie takiego posiłku nie zajmie mi więcej niż 10 minut, mogę się poświęcić :D Jednym z pomysłów na mega szybką zupę, jest krem z kukurydzy. Prosta, szybka, smaczna - i o to chodzi :) Składniki: puszka kukurydzy pół cebuli ząbek czosnku 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa sól, pieprz Na oliwie smażymy(...)drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wrzucamy odsączoną kukurydzę. Wszystko zalewamy gorącym bulionem i gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na krem. Podajemy z popcornem :) Polecam wszystkim fanom zupy krem i miłośnikom kukurydzy
Mój Smak na ŻycieZupa - krem z białych szparagów to ostatnie danie, które przygotowałam w szparagowym sezonie. Jak na pierwsze dania z nimi uważam, że wyszło mi całkiem nieźle i już teraz jestem pewna, że będę po szparagi często sięgać o ile będą dostępne. [Przepis stąd. ] Składniki: - 1 pęczek szparagów - 3 ziemniaki średniej wielkości - 2 małe cebule - 2 łyżki oliwy - 1 litr wywaru - sól(...)przykryła ziemniaki (ok. 250 – 300 ml). 4. Po około 10 minutach do cebuli i ziemniaków dodać szparagi i zalać resztą wody, gotować do 20 minut. 5. Na koniec zupę zmiksować. Przed podaniem dodać kilka łyżek śmietany, dobrze wymieszać. 6. Można udekorować ugotowanymi główkami szparagów
Pasja Smaku