zupa powstała w zasadzie przez przypadek. Miałam sporo ziemniaków, które chciałam połączyć w gęstym kremie z kalafiorem i chorizo. Ale uprościłam składniki. Kalafior z chorizo wykorzystałam do zapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych(...)oraz przepołowione ząbki czosnku. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków, tymiankiem oraz chilli. Smażymy na delikatnie złoty kolor. Podsmażone ziemniaki przekładamy do bulionu, gotujemy całość do miękkości ziemniaków, następnie miksujemy zupę na krem. Boczek kroimy w słupki, podsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy, na sam koniec kurkuma. Gotowe. Smacznego! /inspiracja KUKBUK/ Artykuł Ziemniaczany krem z boczkiem pochodzi z serwisu
Raj dla PodniebieniaKrem z kalafiora to pomysł na szybką, delikatną i sycącą zupę. Kalafior to bardzo zdrowe warzywo, posiada udowodniowe działanie przeciwnowotworowe. Oprócz tego, chroni przed wrzodami i jest pomocny przy walce z reumatyzmem. Składniki: – 1 duży kalafior – 0,7 litra bulionu warzywnego – 3 ząbki czosnku – sól, pieprz, zioła – grzanki do podania Kalafiora myjemy, Czytaj dalej → Artykuł
greengoodiesboczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa z łazankami Krem z dyni z szafranem
Ala piecze i gotujeUwielbiam Zupy w formie kremów. Są lekkie i bardzo sycące. Dziś proponuję Krem Kalafiorowy z Dodatkiem Ząbków czosnku oraz grzankami domowej roboty. Zupa ta jest bardzo łatwa i bez problemu zrobią ją wszyscy. Krem Kalafiorowy z Domowymi Grzankami Składniki: 2 Litry Bulionu Warzywnego Kalafior może być również mrożony 2 Marchewki 3 Ząbki Czosnku 2 łyżeczki pieprzu Sól(...)przyprawy Zupa musi ostygnąć. Całość blenduję. Zupa musi ostygnąć inaczej blendując gorącą zupę możemy uszkodzić ostrza blendera. Krem Podgrzewam dodaję 2 Łyżki śmietany. Mieszam Całość. Na koniec wlewam zupę-krem do miseczek i dodaję grzanki. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiZupa krem z dyni. Składniki: (dla 4 osób) Zupa: 1 mała dynia (moja miała ok. 650 gram), 3 większe marchewki (ok. 300 gram), 1 cebula, 1 mały seler (50 gram), Kawałek świeżego imbiru (ok.10 gram), Sól, Pieprz, 2 litry wody, Oliwa, Jogurt naturalny, Świeża natka z pietruszki, Grzanki: 4 kromki chleba, 4 ząbki czosnku, Odrobina oliwy, Suszona bazylia i oregano(...)suszonych ziół i na samym końcu chleb pokrojony w kostkę. Delikatnie podpiekamy, tak żeby grzanki się lekko zarumieniły. Zmiksowany krem z dyni podgrzewamy do zagotowania, dodając trochę soli, pieprz i starty imbir. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minut. Nakładamy zupę na talerz, dodając trochę oliwy i po łyżce-dwóch jogurtu do smaku. Na koniec nakładamy grzanki i całość posypujemy
rozgotowanaKrem buraczkowy z pokrzywą i groszkiem ptysiowym to mój pomysł na bardzo smaczną i sezonową zupę. Tanią i sycącą. Buraki to pyszne, całoroczne warzywo a zupa krem z nich ugotowana jest naprawdę bardzo prosta do przygotowania. Świeżego, wiosennego powiewu do dania wnosi młodziutka pokrzywa, posiekana i przesmażona na maśle. Do tego groszek ptysiowy, który moja rodzina uwielbia w kremowych zupach(...)dzieci dzięki jego dodatkowi są chętne by nowe zupy próbować Polecam! PRZEPIS KREM BURACZKOWY Z POKRZYWĄ I GROSZKIEM PTYSIOWYM Składniki: 0,5 kg buraków 0,75 kg ziemniaków 1 plaster selera korzeniowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz masło ocet jabłkowy 3 garście młodych pokrzyw groszek ptysiowy Jak zrobić krem buraczkowy
Dorota SmakujePrzyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje: 700 g selera 2 małe pietruszki(...)składników. Całość polać oliwą, posypać tymiankiem i rozmarynem, dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piec pod przykryciem przez ok. 40 minut, do miękkości warzyw. Zupę zmiksować na krem, dolewając gorącej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (u mnie, na bardzo gęstą zupę wlałam ok. 500 ml wody) dodać obrane awokado i ponownie zmiksować. Doprawić solą
Obiad za dychęmiedź. Barszcz z botwiny. Barszcz z botwiny prosty przepis Barszcz z botwiny to prosty i smaczny przepis na wiosenną zupę, która z pewnością zasmakuje wielu osobom. Warto pamiętać, że w przypadku tej zupy najważniejsze są świeże składniki i odpowiedni czas gotowania, dzięki czemu uzyskamy wyjątkowy smak i aromat. Składniki potrzebne do przygotowania botwinki(...)przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Barszcz biały z lanymi kluseczkami Rosół Zupa grochowa Krem ze szparagów Barszcz chrzanowy Zupa ziemniaczana z grzybami i wędzonym boczkiem Zupa z młodych buraczków i botwinki Zupa krem z cukinii z ziemniakami Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą Zupa ogórkowa: najlepszy przepis na rosole Zupa z botwiny z ziemniakami osobno Barszcz
Moja Książka KucharskaBędziemy debiutować kulinarnie. Na pierwszy ogień błyskawicznie zupa, przy której nic wielkiego czynić nie trzeba, a która potrafi rozgrzać i nasycić w czasie deszczowej wiosny. Przepis na zupę krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru - bez żadnego smażenia i dla zabieganych! ZUPA POMARAŃCZOWA Krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 4-5 średniej(...)Gotujemy, aż marchewka dostatecznie zmięknie, 25-30 minut powinno w zupełności wystarczyć. Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty dodajmy stopniowo wodę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem, sezamem i migdałami. Jeśli chcemy zneutrulizować moc chilli i imbiru, możemy dodać zwykłą lub wegańską śmietankę
Bananowe Poleotwarty! Za oknem coraz chłodniej, więc nie wiem jak Wy, ale ja najchętniej sięgam teraz po pyszne zupki Dziś mam dla Was propozycję na krem paprykowy z soczewicą. jest to bardzo aromatyczna zupa, przygotowana z wcześniej upieczonej papryki. Jestem pewna, że skradnie Wasze kubki smakowe! Danie nadaje się także dla dzieci, jest delikatna w smaku i bardzo zdrowa za sprawą(...)Powinna odchodzić bez problemu. Do garnka z cebulką i czosnkiem wrzuć papryki, dopraw lekko tymiankiem i zalej całość bulionem. Gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie zblenduj zupę na gładki krem. Soczewicę porządnie przepłucz pod wodą i dodaj do zblendowanej zupy. Następnie ponownie gotuj zupę, ale tym razem już z soczewicą, przez około 15 minut, aby nasiona stały się
Natka Pietruszkimarchewka (jak i wiele innych warzyw) niestety jest na cenzurowanym. Mój Niejadek nawet do ust nie weźmie, więc kombinuję, jak mogę. Tym razem zaryzykowałam i przygotowałam "słoneczną, żółtą zupę", czyli krem z dyni i marchewki. Odpowiednio doprawiona, z dodatkiem kurkumy, która wspaniale podkreśliła jej kolor, z nutką chili (niezbyt dużo, bo dla dzieci) i z chrupiącymi grzankami, prezentowała się(...)najważniejsze zjedli!!!! Zadowolona z sukcesu i przeszczęśliwa mamusia zrobiła taką samą tydzień później. I co?! On takiej zupy nie lubi.... Ok, porcja warzyw na ten miesiąc chyba została wyczerpana.... A przepis na zupkę poniżej. Pyszna była, reszta zjadła ze smakiem :D Zupa krem z dyni i marchewki Składniki: 1) 500 g dyni obranej i wydrążonej
Na kulinarnym poligonieKiedy spróbowałam tej zupy po raz pierwszy, wiedziałam że będzie gościć na naszym stole w jesienne popołudnia. Jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Wszyscy domownicy zachwycają
Prosty przepis naZupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi... Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku. Podana z parmezanowymi chipsami. Niebo w gębie! Składniki: 1 kg pomidorów; 1 duża, czerwona papryka; 2 średnie, czerwone cebule; 6 ząbków czosnku; 500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa); Oliwa z oliwek; 1/2 łyżeczki
Gospodyni Miejska