Zupa krem z ziemniakami, marchewką i brukselką to idealna propozycja na chłodniejsze dni. Jest dość syta, więc swobodnie nadaje się do podania na obiad bez drugiego dania. Przyznam, że ja zazwyczaj gotuję ją z piersią z kurczaka, którą wyjmuję przed blendowaniem, a następnie dodaję do miseczki z porcją córki. Osobiście uwielbiam mięso gotowane (tak, tak serio!), więc zjadam(...)warzywami na parze, które codziennie są przygotowane. Brukselka w moim domu jest bardzo lubiana, więc często bywa podana na rożne sposoby, w tym właśnie w zupach. Nawet moja niespełna 2,5 letnia Natalka zjada kapustkę ze smakiem - z czego jestem bardzo zadowolona, ponieważ to naprawdę wartościowe warzywo posiadające mnóstwo witamin i minerałów! A wiem, że ma dużo przeciwników
Di gotujepowinien smakować krem z groszku. Jeżeli chodzi o dodatki, klasycznie dodałam grzanki. Do tego typu zup pasuje też groszek ptysiowy. W moich zupach czasami lądują migdały, siemię lniane (w dzisiejszym też, jak widzicie na zdjęciu), pestki słonecznika, orzechy. I ostatnio prawie zawsze zupę skrapiam oliwą z pierwszego tłoczenia. Smakowo uzupełnia mi prawie każdą wytrawną potrawę. Lubię no, nic nie poradzę(...)Zawsze to zmniejsza trochę kaloryczność zupy. Jeżeli nie macie tostera, pokrójcie kromki w małą kostkę i obsmażcie je z wszystkich stron na oleju/oliwie na niewielkim ogniu. Zupę studzimy i blendujemy, przelewamy z powrotem do garnka, podgrzewamy. Jeżeli zupa wyszła za rzadka, redukujemy ją poprzez gotowanie bez przykrywki, jeżeli za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Gotowy krem przelewamy do misek, dodajemy
KardamonovySmak zupy bardzo łagodny, ale jeśli chcecie można dodać chili dla zaostrzenia smaku. Otworzyłam lodówkę i kombinowałam aż uzyskałam właśnie taki smak. Zupka pyszna. Polecam. Cebulkę
Kuchnia Pokoleńtrochę za dużo. Za dużo na jeden obiad, za mało żeby wystarczyło na następny. Szkoda wyrzucać, rozejrzałam się po kuchni i znalazłam ogromnego selera. Tak powstał pomysł na zupę krem batatowo-selerową. Wyszła pyszna. Delikatnie słodka i lekko ostra zarazem. Zupa batatowo-selerowa. Składniki na 4 -6 porcji: 2 bataty 1 duży seler sól, pieprz, suszony rozmaryn i tymianek
MiksturownikFantastyczna, lekka, acz bardzo sycąca zupa-krem. 1 cebula 1 marchewka 1 ząbek czosnku 750g mrożonego groszku 800ml rosołu lub bulionu sól, pieprz, szczypta suszonych płatków chilli łyżka śmietany do przybrania W garnku przesmażyć cebulę, czosnek, po chwili dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, dolać bulionu, aby zakrył warzywa i dusić pod przykryciem do czasu aż marchewka zmięknie. Dodać groszek(...)gotować aż będzie miękki, ale nie rozgotowany. Przed końcem gotowania wyłowić łyżkę lub dwie groszków do ozdoby. Poczekać, aż zupa przestygnie, a następnie zmiksować na jednolitą masę. W razie potrzeby podgrzać, podawać przyozdobioną groszkiem i śmietaną
Codzienne Gotowaniewiem ile razy pisałam na blogu, jak bardzo lubię zupy kremy. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne (choć czasem naprawdę sycące). A do tego te intensywne kolory. Zachęcam każdego do robienia tego typu zup, nawet największa kuchenna łamaga spokojnie sobie poradzi :D Dziś postawiłam na młodą marchew - w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem
Powiedz dietom niedobrze wpływa na pracę naszych jelit, a niska kaloryczność (100 g to tylko 26 kalorii) pomaga w odchudzaniu. Do czego można użyć dyni? Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni , dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych(...)dynia będzie miała miękkie wnętrze. Upieczoną dynię wystudzić i łyżką ze skóry wydrążyć miąższ, następnie rozdrobnić blenderem do postaci purée (musu). Takie purée może być dodawane do zup, past, kotlecików, ciast, placuszków, kremów i innych deserów. Gęstość purée zależy od rodzaju upieczonej dyni. Jeśli mus jest dość wodnisty, a chcemy go dodać np. do sernika, należy go wcześniej przecisnąć
Kuchcik gotujeZdecydowanie za rzadko na moim stole pojawiają się zupy krem. Lubicie? Ja bardzo. Są łatwe w przyrządzeniu, rozgrzewające i pyszne! A wersji smakowych jakie można przygotować jest tyle, że ciężko się nimi znudzić. Dziś proponuję krem o lekko słodkim smaku, który zupa zawdzięcza batatom. Dodatek aromatycznych przypraw - cynamonu, papryki, kurkumy - równoważy słodkość warzyw. Krem jest sycący i przyjemnie rozgrzewający(...)oraz marchewkę Podsmażyć chwilę, w razie potrzeby podlać wodą Dorzucić batata i zalać warzywa bulionem (lub wodą) tak żeby wszystkie warzywa były przykryte Gotować do miękkości warzyw Zblendować zupę na gładki krem Przyprawić papryką, cynamonem, kurkumą i pieprzem Dołożyć serek i wymieszać całość
HealthyCreationsPyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam
Smaczne Zdrowesiekanie, ubijanie, mieszanie. GWARANCJA : 3 lata PRZEPISY: W zestawie znajduje się fantastyczna książka z pięknym zdjęciami i ciekawymi przepisami, które inspirują do użycia Monsieur Couisine Plus. Ja postanowiłam przygotować Zupę/ krem serowo-cebulą z koperkiem oraz Łososia taryaki z tabbouleh i warzywami. Jak to zrobiłam i jak spisało się urządzenie? Zobaczcie! ZUPA/KREM SEROWO-CEBULOWY Z KOPERKIEM SKŁADNIKI: ( dla 1 osoby(...)otrzymuje drobno posiekane warzywa. Wlewamy odrobinę oliwy, naciskamy ANBRATEN ( funkcję podsmażania ) i całość smażymy ok. 3-4 minuty. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy serek topiony i ustawiamy czas gotowania naszej zupy: ok. 10 minut/90C/prędkość 1/LINKSLAUF (mieszanie ). Po tym czasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość 4 ) i gotowe! Podajemy z posiekanym koperkiem i podprażonymi orzechami. Pycha! Smacznego! ŁOSOŚ TERIYAKI Z TABBOULEH
Ostra na Słodkozupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica ZUPA Z KURCZAKIEM I RYŻEM Ilość porcji: 6 Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 2 szklanki gotowanego kurczaka porwanego
nietylkopasta.plgenialna zupa z białej cebuli – musisz jej spróbować – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z ziemniaków ze śledziem – krem z białych szparagów – zupa krem z fenkuła – najbardziej klasyczny krem z pomidorów – góralska kwaśnica zupa taco Ilość porcji: 5-7 Przygotowanie: 35 minut Składniki: – 500 g mielonej wołowiny – 1 duża cebula
nietylkopasta.plKULINARNE Dodaj do koszyka Zapraszam do innych moich przepisów z wykorzystaniem dyni: – puree z dyni – dyniowe latte – dynia marynowana w occie – szakszuka z dynią – zupa krem z dyni – placuszki z dyni na słodko – pieczona dynia futsu black – muffiny dyniowe z figami ORIENTALNA ZUPA DYNIOWA Przygotowanie : 20 minut + 20 minut pieczenia dyni Ilość(...)dodawaj gorący. wymieszaj bulion z przyprawami po czym dodaj do środka upieczoną dynię lub puree z dyni i dodatkowy bulion. Gotuj całość 10-12 minut. Po ugotowaniu zblenduj zupę na jednolity krem, po czym dodaj do zupy mleczko kokosowe i jeszcze przez chwilę podgrzewaj. Zupę przekładaj do miseczek. Wyciśnij na każdą porcję nieco soku z limonki. Ozdabiaj zupę pestkami dyni
nietylkopasta.plWitajcie w nowym roku 2018! Życzę Wam wszystkiego co najlepsze i oby nowy rok nie był gorszy niż poprzedni. Nowy rok zaczynam nowym, tradycyjnym przepisem na ogórkową podaną jako zupę krem. W przygotowaniu zupy pomógł mi niezawodny Tefal Companion. Ale bez obaw, bez niego również go przyrządzisz. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak łatwa jest w przygotowaniu ta zupa :) Składniki(...)minut. Następnie zalej wodą i gotuj do miękkości warzyw. Przypraw solą i pieprzem. Kolejno dodaj ogórki i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania zmiksuj na gładki krem. Przed podaniem do zupy dodaj posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Smacznego
CookYourselfWiem, że już pora na botwinkę, ale .... U mojej mamy w piwnicy jeszcze ostały się ostatnie buraczki - trzeba je było wykorzystać. I z tych oto ostatnich buraczków powstała pyszna zupa krem. A kolor ? Zachwycający ! A z botwinki nie bawet też coś będzie ;) Składniki: 1 l rosołu 1 marchewka nieduży kawałek selera 2 małe ziemniaki 3-4 buraczki czerwone sól, pieprz(...)kostkę - gotować w rosole, aż zmięknąć. Upieczone buraczki pokroić w kostkę - wrzucić do rosołu. Zagotować i zgasić płomień. Doprawić do smaku octem jabłkowym, solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Zupę zmiksować, dodając śmietanę. Podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub jajem w koszulce. Smacznego
kolorowotorcikowo