wiele wiadomości z prośbą o przepis. Cieszę się ogromnie, że trafiłam w Wasz gust. Zupę zaserwowałam w weekend naszym przyjaciołom, którym obiecałam zamieszczenie przepisu na blogu. Im także moja propozycja wybitnie smakowała. Lepszej rekomendacji nie można sobie chyba wyobrazić, zatem do dzieła! Krem może również stanowić świetną propozycję na pierwsze danie w obiedzie Wielkanocnym, jej piękny kolor idealnie będzie pasować(...)czasu. Zestaw marchewki z ognia, posyp je świeżo zmieloną solą morską. Przelej krem do miseczek, połóż na nim usmażone na tymianku i maśle mini marchewki. Posyp krem kolorowym pieprzem, możesz też udekorować zupę świeżym tymiankiem. Smacznego
Garniec Magalieodchudzanie, regulują prawidłowy poziom wody w organizmie, wzmacniają układ mięśniowy i nerwowy. Groszek to także bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz β-karotenu. Porcja (300 ml) zupy krem z zielonego groszku (bez groszku ptysiowego) dostarcza około 150 kcal, 11 g białka, 1,3 g tłuszczu, 33,5 g węglowodanów oraz(...)oraz liście laurowe. Zalewamy całość około 1,5 litra wody. Doprawiamy solą. Gotujemy do miękkości warzyw. Wyjmujemy cebulę i liście laurowe, dodajemy zielony groszek. Gotujemy około 10 minut. Miksujemy zupę za pomocą blendera, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i groszkiem ptysiowym. Smacznego
W kuchni KatieSkładniki: na 4-5 porcji 1 porcja rosołowa 2 kostki rosołowe drobiowe Knorr 2 brokuły 1 kubek słodkiej śmietany 2 łyżeczki
Luźna KuchniaKażdy z nas ma kilka przepisów, które robi się w 10 minut, najlepiej ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Właśnie jednym z nich jest krem z pomidorów. Aksamitnie gładka zupa, lekko kwaśna i słodka od pomidorów, pikantna od papryczki chili i aromatyczna od świeżej bazylii. Krem z pomidorów to danie, które robi się samo w czasie. Idealne z grzankami(...)ilość można regulować według upodobań. Dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy. Przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut. Po upływie tego czasu zupę blendujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przelać do miseczek i udekorować listkami świeżej bazylii. Artykuł Szybki krem z pomidorów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk” będący(...)także miodu, czy wspomnianego wcześniej kardamonu. Długi, przyjemny finisz. Do czego: lekki drób w delikatnych sosach, białe ryby z sosami na bazie masła, będzie również dobrze grało z jesiennymi zupami (krem grzybowy, krem z dyni). Idealnie spasuje do fig zapiekanych z gorgonzolą. Nagrody: Wine Expo Poland – brązowy medal
Kate's Kitchenczego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk” będący(...)także miodu, czy wspomnianego wcześniej kardamonu. Długi, przyjemny finisz. Do czego: lekki drób w delikatnych sosach, białe ryby z sosami na bazie masła, będzie również dobrze grało z jesiennymi zupami (krem grzybowy, krem z dyni). Idealnie spasuje do fig zapiekanych z gorgonzolą. Nagrody: Wine Expo Poland – brązowy medal
Kate's Kitchennajwiększym opróżnieniu lodówki, a ponadto dyni w tym roku kupiłam zdecydowanie za dużo, bo aż 11 kg ! :) Pomrożona, zapasteryzowana czeka na swoją kolej ;) No i oczywiście musiała powstać zupa krem ! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)zmięknie, dodajemy marchew, pietruszkę i imbir. Smażymy jeszcze chwilę. Bulion w tym czasie podgotowujemy w osobnym garnku, wrzucamy warzywa i gotujemy je do miękkości. Na końcu blendujemy naszą zupę na krem. Doprawiamy według uznania, można pokropić odrobiną sosu sojowego. Podajemy ze śmietanowym kleksem. Smacznego
Justa próbuje gotowaćhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera
W garach u Gosihansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera
W garach u Gosigorący bulion lub wodę i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 20 minut, do miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia, lekko studzimy. Miksujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem delikatnie podgrzewamy, opcjonalnie dodając śmietankę 30%. Podajemy z tartym parmezanem, oliwą truflową i listkami bazylii
cool and mintypuszki i ponownie zagotowujemy. Przykrywamy, redukujemy płomień i gotujemy 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Blendujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Podajemy ze świeżą kolendrą, papryczką chili i kleksem mleczka kokosowego. Można dodatkowo posypać czarnuszką i skropić sokiem z limonki
cool and mintymniej więcej końca czerwca. Najbardziej popularne są te gotowane i polane masłem z tartą bułką, ale to pyszne i zdrowe warzywo ma wiele twarzy. Możemy z niego ugotować zupę, gęste kremy, bosko smakują pieczone lub grillowane; wraz z jajkiem tworzą idealny duet - w omlecie lub w jajecznicy. Są pysznym składnikiem świeżych sałatek, wytrawnych tart, terrin. Możemy je zapiekać pod beszamelem(...)się zetnie. Jaja solimy, a całe danie posypujemy natka, szczypiorkiem i płatkami chili. Od razu podajemy na stół. *Odłamanych końcówek nie wyrzucamy. Możemy ugotować na nich wywar lub zrobić zupę krem. https://dobrakielbasa.pl/szparagi/
Kulinarne przygody GatityZupa-krem idealna dla osób, które chcą jeść nieco więcej warzyw. Pomarańczowy krem przygotowany z marchewki i batata. Aby zupa była nieco inna w smaku dodałam do niej ser pleśniowy typu brie. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zmniejszcie ilość dodanego sera pleśniowego. Składniki na 3-4 porcje: 150 g serka pleśniowego, np. brie 1 duży batat (około(...)sobą zblendować. Krem podgrzać. Wlać do niego zahartowaną śmietanę i ewentualnie mocniej doprawić. Podawać, np. z grzankami. Podsmażanie warzyw Dalsze etapy przygotowywania kremu z marchewki i batata Po prawej stronie - wygląd gotowej zupy
Ugotowaćjeszcze dwie inne zupy, jedna z pieczarkami, druga z pomidorami i cynamonem, a jestem w trakcie robienia pasztetu z dyni i soczewicy. Jako warzywo uniwersalne można ją łączyć ze wszystkim innymi składnikami, na słono i na słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa
To co kochambędą bułki dyniowe Bułki dyniowe Jeśli lubisz drożdżowe bułeczki cynamonowe na słodko, to na pewno posmakują Ci cynamonki z dynią Cynamonki dyniowe A może klasyczna zupa dyniowa? Konrad ma ją w wersji zupa krem i zupa jarzynowa. Jak się robi zupę warzywną z dynią? W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na średnim ogniu przez
Ugotowane pozamiataneKrem z kalafiora z pieczonym łososiem. Zupa jest aksamitna z lekką nutą kokosową. Podałam z ryżem basmati. Składniki: 1 szt. kalafiora lub opakowanie mrożonego 2 ząbki czosnku 500 ml napoju ryżowo kokosowego Lima sól do smaku papryczka chili w płatkach do smaku gałka muszkatołowa 2 łyżki sosu sojowego Tamari Lima less salt 25% 2 łyżki oliwy z oliwek(...)także kawałki łososia zgrllilować. W garnku na zupę umieszczamy oliwę i obrany czosnek. Lekko aromatyzujemy czosnkiem oliwę. Dodajemy kalafior pocięty na małe różyczki wraz z głąbem. Zalewamy napojem ryżowo- kokosowym, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości ok.15 minut. Po tym czasie wyjmujemy liść i ziele angielskie. Zupę miksujemy na krem. Zupę wylewamy do miseczki, wykładamy rybę i posypujemy szczypiorkiem
AZgotuj!Gęsty, aksamitny KREM Z PIECZONEGO KALAFIORA I CIECIERZYCY to fantastyczne rozwiązanie na zimowy obiad, gdy potrzebujmy trochę więcej ciepła. Udekorowany śmietaną, pieczonym kalafiorem i ciecierzycą, skropiony
COOKMAGAZINEsłońce…Zapraszam na przepis na zupę z pieczonych warzyw i kokosowego mleka. Uwielbiam gotować i jeść zupy . Zwłaszcza jesienną porą. Jest to najprostsze danie na obiad lub kolację. Zupa krem lub zupa z kubka jest prosta w przygotowaniu, pyszna i pożywna. Przepis na zupę z warzyw właśnie taki jest. Pieczone warzywa są aromatyczne i mają bardziej skondensowany smak, przez
codojedzeniaKolejna wersja zupy krem. Tym razem z czerwonych warzyw, z papryki i pomidorów. Pomidory stanowią bazę natomiast papryka dominuje smakiem. składniki: 1 kg pomidorów, u mnie podłużne lima 500 g papryki czerwonej 1 duża cebula ok 1,5 szklanki bulionu 1 łyżka masła sól 1 łyżeczka oregano 1 łyżka słodkiej papryki cukier śmietanka 30 % ok 30-50 ml Pomidory naciąć(...)pokrojone pomidory i chwilę smażyć. Następnie dodać paprykę i całość zalać bulionem. Dodać słodką paprykę i oregano, troszkę soli. Gotować do miękkości. Zestawić z ognia i zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła zbyt gęsta dolać bulionu. Doprawić do smaku solą i cukrem, dolać słodką śmietankę. Śmietanki dałam niedużo aby przełamać kwaskowy smak pomidorów
Monia miesza i gotujePierożki z ciasta francuskiego możesz podać samodzielnie jako finger food na gwiazdkowym przyjęciu lub imprezie sylwestrowej. Będą także świetne jako dodatek do chrupania przy zupie - tradycyjnym barszczu, czy ulubionej zupie-krem. Polecam szczególnie do zupy brokułowej i pomidorowej. Pierożki z ciasta francuskiego z cukinią, kukurydzą i fetą Składniki / na ok. 30 sztuk: 1 cukinia (ok. 400 g) 1 ząbek(...)przez ok. 20 minut, aż się zezłocą. Podawaj na ciepło lub na zimno, jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do barszczu. Pierożki dobrze smakują także z innymi zupami, np. pomidorową czy kremem brokułowym. Konkurs z Bonduelle - Wygraj bon zakupowy do Home&You! Razem z Bonduelle zapraszam do udziału w konkursie, w którym do wygrania są bardzo fajne nagrody
Chilli Czosnek i Oliwasłono i na słodko. Tym razem połączyłam z kalafiorem. Kalafior w jesiennej odsłonie z dynią to moja następna propozycja na aksamitną zupę-krem. Taka zupa doskonale rozgrzewa i syci. Monika zjada ją na śniadanie, ja na kolację. Składniki: • 1 mały kalafior • kawałek dyni, ok. 2 szklanek kostki dyniowej • 1 marchewka
To co kochamBardzo lubię czerwoną soczewicę. Robiłam z niej pyszne kotleciki oraz pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności(...)dalej aż wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta można dolać bulionu. Podawać z ulubionymi dodatkami
Monia miesza i gotujekażdy z Was przygotowuje zupę szczawiową z dużymi kawałkami warzyw. W moim domu, tak jak w domu moich rodziców i moich dziadków szczawiówka nie jest zupą kremem, ani zupą z małymi kawałeczkami, prawie przecieranymi warzyw. Musi być dużo ziemniaków, marchwi, dużo szczawiu i dużo jajek. Taka jest przepis na zupę szczawiową przekazany z pokolenia na pokolenie. Składniki: 2 wędzone
Z Majeczką w kuchnilubimy ją w wersji ostrej, więc nie żałujemy przypraw. W zależności od tego, jak długo będziecie gotować zupę, soczewica w niej będzie bardziej wyrazista lub też bardziej rozgotowana, tworząc zupę -krem. Taka zupa idealna jest na zimę, bo doskonale rozgrzewa dzięki przyprawom. Pierwszy raz jedliśmy ją w knajpce wegetariańskiej. Trochę się bałam, ale zupełnie niepotrzebnie. Zupa okazała się przepyszna
Mieszam w GarnkuPożywna, zdrowa i pyszna zupa krem ze szpinaku z jajkiem. Szpinak można jeść na surowo, jak i po ugotowaniu czy podsmażeniu. Dzięki temu możesz go dodać do sałatki na zimno, jak i przekąski czy obiadu na ciepło. Możliwości jest bardzo wiele. Składniki: 3 garści świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka oleju sól pieprz 1 jajko
Smaczne Potrawylistkami prażonego czosnku i polędwicą wołową - przepysznie cudowna i chrupiąca polędwica wołowa, ale ilość papryki trochę nas zmiotła; koszt: 43 zł Zdjęcie pochodzi ze strony: http://willaport.pl/atrakcje-w-hotelu/gastronomia-2/ Zupy Krem pomidorowy - zupa dobra, ale tylko dobra. Najlepszą zupę pomidorową póki co jedliśmy u znajomej, z którą byliśmy, więc nasz punkt widzenia równa wszystko do tego poziomu. I w większości
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!