zupa krem - 8065 przepisów (strona:120/538)

Zupa-krem z selera 106

przez chwilę, często mieszając. Gdy por się zeszkli dodajemy ziemniaki, seler i jabłko. Chwilę smażymy wszystko razem, po czym wlewamy bulion. Gotujemy około 30 minut, do miękkości. Następnie zupę miksujemy na krem. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, mieloną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Ponownie krótko miksujemy. Zupę podajemy z grzankami

Smaki Na Talerzu
Zupa krem z jarmużu - wegańska :) 128

wykorzystuję do przygotowywania koktajli, kotletów czy warzywnych mieszanek. I nawet nie pomyślałam wcześniej o zrobieniu z jego udziałem zupy. W tym roku postanowiłam to zmienić i przyrządzić kremową, rozgrzewającą zupę krem. I choć kolor, podobny do zgniłej zieleni może nie wygląda dla wszystkich apetycznie, to uwierzcie, że zupa ta w smaku jest całkowicie inna! Bardzo smaczna, kremowa, gęsta i aromatyczna(...)minut.  Teraz dodaj przyprawy, po ok. 1/2 łyżeczki każdej lub jak wolisz. Gotuj kolejne 15 minut.  Zupę pozostaw do ostygnięcia, a następnie zmiksuj na krem.  Wlej śmietanę, wymieszaj i podgrzej zupę przez spożyciem

Zdrowie na języku :P
Zupa krem z dyni 165

Początek października, czyli jesień w pełni. Póki co aura jest łaskawa, jednak jesienią zawsze przydadzą się przepisy na wyborne, rozgrzewające zupy. Dzisiaj proponuję zupę typowo jesienną - krem z dyni z dodatkiem czosnku, imbiru, gałki muszkatołowej i tymianku. Sycący, rozgrzewający i nade wszystko pyszny.  Do przygotowania zupy użyłem: 2 dyń hokkaido, 2 średnich cebul, 1 dużej marchewki, pęczka natki pietruszki

Wyprawy kulinarne
Zupa krem ze świeżych ogórków, z dodatkiem oliwy i grzanek 147

względu na duże stężenie chemii w nich, to czasem skuszę się. Tak właśnie było z gruntowymi ogórkami. Po prostu musiałam je kupić. Tym razem nie było mizerii, była zupa krem. Pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować. Składniki: 1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych) 2 średnie(...)garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę podawać w bulionówkach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupy na lato 224

naszego gustu. Jeśli przygotowujemy zupę dla gości zorientujmy się, czy lubią oni owoce morza , bo bywa z tym różnie. >>>Przepis na zupę rybną.<<< Ciekawą propozycją są również kremy . Dowolność składników, z jakich można je zrobić(...)jest ogromna. Najczęściej spotykane są pomidory, grzyby, cebule czy brokuły, choć zdarzają się i mniej popularne szparagi lub inne, zwykle bardziej ekskluzywne, komponenty. Po ugotowaniu zupa jest miksowana aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem można podać ze startym żółtym serem i chrupiącymi grzankami. Sprawi to, że będzie bardziej syty. Post Zupy na lato pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Studium w fiolecie. Krem z czerwonej kapusty 199

blog Zakochane w zupach (którego z miejsca zostałam wielką fanką, bo zupy to ja uwielbiam; kremy w szczególności, a tych na blogu dziewczyny mają naprawdę spory wybór) i zupa-krem z czerwonej kapusty właśnie. Przypomniała mi o tym, że już dawno chciałam coś takiego przygotować - kolor, musicie przyznać, ma niesamowity i wyjątkowo kuszący. Nie czekając długo, kupiłam gruszki, puszkę ciecierzycy(...)palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ciecierzycę odcedzić, przełożyć do miski. Posypać przyprawami, dodać olej i oliwę, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 st. C. przez 40 minut. Ostatnią gruszkę pokroić w plastry, lekko zrumienić na patelni grillowej. Zupę podawać z kleksem śmietany, pieczoną ciecierzycą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa pieczarkowo-porowa z groszkiem ptysiowym. 138

początek proponuję przygotować zupę krem z pieczarek i pora. Ma fajny, naturalny kolor oraz wyraźny, grzybowy smak. Kolejną jej zaletą jest krótki czas przygotowania. W większości zup w postaci kremu, warzywa podsmażam na maśle. Lubię, gdy jego smak buduje klimat dania. Moją pieczarkową podawałam z groszkiem ptysiowym i odrobiną kwaśnej śmietany. Równie dobre będą grzanki. Maciek poinformował mnie, że ponownie

zadanie-gotowanie
Krem dyniowo-marchewkowy 174

zupach kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa   kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek(...)kostkę - szybciej się w ten sposób ugotują . W średnim garnku zagotować wodę. Dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć warzywa. Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 15 minut - a raczej "pyrkać" .  W oddzielnym garnuszku wymieszać 3 łyżki gorącego płynu z zupy z 3 łyżkami zimnej wody i mąką ziemniaczaną. Wlać

Grunt to przepis!
Sezon na zupy uważam za otwarty 167

odpowiada. Zupa mimo wszystko jest wyraźna, wspaniale smakuje z grzankami z serem. Zjedliśmy pełen garnek na raz. Jeśli planujecie drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób. Zupa krem z pieczonego czosnku Składniki: (na 2 porcje) 2 całe główki czosnku 4 ziemniaki 600 ml bulionu 1 cebula 30 g masła pieprz sól dodatkowo: natka pietruszki Główki czosnku owinąć folią(...)cebula się zeszkli, zalać wszystko bulionem (zostawić 50 ml na później). Czosnek wycisnąć do zupy, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiskować na gładki krem. Dodać pozostały bulion, gdyby zupa była zbyt gęsta. Ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać gorące, posypane natką pietruszki. Smacznego! Zupa wychodzi bardzo, bardzo gęsta. Jeśli wolicie nieco rzadsze, wystarczy po zmiksowaniu dodać więcej bulionu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 194

Uwielbiam zupy kremy, i jesienią, i zimą zjadamy ich ogromne ilości, czego, niestety, na blogu nie widać. Dlaczego? Bo zazwyczaj znikają szybciej, niż zdążę zrobić im zdjęcie. Nie gotuję ogromnych porcji, raczej takie na jeden, góra dwa dni. Czasem są tak dobre, że z dwóch dni robi się jeden...  Tym razem jednak obiad był dwudaniowy, co nieczęsto nam się(...)Świetnie nadaje się do pogryzania zamiast chipsów - następnym razem zrobię ją właśnie po to, bo bardzo ciężko było mi się powstrzymać, żeby nie wyjeść wszystkiego, zanim jeszcze zupa się ugotowała... Do kremu z marchewki pasuje wspaniale, a C. cieszył się wyjątkowo, bo w zupach lubi mieć coś do pogryzienia. Ta wyszła taka, jak lubimy najbardziej - dość gęsta, pikantna, z chrupiącymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa - krem z porów + film 135

Aksamitna i gęsta zupa krem z porów z grzankami lub groszkiem ptysiowym to smakowite danie w sam raz na obiad lub gorącą kolację. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla amatorów kremowych zup a jej  przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 4 porcje 2 duże pory 4 ziemniaki 1 duża cebula 3 łyżki masła roślinnego(...)czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem, dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, gorącą podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Smakowite Dania
Zupa krem z pieczarek 143

naszym domu najmilej widziane na stole są zupy w postaci kremu, najlepiej z dodatkiem(...)groszku ptysiowego. Takie kremy bardzo dobrym „materiałem” do pracy z dzieckiem – niejadkiem. Można w nich przemycać te warzywa, które podane w innej formie dziecku nie... Artykuł Zupa krem z pieczarek pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Zupa pieczarkowa 49

zupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 1 ząbek czosnku ? sól, pieprz do smaku(...)puściła wodę i nie przypaliła się. ? Dodać pieczarki, czosnek i podsmażyć. ? Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. ? Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. ? Zupę podawać z ugotowanym makaronem posypanym startym serem

To co kocham
Zupa pieczarkowa 130

zupę robię często gdy mam gości na obiedzie, ponieważ można ją przygotować wcześniej, co nie zmienia jej wolorów smakowych. Zupę krem podgrzewam i wlewam gorącą na talerze, na których już czeka makaron z żółtym serem. Niesamowicie smacznie ciągnie się ciepły ser żółty, co zawsze zaskakuje gości. Składniki: • 500 g pieczarek • 1 cebula • 1 ząbek(...)przypaliła się. • Dodać pieczarki, czosnek i podsmażyć. • Zalać 1,5 litrami wrzącej wody, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietanę i natkę pietruszki. • Zupę podawać z ugotowanym makaronem posypanym startym serem

To co kocham
Bardzo szybki i łatwy przepis na krem ze szparagów 133

Czasami brak nam czasu, a musimy coś przygotować. Ten przepis jest właśnie na taki dzień. Jest to wersja fit, wiele osób prosi mnie o przepisy dla

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania