przyjaciółmi cyklicznie robimy wspólne kolacje gdzie każdy przygotowuje coś do jedzenia w danym temacie. Tym razem myślą przewodnią kolacji był Halloween więc ja postanowiłam zrobić babeczki dyniowe halloweenowe oraz zupę-krem z dyni
Kuchenne WariacjeJeśli lubicie pory to z pewnością polubicie tę zupę. Bardzo kremowa, bardzo aromatyczna, bardzo sycąca. Nietuzinkowa mimo swojej prostoty wykonania. Lubicie krem z porów? :) Składniki: 3 duże pory 0,5 kg ziemniaków 1l bulionu warzywnego 2 cebule łyżka masła świeżo mielony pieprz + sól oliwa + jogurt naturalny + grzanki + szczypiorek (do podania) Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać. Pokroić je drobno
ChilliJemyserem Pierogi z dynią Krem z dyni z jabłkiem Ciasto dyniowe z czekoladą Sernik dyniowy Dyniowe gnocchi Dyniowe latte Dynia marynowana w occie Szakszuka z dynią Placuszki z dyni Zupa krem z dyni Zupa dyniowa z pomidorami MAKARON Z DYNIĄ I BOCZKIEM Przygotowanie : 20 minut + 25 minut przygotowanie puree z dyni Porcje : 2 porcje Składniki: 250 g makaronu tagliatelle
nietylkopasta.plIdzie wiosna, choć za oknami na razie tego nie widać, więc i za mną coraz częściej chodzą zupy. Ostatnio zamarzył mi się krem z porów, oczywiście jak to u mnie w kuchni najczęściej bywa, na winie. Wahałam się, czy zrobić do niego chips z boczku, czy też chipsem serowo-ziołowym, ale stanęło na chrupiącym boczusiu. CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem grzybowy(...)litrem wywaru. Całość miksujemy na gładki krem. Jeśli będzie on zbyt gęsty, dolewamy wywaru. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. CZYTAJ TAKŻE: [KUCHNIA]: Krem z pieczonej dyni z pudrem orzechowym Na suchej patelni przygotowujemy chipsy z boczku: cienko pokrojony boczek wytapiamy z tłuszczu. Świetnie nadaje się do tego celu boczek wędzony Morliny (surowy). Zupę przelewamy na talerze lub do miseczek
Kate's Kitchenczasem zestaw sjładnków zmieniał się. Był moment, kiedy minestrone traktowano jako danie do wykorzystania resztek ze stołu, zagotowanych i połączonych razem w garnku. Później przeważył pogląd, że jest to zupa ze świeżych składników. Zmieniło się też i to, że nie ma jednego, kanonicznego przepisu na minestrone i można do niego dodać dowolne warzywa, a nawet, jeśli komuś bardzo zależy, również(...)podstawę zupy instant. Można go zamrozić, żeby później wykorzystać do zrobienia zupy. Wystarczy zalać wrzątkiem i dodać makaron, trochę zieleniny i danie gotowe. Zupa instant tym różni się od zupy krem, że jest bardzo skondensowana i dzięki temu zajmuje w zamrażalniku mniej miejsca. Łatwiej ją też zabrać do pracy, bo niestety płynne lancze mają to do siebie, że zawsze potrafi
Niedzielny kucharzzapewne zauważyliście, od pewnego czasu na "bonappetitowym" blogu w niedzielę pojawiają się przepisy na zupy. Tym razem w serii "zupa na niedzielę" krem z cieciorki. Cieciorka (ciecierzyca) jest dla mnie nowością, a więc tym chętniej podeszłam do przetestowania przepisu, który podesłał mi koleżanka ze szkolnej ławki. (dziękuję Ulcia :) ) Smak zupy trafił w stu procentach w moje azjatyckie gusta(...)więc idealna na chłodne jesienne albo zimowe dni, ale kto by czekał aż do zimy, żeby zjeść taką zupę. Już po samych składnikach wiedziałam, że będzie pysznie. ZUPA KREM z CIECIORKI z IMBIREM Składniki: 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka cieciorki (ciecierzycy) 1/2 puszki pomidorów z zalewą 1,5 cm świeżego imbiru 1 cebula 2 ząbki czosnku
Bon appetit mon amieZupa krem z białych szparagów to klasyczna i bardzo delikatna zupa, którą obowiązkowo przygotowuję w sezonie szparagowym. Z dodatkiem grzanek smażonych na maśle i odrobinie estragonu smakuje naprawdę wyjątkowo. Polecam Składniki: 2 pęczki białych szparagów (1 kg) 1 litr bulionu 2 średnie ziemniaki 1 mała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka masła 1/4 szklanki białego wytrawnego wina(...)seler naciowy. Dolewamy białe wino, dodajemy szczyptę estragonu i gotujemy do miękkości warzyw. Następnie dokładamy zrumienioną cebulę i śmietankę. Chwilkę gotujemy i dokładnie wszystko miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby zupę można jeszcze przetrzeć przez sito. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z grzankami smażonymi na maśle. Smacznego
Oryginalny smakZupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna. Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika (polecam Skworcu ) pestki dyni Wykonanie(...)minuty. Cukinię z czosnkiem przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę i całość gotujemy 40 minut. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą. Zupę miksujemy na gładki krem. Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego
Smak mojego domuBłyskawiczna zupa. Jedyne co musimy mieć to wcześniej przygotowany bulion lub możemy użyć gotowego. Maksymalny czas jaki zajmie nam przygotowanie tej zupy to 30 minut! Słodki krem z kukurydzy z ostrą nutą papryczki chili oraz dodatkiem papryki i kurczaka smakuje wyśmienicie. Jak dla mnie jest to krem z kukurydzy o smaku paprykowym 😉Spróbujecie? Składniki: 450 g kukurydzy mrożonej
Kuchnia MagdaLenyZupa w formie kremu czyli gładka, gęsta i pożywna. Z topinamburu, słonecznika bulwiastego a właściwie tylko jego podziemnych części, które są lekko słodkawe i w smaku przypominają według mnie kalafiora z orzechowym posmakiem. Do tego bardzo zdrowe ziarno amarantusa jakie znalazłam w bogatej ofercie marki Sante , ale o nim kilka słów niżej(...)Krem topinamburowo-amarantusowy podałam w wersji wiosennej czyli z chrupiącymi nowalijkami, dobrze z nim kontrastującymi. Było zdrowo i bardzo pysznie, przekonajcie się sami! Zobacz przepis na inny, ciekawą kremową zupę - Krem z fioletowego kalafiora ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZupy kremy to jedna z moich kulinarnych miłości :) Nie ważne czy lato, czy zima, zawsze wynajdę składniki na pyszny krem. Tym razem w ruch poszły pomidory, czerwona papryka i czosnek, uprzednio pieczone w soli, pieprzu i świeżych ziołach. Kuchnia podczas pieczenia warzyw wypełnia się cudownym aromatem, który ściąga do niej głodomory :) Uwielbiam zabierać taki "gorący kubek" do pracy i zajadać(...)Zagotować i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i cukrem (moje pomidory były dość słodkie, a mimo to dodałam do nich 2 łyżeczki cukru). Krem wychodzi dość gęsty, jeśli wolicie rzadsze zupy, wystarczy dodać więcej bulionu. Dla fanów mocno czosnkowych dań, polecam wcisnąć do zupy dodatko 2 świeże ząbki czosnku. 6. Nałożyć do miseczek lub kubków. Na wierzchu posypać
DefinicjaSmakuDziś przedstawiam kolejną propozycję dla osób nielubiących się przemęczać w kuchni Pyszna, szybka i łatwa zupa krem z brokułów z dodatkiem masła orzechowego, podana z uprażonymi na suchej patelni posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Bardzo sycąca i na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa brokułowa z masłem orzechowym (2-3 porcje) Składniki: ½ cebuli, pokrojonej(...)smaż przez kilka minut do zeszklenia. Dodaj do garnka brokuły, bulion i mleko, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10-15 minut lub do miękkości. Zmiksuj zupę na gładki krem i wmieszaj do rozpuszczenia masło orzechowe. Dopraw solą i pieprzem do smaku, rozlej do miseczek, posyp prażonymi orzechami i podawaj. Smacznego! English version Broccoli and peanut butter soup
karmelowyspróbowałam poszukać własnie w dzisiejszej zupie. Prawie się udało :) Piszę prawie , bo tam pewnie więcej ziemniaków było, a zamiast śmietany mleko ;) Ilości warzyw podaję, oczywiście, orientacyjnie. Nie może ich być zbyt mało, bo nie uzyskamy odpowiednio intensywnego smaku. Nie trzeba jednak przesadzać w drugą stronę, bo nie chodzi nam o uzyskanie klasycznego, gęstego kremu. Składniki: 6-7 średnich marchewek(...)sposoby: z dodatkiem słodkiej śmietanki lub z boczkiem pokrojonym w paseczki i przesmażonym z posiekanym porem. Oba warianty są pyszne :) Jeśli lubicie przecierane czy też miksowane zupy, to polecam Wam krem z batatów , biały krem z kalarepy i pietruszki z dodatkiem listków szałwii, albo moją ulubioną zupę ziemniaczaną z dodatkiem łososia wędzonego. Jesień to dobra pora na takie zupy
Codzienna kuchnia niecodziennawykorzystać go po raz kolejny i tym razem przygotowałam zupę selerową z orzechami laskowymi i oliwą truflową . Zupa jest niezwykle smaczna, a chrupiące orzechy dodają jej ciekawej konsystencji. Gęsta, zupa krem jest niezwykle sycąca i pożywna. Zdecydowanie polecam! Jeżeli zasmakuje Wam ta zupa polecam także zupę selerowo - kokosową z chilli . Zupa selerowa z orzechami laskowymi Składniki: 1-2 duże selery
Codzienne Gotowanie