W rodzinie mojej krąży legenda, że dawien dawno byłam straszliwym niejadkiem. Ja coś niecoś pamiętam, ale ciężko mi w to uwierzyć 😉 Miałam również tzw. fazy. Na
gotować!Uwielbiam zupy krem, szczególnie te na bazie mleczka kokosowego. Bardzo smaczna propozycja na pikantną i rozgrzewającą zupkę z dodatkiem oleju Wielkopolskiego aromatyzowanego chili, który swoją drogą jest baaardzo pikantny dzięki czemu perfekcyjnie podkreśla smak delikatnej zupy. Idealna propozycja na chłodne, już zimowe niemalże wieczory. Składniki (na 2 - 3 porcje): 400 gram batata 200 gram marchewki 1 szklanka(...)kostkę. Podsmaż pozostałe warzywa z poprzednimi. Wlej wino oraz bulion i gotuj zupę 10-15 minut, do momentu aż warzywa zmiękną zupełnie. Wlej mleko kokosowe. Zmiksuj krem za pomocą blendera na gładką zupę. Dopraw szczyptą soli oraz pieprzu. Podaj na ciepło z dodatkiem uprażonych pestek dyni. Smacznego, Klaudia! Gotuj nowości z #OlejWielkopolski i #olejkonwenanse! http://www.olejkonwenanse.pl
Mango PapajaKrem z brokułów to świetna propozycja na szybki, pożywny obiad. Zupa gotowa jest dosłownie w pół godziny. Smaczna, aromatyczna, lekka i potrzebne jest tylko kilka składników. Taka zupka to dla mnie prawdziwy raj dla podniebienia, wyrazisty smak brokuła z delikatnie wyczuwalną nutą czosnku. Polecam wszystkim, szczególnie wtedy, kiedy macie bardzo mało czasu na przygotowanie ciepłego posiłku :) Składniki: * 1 średni brokuł(...)całe ząbki czosnku. Wszystko ugotować, aż warzywa będą miękkie. Do kubka odlać część wody (należy ją zostawić, bo może się przydać do dolania po zmiksowaniu blenderem zupy na krem). Warzywa z pozostałą wodą zmiksować przy pomocy blendera, w razie potrzeby dolać odrobinę odlanej wody, aby krem nie był zbyt gęsty. Na końcu doprawić solą i pieprzem
Zrób to smacznieSezon na dynię w pełni, więc korzystajmy póki możemy. Z dyni naprawdę można wyczarować mnóstwo różnych i smacznych potraw, zarówno na słodko jak i na słono. Dzisiaj proponuję rozgrzewającą zupę krem z dyni z marchewką i imbirem, podaną z uprażonymi pestkami dyni. Wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Polecam Składniki: 1 kg dyni (zważonej bez skóry i pestek) 2 marchewki(...)pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Chwilę gotować, następnie dodać zawartość patelni. Wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę i doprawić solą i białym pieprzem. Gotową zupę posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Smacznego
Oryginalny smakjego korzenny, ziemisty smak i zapach. Kojarzy mi się z dzieciństwem i prawdziwym, domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki(...)kilka minut. Zalać wodą, tak, aby zakryć warzywa, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut lub do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę przestudzić, zmiksować, dolać mleko po czym ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieWszelkiego rodzaju zupy-kremy goszczą na moim stole dość często. Zwykle podaję je z grzankami, tym razem dodałam domowej roboty groszek ptysiowy. Aby temu delikatnemu daniu dodać wyrazistego smaku przyprawiłam go pieprzem młotkowanym i kolendrą. Taki krem jest szybki i łatwy do zrobienia. Składniki: 1/2 kalafiora 1/2 brokuła 2 marchewki cebula korzeń pietruszki kawałek selera 3 łyżki kaszy manny(...)pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na maśle. Zalać litrem wody, dodać kaszę mannę i gotować do miękkości warzyw. Pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, dodać do zupy, posolić. Zmiksować na krem, zabielić śmietaną. Podawać z groszkiem, posiekaną natką i jajkiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóra nadaje całości koloru. U nas w domu calo verde pojawiła się już jakiś czas temu i szczególnie przypadła do gustu Eugeniuszowi, miłośnikowi zawiesistych zup i ziemniaków. Miała nawet trafić na bloga, ale przegrała z kremem z groszku (który z kolei kocham ja). Zainspirowani parzuchą Teraz postanowiliśmy do niej wrócić za sprawą Marty, która niedawno podzieliła się z nami swoim(...)usmaż na złoto z obydwu stron. Dodaj do zupy. Zupę z młodej kapusty podawaj z dobrym pieczywem. Smacznego! Szukasz więcej wyjątkowych przepisów na zupy – sprawdź 5 pomysłów na zupę krem. Artykuł Calo verde po polsku, czyli zupa z młodej kapusty i chorizo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzZupa pomidorowa, to klasyk. Podana z ryżem, makaronem, czy kaszą jaglaną smakuje zawsze pysznie. Dzisiaj proponuję wam zupę- krem z kaszą pęczak, bardzo sycąca i niesamowicie aromatyczna. A wy z czym najbardziej lubicie? 2 marchewki 1 duża cebula kawałek selera pietruszka 2 puszki pomidorów ziele angielskie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła(...)garnka z zimną wodą, dodaj ziele angielskie i gotuj do miękkości. Następnie zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj jeszcze 5 minut. wyjmij ziele angielskie a zupę zmiksuj na gładki krem- jeśli lubisz. Całość dopraw do smaku, podawaj z ugotowaną kaszą pęczak. Smacznego
Kukuleczkikremowa. Bataty, marchew, cebula czerwona, delikatnie podsmażone, w wodzie uduszone, dokładnie zmiksowane, niczym nie doprawiane. Pierniki namoczone, chili, solą i garam masala doprawione, do warzyw dodane i na zupę krem zmiksowane. Warzywa ,które z piernikami się połączyły, ciekawą zupę stworzyły, połączenie niebanalne, w smaku idealne. Składniki: 500 g batatów, 400 g cebuli czerwonej, 150 g marchewki, 2 łyżki(...)Pozostawiamy do czasy, aż pierniki wchłoną wodę, będą miękkie. Pierniki z przyprawami mieszamy i przelewamy do warzyw. Całość dokładnie miksujemy, na gęsty krem. Rada: papryczki chili można dodać na samym końcu, wg własnego uznania, przy tej proporcji zupa naprawdę jest ostra J Czarnuszkę prażymy na suchej patelni, którą posypujemy tuż przed podaniem kremu. Przepis zgłoszony do konkursu „Przepis
Moniki SmakołykiZnaleźć możemy tam kilka różnych gatunków, a najpopularniejszymi są dynia zwyczajna , piżmowa oraz hokkaido . Ta ostatnia, jest moją ulubioną, ponieważ możemy ją pałaszować ze skórką! Dzięki temu zarówno ugotowanie zupy krem, jak i ukręcenie puree z niej, będzie wygodniejsze. Oczywiście puree dyniowe, przygotowane z dyni zwyczajnej, będzie również świetne! Należy tylko pamiętać o tym, aby ją obrać po upieczeniu(...)bardzo wygodny sposób na przechowywanie puree. Dzięki temu będziemy mogli się nim cieszyć również w zimie. Do czego użyć puree z dyni? Możemy upiec pyszne ciasto, zagęścić zupę lub ukręcić aromatyczny krem dyniowy. Moim ulubionym ciastem do którego go używam, jest piernik z dyni . Idealna pozycja, na zimne, jesienne i zimowe wieczory. Do przygotowania puree użyłem blendera Wartmann . Dla mnie
Blendmannaprawdę nie jestem wielką fanką zup i zdecydowanie wolę gęste kremy. Lubię je między innymi za to, że tak szybko można je przygotować, a kiedy ma się więcej czasu to świetnie smakują z racuchami czy pancakesami. Zobacz mój przepis na krem z białych warzyw. Krem z białych warzyw jest gęsty i pyszny, a w zależności od ilości pora i czosnku(...)krem z białych warzyw koperkiem, pietruszką, solą i pieprzem do smaku. Dokładnie zmiksuj krem z białych warzyw blenderem, aż będzie miał gładką konsystencję. Smacznego! Artykuł Co dziś na obiad? Zupa krem z białych warzyw pochodzi z serwisu Rozdomowiona
Rozdomowionapieczarki. Choć patrząc na ich ilość i grubość to właściwie nawzałbym je pieczareczkami - pociachane na grubość najcieńszych chipsów. Między innymi z tych powodów uciekam często w zupy kremy - bardzo łatwe w przygotowaniu, wydobywające esencję głównego produktu - tutaj pieczarki. Po prostu alternatywa dla wodnistych zup. Po kolei. Pieczarki (ok. 0,5 kg) kroimy na małe kawałki, podsmażamy(...)pieczrki do wysokiego naczynia. Wcześniej przygotowany wrzątek dolewamy stopniowo do garnka z pieczarkami - miksujemy blenderem do uzyskania ulubionej konsytencji. Po zmiksowaniu garnek wraca na palnik, doprawiamy zupę ewentualnie solą. Sam taki krem byłby dość nudny. Dlatego dla urozmaicenia dania proponuję podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało
Right Behind The Kitchenuwielbiam. Czosnek rozgrzewa, subtelna nuta rozmarynu nadaje zupie charakteru. Nam bardzo smakowała, z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz - na szybki obiad w tygodniu jest po prostu idealna! Włoska zupa krem z ciecierzycy Składniki: (na 4 porcje) 2 puszki ciecierzycy (2x400 g) 1 puszka pomidorów (400 g) 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 500 ml bulionu 1 łyżka masła(...)płynem. Całość zalać bulionem, gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę, gotować jeszcze 5-10 minut. Odłożyć 4 łyżki ciecierzycy, wyjąć rozmaryn, resztę zupy zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać kremówkę. Podawać gorącą, z odłożoną wcześniej ciecierzycą. Smacznego! Już za trzy tygodnie jedziemy do Polski! Nie mogę się doczekać - mam nadzieję
Pożeraczka, czyli raz adobrzewywar przejdzie smakiem buraczków. Podajcie ją z koperkiem lub natką pietruszki. Na zdrowie! Zobacz też: Krem z cebuli i czerwonej soczewicy Kapuśniak ze słodkiej kapusty Kartoflanka – zupa ziemniaczana Warzywna zupa krem z curry i imbirem Przepis na zupę buraczkową Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 3 godziny Składniki porcja rosołowa z kurczaka kawałek wołowiny z kością 3 l wody
Kuchnia BazyliiKremowa zupa z selera naciowego z pieczonymi chipsami z jarmużu. Bardzo prosta, szybka, aromatyczna. Spróbujcie :) SKŁADNIKI Zupa: 1 seler naciowy (około 400g) 1 cebula 3/4 litra
Moje Kuchenne Rewelacje