Delikatna, łagodna i kremowa zupa krem z zielonego groszku z mascarpone. Szybka do przygotowania i idealna na wiosnę oraz lato. Taka gęsta zupa może zastąpić cały obiad – jest sycąca i jednocześnie lekka. Możemy do niej użyć zarówno świeżych strączków groszku (należy kupić ok. 1 kg i wyłuskać) lub posłużyć się groszkiem mrożonym (nie trzeba go rozmrażać). Nie zapomnijmy tylko(...)dodatkach do zupy, aby przełamać kremową konsystencję – świetnie sprawdzą się grzanki. Zupę można udekorować także groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami. Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek
Poezja smakuurodzinach Męża, by wzbudzić dalszy apetyt… Elegancko podana zaszczyci i wzbogaci niejeden stół na przyjęciu. Zupa wspaniała! Moja Córka ją uwielbia, dlatego zupa z pieczonych buraków i jabłek występuję u nas często, a krem dedykuję właśnie Jej. Na zdrowie Malutka! Krem z buraków i jabłek Krem z buraków i jabłek podałam z siekaną drobno natką pietruszki i posypałam jagodami(...)dodaję liście oraz ziele angielskie, wlewam bulion, mieszam. Gotuję do miękkości marchwi i pietruszki. Po tym czasie wrzucam pokrojone buraki, przyprawiam lekko, dodaję sok z cytryny i miksuję zupę na krem. Po spróbowaniu w razie potrzeby doprawiam do smaku. Można także doprawić zupę pieprzem cytrynowym. Podaję gorącą z dodatkami. Smacznego
Zasmakuj KuchniMówią ,że dobra gospodyni nic nie wyrzuca. Nie wiem na ile jestem dobrą gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora(...)Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewyminut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki
kolorowotorcikowojQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zapraszam także na inne przepisy na chłodniki: – najlepsze przepisy na zupy kremy – chłodnik z botwinki – chłodnik z pomidorów i arbuza – chłodnik z ogórka i awokado – chłodnik z ogórków – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie(...)podania Przygotowanie : Do blendera dodaj pomidory pokrojone na mniejsze kawałki, obrane ogórki, paprykę, cebulę oraz czosnek. Dodaj listki bazylii, oliwę oraz ocet. Wszystko zblenduj na jednolity krem. Po zblendowaniu spróbuj zupy i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz dodać też sos tabasco, lub wcześniej podczas blendowania dorzuć papryczkę chilli. Zupę możesz podawać w miseczkach lub przezroczystych szklankach. Na wierchu
nietylkopasta.plpitny i za jego pomocą zebrać z niej smak cebuli. Przelać do garnka z zupą. Do zupy dodać liście laurowe (te z bulionu wyrzucić), paprykę w proszku i ziele angielskie. Całość dusić do miękkości cebuli. Wtedy doprawić zupę do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa będzie prawie gotowa, zetrzeć trochę sera długodojrzewającego na tarce o małych oczkach i przygotować grzanki(...)czerstwego pieczywa. Posiekać też natkę pietruszki. Podawać gorącą posypaną serem i natką z dodatkiem grzanek. ----- Podobne: zupa - krem z pora zapiekana zupa cebulowa zupa pieczarkowa
Weekendy w domu i ogrodzieZupa krem z czosnkiem niedźwiedzim , zupa ziemniaczana z dodatkiem liści czosnku niedźwiedziego. 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 500 g obranych ziemniaków, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 80 g czosnku niedźwiedziego, sól, szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki masła lub oleju Cebulę pokroić w półplasterki wrzucić do garnka. Poddusić na tłuszczu, nie rumienić. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku. Chwilę razem
królestwo garówKrem z dyni, czyli danie, które musi pojawić się jesienią w Waszej kuchni. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a smak przepyszny. Krem z dyni to bardzo delikatna
Natka PietruszkiOpis Zupa cebulowa: Zupa cebulowa to pyszna propozycja na obiad. Istnieje kilka wersji przyrządzania tej zupy, np. zupa krem, z grzankami, francuska zupa cebulowa, z serkiem topionym, zupa serowo-cebulowa, zupa cebulowa bez wina, z grzankami i serem i wiele innych propozycji. Zupa ta jest prosta i bardzo szybka do przygotowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneTo była próba i wyszło super. Bardzo fajny smak. Nawet mój mąż który za dynią nie przepada był bardzo zadowolony. Dynię pokroić na kawałki mogą być
Kuchnia Pokoleństrusia to naprawdę żal było to jeść, bo tak pięknie się prezentował! 😍 Ale do sedna... wczoraj wypróbowaliśmy większość dań z nowej karty, czyli: 👉 Wykwintny krem z ziemniaka – Delikatna zupa krem z ziemniaka aromatyzowana truflą z dodatkiem kurek smażonych Absolutna petarda - krem jest bardzo aksamitny, a dodatek kurek sprawia, że kubki smakowe eksplodują! Mogłabym pożreć tego całe hektolitry! ;) 👉 Tatar ze strusia
Cooking MonsterUwielbiam zupy . Gdybym mogła jadłabym je chyba praktycznie codziennie – latem lekkie i orzeźwiające chłodniki, jesienią i zimą rozgrzewające zupy kremy. Przepis na dzisiejsza zupę przypomina mi wakacje u babci, kiedy sama biegałam do jej ogródka po świeży koperek, rzodkiewkę i ziemniaki. Mimo, iż można przygotować ją z banalnych składników to w smaku jest zachwycająca. Spróbujcie! Składniki: pęczek dorodnej rzodkiewki
Życie ze smakiemKolejny raz postanowiliśmy w naszym daniu wykorzystać szparagi. Carbonara ze szparagami to dość nietypowe połączenie składników – kto by się spodziewał, że boczek, szparagi i jajko
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tłusty czwartek a u mnie jakoś tak nietłusto.. Jest za to pyszna zupa krem z marchewki i jabłka, z imbirem i chili oraz pastą tahini do smaku. Zimą, kiedy raz jest cudownie biało a niekiedy szaro i brzydko lubię tego typu dania, które rozgrzewają a przy tym są sycące i smaczne. Bo o smak tutaj się rozchodzi. Składniki(...)składniki kroję w kostkę i smażę w garnku do zarumienia. Dodaję przyprawy. Wlewam bulion i gotuję składniki do miękkości. Dodaję pastę tahini i miksuję składniki na gładki krem. Doprowadzam do wrzenia zupę ponownie. Podaję z natką pietruszki. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSkładniki: 2 kostki rosołowe drobiowe 3 ziemniaki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ogórki szklarniowe 0,5 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki topiony serek ementaler
Przepisy kulinarne babci Antoninygroszek, doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec dolewamy gorący bulion. Zupę gotujemy ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu zup ę miksujemy na krem. Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy posiekaną natką pietruszki, plasterkami selera naciowego oraz szynki parmeńskiej. Dla uzyskania lepszego smaku, kawałki szynki parmeńskiej możemy podsmażyć
La grande e la piccola cuocarodziny. Autor- Kamila Szczawińska Oprawa- miękka Objętość - 224 stron Wydawnictwo - Edipresse Ksiażki Książka podzielona jest na trzy działy. Pierwszy z nich to zupy gdzie przewagę stanowią zupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi dział to sałatki i surówki
Radość kipiąca uśmiechem.Chowder to kremowa, gęsta zupa pochodząca z kuchni anglosaskiej. Podstawowy... Artykuł Chowder z kukurydzy pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEdodać od razu całość soczewicy i zmiksować wszystko. Ja chciałam jednak poczuć całe ziarna. Dodałam pozostałą część do zmiksowanej zupy. Można podawać zupę z makaronem lub jeść jako zupę krem. Smacznego! Polecam również zupę z soczewicy z wędzonymi żeberkami
potrawyregionalneZupy jadam niesamowicie rzadko. Jak już zjem to albo to jakieś wielkie święto, albo jestem chora. Są jednak zupy, które zjem zawsze... kremy! Nie wiem czemu ale czy to krem z pomidorów, czy z dyni, czy z grzybów... zawsze zjem i to jeszcze nie raz z dokładką ;) Dzisiaj zaś chciałabym was zaprosić na kolejną odsłonę kremu - Krem z buraków! Żeby
JedzeniomaniaLubię zupy, bo są: proste, szybkie, smaczne i zdrowe. Moimi faworytami są zupy krem i ukochana Oczyszczająca zupa jaglana . Można się nimi najeść, a kalorii w nich niewiele. Są pełne witamin, błonnika i soli mineralnych. Brokuły to inaczej zielony kalafior. Ugotowane niestety nie zawierają suloforanu (silnego przeciwutleniacza), ale dzięki potasowi, którego zawierają aż 295mg po ugotowaniu - poprawiają pracę układu
Czarnawisienka