Zupa krem z czosnku to przepyszna, rozgrzewająca i sycąca potrawa idealna na zimowy obiad. Składniki oraz sposób przygotowania: Obieram 2-3 główek czosnku, biorę papier do pieczenia układam na nim czosnek polewam lekko oliwą, robię pakuneczek i do piekarnika na 25-30 minut. W garnku na maśle smażę jedną większą cebulę, dodaję upieczony czosnek w oliwie który jest na papierze(...)gotuję do miękkości ziemniaków. Dodaję sól i pieprz do smaku. Jak są miękkie blenduję, dodaję śmietankę i już do tego te grzanki. Autor przepisu: Barbara Andrzejczyk Artykuł Zupa krem z pieczonego czosnku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisycukinią , placki z cukinii z mozzarellą , gryczane brownie z cukinii , tarta cukiniowa , makaron w śmietanowym sosie z cukinią, tymiankowe placki cukiniowe , placki cukiniowe z parmezanem … czas na zupę krem! Przyrządzam ją od dawna, lecz nigdy nie doczekała się publikacji – aż do dzisiaj. Moja propozycja śmiało może stanowić główne danie obiadowe, gdyż jest niezwykle sycąca. Wszystko dzięki dodatkom, które(...)stopniowo zwiększając obroty. Doprawiamy do smaku, podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkami. DODATKI: Chorizo podsmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiące, szczypiorek siekamy, a fetę rozkruszamy. Smacznego! Artykuł Zupa krem z cukinii z fetą i chorizo FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongoknem jesień , czas na zupy krem , są świetne na zimne deszczowe dni , rozgrzeją jak nić , dziś zapraszam na fajny krem z marchewki , a imbir który dodałam , rozgrzewa niesamowicie , zapraszam serdecznie . Składniki ( dla 4 osób ) 1 kg marchewki 4 średnie ziemniaki 2 łyżeczki imbiru 1 kostka warzywna 1 średnia cebula łyżka masła sól pieprz(...)momentu aż zakryją nam wszystkie warzywa , gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw . Jak nasze warzywa będą ugotowane , blenderem mielimy całość na gładką masę , doprawiamy solą , pieprzem i gotowa zupa krem do podania . Smacznego
Mój Smaksięgnę. Mam nadzieję, że będą równie dobre jak ta. Jeśli nie znacie tej powieści, przeczytajcie ją. Naprawdę, naprawdę warto. A w kuchni? W kuchni dzisiaj przepyszna, sezonowa zupa krem z dodatkiem grzanek. Nigdy nie kupuję gotowych grzanek, wolę sama je zrobić w swojej kuchni. Za każdym razem wychodzą pyszne: chrupiące, rumiane, z wyraźną maślaną nutą. Jeśli lubicie grzanki, zobaczcie(...)masło. 4. Dodać pokrojoną bułkę. Wymieszać, aby wchłonęła masło. 5. Od czasu do czasu zamieszać. Smażyć do zezłocenia. Można dołożyć trochę masła w trakcie smażenia. Ostudzić. 7. Podawać do zup kremów. Smacznego
W mojej kuchniWrzesień to pełnia sezonu na potrawy z dyni. A dynie, w zależności od odmiany, nie tylko wyglądają, ale i smakują różnie. W zeszłym roku zupę krem robiłem głównie z odmiany 'Blue Ballet' ( przepis ) - o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać, i o intensywnie żółtym miąższu. W tym roku mój wybór padł na odmianę 'Futsu Black'. Jej owoce (bo anatomicznie dynia(...)należy piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczona skórka staje się miękka i nie ma potrzeby jej usuwania. Swoją 'Futsu Black' upiekłem i zrobiłem z niej zupę krem, doprawiając ją imbirem, cynamonem i chilli. Dynia 'Futsu Black' Składniki (na ok. 5 porcji): 1 dynia 'Futsu Black' (moja ważyła 1,3 kg) 1,25 l mleka
W SMAKDzisiaj chcę Wam zaproponować mega smaczną jesienną zupę krem z dyni. Korzystając z tego, że moja szałwia ma się jeszcze całkiem dobrze na ogródku (jest dosyć odporna na zimno), postanowiłam z niej skorzystać i dodać ją do potrawy jako ciekawy i smaczny dodatek. Zawsze staram się by dania były nie tylko zdrowe, ale również pyszne, ciekawe i różnorodne. SKŁADNIKI(...)można więcej) i gotować mieszając około 5 minut. Następnie wyciągnąć liście szałwii i odcisnąć je na sitku z masła. Masło szałwiowe lekko posolić. Do głębokich talerzy lub miseczek nalewać zupę krem dyniową, polać ją odrobiną masła szałwiowego i udekorować listkami szałwii. Do przygotowania potrawy wykorzystałam nóż Ambition, a do jej podania łyżki Ambition. #myAmbition
Passions hobbies lifezupie. Bogactwo smaków różnych warzyw łączy się w bardzo smacznej, pożywnej zupie, którą z powodzeniem możemy przygotować w wersji z kawałkami warzyw jak i jako zupę-krem. Składniki: Cebula biała 1 szt. Ząbki czosnku 2 szt. Oliwa z oliwek lub olej kokosowy 1-2 łyżki Kalafior 1 szt. Brokuł 1 szt. Cukinia 1 szt. Gruszka twarda 1 szt. Szpinak(...)gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy posypane świeżą bazylią. Opcjonalnie zupę możemy zmiksować razem z świeżą bazylia uzyskując zieloną zupę-krem
Pyry na Gazilościach, po trzecie - to idealne połączenie interesów :) za jednym razem można przygotować posiłek na kilka dni, zachowując przy tym pełną różnorodność :) Powiedzcie, czy jest coś prostszego do przygotowania niż zupa krem?! Pieczona dynia, na którą przepis znajdziecie niżej, jest idealna do sałatki. Wystarczy przygotować cytrynowo-miodowy sos lub inny ulubiony :) roszponkę, swoje ulubione świeże warzywa, może jakiś dobry(...)delikatnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz do osiągnięcia miękkości i pięknego rumieńca :) Dynia idealnie nadaje się do mrożenia! Możesz zrobić jej więcej i odłożyć część na kolejną porcję zupy :) Krem z pieczonej dyni z pomidorami z pieca Składniki: 1/2 kilograma pieczonej dyni 1/2 kilograma miąższu świeżej dyni woda lub bulion 1 mała cebula 2 ząbki czosnku odrobina octu
Gary Bez dnaUwielbiam grzyby toteż od razu wiedziałam jak je wykorzystać. Od razu przypomniały mi się wycieczki na grzybobranie do lasu :) Chętnie bym pojechała, choćby zaraz. Tym razem zdecydowałam się na zupę krem. Składniki na krem z prawdziwków posypany parmezanem i natką pietruszki (4 porcje): prawdziwki mrożone (lub świeże) około 600 g 3 marchewki 3 pietruszki seler, por, kapusta (opcjonalnie) 2 łyżki(...)grzybami. Gotować kolejne 10 minut. Zabielić śmietaną i w razie potrzeby ponownie doprawić. Odstawić zupę i zblendować na gładką masę. Podawać posypaną parmezanem i natką pietruszki. Niektórzy jedzą zupy krem z grzankami, ale dla mnie to stanowczo zbyt dużo. Krem sam w sobie jest bardzo sycący. Jeśli ktoś woli - wersja bez dodatków
Karola gotujeskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniaczytałam a wraz zrobiłam po swojemu Chyba jednak o to chodzi, żeby nie trzymać się sztywno jakiegoś przepisu, tylko dodać coś od siebie ewentualnie odjąć. Na pierwszy ogień była zupa krem z batatów. Rozczarowałam się pozytywnie jej smakiem Kolorowa, syta i bardzo smaczna przypadła do gustu domownikom. Słodki smak batata przełamałam przyprawami i kwaśną śmietaną. Składniki: * 1 duży batat(...)wyszukanych składników. Wiadomo, bataty nie należą do najtańszych, ale czasami warto kupić takiego jednego ziemniaka ewentualnie wyglądać właśnie takich promocji. Jednym batatem najadły się trzy osoby. Smacznego! Lidka Artykuł Zupa krem z batatów pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąwraz zrobiłam po swojemu :D Chyba jednak o to chodzi, żeby nie trzymać się sztywno jakiegoś przepisu, tylko dodać coś od siebie ewentualnie odjąć. Na pierwszy ogień była zupa krem z batatów. Rozczarowałam się pozytywnie jej smakiem :D Kolorowa, syta i bardzo smaczna przypadła do gustu domownikom. Słodki smak batata przełamałam przyprawami i kwaśną śmietaną. Składniki: * 1 duży batat(...)koniec dodałam odrobinę kwaśniej śmietany. Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem czarnym, odrobiną ziołowego, papryką ostrą i kminkiem. Przed podaniem posypałam usmażonym boczkiem i przyozdobiłam natką z pietruszki. Zupa jest genialna w smaku! Robi się szybko i nie potrzeba wyszukanych składników. Wiadomo, bataty nie należą do najtańszych, ale czasami warto kupić takiego jednego ziemniaka ewentualnie wyglądać właśnie takich promocji :D Jednym
Pieprzyć z FantazjąZawiera również dużo błonnika, jest niskokaloryczna i przynosi uczucie sytości, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu. To tylko niektóre z jej licznych właściwości zdrowotnych Tym razem proponuję Wam zupę-krem z dyni i pora, z dodatkiem prażonych ziaren sezamu i orzeszków piniowych. Zapewniam, że smakuje wybornie! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 35 min. Porcja dla 4 osób Składniki: ● 800 g dyni zwyczajnej(...)Gotuj na średnim ogniu około 30 minut, w razie potrzeby dolej wody. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe i ziarna sezamu. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Zmiksuj zupę- krem, domieszaj śmietanę kremówkę. Posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi, sezamem i natką pietruszki. Bon appétit
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskazrobienia smoothies z twardych owoców i warzyw nie nadaje się blender- łapka (immersyjny). Zastanawialiście się kiedyś czemu ma taki, a nie inny kształt? Został zaprojektowany z myślą o zupach kremach i emulsyfikacji sosów – miksery tylko mieszały, nie cięły, a wkładanie wąskiego i wysokiego narzędzia do garnka lub kubka ułatwiało manewrowanie, mieszanie, cięcie lub ubijanie zawartości. Pamiętajcie, że witaminy rozpuszczają(...)gwałtownie nie opada. *Używam blendera Philips, model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje – jednym przyciskiem. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez
Karo in the Kitchenblogu znajdziecie dużo zup kremów, ale ta jest zupełnie inna- delikatna i kremowa w smaku z nutką pikantnego chilli oraz chrupiącymi chipsami przygotowanymi z jarmużu. Fajnie komponuje się również podawana z "pasztecikami z ciasta francuskiego" nadzianego również zielonym jarmużem. Danie zdecydowanie polecam tym, którzy nie lubią długo siedzieć w kuchni, ponieważ przygotowanie łącznie z gotowaniem zajmuje około 30 minut. Spróbujcie(...)ciasta francuskiego. Jarmuż wraz z pasztecikami pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut ( paszteciki do zarumienienia)). Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy serek topiony i dokładnie go rozprowadzamy w zupie. Całość miksujemy (możemy dodać wody, jeżeli konsystencja zupy jest zbyt gęsta). Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz chilli. Podajemy z chipsami z jarmużu i opcjonalnie z pasztecikami. Smacznego
ChilliJemy