Dziś prosty , jeden z moich ulubionych kremów z cebuli. Idealna zupa podana z grzankami i natką z parmezanem. Na bazie tych składników po dodaniu większej ilości ziemniaków otrzymuję zupę krem z ziemniaków. Pachnąca cebulą i lubczykiem, pyszna! gorąca i na co dzień Składniki: ok. 2 l wody lub bulionu 6 cebul połowa selera 4 ziemniaki 2 pietruszki 4 kulki ziela
Zasmakuj KuchniZupa krem z kalafiora... Kremowa, aksamitna i delikatna. Gęsta i rozpływająca się w ustach. Wzbogacona smakiem czerwonej papryki. Pycha! Składniki: 1 duży kalafior; 2 małe cebule; 200 g obranych ziemniaków; 100 g masła; 50 ml oliwy; 100 ml białego, wytrawnego wina; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 2 kostki Knorr Rosół z kury rozpuszczone w litrze gorącej wody(...)śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 2 średnie, czerwone papryki, Sól; Biały pieprz. Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować
Gospodyni MiejskaKolejnym moim przepisem związanym z dynią będzie zupa krem z dyni. Zupa wyszła bardzo smaczna i sycąca. A teraz przepis Składniki: - 1 średnia dynia - 4 duże ziemniaki - 2 średnie marchewki - 1 duża cebula czerwona - 2 kostki rosołowe Knorr - 1-2 łyżek masła - ½ łyżeczka papryki ostrej - sól i pieprz do smaku - zielona pietruszka - suszone pestki dyni Dynię obieramy i kroimy(...)Ugotowaną dynię odcedzamy i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Do tego dodajemy połowę warzyw oraz zieloną pietruszkę i miksujemy dalej. Na końcu dodajemy przyprawy i mieszamy. Do gotowego kremu wrzucamy drugą część warzyw i mieszamy a wierzch kremu posypujemy suszonymi pestkami dyni i mamy gotowy krem
Kuchenne WariacjeMoja pierwsza zupa-krem. Wyrazisty smak, delikatna konsystencja, zagęszczona ryżem. Bardzo szybka w przygotowaniu! Pomysł kiełkował w głowie odkąd pojawił się ten konkurs kreatywny, o którym już pisałam. Bardzo chciałam przyrządzić mimo, że nie jest to potrawa wyszukana. W trakcie przygotowywania modyfikowałam swoją pierwotną wersję nabazgraną na karteczce - chyba na plus, bo efekt jest wyśmienity! Taka zupa nadaje się(...)minut). Dodajemy pieczarki z patelni i ugotowany ryż (można zostawić odrobinę do dekoracji). Przyprawiamy. Na koniec wlewamy śmietankę i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wyłączamy gaz. Gotową zupę miksujemy blenderem na krem. Podajemy z grzankami, dekorujemy natką pietruszki i opcjonalnie pozostawionym ryżem. GRZANKI : lekko czerstwy chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami (u mnie tymianek i zioła
Kolorowy Przepisowniksmakują wspaniale! Część marchwiowa jest odrobinę pikantna(jest to zasługa kolorowego pieprzu, chili i curry) i fajnie wypełnia się z kremem czosnkowym, który stanowi tą łagodniejszą bazę. My zupy kremy uwielbiamy, bo nie dość, że cieszą oko to są bardzo syte i bogate w witaminy. Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego(...)wlewając jednocześnie jeden krem, a kolejno wyprostowując miskę dopełniać ją drugim kremem - tak by równolegle się rozlały. Najlepiej jeśli mamy dodatkową parę rąk do pomocy - wtedy nalewamy dwa kremy jednocześnie. Zupę możemy podać z grzankami, posypać sezamem lub prażonym słonecznikiem czy migdałami. Finalnie można ją udekorować kleksem kwaśnej śmietany lub posypać ulubionymi świeżymi ziołami - kompozycja jest naprawdę dowolna. Smacznego
Symfonia SmakówJesień to czas w kuchni na aromatyczne i gorące zupy. Lubię zupy w postaci kremów, dzisiaj dzielę się przepisem na zupę krem z kalafiora. Jest bardzo smaczna, zdrowa i tak szybka ją można przygotować. Polecam Wam bardzo! SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z KALAFIORA KREM Z KALAFIORA - 1 duża główka kalafiora - 2 łyżki masła - 2 szklanki mleka - sól morska - pesto pietruszkowe(...)wodzie aż do miękkości. Odlewamy ponad 1/2 ilości płynu i całość miksujemy na gładki krem. Do kremu możemy dodać masło lub oliwę z oliwek wedle uznania, dodajemy sól, ser feta. Całość miksujemy. Na patelni rumienimy grzanki z masłem. Na talerz nakładam zupę, dodajemy grzanki, pesto z pietruszki i troszkę kremowej burraty. Zupa jest pyszna i lekka! pesto pietruszkowe: - dwie
SMYKWKUCHNISezon na zupy uważam za rozpoczęty. Dziś poleca się krem z kiszonych ogórków w towarzystwie prażonych pestek słonecznika i mini grzaneczek. Ogólnie musze się pochwalić, że jestem zakochana w moich wegetariańskich zupach, serio wystarczy tylko podreperować dużą ilością odpowiednich przypraw i zupka pierwsza klasa. Dużo się uczę również od moich czytelników, np. u mnie w domu nigdy się nie podsmażało(...)małe części, dodać przyprawy, zalać wodą ( 1 cm nad powierzchnią), gotować do miękkości; Do bulionu warzywnego dolać łyżkę oleju, przecier ogórkowy oraz kwas; Gotową zupę zblendować, dodać śmietanę, w razie bardzo gęstego kremu dodać trochę wody; Pestki słonecznika przyprażyć na suchej patelni, chleb pokroć w małą kosteczkę, przełożyć do pisczki, dodać czosnek przeciśnięty, zioła, odrobinę oleju i smazyć
pieprzny smaczekgłowy wpadł mi pomysł na taką zupę-krem i jestem zadowolona ze smaku! Bataty kupiłam po raz pierwszy i fajnie zmieniają smak zupy. Młody jęczmień też był dla mnie nowością - kupiłam i zastanawiałam się do czego go dodawać. Ma wiele walorów zdrowotnych, najwięcej oczywiście spożywany na zimno, ale można go dodawać także do dań gotowanych czy pieczonych. Zawiera więcej witaminy(...)bazylii. Gdy ziemniak będzie prawie miękkie, a kasza ugotowana dodajemy olej i przyprawiamy. Na sam koniec, 5 minut po zestawieniu z gazu, dodajemy posiekaną natkę i młody jęczmień. Zupę miksujemy na krem. Podajemy z kleksem śmietany. Możemy udekorować świeżą bazylią. Szeroką gamę produktów zaliczanych do superfood można kupić w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl
Kolorowy PrzepisownikSkładniki/ 4 porcje: – ½ kg marchwi – 800 ml bulionu warzywnego lub 1 1/2 kostki warzywnej eko – 100 ml świeżej śmietany 18% – 2 białe
I LOVE LIFEW tym roku dynia na dość długo zagościła w naszej kuchni i została wykorzystana m.in. do zrobienia zupy dyniowej z pomarańczą . Jak każda zupa dyniowa, tak
niecodziennikparywystylizowanie i fotografowanie zup. W głównej były to zupy mierze jesienne, sycące, ale również zachwycające swoimi różnorodnymi kolorami. Zupy przygotował dla nas Gienio Mientkiewicz. Do dyspozycji mieliśmy: zupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami
Kulinarne przygody GatityZupa w postaci kremu z powodzeniem może być podana jako samodzielne danie. Jest gęsta, sycąca i ma wiele cennych składników. Zupę - krem gotujemy jak najkrócej (tylko do czasu, aż warzywa będą miękkie). Zupy możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi ziarnami. Dzisiejsza zupa ma lekko ostry smak, dzięki dodatkowi musztardy. Zupę przygotowuje się w kilka chwil, więc jest(...)kostkę 1x1cm. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem. Zupę miksujemy na krem. Podajemy udekorowaną zieleniną i kolorowym pieprzem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniOstatnio we wszystkich miejscach gdzie się pojawiam serwują przeróżne zupy krem, które bardzo lubię. Tym razem i ja postanowiłam zrobić krem z brokułów. Składniki: - 2 brokuły – mogą być też mrożone - 1 kostka mrożonego szpinaku w liściach - 2 ząbki czosnku - 1 kostka rosołowa Knorr + 1/2 l wody - 2 łyżki masła - sól, pieprz i kminek mielony do smaku - garść migdałów Najpierw(...)można dolać wodę a gdy za rzadki można zrobić zasmażkę. Migdały wrzucamy na rozgrzaną patelkę i lekko podsmażamy aż lekko zbrązowieją, dzięki temu będą chrupiące i nadadzą zupie dodatkowego smaku. Gotowy krem dekorujemy pozostawionymi różyczkami brokuła oraz prażonymi migdałami. Smacznego
Kuchenne WariacjeZupa-krem z pomidorów bez żadnych przypraw, a mimo to niesamowicie aromatyczna i pełna smaków. Robi się sama i gotowa jest w 15 minut. Czas przygotowania : 15 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 To jeden z najlepszych przepisów na krem pomidorowy, mega szybki i łatwy do zrobienia. Tajemnica sukcesu polega na połączeniu passaty pomidorowej ze świeżymi pomidorami. Niedawno(...)kremu ravioli i gotuj do miękkości. Świeże ravoli potrzebuje 3-4 minut, suszone około 10 minut Wyjmij łodygi bazylii z zupy. Posól i popieprz do smaku. Posyp ją liśćmi bazylii i tartym parmezanem. Artykuł Piątek: Ravioli w błyskawicznym kremie pomidorowym pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez. Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 2 szklanki(...)Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody. Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut. Po tym czasie zupę blenderuję na krem. Podaję z kleksami śmietanki i grzankami
Takie tam pichcenie