Prawdziwa uczta dla miłośników kremowych zup. Dość sycąca gęsta, a co najważniejsze pyszna! Sprawie że jak już się zacznie jeść to się chce więcej i więcej. Przyznam że długo zwlekałam z jej ugotowaniem ale smak tej zupy totalnie nas zachwycił. 4-5porcji Korzeń selera 150 g korzeń pietruszki 150g ziemniaki 2 małe ok. 130 g 1 duża cebula(...)jakiś czas mieszając około 5-8 minut. Następnie wlewamy rosół/bulion i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa się zagotuje dodajemy kalafiora i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu aż warzywa będą miękkie, na koniec dodajemy śmietankę. Następnie wszystko miksujemy na jednolity krem. Świetnie smakuje z grzanką czosnkową, lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Andzia PichciZupa rzodkiewkowa Kulinarne odkrycie tego roku. Zupa - krem z rzodkiewki jest przepyszny! Piękny różowy kolor i ten ostrawy smaczek... niebo! Składniki: - duży pęczek rzodkiewek - 2 ziemniaki - 1 jabłko - 2 cebule - 2 łyżki serka topionego (u mnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy) - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego(...)Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba. Smażymy do chrupkości. Do zupy dodajemy ser topiony, blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietanę, chili, pieprz i sól. Do miseczek wsypujemy grzaneczki i zalewamy zupą. Gotowe! Smacznego
Słodka sielankaKlasyczny krem z pomidorów to bardzo szybko, smaczna i aromatyczna propozycja na obiad. Najlepsza jest przygotowana w sezonie, kiedy są dostępne świeże, pachnące słońcem pomidory. Zupę pomożemy podać z gęstą kwaśną śmietaną, małymi grzankami, albo zjeść bez niczego. Zobacz również: Zapiekane pomidory z mozzarellą Składniki 7-8 dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku 400 ml bulionu 1 nieduża cebula 2 łyżki(...)dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko dusimy ok. 5 minut, dodajemy bulion i gotujemy wszystko ok. 15 minut. Doprawiamy przyprawami i blendujemy. Zupę możemy podać ze śmietaną, grzankami, albo bez niczego. Zobacz także Szybkie spaghetti z pomidorami Smacznego! Artykuł Klasyczny krem z pomidorów pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!będą miękkie, dodajemy liście szpinaku oraz czosnku niedźwiedziego. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy do momentu, aż liście zmiękną. Do zupy dodajemy sok z cytryny i pieprz cytrynowy. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem białym i solą. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy na średnim ogniu do momentu, aż migdały lekko się
Wędrówki po kuchniGdyby przyszło nam urządzić plebiscyt na najbardziej uniwersalne warzywo, cukinia zdecydowanie znalazłaby się w jego czołówce. A pozycja obowiązkowa wśród sezonowych dań z cukinią? Zupa! Najlepiej krem z dodatkiem zielonych brokułów, pełen esencjonalnego smaku krótko gotowanych warzyw. To zdrowe, odżywcze, pełne wartości danie – do przygotowania w nieco ponad kwadrans. Składniki na 2 – 3 porcje: około 150 g różyczek brokuła(...)minuty. Zupę zdjąć z ognia, wyłowić liść laurowy i ziele angielskie, dodać natkę pietruszki i zblendować całość ręcznym blenderem na gładki krem. Dodać jogurt/śmietanę, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, podawać np. z kiełkami lub rzeżuchą. Zupa będzie świetnie smakować z pomidorowym chlebem na sodzie . Smacznego! Zapisz Zapisz
Even Better FoodJak na zupę, jest naprawdę sycąca, ze względu na dodatek sera, pestek słonecznika i orzechów włoskich. W połączeniu z grzankami, może stanowić nawet główne danie. Koniecznie
Pyszny Duetimbiru lubimy. Chwilkę jeszcze smażyć. Następnie dodać marchewkę i całość zalać bulionem. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotować aż marchewka będzie miękka. Potem całość zmiksowacć blenderem na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać bulionu. Gotową zupę podałam z groszkiem ptysiowym
Monia miesza i gotujePrzepis na krem z cukinii jest bardzo prosty. Ta smaczna, aromatyczna zupa przypadnie do gustu nie tylko weganom. SKŁADNIKI: 2-3 cukinie 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm kawałek pora (jasna część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 600 ml bulionu warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Cebulę i czosnek podsmażamy(...)odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w plasterki. Dusimy je do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem. Dusimy tak przez kolejne 15 min. Na koniec blendujemy zupę na gładki krem. Podajemy posypaną świeżym koperkiem
Anioły w kuchnigotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Po tym czasie możemy odrobinę bulionu odlać (ja odlałam jakieś 2/3 szklanki), dodajemy pesto pietruszkowe i miksujemy na krem. Serek topiony kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Stawiamy na małym ogniu i mieszamy cały czas aż serek się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym rozmarynem. Podajemy z groszkiem ptysiowym oraz uprażonymi ziarnami
Kuchnia w czekoladziegorąca wodę, dosmacz solą, skórką z cytryny i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Do zupy dodaj kilka listków bazylii następnie zmiksuj blenderem, na krem. Jeśli zupa wyda Ci się za gęsta, możesz oddać wody. Teraz robimy pesto. Do wysokiego naczynia dodaj wszystkie składniki i zmiksuj na gładko. Spróbuj, ewentualnie dopraw. Zupę podawaj z pesto, listkami
Z Kuchni Do KuchniMmmm... gotowanie tej zupy-przekąski zajmuje mniej więcej tyle, co pójście do sklepu i kupienie takiej w proszku, powrót do domu i zalanie jej wrzątkiem. Sami
Kuchenna KontrrewolucyaPikantny, rozgrzewający krem z batatów. Pyszna zupa pełna węglowodanów złożonych, która doda energii przed treningiem. Przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc sprawdzi się jako szybkie danie w ciągu tygodnia. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 6, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe-slideshow-nav-5", "hasNav" : true, "pauseOnHover": true(...)Dodaj do koszyka Bulion Drobiowy BIO 66g 5,08 zł Dodaj do koszyka Tajski krem z batatów Pikantny, rozgrzewający krem z batatów. Pyszna zupa pełna węglowodanów złożonych, która doda energii przed treningiem. Przygotowanie zajmuje nieco ponad pół godziny, więc sprawdzi się jako szybkie danie w ciągu tygodnia. 2 szt. Batatów ((dużych)) 2 szt. Marchewki 1 szt. Cebuli
Oslov.Przyszła jesień a wraz z nią większa ochota na zupy. Nie robię ostrych, mocno rozgrzewających, bo nie miał by kto ich u mnie zjeść, ale takie delikatne zjem nie tylko ja ale i chłopaki. Jedynie szanowny Małżonek kręci nosem, ale do tego to się już zdążyłam przyzwyczaić;) Ciepły, słoneczny kolor zachęca do konsumpcji, więc może się skusicie? Składniki(...)bulionetką, dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą, pieprzą i szczyptą curry. Wrzucamy garść zielonej pietruszki. Miksujemy na gładki krem. Na suchej patelni podgrzewamy plastry cienkiego boczku do zrumienienia. Gdy ostygną kruszymy lub podajemy w całości jako dodatek do zupy. Doskonale sprawdzi się także groszek ptysiowy i kleks śmietany
Kuchnia w czekoladzie