Sycący, rozgrzewający krem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego, to moja propozycja na szybką i pyszną zupę na zimowe dni. Składniki: 2 duże bataty 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru 1 L bulionu 250 ml mleczka kokosowego gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, umyć. Cebulę, marchewkę, bataty pokroić w kostkę. Czosnek i imbir pokroić(...)Następnie dodać czosnek, imbir, chwilę razem podsmażyć. Dodać bataty, zalać bulionem, dodać gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku. Gotować do momentu aż bataty zmiękną. Całość zmiksować na gładki krem. Na koniec wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMeksykańska zupa, która jest lekko słodka i lekko pikantna, podana z grillowaną kukurydzą i rozpływającym się w ustach pikantnym serem cheddar. Moje ulubione smaki :) Dziś chcę
Mienta blogNajczęściej robię zupy typu krem - są bardziej sycące i bardziej je lubię. A jak już robię zupę w wersji klasycznej to z dużą ilością dodatków - jak ta. Po podaniu wręcz składniki wystają z zupy i proszą się o zjedzenie. W tym wegetariańskim daniu trafimy pieczoną dynię (daje nam inny smak niż dynia przed upieczeniem), tofu i świeżą pak choi, która
Milion SmakówProsta zupa z niewielkiej ilości składników, ale niewiele trzeba by była pyszna :) 4 pory (białe części) mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu
Mienta blogUwielbiam zupę cebulową i należy ona do moich ulubionych zimowych, rozgrzewających dań. Niestety mój mąż nie podzielał mojego entuzjazmu, gdy przyrządzałam podobny obiad. Dlatego zawsze staram
Mienta blogPrzepyszna, szybka zupa, która jest idealna na chłodniejsze dni. Zupa jest przepyszna, gęsta i mocno rozgrzewa. Posiada też fantastyczny, żółty kolor. Do przygotowania zupy potrzebujemy
Szybko Tanio Smaczniewodą ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu do miękkości. 5. Następnie zestawiamy garnek z ognia, wyjmujemy liść laurowy, pora, selera, marchewkę i pietruszkę, po czym blendujemy zupę na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem z ziemniaków podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, chipsami boczku oraz natką pietruszki. Smacznego
W kuchni KatieZupa szczawiowa to moje wspomnienie z dzieciństwa. Tym razem to ja ją ugotowałam, w swojej wersji, bo z czosnkiem niedźwiedzim i to był strzał w dziesiątkę
Kolorowy PrzepisownikRating: Zupę ogórkową chyba każdy z nas lubi – ja ją uwielbiam, tak samo jak moje dzieci. Gdy mówię im, że dziś będzie zupa ogórkowa to
Magiczny GarnekAromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego Składniki: z przepisu Magazyn Kuchenny 1 kalafior (ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju
Moja Galeria SmakuKremy to sycące zupy o ciekawej konsystencji. Krem ze szparagów to świetny przykład, że potrafią też mieć doskonały smak - nawet dla osób, które nie przepadają za szparagami
Milion Smakówwarzywa zmiękną. Po jakiś 25 min dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze aż kasza będzie miękka czyli ok 25 min. Na sam koniec blenderujemy zupę by otrzymać gesty krem. Tak otrzymaną zupę podajemy z salaterkach z kleksem jogurtu naturalnego. Mnie wyszło na co najmniej 6 porcji. Smacznego
Panda i jej światmyślę że wyszło rewelacyjnie, jak na domowe warunki J Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku(...)pomidory,czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za mało ziołowa możecie dodać nieco więcej ziół. Na koniec dodajemy rozkruszony
Mania Gotowaniamożemy uzyskać zarówno pikantną przekąskę, dwudaniowy obiad jak i słodki deser. O cukiniowyh przekąskach już co nieco było, stąd dziś prezentacja prostej, szybkiej a przede wszystkim pysznej zupy krem z cukinią w roli głównej. Zupa krem z cukinii Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok.1 kg cukinii 2 pomidory cebula czosnek oliwa z oliwek zioła kostka warzywna ziele(...)poddusić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną, doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano). Gotową zmiksować. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub przygotowanymi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDynię i marchewkę gotowałam do miękkości na mleku (około 15-20 minut). Dodałam ugotowaną kaszę jaglaną i przyprawy, gotowałam jeszcze przez chwilę. Całość wystudziłam i zblendowałam na gładki krem. Gotową zupę dosłodziłam miodem
Kulinarny Pamiętnik