Wyborna pomidorowa zupa krem, którą przygotowuje się w kilka chwil. Swój intensywny smak zawdzięcza świeżym pomidorom i serowi pleśniowemu, który nadaje jej ciekawego aromatu. Składniki: 500 ml bulionu 7 pomidorów 1 cebula 100 g sera z niebieską pleśnią łyżeczka suszonego tymianku 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier garść pestek dyni 1/2 szklanki śmietany kremówki Cebulę drobno posiekać, pomidory obrać(...)Dodać czosnek, pomidory i tymianek i smażyć kilka minut. Następnie wlać gorący bulion i gotować 5 minut. Ser pleśniowy pokroić i dorzucić część do zupy. Całość zmiksować i doprawić solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Krem zabielić śmietaną i przelać na talerze. Udekorować resztą sera pleśniowego i prażonymi pestkami dyni
wyzwania kuchenneryż lub kluseczki / według preferencji / Przygotowanie – jak każdej zupy. Obieramy i gotujemy warzywa wraz z lubczykiem. Pod koniec dodajemy przecier pomidorowy i zioła, sól, pieprz. Blendujemy na krem. Najlepsza zupa pomidorowa wybornie smakuje z ryżem lub drobnymi kluseczkami. My bardzo lubimy z łyżką śmietany lub jogurtu. W wersji „luksusowej” zupa pomidorowa obłędnie smakuje z plasterkami mozzarelli. PRZEPIS
W KawiarenceCzy i Wy macie odwieczny problem "Jaką zupę dziś ugotować...?!" Ja się nad tym zastanawiam średnio co dwa dni, a to dlatego, że jak już kiedyś
Kuchnia w czekoladzieSezon na dynie się już zaczął, dzisiaj pomysł na zupę dyniową znaleziony na Kwestii Smaku. Składniki: 1200 g dyni (zważonej przed obraniem) 1/2 cebuli z łupiną
Moja Galeria SmakuLatem warto przygotować trochę inną niż tradycyjna zupę pomidorową. U nas zagościła ostatnio przepyszna zupa- krem ze świeżych pomidorów, z dodatkiem gorgonzolli i nutą kokosa- idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Obydwie wersje równie smaczne, co kto woli. Zupa jest bardzo delikatna i meeega smaczna. Warto przygotować od razu większą ilość, by wystarczyła na dwa dni, w moim
Smaczne ZdroweKeto chłodnik z awokado to szybka zupa, która robi robotę w upalne dni. Nie wymaga dużo pracy, jest serwowana na zimno, no i charakteryzuje się wysoką
Modern Cave GirlWywar warzywny to doskonała baza do zrobienia jarskich zup lub sosów. Można go ugotować znacznie więcej, zamrozić i za każdym razem, gdy jest potrzeba, wyjąć i
niecodziennikparyNie jestem fanką żadnej zupy kalafiorowej. A w tej – prawie w ogóle kalafiora nie czuć, spełnia rolę zagęszczacza. W smaku dominuje pieczony czosnek i słono-korzenny
Karo in the KitchenZupełnie nie wiem dlaczego takie misko-chlebki można kupić tylko w okolicach wielkanocy, dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie podawania zup, a już w ogóle zupy typu krem. Moje „miski” testowałam z dwukrotną dokładką i dały radę, czyli nie przesiąkły, ale za po po tej drugiej porcji zupy wyśmienicie rozpływały się w ustach będąc nasączone aromatem zupy. Składniki
greenscarfdynią w roli głównej: Brioszki drożdżowe bułeczki dyniowe z cynamonem Risotto dyniowe z korzennymi przyprawami Kluski śląskie ziemniaczane z puree dyniowym Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka Zupa dyniowa krem z dyni i jabłka Pumpkin spice latte – kawa z syropem dyniowym Odmiany dyni w kuchni. Dynia zwyczajna – do marynat, do zup, do smażenia, pieczenia i gotowania. Dynia piżmowa w kształcie
ProstePesto.plmalucha (od 6 miesiąca) Od 7 miesiąca Pierwsza zupka z mięsem dla niemowlaka (koperkowa)z mięsem dla niemowlaka (koperkowa) Zupka dyniowa z mięsem dla niemowlaka (od 7 miesiąca) Zupa porowa krem – dla całej rodziny Zupka z fasolką i selerem naciowym (od 7 miesiąca) Krem z białych warzyw (od 7 miesiąca) Pierwszy barszczyk dla niemowlaka (od 7 miesiąca) Od 8 miesiąca
Dieta bez mlekaTa zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła
Kolorowy PrzepisownikJak byłam małą dziewczynką to moja babcia robiła tę zupę w zimowe dni. Zupa była pyszna, kremowa i sycąca. Z łazankami domowej roboty :) Nawet moje koleżanki
Bea(u)ty kitchenKolejny przepis na zupę, tym razem wspaniały marchewkowy krem. Aromatyczna, słodka, sycąca i rozgrzewająca - idealna na jesienno - zimowe chłody. 0,5kg marchewki 1 łyżka masła 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku 500ml bulionu warzywnego kilka szczypt gałki muszkatłowej łyżka posiekanej kolendry sól, pieprz Marchewkę pokroić na niewielkie cząstki. Cebulę drobno posiekać. Czosnek rozgnieść. Masło rostopic w garnku, przesmażyć(...)cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli dodać marchewkę, bulion i gałkę muszkatłową. Gotować pod przykryciem aż marchewka będzie miękka. Zupę przestudzić, a następnie zmiksować, dodać kolendrę, doprawić do smaku, podgrzać i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanie