topinambura w moich okolicach nie było łatwo, więc jak już go znalazłam to kupiłam od razu spory zapas. Miałam jednak ochotę na zupę, a że zalegał mi w lodówce piękny kalafior, zrobiłam szybki i lekki krem. Wyszedł przepyszny, a topinambur na pewno na długo zagości w mojej kuchni:) Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa kalafiora i topinambura(...)Następnie dodaj kalafior, topinambur i tymianek i ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj do miękkości, przez około 30 minut. Wyłów i wyrzuć tymianek. Zmiksuj zupę na gładki krem i dopraw ją solą i pieprzem. Przełóż zupę do miseczek, posyp parmezanem i podawaj z kiełkami słonecznika. Smacznego! English version Sunchoke and cauliflower soup (4 servings) Ingredients
karmelowypodanych ilości uzyskałam 2litry kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe jak i fioletowe łebki) - 0,8l bulionu (u mnie jarzynowy) lub wody - 200ml mleczka kokosowego - sól i pieprz do smaku - 2-4 ząbki czosnku - chili do posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo(...)przez praskę ząbki czosnku i całość zblendować (używam ręczny blender). Zupę doprawić solą, delikatnie świeżo mielonym pieprzem i uzupełnić gorącą wodą do pożądanej konsystencji, ja otrzymałam 2 litry kremu. Gdyby zupa miała goryczkę można także doprawić ją ksylitolem lub cukrem, ja nie dodawałam. Podawać z kawałkami szparag, posypane pokrojonym świeżym koperkiem i lekko chili (gdy lubimy). Smacznego
Smaczne ZdroweW sezonie jesiennym nic nie rozgrzewa tak skutecznie jak aromatyczna... Artykuł KREM Z BURAKA Z PLASTRAMI KOZIEGO SERA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEczytania: 2 min Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy idealna dla zapracowanych! Zupa jest wyjątkowa dzięki smażonej skórce pomarańczy, imbirowi i dodatkowi mleczka kokosowego. Wszystkie te składniki sprawiły, że zwykła zupa nabrała egzotycznego wymiaru. Smak zupy, to kombinacja słodkiego, pikantnego i kwaśnego smaku, a niesamowitego aromatu nadaje jej skórka pomarańczy, imbir i zielona natka kolendry. Gęstość zupy dostosujecie do swoich upodobań(...)Podane porcje w przepisie pozwalają uzyskać gęsty krem. Jeśli lubicie mniej zawiesiste zupy dodajcie więcej mleczka kokosowego lub wody. Zupę można urozmaicić podając do niej groszek ptysiowy lub grzanki. Print Zupa z soczewicy na mleku kokosowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Obiad Cuisine Polska Keyword mleczko kokosowe, soczewica Prep Time 10 minutes Cook Time
SprawdzonaKuchnia.plDzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek. Kremowa i łagodna w smaku. Jako dodatek do zupy podałam pieczywo maca z ziołami prowansalskimi które jest wyraziste w smaku. Połączenie idealne. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego 0,5 kg pieczarek 1 marchewka 3 ziemniaki 0,5 cebuli seler kawałek pietruszka kawałek 0,5 łyżki masła sól pieprz do smaku(...)pokroić. W garnku rozpuścić masło dodać warzywa i podsmażyć. Wlać bulion i ugotować do miękkości. Dodać odparowane pieczarki, chwilkę pogotować. Zdjąć z ognia i za pomocą blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Ala piecze i gotujeZupa dyniowa z ziemniakami / Pumpkin Potato Cream Soup Dziś zapraszam na kolejną odsłonę zupy dyniowej - tym razem na ostro , zmiksowanej na krem z ziemniakami z dodatkiem aromatycznych, indyjskich przypraw. To one nadają jej wspaniałego smaku, sprawiają, że jest rozgrzewająca i naprawdę pyszna. Tak naprawdę do kremu dyniowego możecie dorzucić ulubione pomarańczowe warzywa - dobrze sprawdzi się marchewka lub upieczona papryka. Dzięki(...)ziemniakami świetnie smakuje z dodatkiem grzanek i pestek. Smacznego:) Polecam też: krem z dyni i papryki, krem z dyni i soczewicy, krem z dyni piżmowej, krem z dyni i marchewki Przepis na zupę dyniową z ziemniakami: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), ok. 2 - 2 i 1/2 szklanki dyniowego puree
Lekcje w kuchniPrzepis na tę sycącą zupę miałam dodać jakiś czas temu, ale pogoda się wyrobiła, słońce mocniej zaczęło grzać, więc pomyślałam, że nikt o zdrowych zmysłach nie
Kuchnia w czekoladzieZupka rewelacyjna, polecam wszystkim. Zupkę można zaostrzyć dodając chili. Ja zrobiłam pół na pół. Musiałam zrobić łagodną dla wnusia. Zajadał się z apetytem. Polecam dla maluchów
Kuchnia PokoleńBardzo fajny smak, wszystko ze sobą fajnie się zgrało. Polecam Masło rozpuścić i obsmażyć cebulkę na złoty kolor. Dodać pokrojony seler naciowy razem z marchewką pokrojoną
Kuchnia PokoleńSmak rewelacyjny, byłam cała w skowronkach. Miałam w domu pustą lodówkę, na szczęście dynia ocalała. Dynia to takie warzywo które może leżeć bardzo długo, więc zawsze
Kuchnia PokoleńSycący, rozgrzewający krem z batatów z dodatkiem mleka kokosowego, to moja propozycja na szybką i pyszną zupę na zimowe dni. Składniki: 2 duże bataty 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku kawałek imbiru 1 L bulionu 250 ml mleczka kokosowego gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obrać, umyć. Cebulę, marchewkę, bataty pokroić w kostkę. Czosnek i imbir pokroić(...)Następnie dodać czosnek, imbir, chwilę razem podsmażyć. Dodać bataty, zalać bulionem, dodać gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku. Gotować do momentu aż bataty zmiękną. Całość zmiksować na gładki krem. Na koniec wlać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMeksykańska zupa, która jest lekko słodka i lekko pikantna, podana z grillowaną kukurydzą i rozpływającym się w ustach pikantnym serem cheddar. Moje ulubione smaki :) Dziś chcę
Mienta blogNajczęściej robię zupy typu krem - są bardziej sycące i bardziej je lubię. A jak już robię zupę w wersji klasycznej to z dużą ilością dodatków - jak ta. Po podaniu wręcz składniki wystają z zupy i proszą się o zjedzenie. W tym wegetariańskim daniu trafimy pieczoną dynię (daje nam inny smak niż dynia przed upieczeniem), tofu i świeżą pak choi, która
Milion SmakówProsta zupa z niewielkiej ilości składników, ale niewiele trzeba by była pyszna :) 4 pory (białe części) mała cebula 2 łyżki masła klarowanego 1,5 l bulionu
Mienta blogUwielbiam zupę cebulową i należy ona do moich ulubionych zimowych, rozgrzewających dań. Niestety mój mąż nie podzielał mojego entuzjazmu, gdy przyrządzałam podobny obiad. Dlatego zawsze staram
Mienta blogPrzepyszna, szybka zupa, która jest idealna na chłodniejsze dni. Zupa jest przepyszna, gęsta i mocno rozgrzewa. Posiada też fantastyczny, żółty kolor. Do przygotowania zupy potrzebujemy
Szybko Tanio Smaczniewodą ponad poziom warzyw i gotujemy na małym ogniu do miękkości. 5. Następnie zestawiamy garnek z ognia, wyjmujemy liść laurowy, pora, selera, marchewkę i pietruszkę, po czym blendujemy zupę na gładki krem. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem z ziemniaków podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, chipsami boczku oraz natką pietruszki. Smacznego
W kuchni KatieZupa szczawiowa to moje wspomnienie z dzieciństwa. Tym razem to ja ją ugotowałam, w swojej wersji, bo z czosnkiem niedźwiedzim i to był strzał w dziesiątkę
Kolorowy PrzepisownikRating: Zupę ogórkową chyba każdy z nas lubi – ja ją uwielbiam, tak samo jak moje dzieci. Gdy mówię im, że dziś będzie zupa ogórkowa to
Magiczny GarnekAromatyczna zupa z kalafiora i mleczka kokosowego Składniki: z przepisu Magazyn Kuchenny 1 kalafior (ok.500g) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki 3 łyżki oleju
Moja Galeria SmakuKremy to sycące zupy o ciekawej konsystencji. Krem ze szparagów to świetny przykład, że potrafią też mieć doskonały smak - nawet dla osób, które nie przepadają za szparagami
Milion Smakówwarzywa zmiękną. Po jakiś 25 min dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze aż kasza będzie miękka czyli ok 25 min. Na sam koniec blenderujemy zupę by otrzymać gesty krem. Tak otrzymaną zupę podajemy z salaterkach z kleksem jogurtu naturalnego. Mnie wyszło na co najmniej 6 porcji. Smacznego
Panda i jej światmyślę że wyszło rewelacyjnie, jak na domowe warunki J Zupa jest bardzo sycąca i aromatyczna, jak dla mnie idealna. Polecam abyście użyli do zupy dobrej jakości pomidorów, najlepiej tych malinowych. Od nich zależy cały smak. Krem z pieczonych pomidorów i papryki z gorgonzolą Składniki: 3 duże czerwone papryki 5 dużych pomidorów 1-1,5 szklanki bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku(...)pomidory,czosnek cebulę oraz paprykę. Pestki dyni oraz słonecznika prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Do podsmażonych warzyw dolewamy bulion, na początku szklankę. Wszystko miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy więcej płynu. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem. Jeśli zupa będzie za mało ziołowa możecie dodać nieco więcej ziół. Na koniec dodajemy rozkruszony
Mania Gotowania