Aromatyczny krem paprykowy z białą czekoladą – moja propozycja kolacji na Walentynki dla lubiących niebanalne połączenia smakowe Zupa, która zaskakuje prawdziwą fuzją smaków i aromatów – podsmażana papryka i kokos, a do tego niesamowitą słodycz wprowadza czekolada, a pikanterii dodaje pikantny olej z chili. Jeśli szukasz dania pod tytułem „co ugotować na romantyczną kolację?” to zapewniam(...)kostki białą czekoladę. Wyłącz ogień i zamieszaj kilkukrotnie czekoladę, żeby jej ułatwić roztapianie Do garnka z papryką wlej 150 ml mleczka kokosowego. Wyłącz ogień. Całość zblenduj na gładki krem. Przelej zupę do miseczek. Zamocz łyżkę w białej czekoladzie i polewaj cienkim strumieniem zupę w talerzach. Zupę możesz udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Składniki 800 g czerwonej papryki
Eat me! Fit me!gęsta i gorąca zupa, pachnąca cynamonem. U mnie powstała taka zupa na bazie dyni z pomidorami i jabłkiem. I nie jest to ostatnia zupa dyniowa tej jesieni. Kiedyś dynia mogła dla mnie nie istnieć, teraz przerabiam ją na wszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj(...)pokrojone jabłka oraz pokrojoną dynię i gotować do miękkości z solą i pieprzem do smaku. ? Gdy dynia będzie miękka, dodać pomidory z puszki i cynamon, zagotować i zmiksować zupę na krem. ? Na koniec wlać mleko i śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. ? Podawać zupę polaną sosem balsamicznym
To co kochamwszystkie możliwe sposoby, ale i tak najbardziej smakują mi zupy. Wkrótce curry warzywne z dynią i zupa pieczarkowo-dyniowa. A dzisiaj dla bardzo głodnych polecam do mojego kremu dyniowego dodatek w postaci ryżu lub kaszy jaglanej. Składniki : • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę • 1 puszka pomidorów w puszce • 2 jabłka(...)miękkości z solą i pieprzem do smaku. • Gdy dynia będzie miękka, dodać pomidory z puszki i cynamon, zagotować i zmiksować zupę na krem. • Na koniec wlać mleko i śmietankę, doprawić sokiem z cytryny, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku. • Podawać zupę polaną sosem balsamicznym
To co kochamidealna zupa na jesienne i chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom takim jak cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, imbir i papryczka chilli zupa jest nie tylko zdrowa, ale też i mocno rozgrzewająca. Przyprawy użyte w tym przepisie są naturalnymi antybiotykami, które w okresie jesiennych przeziębień podreperują nasze cenne zdrowie. Do przepisu dodałam odrobinę jesiennych owoców, aby wzbogacić smak kremu. Smażone śliwki(...)można dowolnie komponować, ja przygotowałam mieszankę składającą się z mięty, kolendry, szałwii i bazylii. Możecie pomiąć zieleninę, jeśli nie przepadacie za nią. Gęstość kremu regulujemy poprzez dodanie większej lub mniejszej ilości wody. Przyprawy dodajcie do zupy w dwóch lub trzech porcjach, smakując za każdym razem. Smak to indywidualna sprawa i być może dla was będzie potrzebna mniejsza lub większa
SprawdzonaKuchnia.plKrem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny(...)minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta. Jeśli używasz masła z kawałkami orzeszków, dodaje po zmiksowaniu zupy. Kawałki orzechów będą lekko chrupały w kremie
KucharzycaKrem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym znalazłam w ksiażce Kingi Paruzel „Flexitarianizm”. Moja wersja jest słodsza o pieczoną marchewkę. 4 porcje: 1 średni kalafior 4 łyżki oleju rzepakowego 2 mniejsze marchewki 1 ziemniak ok. 800-900 ml wody 3 łyżki masła orzechowego* 1 łyżka suszonych warzyw/przyprawy do rosołu 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z cytryny(...)minut. Po upieczeniu odkładamy kilka różyczek kalafiora do dekoracji, a resztę warzyw przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy pozostałe składniki. Gdy woda zacznie wrzeć zupa jest gotowa. Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wody, jeśli jest zbyt gęsta. Jeśli używasz masła z kawałkami orzeszków, dodaje po zmiksowaniu zupy. Kawałki orzechów będą lekko chrupały w kremie
KucharzycaKrem z pieczonych warzyw / Roasted Vegetables Cream of Soup Dziś polecam szybki i prosty przepis na zdrowy krem z pieczonych warzyw . Taka zupa pełna witamin to świetny pomysł na pierwsze danie. Do mojego kremu z pieczonych warzyw użyłam dyni, włoszczyzny i przyprawy curry, dzięki której zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca. Jeśli macie ochotę, doprawcie ją ulubionymi przyprawami. Możecie też dolać(...)niej odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka kokosowego, nadającego jej egzotycznego charakteru. Kremowa zupa z pieczonych warzyw fantastycznie smakuje z czosnkowymi grzankami lub pestkami słonecznika albo dyni. Smacznego:) Przepis na krem z pieczonych warzyw: ok. 2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę), pół małej dyni, 2 marchewki, duża pietruszka (korzeń), cebula, 1/3-1/4 selera
Lekcje w kuchnibliskich na poszukiwania nie jagód, tylko mojej osoby. W związku z tym jagodobraniem proponuję dzisiaj półwytrawną zupę na bazie kupnych czarnych jagód, rabarbaru i jabłka z nutką cynamonu. Rabarbar nadał charakteru czarnym jagodom, dzięki niemu zupa jest kwaskowa, a nie mdła jak większość zup owocowych. Czarne jagody mają najsilniejsze właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Zawierają mnóstwo błonnika, neutralizują wolne rodniki, obniżają(...)rabarbar się rozpadnie. ? Wsypać jagody, cynamon i gotować jeszcze ok. 5 minut. Odłożyć kawałek jabłka i kilka jagód do dekoracji. ? Gotową zupę po lekkim ostygnięciu zmiksować na gładki krem. ? Podawać zupę z kaszą jaglaną, posypaną pokrojonym kawałkiem jabłka
To co kochampapryką, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wlałam wodę, dodałam soczewicę i doprowadziłam do wrzenia, po czym zmniejszyłam płomień, dodałam pomidory i gotowałam około 20 minut. Po ugotowaniu zmiksowałam zupę na krem, ale nie jest to konieczne. Szybka zupa z soczewicy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacynamon i gotować jeszcze ok. 5 minut. Odłożyć kawałek jabłka i kilka jagód do dekoracji. • Gotową zupę po lekkim ostygnięciu zmiksować na gładki krem. • Podawać zupę z kaszą jaglaną, posypaną pokrojonym kawałkiem jabłka
To co kochamziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorącą, oprószoną płatkami chili i/lub drobno posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskachyba muszę i ją zrobić...) ale uplasuje się spokojnie na 3 miejscu. Bo drugie też zajęte- przez żurek. I tak rozmyślając o tej zupie Mamy, stwierdziłam, że czemu by nie zrobić jej w postaci kremu. Mało tego- miałam ku temu powód. Pierwszy- wędzone żeberko, czyli idealna baza. Drugi- jest podwójny czyli Olek i Adaś, a trzeci dotarł do mojego domu(...)bogatym zdobieniom w charakterystycznym niebieskim kolorze (choć zdarzają się też inne, choćby zielone, czerwone...) mi osobiście kojarzy się właśnie z ciepłem domu, Rodziną, wspólnymi posiłkami... Stąd też pomysł na zupę ziemniaczaną- choć w bardziej nowoczesnym wydaniu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki dla 4 osób: 500g wędzonych żeberek 1½l wody 700g ziemniaków
Kuchnia w czekoladzieWiosenna, zielona zupa: ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY zachwyca subtelnym smakiem i... Artykuł ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEPyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1 papryka
KuchniaWeDwoje.plMoim ulubionym składnikiem w zupach są zdecydowanie brokuły, uwielbiam ich smak, dodatkowo świadomość jakie są zdrowe... Ta zupa jest bardzo prosta w przygotowaniu, gotowa w kilkanaście
Dziś Ja gotujeUwielbiam zupę dyniową za jej delikatność, łagodność i idealnie kremową konsystencję. Mogłabym ją jeść o każdej porze roku! Odpowiednio doprawiona jest naprawdę przepyszna. Czasami, aby
Di gotujePyszna, zdrowa i pożywna zupa dyniowa. Rozgrzeje każdego w jesienną pluchę. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 6 Składniki: 1 kg dyni 1 cebula
KuchniaWeDwoje.pl