szparagi z grilla lubią dodatek oliwy, jak również octu balsamicznego. Dzięki temu są przyjemnie kruche. Krem ze szparagów z płatkami migdałów Wyjątkowo smaczną ale i luksusową zupą jest krem z białych szparagów. Idealnie komponuje się ona z płatkami migdałów lub grzankami. Aby była kremowa i gęsta, niezbędny jest dodatek gęstej śmietanki. By zyskała na wyrazistości – konieczny jest dodatek cebuli(...)pieprz. Gotujemy wszystko około 5 minut, następnie blendujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy śmietankę, dodajemy też masło i wstawiamy na chwilę na mały ogień, ale nie gotujemy. Wylewamy zupę na talerz i posypujemy płatkami migdałów. Przeczytaj też: Jak obierać szparagi? Makaron ze szparagami Najlepsze połączenie makaronu ze szparagami uzyskuje się w zapiekance. Tam wszystkie smaki przenikają się
Na-talerzu.plKrem z cukinii i ziemniaków, to bardzo aromatyczna zupa. Najlepiej smakuje, podana z podpieczonymi na patelni, pestkami dyni i słonecznika. Składniki: 3 ziemniaki (około 300 g) 2 średnie cebule 1 marchewka oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku sól pieprz 600 ml - 700 ml bulionu warzywnego ziarna słonecznika pestki dyni (polecam Skworcu ) Wykonanie: Cebulę(...)podsmażamy jeszcze 2 minuty. Cukinię z czosnkiem przekładamy do garnka. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy, aż zmiękną. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą. Zupę miksujemy na gładki krem. Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami. Smacznego
Smak mojego domuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-8 Składniki na krem: duży seler, większy por (biała i jasnozielona część), 3 większe ziemniaki, około 1,5 l bulionu (może być z kostki), łyżka masła, łyżka oleju, sól, pieprz świeżo mielony, szczypta pieprzu cayenne, odrobina curry, 200 g śmietany 30%. Dodatkowo: posiekana natka pietruszki(...)przez około 15 minut, często mieszam. Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut). Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Krem podaję z połówkami jajka, posypany natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem
JejKuchniaChłodnik z zielonego groszku, to odpowiednia zupa na ciepłe i upalne dni. Zimna, z dodatkiem mięty i doskonale chłodząca. Gęsta zupa ma przyjemny groszkowy kolor dodatkowo
Przepisy KulinarneZupę pomidorową pewnie każdy zna, ale ta nie jest taka zwykła i tradycyjna ;) Oprócz świeżych pomidorów zawiera sok pomarańczowy. Nie jest również podawana ani z ryżem
Moja Galeria Smakuodganiać od garnka, bo zanim podałam na obiad (zrobiłam zdjęcia) połowę już wyżarł. Składniki na 4 porcje: Rurki z kremem marchewkowym 8 kruchych rurek (przepis tu ) 3 ugotowane marchewki 100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem) łyżeczka pieprzu ziołowego Zupa: pół kilograma brukselki 2 średnie marchewki 2 ziemniaki 4 „kostki miłości” do zupy lub: po pół łyżeczki(...)Dodaj około 1,5 litra wody i przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj marchewkę w plasterkach, przykryj garnek i gotuj całość około 10 minut. Podczas gotowania się zupy, masz akurat czas na przygotowanie kremu, czyli zblenndowania wszystkiego razem, uwierz mi, sam/a będziesz zaskoczony/a jakie to pyszne. Wyłów z zupy kilka brukselek i plasterki marchewki do dekoracji, a resztę zblenduj. Smacznego
greenscarfZupy-kremy pokochalam miloscia bezgraniczna gdy zaczelam sama gotowac dla mojej Coreczki. Na poczatku o wiele latwiej mi bylo otworzyc zakupiony w sklepie sloiczek, co tez czynilam dosc czesto. Gotowanie osobnych obiadkow dla tak absorbujacego dziecka wykraczalo poza moje sily. Jednak z czasem, gdy moja Latorosl "dorastala" i potrafila zajac sie sama soba, ja zamienilam sklepowe sloiczki na pyszne zupy
Przysmaki Karolkitalerzu zupę posypać pestkami dyni, mogą być podprażone na suchej patelni. Podawać z grzankami lub tostami. Dla lubiących zupy ziemniaczane mam jeszcze inne jej wersje: Krem z fioletowych ziemniaków Zupa ziemniaczana z kaszą i jarmużem Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem Krem ziemniaczany z chrupiącym boczkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam zupy krem. A to kolejna pyszna. Udekorowana listkiem bazylii fioletowej. Z grzankami. Smakuje wyśmienicie! Składniki: pół kalafiora dwa ziemniaki cebula dwa ząbki czosnku dwie szklanki bulionu warzywnego (od bidy może być z kostki) sól pieprz 50 ml śmietany 30% dwie kromki chleba dwie łyżki oliwy z oliwek kilka listków bazylii (u mnie fioletowa) Kalafiora myjemy(...)oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki, cały czas obracając i mieszając do momentu aż będą delikatnie brązowe i chrupiące. Gdy warzywa w naszej zupie będą miękkie możemy ściągnąć garnek z ognia. Blenderujemy całość na gładki krem, ponownie podgrzewamy. Mieszamy ze śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia aby smaki się wyrównały i gotowe. Podajemy z grzankami i bazylią. Pycha
Mango PapajaFrancuska zupa z jadalnych, pieczonych kasztanów. Aksamitnie gładka, jedwabista zupa o delikatnie orzechowym smaku. Rarytas wśród zup, wykwintna i rzadka zupa z jadalnych kasztanów. W październiku i listopadzie jadalne kasztany można zakupić w dobrze zaopatrzonych sklepach. Najczęściej znajdują się na dziale świeżych owoców lub orzechów na wagę. Sięgając po kasztany, wybieraj te ciężkie, z błyszczącą nienaruszoną skórką, bez śladów pleśni(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kremowa zupa z jadalnych kasztanów 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Zupa Kuchnia: Francuska Trudność: Średnie Ilość 6 porcji Przygotowanie 1 godz. Gotowanie 1 godz. Kalorie 130 kcal Jesienna, aksamitnie kremowa zupa z jadalnych kasztanów. Gładka, jedwabista zupa o subtelnym orzechowym posmaku kasztanów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZUPA Z KASZTANÓW 1 kg świeżych
ProstePesto.plZupa chrzanowa to jedna z ciekawszych zup, jakie można ugotować na Wielkanoc i nie tylko. Moja ulubiona wersja to zupa chrzanowa krem z białą kiełbasą i jajkiem na twardo. - sprawdzony przepis - świetna zupa na Wielkanoc - cała zupa szykowana w jednym garnku
AniaGotuje.plKremowe zupy pokochałam miłością bezgraniczną :) ta ma nie tylko piękny kolor, ale jest też bardzo smaczna! Podsmażona dynia ma nieco inny smak niż ugotowana, pieczona papryka dodaje wyrazu, mascarpone sprawia, że całość nabiera kremowej delikatności, a przyprawy przyjemnie rozgrzewają i aromatyzują. Wybrałam dynię hokkaido, bo nie trzeba obierać jej ze skórki - jest szybciej ;) Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni(...)wolnym ogniu. Dodajemy miąższ z upieczonej papryki, podlewamy niewielką ilością wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Serek mascarpone dodajemy do warzyw, rozpuszczamy i miksujemy całość na gładki krem. Wstawiamy jeszcze na chwilę na palnik, przyprawiamy
Kolorowy Przepisowniksmaż plastry, aż nabiorą złocistej barwy i staną się chrupiące. Zdejmij z patelni i układaj na papierowym ręczniku. Oprósz delikatnie solą. Gotową zupę zdejmij z ognia, przelej do kielicha blendera i zmiksuj na gładki, jednolity krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przelej do miseczek, podawaj udekorowaną chipsami z topinamburu i skropione olejem z pestek dyni
Roślinna - blog wegański