Tak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu", bo
Kuchnia w czekoladziejest to byle jaka, pierwsza lepsza zupa, to bardzo, bardzo smaczna zupa! Poznajcie ja proszę i pamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 600 ml wywaru warzywnego(...)utłuczony w moździerzu pieprz indonezyjski. Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy ją aby uzyskała jednolitą konsystencję niezbyt gęstego kremu. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową i gotowe
Quinoa Raz!Planując menu, chciałam zabrać uczestników w wyjątkową podróż przez majowe stragany – rześkie, soczyste, pulsujące kolorami, i ułożyć z nich doskonałą paletę potraw – sezonowych, lekkich, pachnących jedną z najpiękniejszych pór roku – dojrzałą wiosną i majówką. Grupa wspaniałych uczestników przygotowała kilkudaniową kolację oraz brunch. Każdy z dwóch warsztatów kulinarnych zakończony był wspólnym posiłkiem przy gościnnym, magicznym stole Siedliska. Już podczas pierwszej(...)wielka rodzina. A co jedliśmy? Oto menu Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi
KUCHARNIAUwielbiam zupę cebulową i należy ona do moich ulubionych zimowych, rozgrzewających dań. Niestety mój mąż nie podzielał mojego entuzjazmu, gdy przyrządzałam podobny obiad. Dlatego zawsze staram
Mienta blogorzeźwiająca. Do tej pory nie używałam rukoli do gotowania. Surowa odgrywała ewentualnie rolę dodatku do ciepłych dań. Bałam się, że jej zdecydowany smak zdominuje całą potrawę- nic bardziej mylnego. Smaki pięknie skomponowały się, podkreślając się nawzajem. Rukola była przyjemnie wyczuwalna, ale pomimo iż użyłam jej w dużej ilości, nie przyćmiła paprykowej nuty. Zupę gotowałam na bazie wywaru(...)świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw. Gdy wywar był już gotowy, czyli wszystkie składniki zmiękły i oddały płynowi swój smaku, przecedziłam go, pozostawiając w środku jedynie kawałek selera, marchewkę, małą pietruszkę i cebulę- po zmiksowaniu dodały zupie nieco gęstości. Nie chciałam jednak by była przesadnie gęsta, niczym zupa-krem, dlatego nie wykorzystałam wszystkich warzyw
PichceniomaniaNie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień
Czary - gary w kuchnimałych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcySkładniki na zupę rybną - 6 porcji:bulion rybny 700-800 ml1 cebula2 łyżki masła ghee 400 g dorsza2 marchewki1 pietruszka2 ziemniaki kawałek pora i selerazielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniezielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniesok z 1/2 cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego100-150 ml kwaśnej śmietanysól.pieprznatka zielonej pietruszkiWykonanie(...)zupę do wrzenia .Zdjąć garnek z ognia,odstawić na kilka minut ,by dorsz doszedłzahartować śmietanę i połączyć z zupąna talerzach posypać natką zielonej pietruszki ŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI:dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W tak zwanym międzyczasie pomiędzy jednym dzieckiem a drugim zaczęłam gotować zwykłą zupę. Miała być z ziemniakami - musiałabym po nie iść na dół i obierać, a
Kolorowy Przepisownikatarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre? Zaczęłam od zupy, całkiem dobrej i podawanej(...)całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus buraczkowy był pyszny i dobrze pasował kolorystycznie do mięsa. Nie smakowała mi tylko sałatką tabbouleh podawana jako dodatek – o tej porze roku pomidory nie mają żadnego smaku i można by dodać nieco więcej zieleniny. Mój mąż jest psychofanem steków argentyńskich, które w Sphinksie są mięciutkie i bardzo korzystne cenowo, więc
Ugotowane pozamiataneJesień w pełni i nie jest to niestety polska złota jesień. Za oknem szaleje wiatr i deszcz, a temperatura spada bezlitośnie. Jest jednak bardzo prosty sposób
Bananowe Polejesienne, zimne popołudnia. Jest sycąca i cudownie rozgrzewa. Koniecznie spróbujcie jej w tej wersji. Składniki: • 1,5 kg świeżego miąższu dyni bez skóry • włoszczyzna: 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek pora, cebula • kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm, • sól, pieprz, curry, ostra paprika, • kwaśna śmietana 18% • prażone pestki z dyni • 1 duży ząbek czosnku • 1 duża szalotka • 1 łyżka oleju(...)pieprzem, ostrą papryką i curry. 9. Dolać część bulionu warzywnego. Powinno go być tyle, by sięgał do poziomu dyni. 10. Gotować zupę do miękkości dyni. 11. Odlać część wywaru z ugotowanej zupy do kubka. 12. Zupę zmiksować na krem. Jej gęstość regulować dolewając z kubka wywar. Ja nie dolewałam go wcale. 13. Zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję ozdobić kleksem
W mojej kuchniUwielbiam dynię pod każdą postacią, ale o tym już chyba wspominałam - wielokrotnie :D Mam to szczęście, że uchowały się jeszcze dwie olbrzymie dynie domowej hodowli :) Taką
Zdrowie na języku :PZupa ogórkowa to moja ulubiona! Ale przygotowuję w różny sposób - na kościach, z mięsem drobiowym lub bezmięsną. W zależności od ochoty, a zawsze smakuje super! Moja
Kolorowy PrzepisownikSycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI: 0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1
MarciochaKucharzy