Powiem szczerze, że zupa krem na bazie dyni i soczewicy jest syta..bardzo syta. Jeżeli chcemy, żeby rozgrzała zmarzluchów dodajmy do niej odrobinę chilli. Będzie sycie i pikantnie. Soczewica jest bogata w białko, więc dodatek mięsa jest zbędny. No i ten kolor! - od razu się poprawia humor - nawet w najbardziej pochmurny, jesienny dzień.. Porcja na 3 głodne osoby(...)dyni ( obranej i oczyszczonej z pestek ) - 1,5 szklanki czerwonej soczewicy - 2 duże marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - kawałek pora ( biała część z odrobina zielonej) - 2 ząbki czosnku - 1 liść laurowy - 1 płaska łyżka soli - 2 łyżki masła / oleju / oliwy Dynię pokroić w kawałki. Marchewkę, pietruszkę oraz por obrać i pokroić w podobnej wielkości cząstki. Soczewicę przepłukać. Zalać wodą
kawawszklanceSkładniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki natki pietruszki 2 marchewki 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry wody 1 łyżka masła 1/2-2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu posiekana natka(...)mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, masło i śmietankę oraz posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z naleśnikami pokrojonymi w grube paski
Czerwień i błękitZa niecałe dwa miesiące, na początku lipca, wybieramy się na ślub brata mojego męża. Teraz każdy ma zakupione kreacje i boi się, żeby nie przytyć . Również
kuchniabellissima.wordpress.commarchewki 1 pietruszka 1 pasternak kawałek selera kawałek pora 1-2 łyżki oleju rzepakowego 80 g kaszy jaglanej przyprawy: sól morska, curry , pieprz cayenne , papryka słodka , zioła prowansalskie , pieprz ziołowy i prawdziwy 1 l wody Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj obrane i drobno pokrojone: marchewkę, pietruszkę, pasternak, seler, por. Gotuj ok. 30 minut. W tym czasie kiedy(...)porcje kaszy. Kiedy szpinak będzie już gotowy dodaj całość z patelni do garnka z wywarem, przypraw. Gotuj jeszcze parę minut. Wmieszaj do zupy ugotowaną kasze jaglaną. Kolejno całość zblenduj na gładki krem. Przed podaniem możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego
Zdrowie na języku :Pcukierni w restauracji Roberta Sowy. Każde stanowisko kusiło, pachniało i inspirowało. Przygotowaliśmy zupę cebulową z brandy i serem gruyer, piersi z kurczaka owinięte pancettą i nadziewane szpinakiem i serem mozzarella, yakitoru z łososia z sałatką z owoców południowych (mój absolutny faworyt) oraz orzechowe bezy z kremem kawowym i sosem z owoców leśnych. Było pięknie, słonecznie, niezwykle smacznie
KUCHARNIABardzo lubię zupy.Najczęściej to właśnie one w codziennym dniu pracy goszczą na naszym stole.Dziś zupa - krem z zielonych pomidorów i grillowanej papryki.Danie jest idealne na chłodne dni.Każda zupa powinna być robiona na aromatycznym bulionie. Eksperymenty w kuchni to dla mnie chleb powszedni. Używam wielu rodzajów mięs jako bazy do bulionu. Często u rzeźnika kupuję różne mięso, porcjuje(...)potem wykorzystuje do przygotowania bulionu.Jakich składników używam dziś:-mięso: korpus kaczki, szyja indycza, kawałek szpondru wołowego i skrzydełko z kurczaka-5 zielonych pomidorów-4 czerwone papryki-cebula-kapusta włoska-por-liść laurowy-ziele angielskie-pieprz ziarnisty-sól morska-cukinia-4 marchewki-2 pietruszki-seler -dwa ząbki czosnkuJak przygotować bulion?Opłukane mięso zalewamy w garnku zimną wodą i doprowadzamy na dużym
BaRepasproszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego 2 łyżki masła kmin rzymski kolendra sól pieprz Pora pokroić w plasterki a cebulę(...)kostkę. Masło roztopić i podsmażyć na niej cebulę a po 5 minutach dodać pora i dusić na małym ogniu dalsze 5 - 8 minut. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w bulionie, dodać pora i cebulę, całość zmiksować na krem. Dodać przyprawy i imbir starty na papkę. Radzę od razu nie wkładać
Jadło i czytadłodzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać(...)przykryciem przez 35 minut. Następnie dodać kostkę wołową, pomidory z puszki i przyprawy. Gotować 20 minut. W tym czasie ugotować torebkę ryżu wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Zupę zblendować na gładki krem. Podawać z brązowym ryżem
Zdrowie na języku :P#ziemniaki z poprzedniego dnia rozgniatamy widelcem dodajemy #jajko i #make #kokosowa. Ciasto powinno mieć konsystencję dająca się rozwałkować. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze
Szkrab Je Samkuleczkami groszku ptysiowego. Składniki: ok. 200-300 g pieczonej dyni - dynię upiekłam jeszcze w zeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka(...)momentu aż ziemniaki będą miękkie. Tak jak już pisałam, można dodać mięso (np. pierś z kurczaka) - wtedy całość będzie treściwsza. Kiedy ziemniaki są miękkie należy zblendować całość na krem. Jeśli będzie za gęsty dolać wody, jeśli będzie za rzadki należy trochę podgotować i odparować. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Podawać lekko przestudzone, z groszkiem ptysiowym lub grzankami - u mnie
Ze smakiem bez glutenuDziś mam dla Was zupę - oczywiście szybką i łatwą w przygotowaniu, lekką i pyszną :-) Pieczarkowa :-) Myślę, że każdy, a przynajmniej większość osób lubi pieczarkową :-) Ja na
Czary - gary w kuchniRosół jaki jest każdy widzi. I ilu kucharzy tyle wykonań. Można go podawać sam, z makaronem, kawałkami ziemniaków lub roztartymi ziemniakami - jak u nas :) ja o
Kolorowy PrzepisownikWiosna, wiosna, wiosna - ach to Ty! Pamiętacie tę piosenkę? Kiedy rano wstaję do pracy, miasto jeszcze śpi, ale nie słońce - budzi się, oświetla wszystkie zakamarki ospałej
W kuchni Karmel-itkizdrowia! Tego Wam życzę! :) W okresie jesiennym szaleję na punkcie zup-krem i dyni. Mogłabym robić je na zmianę. Dlatego dziś nie będzie inaczej. Chciałabym zaproponować Wam pełną zdrowia zupę krem z selera naciowego z koperkiem. Dlaczego pełną zdrowia? Mianowicie, seler naciowy zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz kompleks witamin B, więcej witaminy(...)selera naciowego - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 cebule - por - ćwierć dużego, bądź połowa mniejszego selera korzeniowego - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - pół pęczka koperku + do dekoracji - ząbek czosnku - sól, pieprz, ulubione przyprawy W garnku przygotowujemy bulion i zagotowujemy. Marchewki, pietruszki i seler obieramy, a seler naciowy obieramy z łyka. Pora i seler naciowy kroimy w plasterki (zostawiamy kilka
Be Fit Be Strong