ciemno, nieprzyjemnie... ale smacznie! Ostatnio szukamy specyfików, które rozgrzeją, uszczęśliwią i nie przemęczą naszych żołądków. Nadeszła więc w naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi(...)się też nutka słodyczy w postaci kokosowego mleczka i moc zaczerpnięta z dużej ilości czosnku. Całość tworzy bajkę. Bajkę, która z każdą łyżką smakuje inaczej. SKŁADNIKI:- kalafior, 1,- por, 2 całkiem duże,- cebula, 1 ogromna, 2-3 mniejsze,- ziemniak, 3- mleko kokosowe, pół puszki,- oliwa z oliwek, odrobina,- ziarenka "Piekło Niebo"- pieprz czarny,- odrobina domowej mieszanki z suszonych warzyw
Wypisz Wymalujmiękkości ok pół godziny. Dodajemy pomidory z puszki i dalej gotujemy ok 10 minut. Dodajemy suszone zioła i starannie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 1/4 zupy odlewamy i miksujemy na gładki krem, przelewamy ponownie do garnka i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekany szpinak i jarmuż. Zupę podajemy posypaną posiekanymi świeżymi ziołami i listkami jarmużu. Smacznego
Naturalna Kuchniaposiłek, a to sprawia, że jest idealna do wzięcia np. do pracy. Przepyszna i na ciepło, i na zimno. Co prawda M nie lubi, jak tak mówię, ale ta zupa to prawdziwa PETARDA Czuć delikatny smak szparagów i nie został on zdominowany smakiem wędzonki. No na prawdę… przepycha. A oto mój przepis: Składniki: 300 g wędzonych kości wołowych(...)wywaru i gotowałam do miękkości. Gdy szparagi zmiękły, dodałam mięso z ćwiartek z kurczaka i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam tylko solą do smaku. Na suchej patelni podprażyłam plasterki boczku tak, aby powstały z nich chrupiące chipsy. Zupę serwowałam z boczkowymi chipsami posypaną drobno posiekaną natką pietruszki
Kate's KitchenPo cudownym weekendzie w Międzygórzu, naleśnikach z jagodami pod Śnieżnikiem, pieczonym pstrągiem w lokalnej restauracji zachciało się nam czegoś klasycznego: Barszczu ukraińskiego Przyznam się, że będę
MarciochaKucharzyOj dawno tak dobrej zupy nie jadłam. Zaczęłam zbierać obierki warzyw i mrozić porcjami na wywar. Dzisiaj debiut obierkowy, niezwykle aromatyczny! Dzięki dodaniu serka topionego, zupa
Mój pomysł natych dobroci. Na blogu jest już kilka przepisów na pomidorową ale polecam kolejną. Zupa jest pyszna i gęsta bo oprócz pomidorów zmiksowałam marchewkę i cebulę. Można podać ją z makaronem lub ryżem ale także zajadać samą, można też dodać mniej bulionu i wyjdzie nam zupa krem. składniki: 2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 1,5 l bulionu 1 duża
Monia miesza i gotujeoliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo , o czym powinny pamiętać osoby na diecie i zainteresowane zdrowym odżywianiem. Z białą truflą znakomicie łączy się smażone prosciutto i ostre kiełki pora. Zamiast szynki możecie dodać małe(...)ziołowe grzanki lub kromkę opieczonego wiejskiego chleba. Aksamitny krem, chrupiąca szynka, aromatyczna oliwa i pikantne przyprawy. Spróbujcie koniecznie. Czas przygotowania: 15 minut + czas moczenia i gotowania przy użyciu suchej fasoli Porcje: 4 Składniki: 1 szklanka białej fasoli (moczonej 12 godz.) lub 1 puszka, Oliwa Monini White Truffle, 250 g ziemniaków, 1,5 l bulionu, ½ szalotki, 1 ząbek
SzczyptaSmaQBazą do tej zupy są pory, zielony groszek i wywar z warzyw lub mięsa. Koniecznie trzeba zatroszczyć się, by zupa nie była mdła i
W kuchni wieczoremjakiegoś czasu jestem zakochana w zupach - kremach. Uwielbiam ich konsystencję, smak i aromat. Dzisiaj przygotowałam taką zupę z jednych z moich ulubionych składników, czyli z czosnku i kalafiora. Zupa ta jest niezwykle sycąca i gęsta. Połączenie kalafiora i czosnku nadaje wspaniałego aromatu i smaku.Składniki:4-5 skrzydełek z kurczaka (lub inne dowolne mięsko, lub porcja rosołowa)4 średnie(...)marchewki,3 średnie pietruszki,1 średni seler,1 mały por,1 mały kalafior,1 główka czosnku,3-4 łyżki masła,sól, pieprz - do smaku,2 liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego,jogurt naturalny lub śmietana.Mięso (porcję rosołową) opłukać i ugotować w około 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaplastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu. Danie główne stanowiły wspomniane już wyżej combry jagnięce. Ukoronowaniem obiadu, był przepyszny deser - mus śliwkowy z przyprawami korzennymi i kremem chałwowym. Dla mnie - rewelacja ! Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Pyszne jedzenie i miła atmosfera sprawiły(...)miałam ochoty na zakończenie... Niestety - wszystko co dobre szybko się kończy !Nadeszła pora powrotu do domu.Pozostały wspomnienia, niezwykle miłe wspomnienia. Nowe znajomości mam nadzieję będą trwały, a doświadczenia zdobyte podczas warsztatów zaowocują
kolorowotorcikowokaloryczny, ale za to jaki pyszny. 500g białe kiełbasy surowej 150g boczku wędzonego 300-400ml zakwasu 2 marchewki 2 cebule 3 łodygi selera naciowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 łyżeczki chrzanu 5 jajek pęczek natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1. Do garnka wlewamy 2 litry wody, zagotowujemy. W międzyczasie białą(...)miękkości przez około 45 minut, po czym dodajemy zakwas, chrzan i przyprawy, gotujemy jeszcze chwilę. Studzimy i miksujemy na krem. 3. Boczek podsmażamy do zarumienienia, jajka gotujemy na twardo, natkę siekamy. 4. Do misek wlewamy zupę, układamy kolejno: natkę pietruszki, pokrojone na ćwiartki jajka, boczek, pulpeciki. Posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniBardzo smaczna,rozgrzewająca zupa krem, w pięknym pomarańczowym kolorze. To zasługa batatów - słodkich ziemniaków. Jeżeli nie lubicie zbyt ostrych smaków, pomińcie ostrą papryczkę. Polecam! składniki 25 g masła lub oliwy 5 łodyg selera naciowego , obrane, pokrojone w plastry 300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)garnku na małym ogniu. Dodać seler, por i ziemniaki i dusić, delikatnie mieszając, przez 5 minut . Wlać do garnka bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera
Stare GarySkładniki : groszek zielony, mrożony 450 g - ugotować w takiej ilości wody, by wyszło co najmniej 1,5 l zupy włoszczyzna , a jeszcze lepiej już ugotowany rosół
Proste PotrawyOdkąd zainteresowałam się Kuchnią Pięciu Przemian (czyli od jesieni zeszłego roku) i stosuję ją w dużym zakresie, odtąd zupa stała się moim stałym i ulubionym daniem
Zdrowa Kuchnia Sowynią nawet najmłodsi kucharze ;) Składniki: 2 pory 4-5 ziemniaków 1 główka czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego) 10 dag serka topionego śmietankowego 2-3 łyżki masła klarowanego Jarzynka lub sól do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką serrano Sposób przygotowania: Por myjemy, kroimy w plasterki, czosnek obieramy(...)czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu. Smacznego
Wanilia i Kardamon