jesiennego chłodu i dwóch ślicznych, średnich cukinii powstała kolejna kremowa zupa. Mam nadzieję, że przez te warzywne przeciery jedynym moim miejscem zatrudnienia w przyszłości nie zostanie Dom Spokojnej Starości;) Cóż, nic nie poradzę, że tak bardzo je lubię;) Jako kontrast dla mojego kremu dorzucam garść prażonego słonecznika, żeby rozruszać trochę mięśnie żucia i wykorzystać zęby:) Cukinia nie będzie tak samo(...)czubryca zielona sól pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w kostkę, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Następnie miksujemy na gładki krem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, czubrycę, sól i pieprz. Rozgrzewającą, intensywną i pyszną zupę podajemy z prażonym słonecznikiem. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyZazwyczaj zupę brokułową przygotowuję w formie kremu i podaję ją z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Dzisiaj brokułowa z różyczkami tego zielonego warzywa w towarzystwie ziemniaków, marchwi i selera, z koperkiem. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 1/2 selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 1 duży brokuł 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól(...)bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Brokuła umyć, podzielić na różyczki i dodać do zupy. Gotować aż wszystkie warzywa i będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól
Czerwień i błękitkrem z białych warzyw, którą dziś wrzucam do naszego rodzinnego menu. Ziemniaki dodają gęstości zupie, to ile bulionu / wody dodacie zależy na końcu do Was. Ja najczęściej po zmiksowaniu widzę ile mogę jeszcze dolać, robię to na oko, więc i w przepisie konkretnie nie podaję ile ma być dokładnie bulionu / wody. Zamiast śmietanki możecie dodać mleka. Gotową zupę można(...)białe części pora pokrojone w plastry. Na samym końcu wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. 3. Następnie zalewamy nasze warzywa rosołem, dodajemy ziele i liść (dodadzą delikatnego dodatkowego aromatu). Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu. 4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liść, zupę miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą, świeżo
Zasmakuj KuchniNajlepszy czas na zupy krem, to zdecydowanie lato, gdyż mamy pod dostatkiem świeżych, a co najważniejsze, polskich warzyw. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy. Składniki: - 750 g brokuła - 250 g świeżego szpinaku - 1 por - 3 cebule - 3 ziemniaki - 4 marchewki - 1 pietruszka - 200 g piersi z indyka - 2 l wody - 2 ziela angielskiego - 1 listek laurowe
Receptura smakuBardzo prosta w przygotowaniu zupa-krem o delikatnie słodkim smaku marchwi i cebuli. Jest dość gęsta i bardzo sycąca. Najlepiej smakuje skropiona oliwa z oliwek z płatkami parmezanu. Składniki: 700g marchewki 2 ziemniaki biała cebula biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1l bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól, czarny pieprz 500ml bulionu warzywnego
Pyry na Gazpastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem, dodać śmietankę, doprowadzić do zagotowania i wyłączyć
To co kochamMoże nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora
MarciochaKucharzydrodzy zaprezentować trzy fajne przepisy na świeże śniadanie i fajny obiadek na wiosenną porę :)Coś co może Wam zasmakować na śniadanko a nawet i kolację czyli świeżo wypieczony Chlebek francuski daje sobie rękę uciąć, że będą cudowne kanapeczki jak i chlebek idealnie pasuje do zup i kremów, sałatek soczek świeżo wyciskany do świeżych kanapeczek Sok Marchewkowy, z Jabłkiem
pichcisztoprzygotowac na szybko krem z pieczarek, ktory przy okazji stal sie kolejna propozycja w ramach trwajacego Zimowego Festiwalu Zupy.Jeszcze jakis czas temu taka zupe serwowalam z torebki, az pewnego dnia powiedzialam "nie torebkom". Od tamtej pory torebkowe dania u mnie nie goszcza, za to okazalo sie ze zrobienie np takiej zupy pieczarkowej to zadna filozofia. Do tego
Przysmaki Karolkiromantycznej kolacji zamiast odpychać, może zbliżyć do siebie dwojga ludzi ;)Jedna porcja (300 ml) kremu z czosnku dostarcza około 196 kcal, 5,6 g białka, 8,9 g tłuszczu, 27,75 g węglowodanów oraz 4,4 g błonnika.SKŁADNIKI:Zupa dla 4 osób.5 główek czosnkubiała część pora1 cebula1 papryczka chili2 łyżki oleju roślinnego(...)pietruszka1 średni ziemniak2 listki laurowe3 - 4 ziarenka ziela angielskiego5 - 6 ziarenek pieprzusól, pieprz do smaku2 - 3 łyżki śmietany 18% (do zabielenia zupy)natka pietruszki (do posypania)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Na patelni na oleju smażymy pokrojonego w krążki pora, cebulę posiekaną w piórka, obrane i posiekane na mniejsze kawałki ząbki czosnku oraz drobno posiekaną papryczkę chili.Smażymy na małym ogniu
W kuchni Katiekażdej jesieni gości na moim stole zupa krem z dyni . Tym razem w nieco bardziej odważnym połączeniu - z kwaśnym jabłkiem (szara reneta sprawdza się znakomicie!) i estragonem, pikantna i rozgrzewająca. Spróbujcie koniecznie. składniki: 1 kg obranej dyni 2 średnie ziemniaki 1 duże kwaśne jabłko (np. szara reneta) 150 g białej części pora 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka(...)zeszkliłam na maśle pokrojoną cebulę, por i czosnek. Dodałam obrane i pokrojone jabłko, ziemniaki i dynię, podsmażałam około 5 minut. Po tym czasie wlałam wodę, doprawiłam solą i pieprzem. Gotowałam pół godziny, pod koniec dodając zioła prowansalskie i estragon. Całość zmiksowałam. Podawałam z gęstą śmietaną i uprażonymi pestkami dyni. Jako dodatek do kremowej zupy znakomicie sprawdziły się czosnkowe grzanki
babka w formieModa na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca. Przepis na podobny krem, ale zagęszczany ziemniakami znajdziesz tutaj . Na wiele innych smacznych dań z jarmużem zapraszam tu . Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brokułową klasyczną :) A jeśli ktoś ma ochotę na brokułową-krem, to wystarczy klasyczną przełożyć do malaksera (ewentualnie zmielić mikserem - końcówką do rozdrabniania) i zmiksować. Dwie chochelki klasycznej - na jedną zupę-krem. Dla niektórych z Was mogą się gryźć dwa składniki, ale uważam, że to sprawa kubków smakowych - ziemniaki i kasza jęczmienna. Ja lubie łączyć ziemniaki z makaronem czy kaszą jęczmienną(...)minut i pod koniec gotowania zabielamy zupę jogurtem naturalnym. Należy najpierw zahartować jogurt (lub śmietanę) czyli do kubeczka przelać w pierwszej kolejności jogurt, a następnie wlać trochę gorącej zupy. Nigdy odwrotnie, bo jogurt/śmietana się zetnie i zupa nie będzie ładnie wyglądać! W tej postaci zupa jest klasyczna. Żeby zrobić zupę-krem to należy przełożyć do malaksera dwie chochelki zupy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPrzecieram jeszcze zaspane oczy. Ciemno. Zbyt ciemno jeszcze, by wstać.Ale zegarek ewidentnie pokazuje realną godzinę.Zwlekam się, ociągając. Ubieram w amoku. Zaczyna się pora
W kuchni Karmel-itkijednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Mo ż na j ą jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam! Składniki : łyżka oliwy 4-5 łodyg dymki(...)cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą. Smacznego
Codzienne Gotowanie