zupa krem z pory - 1000 przepisów (strona:35/67)

Krem groszkowy z miętą 161

jednocześnie przepyszn ą  zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Mo ż na j ą  jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam! Składniki : łyżka oliwy 4-5 łodyg dymki(...)cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Focaccia z cebulą i czosnkiem 165

Miękkie, delikatne i puszyste, z puszną prażoną cenulką. Idealne jako dodatek do zupy krem lub barszczu. U nie był barszcz czerwony. Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z dyni 113

Sezon na dynie trwa. Pogoda za oknem nie rozpieszcza - zimno, ciemno, ponuro i deszczowo. Gorący, rozgrzewający, złocisty krem z dyni jest idealny na te porę roku

Lena Gotuje
KREM MARCHEWKOWO-IMBIROWY 128

Prosty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku! Wybierając jedzenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kremowa zupa pomidorowa z ryżem 214

Klasyk klasyków - zupa pomidorowa - trochę inaczej :) W oczekiwaniu na pyszne polskie pomidory - posiłkujemy się zapuszkowanymi ;) SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora puszka

Moje Kuchenne Rewelacje
Rosół z mięsnymi pierogami 213

Dawno nie jedliśmy rosołku:)  Tym razem z pierożkami mięsnymi SKŁADNIKI: noga kurczaka włoszczyzna (por, marchewka, seler, pietruszka, cebula, kapusta włoska) sól, ziarenka pieprzu, lubczyk, liść

MarciochaKucharzy
Zupa - krem ziemniaczany 113

Jeśli lubicie zupy - kremy, mam dla Was propozycję na krem z ziemniaków. Kolory ziemi, delikatna nuta kminku i chrupiące nasiona. Tak trochę przaśnie się zrobiło :) Składniki : 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg ziemniaków 1 duża cebula mały kawałek selera (40 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być(...)Maggi 1 czubata łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 50 g ziaren słonecznika 50 g  pestek dyni  ( u mnie ziarna Skworcu ) Wykonanie: Warzywa: ziemniaki, cebulę, seler, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa powinny się lekko zrumienić. Dodajemy czosnek pokrojony w kostkę i podsmażamy

Smak mojego domu
Zupa krem ziemniaczano szparagowy 182

selerem. Pora też kroję w grube plastry.  Wszystkie warzywa przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję ząbki czosnku, sól . Gotuję do miękkości warzyw. Na koniec przyprawiam do smaku, imbirem, pieprzem cytrynowym i ewentualnie solę.  Wyciągam z zupy szparagi z główkami i odkładam. Do garnka z zupą dodaję 2 łyżki śmietany i miksuję całość blenderem na krem

Takie tam pichcenie
Zupa krem z łososia 84

Łosoś w formie zupy krem? Czemu nie, zapraszam. - bez bulionu - bez mąki Ps. Schłodzona zupa dobrze smakuje również jako pasta do kanapek, czy dip :-) Czas przygotowywania:  około 50 minut Ilość porcji:  6 Składniki: • 400 g filetu z łososia • kawałek pora - około 5 cm • 3 ząbki czosnku • średnia marchewka • 1 szklanka wody

AniaGotuje.pl
Krem z zielonego groszku z miętą i chipsem z prosciutto (w 15 minut!) 137

pieprz szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pora i ziemniaki umieszczamy w garnku, zalewamy wywarem drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem 8 minut. Po tym czasie dodajemy groszek i gotujemy 5 minut. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą, dodajemy jogurt. 2. W między czasie na suchej rozgrzanej patelni

My Culinary Art
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 152

wylej mango. Zamróź. Przed podaniem przelej foremki gorącą wodą, żeby było łatwiej wyjąć.     KOLACJA K:284.2 / B:27.1 / T:12.3 / W:16.2 / Błonnik:7.3   ZUPA KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy(...)Garść) Por – 140 g (1 x Sztuka) Ziemniaki – 70 g (1 x Sztuka) Bazylia (świeża) – 20 g (20 x Listek) Marchew – 90 g (2 x Sztuka) Czas przygotowania: 30 minut   1. Warzywa (oprócz szpinaku) opłucz, pokrój w dużą kostkę i gotuj do miękkości na wywarze. 2. Zmiksuj warzywa na krem razem ze szpinakiem. Dopraw

Powiedz dietom nie
Pomidorowa zupa krem z migdałami 168

Dzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem pomidorową z migdałami, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy  Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania  blender Aura 6w1 . Składniki (na 5 osób): - 3l wody - 2 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek białej części pora - mała cebula - 1kg żeberek lub innego mięsa - 2 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - sól do smaku(...)mięso będzie do połowy ugotowane wsypujemy wypłukany ryż i włoszczyznę. Gdy mięso będzie już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, czekamy do zagotowania.  Wyjmujemy mięso i włoszczyznę. I tak przygotowaną zupę blendujemy i na wierzch kładziemy łyżkę gęstej śmietany i przyozdabiamy migdałami.  Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 202

zupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między listkami(...)Dodajemy pory, zmniejszamy gaz i szklimy je, bez rumienienia, bo zrobią się gorzkie. Gdy pory zmiękną – wsypujemy mąkę, wszystko razem w garnku dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę i zasmażkę wlewamy do garnka rosół lub bulion, wrzucamy różyczki brokułu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę

Karo in the Kitchen
Prawdziwy domowy rosół wołowy 124

Taki prawdziwy, domowy, wołowy, bez dopalaczy smakowych... SKŁADNIKI: porcja mięsa wołowego z kością (pręga, gicz, szponder lub krzyżowa), włoszczyzna (marchewka, pietruszki, pół selera, ćwierć główki

MarciochaKucharzy
Krem z jarmużu, brokuła z mlekiem kokosowym 208

Jarmuż to do tej pory przy zakupach omijałam szerokim łukiem. Dlaczego? Sama nie wiem, nigdy go nie jadłam i chyba jak ze szpinakiem ciężko

Bernika - moj kulinarny pamietnik