zupa krem z pory - 1000 przepisów (strona:26/67)

Zupa krem z dyni i marchewki 176

okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup. TUTAJ  link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :)  SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja ok. 300 g - tylko 178 kcal !!!) 200 g dyni 130 g marchwi 100 g cebuli. 1 mały por 2  łyżki oleju rzepakowego(...)wody oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej papryki w proszku, imbir, pieprz i sól do smaku.   Gotujemy aż warzywa będą miękkie.  Zupę miksujemy na gładki krem. Podajemy z łyżką jogurtu naturalnego i  posiekaną natką pietruszki.  Smacznego :)  1 duża porcja zupy (178 kcal) - białka - 5 g - tłuszcze - 11 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Krem z buraka i soczewicy 196

zaplanować obiadu. W lodówce było jeszcze coś "od wczoraj", ale przydałaby się jeszcze jakaś zupa. Akurat byłam w Biedronce. W lodówce z warzywami znalazłam krem z buraka. Burak - super, będzie zdrowo. Biorę. Ale, ale... Sprawdzam skład: Woda, marchew 24%, soczewica czerwona 12%, ziemniaki, cebula, por, sól, olej rzepakowy, czosnek, przyprawy, ekstrakt z papryki. Ile za te 450 ml? Jakieś(...)marchewki pół szklanki soczewicy cebula olej kokosowy sól przyprawy: pieprz i tymianek/zioła prowansalskie Przygotowanie. Cebulkę zeszklić na oleju kokosowym. Zalać około litrem wody - w zależności jak gęstą chcecie zupę. Lepiej dać mniej - zawsze można dolać. Wrzucić posiekanego buraka i marchewki. Gotować  15 minut i dodać soczewicę. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić wg. własnego uznania. Zupę zblendować. Smacznego

Mama z Motylem
Zupa krem z zielonych warzyw 170

kostkę. Groszek konserwowy odcedzić na sicie z zalewy. Zalewę wylać. Gorgonzolę drobno pokruszyć. Ćwiartkę z kurczaka/skrzydełka umyć, osuszyć, włożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, por, ząbek czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opieczoną cebulę. Zalać zimną wodą (1,5 litra). Rosół gotować na bardzo małym ogniu (powinien jedynie delikatnie pyrkać) przez(...)cebulę i por. (wyrzucić lub wykorzystać w inny sposób - do tej zupy nie będą już potrzebne). Do gotującej się zupy wrzucić pokrojone ziemniaki, chwilę pogotować (około 5 minut) i dodać brokuły, fasolkę szparagową i odcedzony groszek konserwowy. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 25 minut). Ugotowaną zupę zestawić z ognia i zblendować na gładki krem. Dodać śmietanę

Gospodyni Miejska
Zuppa ai funghi. Zupa krem z borowików i brązowych pieczarek z nutą lubczyku ,czerwonego pieprzu i parmezanu 165

grzybków, to czas jesiennego urodzaju. To jedna z niewielu pór roku, kiedy rynek robi się pachnący i kolorowy, a stoiska uginają się od dobroci. Pomysłów na dania z grzybami w tle jest zapewne wiele! „ 1000 pomysłów, jedna Lubella”. Ja podaję przepis dość szybki ,na bardzo wykwintną jesienną zupę , prawie krem, gdyż tylko borowiki zostaną w niej zmiksowane.  Brązowa pieczarka(...)gotowanie długie i skomplikowane nie miałam czasu.  Przepis przywiozłam właśnie z okolic Turynu, z malowniczego Piemontu, z miasteczka Condove, gdzie fascynacja jesienią jest tak ogromna, że tej porze roku dedykuje się zjazdy, zloty i gotowanie pod chmurką. Grzybom towarzyszą pieczone kasztany, dziczyzna oraz nieodzownie pyszne lokalne  wino. Zatem przenieśmy się w przepiękne okolice Condove, gdzie właśnie teraz

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa-krem ze szpinaku 105

Dzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę(...)garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym

Kulinarny Pamiętnik
Najprostszy krem ze świeżych pomidorów 133

obfitości, w tym pomidorowej, trwa w najlepsze! Na krem z pomidorów, tak jak na ulubioną zupę pomidorową, każdy ma swój sposób, najlepiej dopasowany do jego upodobań kulinarnych. Dziś i ja podzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty  i podany z chrupiącymi dodatkami, co dodaje(...)klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego za opóźnianie starzenia i dobrą odporność, zmniejszenie ryzyka zawału serca i wszystko co najlepsze znajdziecie w pomidorach i w smaku tego kremu! Blendery i łyżki w dłonie! :D Krem ze świeżych pomidorów Potrzebujesz: 700g świeżych pomidorów (np. śliwkowych) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego 500ml wody lub bulionu warzywnego garść świeżych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zielono mi. Groszek w roli głównej 194

posta. Teraz zostało tylko wymyślenie, jaką zupę można by zjeść...W końcu przypomniałam sobie o cudnym zdjęciu niesamowicie zielonego kremu z groszku - miałam je przed oczami, i za nic w świecie nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie je widziałam! Dopiero kilka dni później znalazłam je w książce Gordona Ramsey'a Szef kuchni na każdą porę roku, na pierwszej stronie z przepisem(...)skorzystałabym z przepisu. Nie pora jeszcze na chłodniki...Stwierdziłam jednak, że przygotowanie zupy z groszku nie może być trudne, więc wrzuciłam to, co wydawało mi się sensownie pasować. Całość skropiłam oliwą truflową i zwieńczyłam plastrem bekonu, który to mi się objawił na zdjęciu. I muszę przyznać, że całkiem z siebie dumna jestem - zupa wyszła pierwszorzędna. Smakowała groszkiem i wiosną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
zupa krem marchewkowo-porowa 132

Dzisiaj pyszna rozgrzewająca zupa krem - marchewkowo-porowa z kawałkami kurczaka. Będą chętni?  Przepraszam za jakość zdjęcia, ale było ciemno, miałam mało czasu i tak wyszło, że jedno, w niezbyt dobrej jakości :(.   Ale zupka pyszna :). Składniki: 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/3 selera 1 pierś z kurczaka (większa pojedyncza) 1 duża por (biała część) 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego(...)odcedzić. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną por i smażyć 5 minut. Po 5 minutach dodać marchewkę, seler i pietruszkę i smażyć kolejne 5 minut. Warzywa przerzucić do odcedzonego wywaru i zmiksować za pomocą blendera. Na tej samej patelni podsmażyć kurczaka i wrzucić go do naszego kremu. Tuż przed podaniem rozpuścić w zupie serek topiony. Można podawać z makaronem

Trufelkowo
zupa krem szpinakowy z grzankami 150

składniki: 300 g świeżych liści szpinaku 1000 ml wody (lub 500 ml wody + 500 ml bulionu) 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1-2 łyżki mąki

Domowy Smak Jedzenia
Zupa ziemniaczana 216

cebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry.W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem.Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana.Na patelni

Przysmaki Karolki
Chlebki lniane suszone - Papagrin 136

mdłe a miały fajny charakter. Świetnie smakują i jedzone solo i z jakimiś dodatkami (wraz z zupą krem z białych warzyw były cudowne). Podsumowanie: Możemy śmiało powiedzieć, że chlebki tej firmy są zdecydowanie najlepsze z tych, które próbowałyśmy do tej pory (chociaż Irenki depczą im po piętach). Są idealnie chrupkie a ciekawe smaki (wiemy, że wybór jest dość

Candy Pandas
Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym 230

Zupa krem rozgrzewająca z marchwi na mleku kokosowym Alternatywa na długie i chłodne, jesienne wieczory. Zapraszam. Składniki: 8 średnich młodych marchwi 4 ziemniaczki 1 por 5 ząbków czosnku 1/2 cytryny albo limonki 1 litr wody  400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem porowo - marchewkowa 155

sól i pieprz Marchewki, pora, pietruszkę pokroić w talarki. W garnku roztopić masło i zeszklić pora oraz cebulę.  Następnie dodać marchewkę oraz pietruszkę , chwilę podusić i zalać bulionem.  Zupę gotujemy do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem i przyprawiamy. Podajemy z grzankami lub bez dodatków. Bardzo polecam tą zupkę - wyszła przepyszna ;-) Buziaki

Cukier&Puder
Chłodnik z botwinki 147

kilka lat temu... gdyby nie to, że na kilkudniowym wypadzie do Nałęczowa zamówił sobie zupę krem i okazało się, że była z nielubianych przez niego brokułów, a ja delektowałam się pysznych chłodnikiem z rzodkiewki, który zaraz mi podmienił tak pewnie do tej pory miałabym problem go namówić. Nie ulegajcie stereotypom, że czegoś nie da się zjeść ;) Wszystko się(...)minut. Dodajemy sok z cytryny, studzimy. Po ok godzinie dodajemy rzodkiewki, pokrojonego na mniejsze kawałki ogórka oraz połowę pęczku koperku. Uruchamiamy prędkość 8, czas 30 sekund (jeśli chcemy gładszą zupę, zwiększamy obroty lub dodajemy kilka sekund). Tak przygotowaną bazę zupy łączymy z maślanką, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z odrobiną koperku i jajkiem. Sposób przygotowania tradycyjny: Buraki myjemy

Kuchnia w czekoladzie
Zielona zupa krem ( groszkowo-porowy ) 152

syta i łatwa w przygotowaniu zupa. Jarosze mogą pominąć dodatek boczku.  Mięsożercy uznają, że stawia on smakową kropkę nad "i" Porcja na 3 głodne osoby: - 2 średnie pory - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - 500 gr mrożonego groszku - 30 dag boczku - 2 ząbki czosnku małe lub jeden duży - 1-2 łyżki masła Por ( część białą i zieloną ) pokroić(...)tego samego garnka dodać masło oraz warzywa korzeniowe. Przesmażyć do zeszklenia a następnie dodać por. Dusić chwilę na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać czosnek i groszek, następnie wlać 1 litr wody. Gotować do miękkości warzyw. Zblendować na gładki krem. Jeżeli nie lubimy kremów - warzywa w zupie kilkakrotnie należy docisnąć tłuczkiem do ziemniaków. Wówczas jarzyny zagęszczą potrawę ale będą nadal widoczne

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania