gospodynią, ale końcówek ze szparagów nie wyrzuciłam. Wykorzystałam do zrobienia zupy krem. Wyszła naprawdę smaczna. Oczywiście taką zupę możemy robić z całych szparagów. U mnie, jak to się mówi: wykorzystanie resztek. Zupa podana z grzankami. Zapraszam. SKŁADNIKI: końcówki z pęczka szparagów zielonych 1 marchewka pół pora kawałek selera 2 ząbki czosnku sol, pieprz do smaku 1 łyżka masła(...)Ponieważ łodygi szparagów są nieco włókniste, więc u mnie do końca się nie zmiażdżyły. Zalałam wywarem i przetarłam wszystko dokładnie przez sito. Do kremu dodajemy sól, pieprz. Śmietanę rozbijamy z żółtkiem. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Bułeczki kroimy w kostkę podpiekamy na patelni. Podajemy z zupą. Posypujemy koperkiem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie EwyZupa krem z pomidorów z ryżem...Soczyste, czerwone pomidory.Świeże jarzyny.I ryż.Gęsta, pyszna, pożywna.Polecam! Składniki:1,5 kg pomidorów;3 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;1,5 l zimnej wody;200 g koncentratu pomidorowego;Sól;Pieprz;Natka pietruszki/pęczek szczypiorku;Ryż biały, długoziarnisty - 1/8 szklanki (tj. około 27,5g) ryżu(...)Następnie zblendować zupę na gładką masę, dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać.Zupę doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, oprószoną drobno posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 1/8 szklanki ryżu przed ugotowaniem to porcja do zupy dla dorosłej osoby. Szklanka ryżu liczy około 220 g.Ryż należy nakładać bezpośrednio na talerze.Do zupy można dodać
Gospodyni Miejskapietruszki Sposób przygotowania: Pory i sałatę myjemy, czosnek i cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie wrzucamy serki, mieszamy aż się roztopią , zupę miksujemy blenderem na krem, doprawiamy gałką oraz
Wanilia i KardamonSzkoda wyrzucać taki smak. DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Składniki na 2 porcje : końcówki z pęczka szparagów woda z gotowania szparagów na danie główne (wody nie wylewamy, tylko wyławiamy szparagi) 200g ziemniaków 1 duża cebula lub por (biała i zielona część) łyżka masła 1 łyżka śmietany 12% bulion/woda (opcjonalnie do rozrzedzenia zupy) sól, pieprz do smaku kromka pełnoziarnistego(...)około 20 minut w osolonej wodzie, w której gotowały się wcześniej szparagi na danie główne. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować kolejne 15 minut. Cebulę lub pora posiekać dosyć drobno i zeszklić na maśle, dodać do gotującego się wywaru. Gotować jeszcze około 5 minut, po czym zdjąć z ognia. Zmiksować za pomocą ręcznego blendera na gładką
Dietologprawdziwki i maślaki :) Nigdy nie zbierałam innych grzybów... aż pewnego razu mój chłopak pokazał mi te cudowne grzybki i od tej pory co roku jeździmy do lasu na kurki :) W tym roku pierwszy raz zrobiłam krem z kurek (wcześniej albo je marynowałam, albo robiłam kurki w sosie śmietanowym) i wiecie co... zupka wyszła przepyszna:DSkładniki: 300 g kurek(...)litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki migdałowe, pieprz kolorowy, sól morska. Polecam też zupy krem dyni, kalafiora, cukinii i brokuła Przygotowanie: Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut. W garnku gotujemy
Aga w kuchnidżemem z cukinii. Najczęściej przygotowywałam krem z cukinii, możecie go zobaczyć w ubiegłorocznym wpisie klik. Kremy dość często przygotowuję, dają spore pole do popisu jeśli chodzi o finalny smak czy dodatki. A lato i początek jesieni to idealna pora na takie zupy, nie uważacie? Składniki: 1 mały kalafior 2 średnie cebule 2-3 łyżki masła 200 ml słodkiej śmietanki
Codzienna kuchnia niecodziennaklasyczny żurek. Zupa chrzanowa to jasne warzywa zamienione w aksamitny i ostry krem. Do jego przygotowania świetnie nada się chrzan luksusowy SPOŁEM który idealnie podkreśla smak. U mnie został podany z jajkiem i polędwicą łososiową ale świetnie skomponuje się również z biała kiełbasa lub boczkiem. Krem chrzanowy z jajkiem i polędwicą SKŁADNIKI : 1 por (jasna część) 1 mała(...)roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy 3-5 minut. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 25 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i całość blendujemy. W śmietanę rozrabiamy chrzan, dodajemy sok z cytryny kilka łyżek zblendowanej zupy. Chrzan ze śmietaną wlewamy całość do kremu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Składniki: (ok. 6 porcji) 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 2 pory (tylko białe części) 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 1.5 l bulionu warzywnego (najlepiej
Moja Delicjapuszki użyć świeżych – podsmażając je wówczas na oliwie i dusząc podobnie jak np. w prezentowanej w innym przepisie zupie krem z pomidorów z migdałami . I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że możliwe jest kupno dobrej jakości dojrzałych pomidorów. Realnie będziecie potrzebowali ich ok. 800g. Teoretycznie możliwa
Kulinarna Pokusanich innego zastosowania. Później przyszło ciasto z ich dodatkiem, które bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, i od tamtej pory staram się dla nich, choćby od czasu do czasu, znaleźć miejsce w mojej kuchni. Wypróbowałam już kilka wersji zup kremów z ich udziałem, i muszę powiedzieć, że coraz bardziej mi się ta koncepcja podoba. Mają piękny, intensywny kolor i smak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeIdą chłody - mam coraz większą ochotę na zupy, kremy, ciepłe gulasze i różne potrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół
Pasja Smakunatka, 1 cebula, 1 por, 5 ząbków czosnku, pęczek lubczyku) przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie składniki oprócz mięsa zmiksowałam na papkę- krem. Do smaku: natka pietruszki
ClauditteMissCookinggrzankami czosnkowymi lub wędzonym łososiem. Składniki: 2 pory 2 cukinie 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu lub rosołu sól pieprz Dodatkowo: 250 g mielonego mięsa 1 cebula 1 łyżka oleju 1/2 czerwonej papryki natka pietruszki por do dekoracji Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy(...)rosołem i gotujemy około 10 minut. Następnie zupę miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy mielone mięso, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy aż się przyrumieni. Zupę podajemy z przygotowanym mięsem, czerwoną papryką pokrojoną w kostkę, natką pietruszki i plasterkami pora. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnykupiłam szparagi. Pomysł na zupę zrodził się później, kiedy kupiłam mleko kokosowe. Przygotowałam więc zupę krem ze szparagów z dodatkiem mleka kokosowego i podałam z groszkiem ptysiowym. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów 1 mały seler lub 3 łodygi naciowego 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego 1 łyżka oleju lub oliwy ½ puszki(...)mleka kokosowego sól i pieprz Szparagi, selera i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać olej lub oliwę, mleko kokosowe i dobrze rozprowadzić w zupie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym
Czerwień i błękitposiekana zielona papryczka chili lub pepperoni 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki 2 łyżki oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g krojonych pomidorów świeżych (bez skórki(...)listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut. 3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję. 4. Krewetki odsączyć z marynaty, rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy i smażyć krewetki po 2 minuty z każdej strony, często mieszając lub lekko podrzucając patelnią
Kuchnia Prezydentowej