zupa krem z pory - 1000 przepisów (strona:21/67)

Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? 160

Polacy spożywają mniej mrożonek niż mieszkańcy innych państw Unii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku . *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? pochodzi

Kuchnia Bazylii
Zupa pieczarkowa 145

Mamy czwartek, w związku z czym pora na przepis na zupę. Ponieważ Pieczarkowy Tydzień nadal trwa (jeszcze tylko 1 dzień), postanowiłam przygotować zupę-krem właśnie z pieczarek, ponieważ jeszcze nigdy takiej nie robiłam. Krem pieczarkowy, podobnie jak większość zup, jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i oczywiście bardzo smaczny ;) Polecam. Składniki : 1 cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 500ml

Codzienne Gotowanie
Rozgrzewający krem z kalafiora z chili 211

płatków chili, żeby się porządnie rozgrzać po powrocie do domu.  No cóż, nadeszła jesień, pora przeprosić się z gorącymi zupami ! A  w najliższej przyszłości na blogu pojawi się zupa dyniowa ze słodkim  mleczkiem kokosowym i ostrym curry... Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Składniki:1 kalafior1 marchewka1 cebula1 podłużny serek topiony1 litr bulionu

Kulinarne przygody Gatity
rozgrzewająca zupa krem z dyni 170

składniki: 700 g miąższu z dyni 1 duża marchewka 500 ml bulionu 2 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej

Domowy Smak Jedzenia
Aksamitny krem z buraka z domowym makaronem i śmietaną. 246

pole działania i zrobię szybki krem buraczany. Czego potrzebujemy? Wywar z wędzonych udek: -dwa udka wędzone -marchewka -por, część zielona -pietruszka -dwa ząbki czosnku Udka obieramy ze skóry, i ściągamy zbędny tłuszcz, zalewamy dwoma litrami wody i z obraną marchewką, pietruszką i czosnkiem oraz porem gotujemy około godziny. Przelewamy przez sito. Dodatkowo do zupy: -8 dużych buraków, obranych pokrojonych

BaRepas
4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem. 135

się z czymś ciepłym, a zarazem rozgrzewającym nas w chłodne jesienne popołudnia.   Potrawy tej pory roku powinny składać się z urzekającej kompozycji kolorowych, pastelowych smaków. Powinny być zapamiętane i wspominane przez cały rok. Dlatego dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki:    Ok. 2,5l wywaru

Symfonia Smaków
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i słodkiej papryki! 151

Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i słodkiej papryki No i stało się wyciągnęliśmy ciepłe i grube swetry, koce i pledy z dna szafy. Zaczęliśmy przeglądać szafki kuchenne w poszukiwaniu kakao, a w brulionie wertujemy kartki w poszukiwaniu najlepszego przepisu na krem z dyni. To drodzy moi nic innego jak JESIEŃ.  Ja bardzo lubię tą porę roku, ale wtedy

SMYKWKUCHNI
Zupa krem z kukurydzy 200

Jest moim zupowym faworytem, szybka i naprawdę kukurydziana. Ważnym elementem jest dobry mikser, kiedyś używałam blendera, i zupa była kremem, ale zdarzały się niedokładnie zmiksowane skórki

Pora na pora
Kurkowo cukiniowa zupa 146

Zupa kurkowa w kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz(...)obieram, marchewkę kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie

wesoła kuchnia
Zupa chrzanowa 113

Zupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle(...)zagotowujemy. Gotujemy na małym gazie do miękkości boczku. Następnie boczek, liście i ziele wyjmujemy, a do wywaru dodajemy podsmażone warzywa. Gotujemy przez kilka minut. Dodajemy chrzan i przyprawy. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonymi plasterkami boczku

e-PrzepisyKulinarne
Zupa warzywna 2 w 1 - klasyczna i krem 166

Coś mnie ostatnio naszło na zupy-kremy :) Lubię.  Była już brokułowa . A dzisiaj znowu krem na pierwsze danie - warzywny. Oczywiście, jeśli ktoś nie lubi kremów, to wystarczy klasycznej warzywnej nie miksować :) Składniki: 5 niedużych ziemniaków 2 garści fasolki szparagowej mrożonej 2 nieduże marchewki 1/2 selera 2 pietruszki kawałek zielonej części pora pieprz sól 1 łyżeczka przyprawy typu(...)kostkę Seler obieramy, myjemy i kroimy na pół Por kroimy w cieniutkie krążki Pietruszki obieramy, myjemy o kroimy na większe części - ja potem z zupy wyjmuję.Gdy mam większe kawałki jest mi łatwiej wyłowić Fasolkę możemy przełamać na pół, łatwiej jest nałożyć potem na łyżkę w przypadku gdy nie robimy zupy-kremu Wszystkie warzywa przekładamy do garnka... ... zalewamy wodą

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
DELIKATNY KREM Z SELERA 122

ziemniaki kroję w kostkę, pora w plasterki. Duszę na średnim ogniu pod przykryciem z dodatkiem masła, oleju,  soli i pieprzu przez około 15 minut, często mieszam. Wlewam bulion, dodaję curry i pieprz cayenne. Zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem do miękkości warzyw (około 25-30 minut). Zupę miksuję na gładki krem. Dodaję śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy

JejKuchnia
Zupa krem z soczewicy 130

Jeżeli miałabym wskazać, która zupę lubię to na pewno byłaby to zupa krem z soczewicy. Po raz pierwszy jadłam ją u córki i tak mi smakowała, że postanowiłam ja sama zrobić :-) Składniki: 4 marchewki 2 pietruszki mały seler por 2 szklanki czerwonej soczewicy 3 listki laurowe 3 ząbki czosnku 5 – 6 ziaren ziela angielskiego 1 czerwona papryka kilka drobno pokrojonych(...)wody i zagotować. Warzywa obrać i   drobno pokroić, wrzucić gotującej się wody, dodać jeszcze przyprawy, cebulę i całość gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Po ugotowaniu zupę zmiksować na krem, podawać gorąca

Na słodko lub wytrawnie
Zupa musztardowa krem 197

opcjonalnie boczkiem jest bardzo sycąca i rozgrzewająca , w sam raz na zimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden typ, możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską(...)Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę na talerzu

PaleoSMAK
BARSZCZ ZABIELANY Z WARZYWAMI I JAJKIEM 137

plasterki chorizo.  Zabielona śmietaną, bo barszczyk uwielbiam zabielany.  Jeśli nie lubicie kawałków warzyw w zupie, proponuję zblendować wszystko, i otrzymacie wtedy pyszny, buraczkowy krem :-)))  Składniki : 1 żeberko wędzone 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 4 ugotowane buraki 2-3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki koperek pieprz czarny sól liść laurowy ziele angielskie(...)laurowy, trochę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy czosnek oraz warzywa (por, seler, pietruszkę,ziemniaki i marchewkę) pokrojone w paseczki lub w kostkę. Całość gotujemy do miękkości mięsa i warzyw. Przed końcem gotowania mięso wyjmujemy, obieramy, pokrojone wrzucamy do zupy. Dodajemy starte na dużych oczkach buraki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, cukrem oraz odrobiną cytryny - do smaku

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania