zupa krem z pory - 1000 przepisów (strona:13/67)

Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 178

mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej sałaty, mleczka kokosowego i orientalnych przypraw. Drugim daniem, które i osobiście też przypadło do gustu był pieczony burger przygotowany z białej fasoli

Kulinarne przygody Gatity
Zupa krem z pieczonego selera i awokado 133

Przyszła pora na pierwszy wpis z przepisem :). Dzisiaj chciałam Wam polecić pyszną i bardzo sycącą zupę krem z pieczonego selera. Jest idealna na zimne dni, bo rewelacyjnie rozgrzewa, a dzięki dodatkowi awokado zyskuje ciekawą nutę smakową. Do tego cztery porcje tej zupy kosztują zaledwie 7,3zł! Czego chcieć więcej? Składniki na 4 porcje:700 g selera 2 małe pietruszki3

Obiad za dychę
zupa krem z dyni z makaronem 132

włoszczyzny (por, marchew, seler, pietruszka) 125 ml śmietany 1 łyżka mąki 3000 ml wody sól, pieprz, ostra papryka lub pieprz cayenne 2 łyżki masła dodatkowo: makaron natka pietruszki wykonanie: Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu lub przygotowujmy własny. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy masło i gotujemy, aż zmiękną. Miękkie warzywa miksujemy blenderem na jednolity krem. Śmietanę(...)mieszamy dokładnie z mąką i wlewamy do zupy. Doprawimy i dokładnie mieszamy. Gorącą zupę podajemy z ugotowanym makaron i posiekaną natką pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Zupa porowo-jabłkowa z selerem naciowym i curry 155

Płynne czwartki Od dawna chodziła za mną jakaś dobra, wyrazista zupa, przeglądając książkę Kate McMillan "Smaczne Zupy" trafiłam na interesujący przepis i od razu wiedziałam, że

Codzienne Gotowanie
jesień najlepsza pora na zupę buraczkową 137

własnymi prawami. W porze słonecznego lata, z lubością jemy zupy z lekkich warzywnych i owocowych kremów, nie zwracając głowy ku treściwszym daniom. Jednak z nastaniem jesieni, coraz częściej mamy apetyt na sycące, gorące potrawy. Jednym z takich dań jest zupa z buraków, warto zrobić ją o tej porze roku, kiedy dorodne buraczane korzenie, dopiero co zostały wykopane

Miód i pieprz
Zupa pieczarkowa 142

Odgrzebałam zdjęcia zrobionej przeze mnie zupy pieczarkowej i zdziwiłam się, że nie zamieściłam do tej pory tego przepisu, więc dziś go dodaję. W kolejce czeka także między innymi zupa krem z podgrzybków z parmezanem. Składniki na zupę pieczarkową (około 2 litry): pieczarki 500 g 3 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (opcjonalnie) por (opcjonalnie) duża cebula mała śmietana(...)minut. Uduszone pieczarki przełożyć do garnka. Gotować kolejne 15 minut. W tym czasie przelać do miseczki trochę gorącej zupy, dodać śmietanę i wymieszać, a następnie wlać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Wyłowić pora, aby się nie rozpadł. Ugotować osobno makaron w osolonej wodzie

Karola gotuje
Krem ze szparagów i pora z pikantną pianką 206

nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm częci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie miksujemy ją na krem. Nastepnie przecedzamy przez sitko.Doprawiamy solą, pieprzem ziołami prowansalskimi. Białka jajek ubijamy na parze ze szczyptą soli

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z selera 167

Aromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g pora, tylko biała część* 2 średniej wielkości ziemniaki* 800-900 ml jasnego  bulionu drobiowego* 1 łyżka masła* 2 łyżki oliwi z oliwek* 1 łyżka śmietany 18%* sól* pieprz* mielona kolendra* ewentualnie szczypta currydodatkowo:* ziarna(...)kostkę, pora w plastry.Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić.Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić do smaku śmietaną i przyprawami.Podawać z uprażonymi na patelni ziarnami.Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem porowo-ziemniaczana 142

Z serii blyskawicznych zup kremow-zupa porowa-ziemniaczana.Zimowa,rozgrzewajaca,a przy tym lekka i bardzo smaczna.Najlepiej smakuje wlasciwie bez zadnych dodatkow.Bardzo delikatna w smaku,jednak nie jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem marchewkowy z imbirem 185

Pomysł na tę zupę podsunęła mi Mamusia :) Delikatny i rozgrzewający krem z marchewki. Można go podać z paluszkami grissini lub - żeby był bardziej treściwy- z drobnym makaronem dwujajecznym. Jeżeli pominiemy imbir, zupka świetnie nada się dla maluszków :) Składniki (dla dwóch osób): 400 ml wody 4 duże marchewki 2 ząbki czosnku 1 mały seler 1 por 2 małe pietruszki(...)curry, pieprzem, solą i ostrą papryką. Całość zalewamy 400 ml wody i gotujemy 40 minut na średnim ogniu. 2. Po 40 minutach z zupy wyławiamy liście laurowe, por, seler i pietruszkę, resztę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy śmietaną 18% i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Zupa krem z konfitowanego czosnku 205

przykrył zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu do miękkości czosnku. 2. W tym czasie obieramy i myjemy ziemniaki - kroimy je w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pora myjemy, przekrawamy na pół - kroimy w półplasterki. 3. Na patelni na niewielkiej ilości oleju przesmażamy warzywa, do czasu, aż się lekko zarumienią. 4. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy liście(...)wody. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż warzywa będą miękkie. 5. Odcedzamy konfitowany czosnek z oleju, dodajemy do garnka z zupą, gotujemy jeszcze około 10 minut, po czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy

W kuchni Katie
Zupa krem z groszku 177

groszku . Jeśli dobrze ją przyprawicie to gwarantuję Wam, że danie to będzie wyśmienite i bardzo aromatyczne. Z całą pewnością jeśli do tej pory nie lubiliście kremów, to znacznie chętniej będziecie gotować i kosztować tego typu zupy. Cała filozofia w przygotowaniu kremu z groszku to ugotowanie w miarę dobrego i aromatycznego bulionu , bo właśnie na nim będzie opierał się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Prosty krem z pomidorów z grzankami i pesto 104

porze roku pomidory są najsmaczniejsze, dlatego na okrągło miksuję je w kremy z różnymi dodatkami i serwuję moim bliskim. W tym wypadku dodatki odgrywają bardzo ważną rolę- to one nadają mojej zupie charakteru i to dzięki nim smak jest wyjątkowy, niecodzienny. Zupa jest prosta, jest zrobienie nie zajmie Wam więcej niż 30 minut. Idealny pomysł na obiad w tygodniu, kiedy(...)pomidorów malinowych, obranych ze skórki 1 duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych

Mango Papaja
Zupa aztecka z kurczakiem 186

łyżeczki masła karmelizujemy koncentrat.  Do garnka wlewamy pomidory, dodajemy przesmażony koncentrat,1/2 surowej cebuli, czosnek, marchew, pietruszkę oraz seler z bulionu (bez pora).Całość blendujemy podlewając rosołem.Zagotowujemy.  Zupa powinna być konsystencji kremu. Doprawiamy kuminem, ostrą i słodką papryką, harrisą oraz oregano. Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy, wykładamy na talerze, posypujemy kukurydzą oraz startym serem. Wlewamy zupę

Kopystką po garach