Jesień to moja ulubiona pora roku. Może dlatego, że mam urodziny jesienią – jeszcze się nimi cieszę. J O tej porze roku na rynku dostępne
Pyza i Surówkakremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ... Zupa krem z selera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera 4-5 średnich ziemniaków mała marchewka por 1 l wody 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 ząbki czosnku koperek Groszek ptysiowy BRZEŚĆ masło, oliwa Cebulę pokroić(...)złoto. Selera zetrzeć na tarce - dodać do cebuli. Dusić 5-8 minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach Brześć przeczytacie tutaj
kolorowotorcikowoAksamitna, kremowa, delikatna zupa- krem z pietruszki, której charakteru i oryginalnego smaku dodaje wędzony łosoś jest przepyszną i prostą w przygotowaniu potrawą, znakomitą propozycją na wykwintny obiad lub kolację. składniki na 4 porcje 80 dag pietruszki mały por 3 ziemniaki 150 g wędzonego łososia 600 ml bulionu 250 g śmietany 12 % 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek(...) w plastry. Do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy pokrojoną pietruszkę, pora oraz ziemniaki, warzywa mieszamy i lekko dusimy, następnie wlewamy bulion i wszystko gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Garnek z ugotowanymi warzywami zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem, następnie doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz czarnym pieprzem, wlewamy śmietanę
Smakowite DaniaPyszna zupka - sycąca i rozgrzewająca, dzięki której w smaczny sposób zagospodarujemy pozostałe w lodówce warzywa. Nauczyłam się od Mamy, że końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w
Kolorowy Przepisownikskładniki: 1 pęczek zielonych szparagów ok. 500 -750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 mała cebula 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 2 łyżki startego parmezanu
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: ok. 1500 g świeżych, mięsistych pomidorów (ja użyłam malinówki i bawole serca) 3 – 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 125 -200
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 400 g cukinii, obranej bez pestek 1000 ml bulionu lub wywaru z warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 400 g topinamburu 1 mała pietruszka 1/4 selera 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 10 ziarenek kozieradki 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaPyszny, kremowy i gęsty krem z porów. Lubię takie zupki. Są dość lekkie, smaczne i sycące. robi się dość szybko i zazwyczaj smakują każdemu. Krem
SMYKWKUCHNIPyszna, sezonowa zupa krem z dyni! Bardzo rozgrzewa i smakuje wyśmienicie! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Zupa krem z dyni Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego! Składniki : 1000 g dyni (pomarańczowa) 2 cebule 2 czerwone papryki 2 średniej wielkości cukinie 3 ząbki czosnku 5 czubatych łyżeczek przecieru pomidorowego 1,5 l bulionu warzywnego(...)dodajemy przecier i trzymamy całość na wolnym ogniu około 10 min. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę krem z dyni podajemy z łyżką jogurtu naturalnego. Można również do zupki zrobić sobie grzanki. Smacznego. Gotujemy bulion z 1 marchewki, cebuli, pietruszki, pora i naci selera. Kostki dyni obsmażamy z każdej strony na oleju. Wyławiamy warzywa z bulionu
Sprawdzone przepisy kulinarnezupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka posiekanej świeżej
Szczęśliwa kuchniapowoli wita się z nami jesień - nie tylko ta złota. Na chodnikach możemy już znaleźć kasztany, liście spadają z drzew, więc pora na przepisy, które nas rozgrzeją od środka. Idealna na taki pochmurny dzień będzie rozgrzewająca zupa krem z pieczonych marchewek przygotowana z dodatkiem mleczka kokosowego. Kremowa, rozświetlająca talerz, aromatyczna i lekko pikantna. Koniecznie spróbujcie! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćrobić sama. Po prostu domowa polska zupa = obiad u mamy :) W związku z tym znalazłam swoją własną zupową "dziąłkę" - zupy kremy. Czasami zdarza mi się zrobić tradycyjną zupę, ale dzieje się tak naprawdę rzadko. :) Ostatnio przyszła pora na cukinię, która jest bardzo wdzięcznym warzywem na zupę. Jest delikatna, kremowa i pasuje do niej naprawde wiele dodatków. Tym razem zdecydowałam
DefinicjaSmakuW taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy. Zupa pełna warzyw SKŁADNIKI: kalafior marchewki por seler pietruszka ziemniaki wywar z gęsiny sól, pieprz, lubczyk, liść
MarciochaKucharzyzupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka posiekanej świeżej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com