każdym razie nie zużyliśmy wszystkich. Dawno, dawno temu ugotowałam krem z porów, który był pyszny. Szczęśliwym trafem zapisałam składniki, jednak nie mogę znaleźć źródła. Poza tym pozmieniałam proporcje, dodałam śmietanę zamiast mleka, więc nadałam zupie mojego smaku. Wyszła gęsta za sprawą ziemniaków, które też sprawił, że smak pora jest delikatniejszy. Kremowa, sycąca, rozgrzewająca - idealna! Gałka muszkatołowa nadaje(...)jeszcze ciemno i zimno wieczorami.Zupa krem z poraSkładniki:(na 4 porcje)3 pory (tylko białe i jasnozielone części)4 małe ziemniaki2 łyżki masła1 łyżeczka soku z cytryny1 litr bulionu200 ml śmietany kremówki (38%)3/4 łyżeczki gałki muszkatołowejsólkolorowy pieprzPory pokroić w talarki, ziemniaki w kostkę.W średnim garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw pory, podsmażyć 2-3 minuty
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej i kolendry, 200 ml śmietany 18%, żółtko, tosty.Przygotowanie Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę a pora(...)małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. 2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Gotować jeszcze 5 min. Resztę śmietany wymieszać z żółtkiem. Zupę rozlać do talerzy, udekorować kleksem ze śmietany. Foremką do ciasteczek wykroić z tostów serduszka. Podawać jako
Z miłości do słodkościDzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem cebulową o słodkim a zarazem lekko ostrym smaku :) Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2 łodygi selera naciowego – 1 mały por – 2 łyżki masła – 250 ml wody – 1/4 łyżeczki imbiru – 1/4 łyżeczki mielonego kminku – sól – pieprz
Kuchenne WariacjePor to roślina należąca do rodzaju Allium, tego samego, co cebula i czosnek. Tak jak one, zawiera związki siarki i wykazuje podobne do nich właściwości
W SMAKkrem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni. Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych. Na słodko z jogurtem kokosowym, lub wyraziście z serkiem kozim. Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie. Składniki: 3 średnie bataty 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki startego(...)śmietana, mleczko kokosowe Wykonanie: Bataty obieramy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka). Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień. Blendujemy na gładką masę. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy
Apetyt na ZieloneNasz polski klimat zmiennym jest. Właśnie nadeszły chłodniejsze dni. Wietrznie i deszczowo. To idealna pora na zupę. Dziś chciałbym zaproponować Wam mój krem z pieczonej papryki z kwaśną śmietaną i prażonymi pestkami dyni. To idealny pomysł na rozgrzanie ciała i umysłu.Czas przygotowania: 60 min.Porcja dla 6 osóbKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:5 czerwonych papryk2 marchewki1 por1/4 selera1 pietruszka1(...)paprykę, którą smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min. w temperaturze 180'C.Upieczoną paprykę odstawiamy do ostygnięcia i usuwamy z niej skórkę.Marchewkę, selera, pietruszkę i pora myjemy i obieramy. Do garnka wlewamy wodę ok. 2l i gotujemy w niej pokrojone warzywa.Na patelni podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy słodką paprykę w proszku i chwilę
kulinarnyJaWskazówki Składniki: 2 marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem z pikantnej papryki Pulpety: ugotowane kacze mięso z rosołu 1 bułka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli pieprz Zupa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy obrane warzywa i mięso(...)delikatnie pulpety. Gdy pulpety zaczynają wypływać na wierzch, zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez 2-3 minuty. Zupę serwujemy z ryżem, odrobiną kremu z papryki i ugotowaną marchewką. Całość można też delikatnie posypać świeżo krojonym porem. Zupa rosół z kaczki Smacznego! Gdy gotujemy mięso pamiętajmy aby było ono całkowicie zakryte wodą. Możemy potrzebować więcej nić 2 litry wody. Wszystko zależy
mecookswiosna. I niech to będzie dobry znak. Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem z groszku (klik) jak i zupa z cukinii (klik), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się sama, jest smaczna, niezbyt gęsta i można
W kuchni wieczoremLubię zupy kremowe, staram się je robić z każdego warzywa jakie tylko jest. Naprawdę wychodzi z wszystkiego. Dzisiaj przepis na krem porowy, który otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę urozmaiciłam i dodam coś od siebie :) Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory 3 serki śmietankowe do zagęszczenia(...)przelewam do garnka z kulkami. W tej samym naczyniu co blendowaliśmy pora umieszczamy serki i zalewamy je szklanką zupy blendujac. Wszystkie składniki mieszamy razem i zupa jest gotowa. Moje zupy nie są bardzo gęste a to dla tego, że gotuję większą ilość bulionu. Jeżeli chcesz aby krem miał konsystencję przysłowiowej papki na te proporcje wystarczą 4 szklanki bulionu
Niezły Młynekwędzonego boczku - pieczywo czosnkowe - 3 łyżki śmietany 18% Wykonanie Ziemniaki obrać i umyć. Pora oczyścić i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, por w plastry. Wrzucić do 1 litra wody, zagotować. Gdy warzywa będą miękkie, dodać serki i śmietanę a następnie zmiksować na krem. Zupę doprawić solą, pieprzem i papryką. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelnie. Posypać zupę
Świat Smakuciepło, zupy, potrawki, gulasze, musy, kremy. Moje propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć(...)wody. – Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię, może być ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, gotować ok. 20 minut. – Gotową zupę zmiksować na gładki krem i podawać z burakiem startym na tarce. Mus z kalafiora i brokuła Składniki: – 1 mrożonka: kalafior, brokuł, marchewka – pęczek koperku
To co kochamskładniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaTemperatura za oknem trochę spadła, więc pora na zupę, lekką z sezonowych warzyw. Dziś przedstawiam krem z młodej kapusty z dodatkiem cukinii. Lekka zupa krem z młodej kapusty Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 średnia cukinia 3 nóżki z kurczaka 1.5 litra wody pęczek koperku 1/ 2łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka zmielonego lubczyku płynna przyprawa maggi 1 łyżka
Kulinarne przygody GatityPyszny krem z selera z dodatkiem grzanek czosnkowych Składniki: z bloga Jadłonomia 800 g selera (korzeń) 1 duży ziemniak 1 por (biała część) 1 jabłko 2
Moja Galeria SmakuWielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła,by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba przede wszystkim to było powodem, reakcji domwnikówna wszelkie takie ekscesy.Ale Karmel-itkę dopadła choroba, a choremu się nie odmawia, prawda? Sprytna i podstępna dziewucha wykorzystałaswój stan i przyrządziła w końcu
W kuchni Karmel-itki