bardzo smaczny :)! Zupę-krem z pora można podawać z grzankami lub pieczywem. Zapraszam :)!Zupa krem z poraSkładniki:około 700 g pora (biała część)ok. 150 g masłaok.800 ml bulionu2-3 ząbki czosnku1 łyżeczka tymianku (lub ziół prowansalskich)sól, pieprzpieprz kajeńskiśmietana kremówkaUmyte pory pokroić w półplasterki. Masło rozpuścić w dużym rondelku i lekko podsmażyć pora(...)jeszcze około 30 minut. Zdjąć z ognia. Zmiksować na krem. Można dodać więcej śmietany do kremu przed zmiksowaniem lub odrobinę przed podaniem. Ja doprawiam jeszcze krem z pora pieprzem kajeńskim żeby nadać mu odrobinę pikanterii ale to już dowolnie…Smacznego Post Zupa krem z pora pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plzarazem wyrazistego smakiem. Na coś szybkiego, ale trwałego jeśli o pamięć chodzi. Na coś subtelnego, ale charakternego zarazem. Jest na to parę sposobów, m.in. zupa krem z pora. Kremowe zupy wielu kojarzą się z papką dla dziecka. Nic bardziej mylnego. Dobrze zrobiony kremik może tylko zachwycić i małego i dużego smakosza. Zapewniamy, że jeśli o miłość do tego(...)dania chodzi, wiek nie gra roli! Mówią to dziś matka - 40+, córka 20+ i ich gromada do wykarmienia (a więc rozpiętość metryczkowa jest spora.SKŁADNIKI:- 3-4 pory,- 2-3 ziemniaki,- 2 cebule,- duża łyżka masła,- przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny,- śmietana 18% - w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać: pół kubka do kubka.WYKONANIE: Pory
Wypisz Wymalujpowinien gotować się od samego rana.Po szybkiej lustracji lodówki i zamrażalnika postanowiłam zrobić krem z pora, którego kupiłam na sałatkę :-) No cóż, człowiek planuje Pan Bóg krzyżuje. Byłam w o tyle dobrej sytuacji, że miałam zamrożony bulion, także uwinęłam się bardzo szybko i sprawnie. Zupa wyszła pyszna. Wszyscy zadowoleni i najedzeni. Składniki: 8 szt pora ( biała część(...)Wszystko zmiksować, jeżeli jest bardzo gęste dolać wody.Następnie dodać śmietanę, przyprawy. Podawać z pieczywem posmarowanym serkiem topionym. Sposób podawania podkradłam z flamandzkich restauracji u nich zawsze do zupy krem powinien być serek topiony lub typu camembert. Pycha
pieprzny smaczekzupę krem z porów. Oryginalny przepis pochodzi z książki "Domowe Smaki" Jakuba Kuronia i jest lekko zmodyfikowany. Zupa mimo że niepozorna jest bardzo sycąca i raczej polecam ją jako główne danie. Jest to jedna z moich ulubionych zup więc szczerze polecam każdemu. Przepraszam za średnią jakość zdjęcia ... niestety nie mam przy sobie swojego aparatu. Składniki: 3 pory
Lubczyk i WaniliaMówiłam już, że kocham zupy kremy? :) Ostatnio szukałam informacji, z czego jeszcze takową można zrobić i znalazłam - por! Warzywo z zasady uznawane tylko za dodatek do rosołu, a przecież również może być bazą pysznego dania.Składniki:- 3 pory (białe części)- 1 litr bulionu warzywnego- 100 g masła- 2 łyżki mąki- 1 łyżka śmietany- sól, pieprz - chleb do zrobienia(...)podstawy naszego dzisiejszego obiadu. Gdy będą gotowe, odkładamy je do przestygnięcia. Kiedy zupa będzie już zdecydowana w smaku a por miękki, blendujemy ją na gładką masę. Teraz do małego kubeczka dajemy łyżkę śmietany, dolewamy do niej odrobinę wody, by nabrała wodnistej konsystencji, a następnie kilka łyżek kremu, by przypadkiem się nie ścięła. Tak przygotowaną mieszankę dodajemy do zupy i mieszamy
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki; białe części 4 dorodnych porów cebula 2 kromki czerstwego białego pieczywa 2 l bulionu szklanka śmietanki kremówki sól.pieprz filiżanka startego parmezanu Wykonanie;Przekrojone
Gorący kąsekzupki uwielbiam, szczególnie latem. są szybkie, z reguły lekkie :) a kremowa struktura najbardziej podpasowała Czytaj więcej »
Pasja tworzeniaAksamitna i gęsta zupa krem z porów z grzankami lub groszkiem ptysiowym to smakowite danie w sam raz na obiad lub gorącą kolację. Taka zupa to idealne rozwiązanie dla amatorów kremowych zup a jej przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. składniki na 4 porcje 2 duże pory 4 ziemniaki 1 duża cebula 3 łyżki(...)następnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pory, wszystko chwilę smażymy od czasu do czasu mieszając i zalewamy gorącym bulionem. Warzywa gotujemy około 20 minut do momentu aż ziemniaki będą miękkie, zupę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Przestudzoną zupę miksujemy na gładki krem doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz czarnym pieprzem, dolewamy śmietanę i wszystko mieszamy
Smakowite Daniakuchni, przynajmniej ja mam takie wrażenie. Już bardzo dawno temu słyszałam pochlebne głosy co do smaku kremu z porów, jednak powiem szczerze podchodziłam do nich dość sceptycznie (podobnie zresztą jak do zupy z cebuli). Jednakże poniewierały mi się po kuchni pory więc postanowiłam wykorzystać je własnie(...)zupę- krem;) O dziwo po raz kolejny jestem pod wielkim wrażeniem, krem wyszedł niezwykle delikatny ale zarazem bardzo aromatyczny, wręcz jedwabisty. Zupy kremy najczęściej są podawane z groszkiem ptysiowym albo z grzankami ale jako, że moi domownicy za nimi nie przepadają, przygotowałam dla nich grzanki z ziemniaków. Serdecznie zapraszam na moją wariację zupy- kremu z porów;) Składniki
Krakowskie smaki AniZupa - krem z pora i zielonego groszku składniki: - 1 por - 1 puszka zielonego groszku - kostka rosołowa drobiowa - 200ml jogurtu greckiego - ser pleśniowy Blue - płaska łyżka tajskiej pasty curry - świeży imbir (1,5cm korzenia) W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy
SMYKWKUCHNIskładniki: na 4 porcje 2 pory 1 kubek tartego parmezanu 0,5 kubka śmietany 30% 2 litry rosołu z kury 1 serek topiony typu
Luźna KuchniaDużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących) potraw, bo
Humanistka w kuchniKontynuując cykl: Przepisy Mistrzów, postanowiłam przetestować przepis Karola Okrasy na zupę krem z pora(...)dodatkiem wędzonego twarogu. Przyznam, że to najlepszy (no, może poza gruszkami w czekoladzie wg Magdy Gesler) z testowanych dotąd "mistrzowskich przepisów" liczę, że teraz będzie tylko lepiej!:) Zupa krem z pora z wędzonym twarogiem Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości 1/2 dużego selera korzeniowego lub 1 mały 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki bez pestek 100 g wędzonego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieO właściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca.Poza tym
Pasje Jolki